Pixhawk / HKPilot32 / RTFHawk

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
OK2BUH

Re: Pixhawk / HKPilot32 / RTFHawk

#241 Příspěvek od OK2BUH »

Satelity to mělo načtené celou dobu co jsem šel od auta na louku (asi 50 m). Pouze při pokusu a armování začala blikat modrá-červená. To je podle popisu problém gyra. Po stisknutí tlačítka blikala zelená. Satelity jsem stejně nepotřeboval startoval jsem ve stabilize, potom přepnul na Althold. Moje chyba byla, že jsem s tím měl praštit hned o zem a nesnažit se přetahovat s gyrem a nechat si to uletět tak daleko. Myslel jsem si, že jsem borec a upáčkuju to ale gyro bylo rychlejší. Zítra s kamarády prohledáme dno té bahnité strouhy. Elektronika bude asi v háji ale chtěl bych aspoň zachránit rám a přečíst co to zapsalo do logu na SD kartu.
Amper

#242 Příspěvek od Amper »

To je zajimavy. V pripade problemu totiz blika ledka zlute (amber) + neco nebo nejak. Ale proste zluta = pruser.

Modro/cervene blikani je probihajici inicializace. Proste to znamena ze Pixhawk na neco ceka. Treba o vikendu se me takto projevil kdyz jsem se pokousel o aktivaci s plynem nahore. Je tudiz mozne ze z nejakeho duvodu (napr. proto ze jsi s tim mrskal) sla inicializace dyl a akcelerometry se nejak poblbali.

Ted uz je pozde bycha honit ale mam obavu ze todle je typicky ulet na ruce resp. chybu obsluhy. Pixhawk musi skoncit na pomalem zelenem blikani bez toho abych na neco sahal. Pokud to dela cokoliv jineho tak je to spatne. Pak cudl (jednou), zahrajou reglery, packou arm, zelena jde do solidu a letim. Obcas je modro/cerveny problik viditelny pred armem (to probiha pred armovaci inicializace - reset vejsky, pozice atd....)

Minuly tyden jsme kecali na letisti a i S800 s Wookongem se obcas blbe inicializuje (a proste si mysli ze je naklonena) a to i kdyz stoji na zemi. Takze to ze se hawk nejak blbe nacetl kdyz jsi ho mel v ruce se nedivim. Ja to delam tak ze inicializuju v aute. Pak kouknu na jetibox jaky pise copter naklony a pokud jsou realne (tj. nula nebo podle toho jak je cca nakloneno auto) tak letim.

Snad ho najdes - mimochodem ja jsem presne z tohodle duvodu zacal posilat aktualni pozici do jetiboxu ktery to nahrava. Takze v pripade problemu jsem schopen zaznam nacist (Jeti vysilac je lepsi, tak po vypadku telemetrie zustane posledni hodnota zobrazena, box ji vycarkuje) a pozici dohledat (plus na zaklade informace o vejsce vidim zda leti nebo neleti). Nevim co pouzivas za vysilac ale pokud tam mas telemetrii tak doporucuju se podivat zda se nejak nedaj zasadni informace preposlat na zem a tam ulozit.

btw : od te doby co tam nacpali ty pre-arm checky tak jsem si rikal ze neni mozne aby to nekdo zvedl v pripade problemu. A vypada to ze vsechno jde kdyz se hodne chce
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Amper

#243 Příspěvek od Amper »

modro cervene blikani neznamena problem ale normalni inicializaci :

Flashing red and blue: Initializing gyroscopes. !! Hold the vehicle still and level while it initializes the sensors.

pozor na to ze PX4 Flightstack z Pixhawk.org ma blikani trochu jinak nez APM.

Proste to vypada ze jsi s nim mrskal/nedrzel to moc rovne pri te inicializacni fazi a tim padem bylo vymalovano. Je pravda ze tim ze obcas tu inicializaci rychle projede i pred packovym odarmem je start z ruky po preneseni na velkou vzdalenost potencialni pruser.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Amper

#244 Příspěvek od Amper »

Narazil jsem na zajimavou vec ohledne klonu pixhawku

Levne klony pouzivaji jiny interni zdroj 3.3V napeti a muze to zpusobovat spoustu problemu. Levny regulator ma viditelne nozicky (viz fotka zde : http://diydrones.com/m/discussion?id=70 ... %3A1869122 se zlutou sipkou)

BTW : HKPilot32 to ma spravne a na Bangoodu se primo chlubi ze oni taky
OK2BUH

#245 Příspěvek od OK2BUH »

Tu inicializaci jsem právě dělal na zemi. Počkal jsem až blikala zelená, zvedl jsem to, šel na místo startu. Když jsem to odarmoval vysílačkou tak to zatroubilo a nic. Koukám na ledku modrá-červená. Tak jsem to tlačítkem zajistil a znova odjistil, blikala zelená a pak už to letělo, ale blbě. Teď mi došla ještě jedna věc: když jsem s tím šermoval před ksichtem tak se krátkodobě roztočily motory i když to bylo vysílačkou disarmed. To je hodně špatně.
Pixhawk byl čínskej poslední verze 2.4.6. Na rámu QAV400 to lítalo nádherně. Rychlé, obratné a přesné, prostě koptéra mých snů.
logout
Kontaktovat uživatele:

