ArduFlyer V2.5 Kit Flight Controller

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
Amper

Re: ArduFlyer V2.5 Kit Flight Controller

#2416 Příspěvek od Amper »

Jo, to uchyceni je uplne blbe. Bude to chytat oscilace a naopak drbat do rizeni.

Mel jsem neco podobneho na prvnim copteru a predelal jsem to po tom co jsem skoncil 2x v betonovym sloupku. Proste se nejak hnula jednotka a copter vybehnul bokem.

Pokud chces vyuzit sloupky tak to chce udelat tak ze bude APM na drzaku (nebo treba jen te penovce co se prodava pro gyra, pro zacatek staci kdyz nemas omnimac nebo jine podobne reseni) a sloupecky dat vedle jednotky a na ne dat nahoru GPSku (te vibrace tak nevadi)

zisky ti napsat nemuzu protoze :
- litam ted Pixhawk
- je to Y6

ale v kazdem pripade je situace takova ze rozumne chovani by melo byt i na defaultech
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
eddiex

#2417 Příspěvek od eddiex »

Jo diky a fakt si vazim pomoci.

Budu to predelavat od zitrka. Mam nekolik variant a kazda ma nejake sve "ale".
Omnimac jsem objednal znova a to na eBay. To si jeste pockam. Nez to prijde, tak bych rad vyzkousel Align gelovou podlozku. Problem je v tom, ze nevim jak to pouzit, Podlozka samotna se zda byt velmi sympaticka. Je i velmi prilnava, skoro bych rekl, ze temer samolepici. Ovsem uplne jako samolepka to asi nebude. Align oficialne v navodu uvadi, ze se treba gyro ma umistit na podlozku a pak prepasat takovou tvrdou velkro paskou. Toto reseni se mi ale nelibi. Jsem temer presvedcen, ze ikdyz gelova podlozka je dokonala, tak vibrace se budou prenaset tou paskou.
Uz jsem se na to pred casem ptal, kdyz jsem stavel Trexe Dominatora, ale odpoved jsem nedostal.

Mate nejaky napad jak ten gel pouzit jinak nez s prepasanim?
A taky jeste obecne - Je lepsi podlozit celou plochou, nebo jen v rozich? Nekde na zahranicnim foru jsem davneji cetl, ze je lepsi podlozit v rozich a ne na cele plose. Uz si ale nepamatuji zduvodneni... :D

Zitra budu mit podstavec na GPS. Je to hlinikova zakladna, karbonova tycka [14cm] a nahore hlinikova kruhova plocha. Ted otazka: Jak vazne se mam zabyvat vibracemi u GPS? Je to zaroven i kompas. Mam ten holder nejak odizolovat? A pripadne jak?
Přílohy
Align gel.jpg
Taranis B; F450 s APM 2.5; Bixler 2
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#2418 Příspěvek od jamesgsf »

Nijak dej to v pohodě natvrdo.
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
Amper

#2419 Příspěvek od Amper »

GPS natvrdo

Gelovou podlozku dej pod jednotku a tu prepasej gumovyma smyckama. Skrz gumu se zadna normalni vibrace nedostane. Taky pozor na kabely, je dobre je mit co nejmekci a nemit je nasponovane, jinak jednak prenasej vibrace ale hlavne tahnout jednotku nekam bokem a to je blbe.

Mrkni sem - http://copter.ardupilot.com/wiki/initia ... n-damping/ , doporucuju bud suchac (velcro) nebo gumu (volil bych tu) a hlavne staci ctyri kosticky do rohu, jinak se ten gel nezmackne vubec a to je taky blbe (pak to jakoby plave)
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Woita
Kontaktovat uživatele:

#2420 Příspěvek od Woita »

eddiex píše:1. Mate nejaky napad jak ten gel pouzit jinak nez s prepasanim?

2. Jak vazne se mam zabyvat vibracemi u GPS? Je to zaroven i kompas.

1. Dal bych na gel kvalitní oboustrannou samolepku a tou to přilepil. Rozhodně bych ho nepřepásával tvrdou páskou. Otázka ale je, jestli ten gel nepotřebuje ke správné funkčnosti být stlačený - proto ta páska?
Jarda.Falcon dělal takovéto řešení, se kterým byl hodně spokojený: Dal ŘJ mezi dva molitany (pod a nad jednotku) a měl to shora přimáčknuté takovou klecí.

