A nezaletět za obzor, aktivovalo by se failsafe kvůli ztrátě signálu. To se dá sice pro mise vypnout, ale nechci navádět ke špatnostem.
ArduFlyer V2.5 Kit Flight Controller
Re: ArduFlyer V2.5 Kit Flight Controller
Hlavně se podívat jestli tam nejsou dráty. Na Google mapě nejsou moc vidět.
A nezaletět za obzor, aktivovalo by se failsafe kvůli ztrátě signálu. To se dá sice pro mise vypnout, ale nechci navádět ke špatnostem.
Můžeš si nadefinovat i několik záchranných rally bodů, kdyby nevystačila baterka domů tak to přistane na nejbližším rally bodě.
Jo jo diky. No ja ale myslel spise co se tyce nastavovani letovych vlastnosti. Jako PID apod. Proste pri RTL leti koptera pekne stabilne. A ja nevim, jestli se pro kazdy mod musi tyto veci ladit zvlast, nebo je to pro vsechny automaticke mody spolecne nastaveni. Tajne si preji, aby to bylo spolecne pro vsechny.
Muj test bude stale v dohledu. Zhruba nad plochou fotbaloveho hriste. Proste prvni pokus.
Predstavuji si to tak, ze v MP naplanuji 2 -4 WPs a nahraji to do APM. [doma na stole]. Pak vezmu kopteru na fotb.hriste. Tam normalne v STAB modu vzletnu a treba to ustabilibuji v LOITER. Pak prepnu mod na AUTO. Jestli jsem to spravne pochopil, tak by mela koptera letet na wp1 - wp2 - wp3 - wp4 - a pak by to melo skocit do RTL priletet na misto, kde bylo naposledy ARMOVANO a pristat. Nebo jsem mimo?
PS: nebudu mit sebou laptop, takze budu jen koukat na kopteru, pripadne pilotovat.
Jak by se choval MP takhle venku, kdyz muj laptop mimo domov nema pripojeni na internet? Neda se pouzit nejake ofline mapy? Treba ...???
Muj test bude stale v dohledu. Zhruba nad plochou fotbaloveho hriste. Proste prvni pokus.
Predstavuji si to tak, ze v MP naplanuji 2 -4 WPs a nahraji to do APM. [doma na stole]. Pak vezmu kopteru na fotb.hriste. Tam normalne v STAB modu vzletnu a treba to ustabilibuji v LOITER. Pak prepnu mod na AUTO. Jestli jsem to spravne pochopil, tak by mela koptera letet na wp1 - wp2 - wp3 - wp4 - a pak by to melo skocit do RTL priletet na misto, kde bylo naposledy ARMOVANO a pristat. Nebo jsem mimo?
PS: nebudu mit sebou laptop, takze budu jen koukat na kopteru, pripadne pilotovat.
Jak by se choval MP takhle venku, kdyz muj laptop mimo domov nema pripojeni na internet? Neda se pouzit nejake ofline mapy? Treba ...???
Taranis B; F450 s APM 2.5; Bixler 2
Pokud ti funguje dobře RTL tak bude fungovat i Auto. MP si pamatuje mapy ofline. Stačí když si doma prohlídneš danou oblast, všechno si automaticky ukládá na hardisk. Musíš ale prohlídnout tu oblast v různých rozlišeních abys to potom mohl ofline zoomovat. Pixhawk si stáhne i digitální model výšek, uloží si to na SD kartu a potom kopíruje terén, to ale myslím APM neumí.
Jo dekuji jeste jednou.#
Ted jsem jeste pro sichr procital wiki , konkretne popis AUTO modu. Jedna vec tam chybi. Mosna je to banalita, ale.... radsi se zeptam. Pise se tam, ze ukonceni mise muze byt napr. RTL, ale muze byt i bez toho. Pak mise skonci po dosazeni posledniho WP. Dale pak, pokud neni naprogramovano v misi LAND, tak zustane nad mistem [poslednim WP] . Neni tam vsak napsano, v jakem rezimu, nebo s jakym chovanim "tam" "zustane". Prepne se to samo do modu treba LOITER, POS HOLD, nebo... ?
Ted jsem jeste pro sichr procital wiki , konkretne popis AUTO modu. Jedna vec tam chybi. Mosna je to banalita, ale.... radsi se zeptam. Pise se tam, ze ukonceni mise muze byt napr. RTL, ale muze byt i bez toho. Pak mise skonci po dosazeni posledniho WP. Dale pak, pokud neni naprogramovano v misi LAND, tak zustane nad mistem [poslednim WP] . Neni tam vsak napsano, v jakem rezimu, nebo s jakym chovanim "tam" "zustane". Prepne se to samo do modu treba LOITER, POS HOLD, nebo... ?
Mělo by to čekat v loiter.
Jeste jednou dik.