#246 Příspěvek od logout »

Toto je jeden z dôvodov, prečo som si zaobstaral tablet s 3DrRadiom. Tam hneď v MP vidíš stav a nemusíš hádať podľa LEDiek
OK2BUH

#247 Příspěvek od OK2BUH »

logout píše:Toto je jeden z dôvodov, prečo som si zaobstaral tablet s 3DrRadiom. Tam hneď v MP vidíš stav a nemusíš hádať podľa LEDiek

Já jsem měl připojený mobil přes BT. Tam bylo vše v pořádku, 15 satelitů, řeklo to armed, stabilize potom althold. To že byl horizont křivě když to držím v ruce mě nijak nevzrušilo. Pixhawk nehlásil žádný problém ani neaktivoval failsafe on si prostě jenom myslel, že zemní rovina je trochu jinak.
logout
Kontaktovat uživatele:

#248 Příspěvek od logout »

OK2BUH píše:Já jsem měl připojený mobil přes BT.

A nemal si nahodou nastaveny FS na stratu telemetrie?
Amper

#249 Příspěvek od Amper »

Podle mne doslo k tomuto :

- spravna inicializace (zelena)
- presun
- pokus o odarm, jednotka dochazi k tomu ze potrebuje reinicializaci gyroskopu ktera se nejak kosne protoze to mas v ruce
- cudlikem jsi udelal nejaky trik ze povazovala predchozi blbost za korekt a uz nechtela delat znova

Tomu se teda rika souhra fakt blbejch nahod a pouceni je jedno. Jak se copter chova divne tak je nejrozumnejsi prepnout do Stab a placnout tim hned dolu.

BTW : Me se o vikendu taky stalo par peknych veci. Nejdriv jsem si neuvedomil ze jsem stal pri vzletu otoceny o 90 stupnu a divil jsem se jak to ze Simple mode blba. No a na konci druheho letu se neco stalo a copter zacal delat kolecka. Ale dokonala, v logu je excelentni sinusovka. Nastesti mala (asi nejake ruseni kompasu nebo vliv toho ze furt funelo jak svine a pak najednou prestalo). Nastesti byla kolecka mala takze stab a pristani (az pak me napadlo ze jsem mel zkusit stab a znova loiter)
j.s

#250 Příspěvek od j.s »

V podstatě to celé popsal Ampér. Já v ruce nezaarmuju, zustane blikat modro-červená ať to držim sebevíc v klidu.. takže proto armuju také na zemi a pak, když svítí zelená, tak to beru do ruky...
Tak hodně štěstí při hledání.
X650F, Sunnysky, Afro, Graupner 11x5, APM, Pixhawk
OK2BUH

#251 Příspěvek od OK2BUH »

Myslím, že to bylo přesně tak jak píšete. V tom případě by ale měl Pixhawk problém startovat třeba z jedoucí lodi. Prearm check jsem měl vypnutý právě proto abych mohl startovat z ruky. Já jsem vyučený na multiwii, tam taky vadilo když se s tím pohlo při inicializaci. Musel jsem připojit baterku na zemi, počkat až se to vybliká a potom se s tím už mohlo libovolně mávat až do startu. Několikrát jsem připojil baterku v ruce a potom to letělo křivě ale vždy jsem to ukočíroval, včera bohužel ne.
PetrP2B
Kontaktovat uživatele:

#252 Příspěvek od PetrP2B »

Už jsem se začínal děsit problémů s Pixhawkem, ale nejspíš to bude opravdu obsluhou. Já armuji jedině na zemi přeci jenom držet 2,8kg hexu v ruce je děs. Ale při stavbě se mi dvakrát stalo, že se Pixhawk zbláznil a nešlo s ním prakticky nic, stále hlásil chyby a nešel zarmovat. Musel jsem ho resnout do továrního nastavení a vše opět nastavit růčo, ...no už jsem se poučil a poslední konfiguraci mám zálohovanou v emailu, abych jí měl k dispozici kdykoliv u sebe.
OK2BUH

#253 Příspěvek od OK2BUH »

Dobře, takže když to shrneme tak varování pro ostatní. Po připojení baterky se už nesmí s Pixhawkem hýbat. Nesmí se startovat z ruky ani z dopravních prostředků. To je sice nevýhoda proti ostatním systémům ale berme to jako vlastnost.
Amper

#254 Příspěvek od Amper »

Diskuse o startu PX z lodi jsem uz videl nekolikrat ale nevim o nikom kdo by to zkusil :-)
OK2BUH

#255 Příspěvek od OK2BUH »

Amper píše:Diskuse o startu PX z lodi jsem uz videl nekolikrat ale nevim o nikom kdo by to zkusil :-)

Z velké lodi asi problém nebude, ty mají dnes taky gyroskopy a dokonce jsou "opřené" o satelity aby to nehoupalo, ale taková jachta v bouři asi s Pixhawkem natočit nepůjde. :) Já už jsem s jachtařením skončil tak by mi to tolik nevadilo.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“