2. GPSce a kompasu vibrace pokud vím nijak nevadí, tím bych se nezabýval.

Dle zahraničních helikopterových diskusí je lepší "ZEAL tape" než Align gel. Nemáte s tím ZEALem někdo zkušenost?
http://www.amazon.com/Kyosho-Z8006-Vibr ... B002U2GS2K
http://www.espritmodel.com/vibration-ab ... -zeal.aspx
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
pifo

#2421 Příspěvek od pifo »

Problem ktory tu riesi eddiex som mal aj ja a vyriesil sa az ked som kupil NAZU...

Ta skusenost ma stala vela penazi a hlavne nervov, uz bol rozhodnuty vzdat sa tohto konicka a lietat len s lietadlami...

Skor nez som kupil nazu, tak som vyskusal vsetko mozne, hlavne eliminaciu vibracii a potom vymenu komponentov. Vibracie som pomocou moongelu dostal na hodnoty Y +-0,8 , X +-1,1 Z +-11,8 , ale problem to neriesilo. Jednoducho v bezvetri to malo v stabilize mode ukazkove vibracie, no pri zapnuti ALT hold sa quadra rozhadzala... V tuneni PID som bol uz tak zbehnuty, ze som s istotou vedel co spravi zmena nejakej hodnoty. Proste 4 mesiace riesenia problemu ma donutili totalne ovladat APM... Kedze tunenie a eliminacia vibracii neriesili moj problem, tak som jednoducho prisiel k zaveru, ze mam vadny kus APM (klon), tak som sa rozhodol kupit original APM od 3DR. To sa aj stalo a skoro ma vystrelo, ked som to nahodil a robilo to to iste... Znova tunenie a meranie vibracii, vsetko OK a nelietalo dobre. Po precitani stoviek diskusii na RC fore som sa zacal priklanat k verzii, ze chyba moze byt v ESC. Jednoducho ze si nesadli s motormi, vrtulami vs 4S bateria...
Tak som objednal Hobbywing Platinum, ktore si podla verejnej mienky poradia s kazdou konfiguráciou. No ziadna zmena sa nekonala...
Zacal som riesit tento problem s Randym (programator APM) na dyidrones a na zaklade vymeny informacii mi odporucil co vsetko mam skusit. Vsetko co odporucil som samozrejme mal odskusane uz davno, ale pre istotu som to spravil znova. Potom mi Randy napisal ze ci nemam moznost vyskusat aj ine motory. Oslovil som jedneho slovenského hobby predajcu, ci by bolo mozne zapozicat na 2 hodiny motory na skusku a zacali sme sa bavit o mojom probleme. On nemal problem, no opytal sa ma ci si nechcem najskor skusit NAZU. Nebudem pisat detaily, jednoducho som tam nahodil NAZU a hned som ju aj vyplatil. Quadra bola hned bez ladenia gainov stabilna v kazdom mode... Tak je tomu do dnes...

Verim ze APM je dobry pilot, pouziva to tisice ludi a ide im to. No mne to nefungovalo. Ked nesadne konfiguracia, tak sa moze clovek aj zblaznit. Do teraz neviem kde bola chyba, kazdopadne origo APM som predal a ten kupujuci sa nestazuje, takze asi funguje...
Pri NAZE som zistil ze kto chce lietat a nie programovat, tak nic lepsie nieje...
OK2BUH

#2422 Příspěvek od OK2BUH »

No vidíš to a přitom vláda USA nakupuje oktokoptéry DJI pro služební účely, vyhazují z toho NAZU a dávají tam PIXHAWK. Tak si vyberte. :)
Amper

#2423 Příspěvek od Amper »

On je taky jeden zasadni rozdil - NAZA je 32bit coz APM neni. I kdyz APM je to nejlepsi co jde dostat z 8bitu tak proste ten vykon s 32bit procakem je zasadne lepsi.

A na rozdil od Nazy clovek nema problem s dalsim rozsirenim :-)
sapavlisna

#2424 Příspěvek od sapavlisna »

pifo píše:... ci nemam moznost vyskusat aj ine motory. Oslovil som jedneho slovenského hobby predajcu, ci by bolo mozne zapozicat na 2 hodiny motory na skusku a zacali sme sa bavit o mojom probleme. On nemal problem, no opytal sa ma ci si nechcem najskor skusit NAZU. Nebudem pisat detaily, jednoducho som tam nahodil NAZU a hned som ju aj vyplatil. Quadra bola hned bez ladenia gainov stabilna v kazdom mode... Tak je tomu do dnes....

