Autorské video z Vašich multikoptér - multirotorů

Všechno ostatní co nějakou souvislost s coptérami, ale nevejde se do jiného coptér tématu
Odpovědět
Zpráva
Autor
IvanGS

Re: Autorské video z Vašich multikoptér - multirotorů

#601 Příspěvek od IvanGS »

Dominik - moc pěkná relaxovka:-).
V úterý odpoledne jsem frčel na východní Slovensko za smutnou rodinnou záležitostí. Cestou jsem stihl jen narychlo vyfotit Spišský hrad a říkal si, že až pojedu kolem příště, musím vzít Phantoma. To samé jsem si říkal kolem Strečna, v údolí Váhu, Martinské hole, kolem Levoče, Slánské hory, Kapušanský hrad... A z minulých cest se mi vybavila Revúca a okolí, Terchová, Oravská přehrada, Roháče a spoustu dalších míst, hradů, zámků, "kostolov" i "kaštielov" (ani sami Slováci neznají často rozdíl:-)... Slovensko je nádherné a zasloužilo by si spoustu klipů z paluby koptéry. neuvažuješ vyrazit za novými lokalitami nebo zdokumentovat konkrétní místa?
DominikVF

#602 Příspěvek od DominikVF »

Ivan dík.. trochu som dal z mojej hudby do toho :D
Mám v pláne prejsť a točiť toho z viacej miest, lokalít ale nemám čas na to, prerábam bratovi dom, koncom mesiaca idem mimo Slovenska (pracovne) na cca 2 mesiace, takže len po večeroch mám čas. Určite chcem ísť aj na spišský hrad a aj iné miesta potočiť. Keď bude čas na to. Na tom mieste kde chodím lietať sa dá perfektne trénovať s koptérou :D Myslím, že už ju mám v rukách dosť dobre na to aby som sa mohol púšťať aj do iných lokalít. Takže budú aj iné miesta a potom aj nejaké videá. Tieto videá čo tu dávam sú prevažne z jednej lokality (od nás z "folkmárskeho kopca"), prídu stále rovnaké ale pre mňa je každé video iné :) Lebo skúšam stále niečo nové s koptérou... a už keď si spravím také krátke video do "archívu", tak sa podelím o neho s vami. Ináč ten začiatok vo videu treba natrénovať aby človek vedel 3 páčky naraz ovládať, súvislé stúpať, ísť smerom dozadu a nakláňať kameru :D
IvanGS

#603 Příspěvek od IvanGS »

Dominik, píšeš " Ináč ten začiatok vo videu treba natrénovať aby človek vedel 3 páčky naraz ovládať, súvislé stúpať, ísť smerom dozadu a nakláňať kameru" - to myslíš první záběr jak letíš od sebe a nahoru? Na ten nemusíš naklánět kameru, stačí viset před sebou, namířit na sebe kameru a pak stoupat a couvat pod takovým úhlem, že koptéra je stále ve stejném místě na obloze, např. vůči mrakům v pozadí se neposouvá ani nahoru, ani dolů, ani do stran. Tohle se používá v letadlech při přesném rozpočtu na přistání, do plánovaného místa přistání si promítnu např. nečistotu na předním okně a klesám pod takovým úhlem, aby byla nečistota stále v bodu přistání, pak mám jistotu, že mířím přesně na tento bod.
DominikVF

#604 Příspěvek od DominikVF »

IvanGS píše:Dominik, píšeš " Ináč ten začiatok vo videu treba natrénovať aby človek vedel 3 páčky naraz ovládať, súvislé stúpať, ísť smerom dozadu a nakláňať kameru" - to myslíš první záběr jak letíš od sebe a nahoru? Na ten nemusíš naklánět kameru, stačí viset před sebou, namířit na sebe kameru a pak stoupat a couvat pod takovým úhlem, že koptéra je stále ve stejném místě na obloze, např. vůči mrakům v pozadí se neposouvá ani nahoru, ani dolů, ani do stran. Tohle se používá v letadlech při přesném rozpočtu na přistání, do plánovaného místa přistání si promítnu např. nečistotu na předním okně a klesám pod takovým úhlem, aby byla nečistota stále v bodu přistání, pak mám jistotu, že mířím přesně na tento bod.