Tak byl jsem testovat. Dnes jeste ne AUTO misi, ale i tak velky uspech a blazenost.
Uspesne otestovano ALT HOLD, POS HOLD, RTL, LAND, DRIFT, a taky GEOFENCE nastaven na vysku 100 metru - RTL. Vse bezchybne zafungovalo.
Jinak jak z me dnesni zkusenosti, tak z wiki mam dojem, ze LOITER a POS HOLD je to same. Nebo mi neco uniklo???
Zacina me stvat, ze mam jen jednu 4S baterii. Uvazuju o prechodu na 3S. Tech mam habadej...
Tak byl jsem testovat. Dnes jeste ne AUTO misi, ale i tak velky uspech a blazenost.
Uspesne otestovano ALT HOLD, POS HOLD, RTL, LAND, DRIFT, a taky GEOFENCE nastaven na vysku 100 metru - RTL. Vse bezchybne zafungovalo.
Jinak jak z me dnesni zkusenosti, tak z wiki mam dojem, ze LOITER a POS HOLD je to same. Nebo mi neco uniklo???
Zacina me stvat, ze mam jen jednu 4S baterii. Uvazuju o prechodu na 3S. Tech mam habadej...
eddiex píše:...Zacina me stvat, ze mam jen jednu 4S baterii. Uvazuju o prechodu na 3S. Tech mam habadej...
Vyzkoušej větší vrtule a mělo by ti to na 3s lítat. Menší napětí tak doženeš větším proudem a výkon zůstane zachovaný.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
http://rc.ludl.cz
4S vs 3S zalezi na motorech. Ja presel ze 3S na 4S z toho duvodu ze na 3S jsem mel 10" vrtule a copter visel na 60% plynu. Na 4S visim na 50% a vrtule jsou 9"
Takze prejit na 3S urcite jde ale nezapomen ze to bude vic zrat takze baterky dostanou vic za usi a kapacita je sice v mAh ale odvedena prace je i krat napeti takze na 4S 5Ah letis dele nez 3S 5Ah.
ohledne modu - Loiter/PosHold. Delal jsem zrovna v nedeli nejake testy a musim rict ze ja tam teda rozdil poznam
1. Loiter lip drzi pozici pri predvadecim manevru "tahani za nozicku"
2. Loiter se pohybuje pomaleji (v default) pri pozadavku na zmenu smeru
3. PosHold povoli vetsi naklon a lip se s tim leti
Ono je to dane z principu - Loiter drzi pozici a pakama na vysilaci mu menis pozadovanou pozici (ale copter tam leti sam, stejne jako u Follow Me nebo Auto) kdezto PosHold je Loiter pouze kdyz paky nedrzis. Cim vic vemes za packy tim vic se reakce copteru priblizuje do Stabilize.
Nejvic je to videt v okamziku prechodu let-zastaveni. Loiter se vetsinou zastavi na fleku kdezto PosHold vetsinou prelitne, brzda a navrat na pozici (coz je trochu divny pokud opravdu clovek pusti paky ale pri normalnim profilu kdy clovek brzdi prirozene to neni tak videt)
Za me je teda rozdil znacny a PosHold vylozene miluju.
BTW : Delal jsem jednoduchy test Loiteru - start z urcene pozice na loiteru, nastoupani do 35m a pristani. Celou dobu jsem sahal jen na paku plynu (start byl trochu divocejsi vzhledem k trave co drzela trochu podvozek) a copter pristal 60cm od mista vzletu. To me prislo dost slusne (Neo
Takze prejit na 3S urcite jde ale nezapomen ze to bude vic zrat takze baterky dostanou vic za usi a kapacita je sice v mAh ale odvedena prace je i krat napeti takze na 4S 5Ah letis dele nez 3S 5Ah.
ohledne modu - Loiter/PosHold. Delal jsem zrovna v nedeli nejake testy a musim rict ze ja tam teda rozdil poznam
1. Loiter lip drzi pozici pri predvadecim manevru "tahani za nozicku"
2. Loiter se pohybuje pomaleji (v default) pri pozadavku na zmenu smeru
3. PosHold povoli vetsi naklon a lip se s tim leti
Ono je to dane z principu - Loiter drzi pozici a pakama na vysilaci mu menis pozadovanou pozici (ale copter tam leti sam, stejne jako u Follow Me nebo Auto) kdezto PosHold je Loiter pouze kdyz paky nedrzis. Cim vic vemes za packy tim vic se reakce copteru priblizuje do Stabilize.
Nejvic je to videt v okamziku prechodu let-zastaveni. Loiter se vetsinou zastavi na fleku kdezto PosHold vetsinou prelitne, brzda a navrat na pozici (coz je trochu divny pokud opravdu clovek pusti paky ale pri normalnim profilu kdy clovek brzdi prirozene to neni tak videt)
Za me je teda rozdil znacny a PosHold vylozene miluju.
