RC tank - vlastní stavba

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
Blacksite
Kontaktovat uživatele:

RC tank - vlastní stavba

#1 Příspěvek od Blacksite »

Zdravim panove, tak jsem premyslel co dal a chytlo me postavit si tank, tak jsem hledal a hledal info ale porad to nechapu, jak se to vlastne ridi. Budu mit dva DC motory s prevodovkou, to chapu, musim k nim sehnat nejaky esc, tam to trochu vazne, pac nevim ktery. Nejaky servo na hlaven + druhy na otaceni veze. Je tam neco co ridi pohyby, jako treba u kvadrokopter, nebo je to proste vsechno rizeny pres kanaly na vysilacce. Kdyby mel nekdo nejaky schema zapojeni pro tydyty :)
Chci to postavit zhruba podle tohohle a byla by to t-34 http://www.rcuniverse.com/forum/rc-tanks-369/11595640-leopard-1a4-tank-scratch-built-1-12-scale.html
Taranis X9D+
blesk
Kontaktovat uživatele:

Re: RC tank - vlastní stavba

#2 Příspěvek od blesk »

Na tank (a 99% dalsich pasaku) se pouziva diferencni rizeni - ridi se pomer rychlosti leveho a praveho pasu. Pokud se obe strany toci stejne rychle, jedes rovne, pokud kazdy jinak, zatacis na stranu pomalejsiho pasu. Ja uz dlouho chci zase delat sneznou rolbu, cca metr dlouhou.
fokker1
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od fokker1 »

Mrkni se sem: http://www.telistank.com/forum/ . Jinak řízení se dá udělat různě - nejednodušší jsou dva obousměrné regly na dva kanály a mixování dělat buď ručně nabo mixem na vysílači. A u těžšího tanku je dobré vnitřní motor v zatáčce mechanicky nebo elektricky přibrzdit.
https://fokker1.rajce.idnes.cz/
JosefSvejk

#4 Příspěvek od JosefSvejk »

Mně se líbí ten regulátor z odkazu - dva spínače z vrtačky. S obousměrnými regulátory to snad zvládne opravdu každý "tydýt". :wink:
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
novfra

#5 Příspěvek od novfra »

Můžeš se zeptat i tady: http://www.rc-tanky.com/
Případně zajet na akci, kde mají ukázku.
Blacksite
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Blacksite »

Pekny stranky, ty mi strejda gogol nenabidl. Takze nejspis tak 2x motor, co motor to esc se zpetnym chodem, ty napicham normalne do prijimace a namixuju ve vysilacce a vlastne rizeni je hotove? Neni to nejak moc jednoduchy? :D
Taranis X9D+
Amper

#7 Příspěvek od Amper »

Kdyz vidim ten format dotazu tak bych se spis zamyslel nad tim zda nebude lepsi si koupit tank od Torra a neresit to :-)

Jinak rizeni mas dve moznosti : Bud to namixujes na vysilaci a budes ridit jednou pakou. Nebo das kazdy motor na extra kanal a paku a pak budes moct ridit stejne jako se normalni Tcko ridilo tj. rajcakama. Obe paky dopredu = jedes dopredu a budes moct udelat i otocku na miste kdyz das paky kontra
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Blacksite
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Blacksite »

To je fuk, hlavne kdyz si hezky popovidame a ja se neco dozvim :D ...jinak to bych chtel, co packa to jeden pas, pak by to zapojeni bylo tak, jak jsem psal?
Taranis X9D+
blesk
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od blesk »

Je to fakt tak jednoduché :)

Jinak jen pozor jak budeš mít motor s převodovkou, tak pozor na časování motorů, může se stát že motor je načasovaný třeba na pravotočivý směr, kvuli konstrukci bys měl totiž jeden motor na levé otáčky a jeden na pravé (umístěné zrcadlově v šasi) takže buď mechanicky přidat kolečko, aby se točily oba stejně, nebo jeden motor přečasovat (pootočení zadní čela, většinou jsou tam zoubky)
Xenomorfus

#10 Příspěvek od Xenomorfus »

Zdravim,
stavba tanku uz se tady nekde i resila. Idealni je opravdu pohon pomoci dvou motoru, prevodovek, pripadne koncovych prevodu a brzd. Zalezi na typu zvolene prevodovky, paklize bude klast dostatecny odpor (takze zajisti uplne zastaveni pasu v pripade tahu druheho pasu), brzdy netreba. Budeme-li se bavit o maketovosti, tak T34 neumi "protibeh" pasu, je ovladana pouze odredukovanim pripadne uplnym zastavenim pasu. V podstate u opravdoveho tanku neni "plynule" zpomaleni pasu. Planetove smerove ustroji (PSU) zajistuje, ze pas se pohybuje budto "plnou" rychlosti - v zakladni poloze pák, redukovanou rychlosti - v poloze pák I. a nebo stoji a spojky PSU jsou rozepnuty - v poloze pak II. Kdyby te zajimalo cokoliv ohledne realneho tanku, tak T34 znam do sroubku (par mi jich proslo rukama), klidne se ptej.
Xenomorfus
Traxxas,Absima CR4T,Hotwing,Crack Jak-55,150cm Mlok,P-51D,Stuka
Si vis pacem, para bellum
Blacksite
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Blacksite »

No maketa to asi nebude, spis model na blbnuti, takze t34 to bude jen pohledem nic vic :)
Taranis X9D+
Amper

#12 Příspěvek od Amper »

Osobne vidim u tanku nejzasadnejsi problem ve dvou vecech :

- prevodovky pokud ma bejt tak velky ze nestaci kuchnuty aku vrtacky (i kdyz ty maj fakt silo, uz jsem videl jeepa ktery vozil jedno az dve deti prave s pohonem z aku vrtacky)

- pasy. A to me prijde problem ve vsech velikostech. Pokud to ma trochu vypadat tak to neni vubec easy. Ja jsem vzdycky u pasu zacal i skoncil :-(

Mam totiz problem ze kdyz si predstavim tank tak ocekavam agilni pohyb terenem ala Abrams nebo Leopard. Tj. rozumne rychle a zadne plahoceni se, pekne skoky pres vlny, k tomu stabilizovanej kanon a otaceni veze. A to se proste v malym meritku postavit neda a na velky neni cas kvuli jinym projektu. Nejaky plouzidlo nema cenu :-D
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Blacksite
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Blacksite »

Pasy bych udelal podle toho, jak jsem daval v prvnim odkazu a meritko chci bude 1/16 nebo 1/12 jak to ma on. Zatim hledam info,mozna z toho sejde, kdo vi :)
Naposledy upravil(a) Blacksite dne čtv 28.05.2015 8:43, celkem upraveno 1 x.
Taranis X9D+
novfra

#14 Příspěvek od novfra »

Amper píše:
- prevodovky pokud ma bejt tak velky ze nestaci kuchnuty aku vrtacky (i kdyz ty maj fakt silo, uz jsem videl jeepa ktery vozil jedno az dve deti prave s pohonem z aku vrtacky)

Není to už modelařina, ale kompletní řešení je třeba toto: http://mtec.mimishop.cz/detail.php?zbozi=1832241
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“