Aj tak sa dá ako to popisuješ ty.. Ja som to skombinoval aj s náklonom kamery, kedy kamera predomnou bola vodorovne, potom som spravil pohyb dozadu a malým pohybom som ju naklonil trochu dole.. a potom som už držal páčky ako píšeš.. stúpal a cúval.. Skúsim to nabudúce podľa teba, bez toho náklonu.. :) bude to jednoduchšie ako sa sústrediť ešte aj na náklon... dobrá rada :)
DominikVF

#605 Příspěvek od DominikVF »

No už som zmenil lokalitu o dedinu ďalej :D Zábery nové, terén ťažký, gps a fpv signál slabý.. ale dobre to dopadlo.. Bol som dole na ceste a vyletel do výšky cca 300 - 350 m aby som sa dostal ku tým skalám (...nie, nie ..záchranárske vrtuľníky a iné lietadlá tade nelietajú, nachádzal som sa stále pod horizontom) Lietal som na vzdialenosť 800 - 1200 m. Tie skaly sa nachádzajú v takom kotle, takže prístup k ním je zlý. Preto som musel byť vysoko aby som nestratil fpv signál (nie raz som stratil a blúdil). Nastrihané amatérsky ale veď profesionál niesom :) Trochu som pridal kontrast (trochu asi viac, než bolo treba ale už to nechám tak) na určitých pasážiach videá, kde to šedý nd4 filter zobral.

Mal som v pláne tie skaly obletieť, ale pre slabý fpv signál to nešlo. Jeden pokus tam bol od cca 1:09 min - 1:30 min. ale cez mravenisko v obrazovke to neide.. (poslepačky).

V pozadí dedina Kojšov, oblasť kde som lietal - /skaly/ sa nazýva "turniska". Miesto, ktoré vyhľadávajú horolezci. Na budúci víkend (ak počasie dovolí) mám v pláne preletieť ďalšie iné v okolí oblasti.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UixbgxDDHV8[/youtube]
Přílohy
Turniská 7.6.2015 093 efekt.JPG
jirka_d

#606 Příspěvek od jirka_d »

Dominiku, pěkný. Škoda že se ti nepodařilo je zabrat i z druhé strany, je to zajímavý útvar.
IvanGS

#607 Příspěvek od IvanGS »

Taky se mi to líbí!
janko.hrasko

#608 Příspěvek od janko.hrasko »

tento vikend tam pod T2 ideme bivakovat, ak sa podari :)
Stapaka
Kontaktovat uživatele:

#609 Příspěvek od Stapaka »

Dominiku, udělal jsi velký pokrok v natáčení. To určitě. Hodně jsi se naučil v kompozici obrazu, tam je to už docela fajn. Horší je hudební podkres.
Málo kde ve snímku se Ti sejde dynamika hudby s dynamikou obrazu.
(myslím tím, že tam kde hudba začíná být dynamická, nebo graduje, tam je očekáván nějaký dynamický, nebo monumentální záběr)
Obraz (video) a hudební podkres se musí minimálně doplňovat, v lepším případě ještě umocňovat.
To není žádné "šťouralství". Jen chci, aby jsi si tuto vazbu uvědomil. Příště už budeš vědět sám, co a jak zlepšit.
A ještě, pokud mohu, jednu drobnou radu:
Pokud to není nutné (z jakéhokoli důvodu), nenastřihávej na sebe záběry ze stejného úhlu. A to ani přes "prolínačku".
Pracuj naopak se změnou a nech se vést klidně i tím hudebním doprovodem. Mysli na to, že každý, byť krátký sestřih, by měl
v sobě nést (obsahovat) nějaký příběh, myšlenku. A ten hudební podkres by Ti měl pomoci ten příběh, nebo myšlenku, podpořit
a ostatním ji pomoci pochopit.

Teď jsem to napsal asi moc vzletně, ale prostě obraz a hudba (až když se spojí) dávají dohromady nějakou myšlenku, náboj, představu.

Vezmi nějaký klip. Vymněň tam hudbu - a je to najednou úplně o něčem jiném, a nebo taky úplně o ničem ....

Přeji Ti hodně dalších krásných leteckých videí ...
Těším se. :D :wink:
F 308 Phantom2;H3-3D;GoPro 4B; iOSD Mini; 7" LCD DVR/HD;
dt

#610 Příspěvek od dt »

Stapaka píše:Pokud to není nutné (z jakéhokoli důvodu), nenastřihávej na sebe záběry ze stejného úhlu. A to ani přes "prolínačku".

Přesně tak. Tuším to pravidlo je 30 stupňů. Tzn. pokud přijde střih, měl by se úhel snímání kamery lišit od předchozího minimálně o 30 stupňů, aby pro diváka působil skutečně jako střih do jiného záběru a ne jako narušení toho stávajícího.
DominikVF

#611 Příspěvek od DominikVF »

Stapaka: Som rád za každú pripomienku, lebo sa popri vás tu učím :) S tou hudbou a aj tým strihom som si vedomí, že nieje to dobré.. ale chcel som tam čo najviac záberov dať , ktoré som v ten deň natočil. Ten strih záber na záber ani mne sa nepáči, aspoň som ich mohol poprehadzovať medzi sebou s inými zábermi. Aj s tou hudbou, keď graduje hudba, nech gradujú aj zábery. To tam nieje. Ale aspoň sa môžem ďalej učiť a vyvarovať chýb :)

Problém môj spočíva aj v tom, že program Sony Vegas nespolupracuje dobre (podľa študovaní na nete) a podľa mojej skúsenosti s videami z GoPro kamery. Náhľad videá seká, ťažko sa potom tvorí video hlavne, prechody a hudba. Ale je zaujímavé, že pri výkonejšom pc (bratovom s i7, 16 gb ram) to neseká. Prekonvertovať do iného formátu ako ste mi radili som to ešte neskúšal, možno z lenivosti a časovo zdlhavej.. :) Kúpim výkonejší pc a bude sa mi lepšie robiť v tom.