Neda mi to a musim si trosku rypnout. Aniz bys zkusil APM, tak si dal NAZU a tim padem vlastne nezjistil, jestli byl problem v motoru :-)

Ja si koupil APM 2x, prvni vydrzelo chvilku, odesla soucastka za par korun, da se opravit. Druhe zatim lita v poho, i kdyz vibrace mam teda horsi jak na prvnim, presto mi drzi vysku dobre. Oboje klon z ciny. Smutny ale je, ze nevi co s tim ani vyrobce a myslim, ze by ti to mel vymenit za jinej kus kdybys chtel.
eddiex

#2425 Příspěvek od eddiex »

Modifikace mam dokonceny. Pouzil jsem Align gel. Silena lepicka!!! Neni treba zadna paska. Odstranil jsem horni patro sloupecku a GPS modul je ted na drzaku.

Otazka: Musim po takovych zmenach znova vse kalibrovat?
Ne, ze by to byla drina, ale s pripojenym usb kablikem je kalibrace kompasu peklo!!!

Za chvili jdu na test flight, tak drzte palce.
Přílohy
IMG_20150520_140707.jpg
IMG_20150520_140723.jpg
sapavlisna

#2426 Příspěvek od sapavlisna »

Amper píše:On je taky jeden zasadni rozdil - NAZA je 32bit coz APM neni. I kdyz APM je to nejlepsi co jde dostat z 8bitu tak proste ten vykon s 32bit procakem je zasadne lepsi.

A na rozdil od Nazy clovek nema problem s dalsim rozsirenim :-)

Takhle uplne bych to nerekl, ze to je zasadni rozdil. Jo, s 32 bitama si muzes dovolit adresovat vetsi pamet, pouzivat vetsi instrukce a tim i mit presnejsi desetinna cisla, ale nerekl bych, ze v tomhle je tak velkej rozdil. Rozdil je hlavne ve velikosti pameti a to jak flash, tak RAM a taky v taktu. Zatim co Atmega 2560 (APM) bezi na 16MHz, tak procesor v NAZA a PX4 (ted to myslim obecne pokracovatel APM, nevim jak se to vsechno jmenuje) ma taktovaci frekvenci 220MHz. V tomhle je paradni rozdil. Jako jo, obecne se da rict, ze 32bit procesor je lepsi jak 8bit protoze se automaticky predpoklada lepsi frekvence a pameti, ale nemusi tomu tak byt. Nevim, jak je to s kvalitou senzoru, jestli i tady byl vyraznejsi posun oproti APM, pokud ano, je to dalsi aspekt proc to muze byt lepsi.
Ja jen ze porad ctu jak je 32bit mnohem lepsi jak 8bit a je to jako tvrdit, ze fotak co ma 5M pixelu dela mnohem horsi fotky jak ten s 15M pixelama. Da se predpokladat ze asi ano, ale nemusi to byt pravda vzdy.
Amper

#2427 Příspěvek od Amper »

32 vs 8 jsem pouzil jako zjednoduseni aby pochopil kazdy :-)
pifo

#2428 Příspěvek od pifo »

sapavlisna píše:Neda mi to a musim si trosku rypnout. Aniz bys zkusil APM, tak si dal NAZU a tim padem vlastne nezjistil, jestli byl problem v motoru :-)

Nepochopil si to spravne... Ja som tie motory praveze ani nemenil, hned som skusil NAZU na tej istej konfiguracii co APM blblo... Prislo mi to divne aby som menil motory SunnySky V3508-700kV, ktore pouziva tisice uzivatelov...
eddiex

#2429 Příspěvek od eddiex »

Testovaci let dopadl dobre. Ale graf vibraci nevypada dobre. Ted jeste muzu zkusit odizolovat kabliky, co vedou do APM. APM Micro je fakt malicke a ty kabliky jsou relativne tvrde a je jich hodne.
Napnute je nemam, ale mam je stahovackama pripoutane k ramu bez jakychkoliv podlozek.
Myslite, ze muze pomoct podlozit je nejakou mekkou podlozkou?
Je to vzdycky takovy "chuchvalecek" prebytecne delky kabliku a ten je pripoutany k ramu. Odtud jede pak kablik do APM.

Nebo nejaky jiny napad??
Přílohy
graf gel01.gif
graf gel02.gif
pifo

#2430 Příspěvek od pifo »

eddiex píše:Testovaci let dopadl dobre. Ale graf vibraci nevypada dobre. Ted jeste muzu zkusit odizolovat kabliky, co vedou do APM.

Nebo nejaky jiny napad??

Co tak skusit odstranit pricinu vibracii namiesto maskovania?

Tvoje hodnoty su tak zle, ze antivibracne metody nemaju sancu :-D
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“