BTW : Delal jsem jednoduchy test Loiteru - start z urcene pozice na loiteru, nastoupani do 35m a pristani. Celou dobu jsem sahal jen na paku plynu (start byl trochu divocejsi vzhledem k trave co drzela trochu podvozek) a copter pristal 60cm od mista vzletu. To me prislo dost slusne (Neo
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Ten poshold ma být něco podobného jako je atti (snad je to správně) u Dji. Když řídíš tak althold a když pustíš tak gps. Loiter drží stále. Já jsem si oblíbil drift režim. Je to pak jak s letadlem 
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
No, chlapi, kdyz se nad tim zamyslim.... Vcera jsem to zkusil poprve a jen chvilicku u mne na zahrade. Prepinal jsem nekolikrat mezi POSHLD a LOITER. Ted kdyz jste to takhle pekne popsali, tak ANO - moje kraticka zkusenost je uplne presne stejna. Vcera jsem ale marne dumal proc udelali dva stejne mody s jinym nazvem.
Myslim, ze na wiki pisou, ze pri "visu" na POSHLD koptera muze lehounce plachtit pryc s vetrem. Nebo jsem to spletl?
edit: Tak to jsem se spletl. Nic takoveho tam neni.
Tim padem asi LOITER vyradim z prepinace modu. Bude misto pro jiny mod.
edit: Tak to jsem se spletl. Nic takoveho tam neni.
Tim padem asi LOITER vyradim z prepinace modu. Bude misto pro jiny mod.
Loiter je spíš určen k držení pozice při natáčení videa, proto je i ovládání sníženo aby to nebylo tak agresivní.
jamesgsf píše:Na copter znovu autotune. Vzhledem k tomu že budeš muset použít větší vrtule. Jestli máš 9 dej 10 to by mělo stačit. Zase budeš mít baterku s menší váhou. Nebo nasadit 3list stejného velikosti.
Nejlépe
http://www.ecalc.ch coptery zaplatit si ty dva dolary na měsíc a provést kontrolu výpočtu jak na tom jsi s tahem.
Jamesi tak jsem se dival na ten eCalc a neprijde mi to nijak uzitecne. Myslim pro mne! Nerozumim tomu ani trochu. Chce to po mne udaje, ktere nejsem schopny nikde zjistit. Naopak udaje , ktere mam mi to nedovoli vlozit [napr. kapacitu baterie]. Jsou tam predvolene moznosti.
Proste neumim ten program pouzit. A uprimne ikdybych umel, tak nechapu, jak mi muze pomoci. Vzdyt vsechny udaje tam musim vlozit ja, namisto aby mi to ten program vypocital a poradil. Myslel jsem, ze mu zadam zakladni jednoduche udaje o velikosti, a vaze meho stroje a on mi poradi jake esc, motory, vrtule apod. Ale on chce po mne takove detaily, ktere ani nemuzu vedet, ci zjistit.
Podle mě je to jedna z nejdůležitějších věcí při stavbě coptéry, která ti umožní udělat tvůj set-up lepší, než jak si ho navrhneš na začátku. Chce po tobě jen tvůj setup. Zadej si tam váhu, vyber akumulátor (v podstatě jen podle kapacity, céčka neřeš), 3S je navoleno v základu, pokud chceš 4s, tak změnit.. Vrtule si vyber v podstatě jakékoli, jen zadej správné rozměry no a motory, pokud nemáš plnou verzi a svoje nemůžeš najít, ale je tam alespoň značka, tak stačí párkrát nechat vypočítat s jinými motory a pak už tam nejspíš budou.. nebo zaplatit 1$ a máš to tam rovnou. Jo a regl si dej třeba "max20 nebo 30A"
Spočítá to a odhadne spoustu věcí, pro mě jako začátečníka je to věc, od které se můžu odpíchnout.
Spočítá to a odhadne spoustu věcí, pro mě jako začátečníka je to věc, od které se můžu odpíchnout.
X650F, Sunnysky, Afro, Graupner 11x5, APM, Pixhawk
Je potřeba si uvědomit, že když snížíš počet článků ze 4 na 3 tak klesne napětí na 75%. Výkon ale klesne s mocninou protože klesne i proud. Takže max. výkon budeš mít jenom 56,2% toho co jsi měl. Ecalc ti pomůže najít vrtule nebo i motory tak abys to dohnal aspoň trochu zpátky. Pokud ti těch 56% stačí tak se tím nezatěžuj.
Edi ten program je naprosto jednoduchej. Vše popsali kluci, víc není třeba. Jen třeba váhu zadáván celkovou všeho a to jak dopočítavá regly a motory neřeším. Pak ti z toho vypadnou důležité údaje jako je letový čas, plyn v %, zatížení regulátoru atd., jestli ty k tomu nepřistupuješ moc vědecky