Len pre predstavu ukážem ako to vidím ja v náhľade pri strihu. Všimnite si časovú os, prechody a kedy sa mi zobrazujú prechody na náhľade. Aké je tam oneskorenie + ako to seká. Takže výsledné video vidím až po vyrenderovaní, buď vyjde alebo nevyjde. :)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IEGZM9YWHQ4[/youtube]

EDIT: S kvalitou náhľadu to nesúvisí, seká to aj pri najnižšej kvalite.
Naposledy upravil(a) DominikVF dne stř 10.06.2015 11:54, celkem upraveno 1 x.
DominikVF

#612 Příspěvek od DominikVF »

jirka_d píše:Dominiku, pěkný. Škoda že se ti nepodařilo je zabrat i z druhé strany, je to zajímavý útvar.

Strašne mi vypadával fpv signál. Len spredu som ako tak to točil.. Ale chcel som aj zo zadu. Blbý prístup. Tie skaly som nevidel z dola z cesty. Sú v takom kotle.

Pre predstavu kde som sa nachádzal ja.. červená šípka.
Přílohy
Turniská 7.6.2015 093 efekt.jpg
IvanGS

#613 Příspěvek od IvanGS »

Stapaka - tahle pravidla by se měla zarámovat, i pro mne jsou inspirující, třeba s úhly záběru to tak vnímám, ale je dobré vědět, že je to obecné pravidlo a zaměřím se na to víc.
Význam hudby se myslím podceňuje. I dokonalá obrazová část se dá zazdít hudbou, i detaily jako hlasitost, ladění rytmu hudby s obrazem, přesným začátkem a ukončením, námětem, gradací, rychlostí. Hudba není doplněk, ale nedílná část, která vytváří atmosféru, umocňuje zážitek a spoluvytváří příběh. Nad videem ze srazu Mazdy MX-5, které jsem sem dával 29.5. a ve kterém je jen pár leteckých záběrů, jsem strávil spoustu hodin, vyslechl snad 150 skladeb a vybrané pak dlouho implementoval do videa, které jsem kvůli tomu musel na několika místech upravit. A stejně tam jsou chyby v obrazových přechodech i jinde, ale co, je to moje třetí video...
Dominik - Tvoje videa sleduji a přijde mi, že jejich úroveň dost stoupá. Píšeš "...chcel som tam čo najviac záberov dať , ktoré som v ten deň natočil..." - s tím bojuji, ale postupně se mi daří se povznést nad to, že 80-90% záběrů je odpad. Chystám se na další památky, už jsem točil 4x, materiálu je zdánlivě dost, ale byl by to kompromis. Chybí mi úhly, ze kterých bylo špatné světlo nebo se něco nepovedlo a raději to natočím znovu. Až budu mít pocit že mám dost těch správných záběrů, začnu stříhat. Časem se naučím před točením víc přemýšlet a záběrů na vyhození, proježděných kilometrů a vylétaných baterek snad bude méně.
Omlouvám se za delší příspěvek.
Stapaka
Kontaktovat uživatele:

#614 Příspěvek od Stapaka »

Ivan Gs - jdeš na to zcela správně, držím palce ... :D

Dodatek: Já, i po těch letech, mívám 80% "odpadu". Omlouvám se těm, kteří točili na celuloid a takové "plýtvání" si nemohli dovolit ... ;-)
Dodatek 2: Jediná cesta jak snížit velikost "odpadu" je pečlivá příprava, dopředu sestavený scénář přesně daných záběrů - nejlépe s obrázkovým scénářem. Prostě tak, jak se má film správně dělat :-)
F 308 Phantom2;H3-3D;GoPro 4B; iOSD Mini; 7" LCD DVR/HD;
Oldass

#615 Příspěvek od Oldass »

DominikVF píše:Stapaka: Problém môj spočíva aj v tom, že program Sony Vegas nespolupracuje dobre (podľa študovaní na nete) a podľa mojej skúsenosti s videami z GoPro kamery. Náhľad videá seká, ťažko sa potom tvorí video hlavne, prechody a hudba. Ale je zaujímavé, že pri výkonejšom pc (bratovom s i7, 16 gb ram) to neseká. Prekonvertovať do iného formátu ako ste mi radili som to ešte neskúšal, možno z lenivosti a časovo zdlhavej.. :) Kúpim výkonejší pc a bude sa mi lepšie robiť v tom.

Zkus: Options->Preferences->Video->GPU Acceleration: OFF případně On
Záleží na tvém hardware, co mu vyhovuje víc.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - jiné“