Variometr a výškoměr SkyAssistant

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
sumik
Kontaktovat uživatele:

Re: Variometr a výškoměr SkyAssistant

#151 Příspěvek od sumik »

Zdravím všechny kolegy.
Nevíte prosím , jak dostat správně data z varia SkyAssistant ( dále SA ) ?
Tedy, hnde to upřesním. Používám SA dva roky! Jenže včera jsem těsně při přípravě na přistání nedobrovolně přistál do řepkového pole :oops: :cry: :twisted: .
V průběhu letu mi SA vše hlásil správně, přesně tak, jak jsem doposud zvyklý.

Jenže když jsem přišel domů, zapojil SA k PC, tak mi ukázala tabulka Zapisovače úplně plno, tedy vše červené!
Stáhnul jsem kompletní log ( čekal jsem asi 20-30 min ), zkonvertoval a ... neskutečné hodnoty o napětí, teplota výška (např.3490 metrů) , zkrátka vše absolutně nepoužitelné... :evil:

Při zapnutí je jinak SA OK, všechny hlášky, inicializace, zkouška na změnu výšky ok.
Mám dojem, jakoby při přistání do řepky se něco, doufám že mírným nárazem při zapisování podělalo.
Smazat a zahodit data se mi zatím nechce, potřebuju znát data, co se odehrálo...
Přílohy
..a ještě jedna ukázka, ta samá, ale podrobně
..a ještě jedna ukázka, ta samá, ale podrobně
Ještě nepoužitelná ukázka logu z letu
Ještě nepoužitelná ukázka logu z letu
Lark

#152 Příspěvek od Lark »

Jestli dobře vidím, tak máš v grafech ty hodnoty v anglických jednotkách, takže výška 3490 ft je po přepočtu 1064m. I teplota je ve °F a to napětí je sice ve V, ale +/- 200V !!! Nejspíš někde chyba v nastavení při konverzi. Víc ale neporadím, SA nemám.
sumik
Kontaktovat uživatele:

#153 Příspěvek od sumik »

No ono se to celé nějak špatně zapsalo.
Normálně mi to zapisuje v metrech atd. Pro jistotu jsem si otevřel jiný log starý asi 14 dní a v něm je vše ok.
Jenže já lítal včera jen asi 280 m, víc ne.
Ještě jsem před chvíli napsal výrobci ( Piotrek PL ) a s ním to také řeším. Bohužel se k SA dostanu až večer.
Dám potom vědět.
sramy
Kontaktovat uživatele:

#154 Příspěvek od sramy »

Prosím, kdo by věděl, jak na zemi výškoměr vynulovat, po zapnutí hlásí -1 až -2m, problém to není velký, je to malý rozdíl, ale jestli je to možné rád se poučím.
Díky.
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz
padák

#155 Příspěvek od padák »

zdravím, chtěl bych novější vysílačku, to staré chrastítko dosluhuje, nemáte v současnosti nějaký dobrý tip na koupi, popř se mohu s někým domluvit, že půjdeme na půl , stačí mi jedna :-) díky
Carbon Minicorado, P 51 Hacker, YG COSY, Slowboat, SSL, Salpeter F3K, DX9, skipper.
sumik
Kontaktovat uživatele:

#156 Příspěvek od sumik »

Tak záhada divných hodnot díky autorovi a výrobci Piotrovi ( www.pitlab.pl ) je zřejmě vyřešena !

Mám totiž nový notebook s Win8, které se upgradly samy na 8.1.
Dopisoval jsem si trochu s Piotrem a ten po zaslání vzorků log a posání všeho co se odehrálo konstatoval, že
zřejmě je závada v ovladačích USB přímo pro Win8 pro čipovou sadu na desce varia.

Vyzkoušel jsem totiž na starém ntb. kde mám WINXP stahnout log znovu, konvertovat a ejhle, najednou vše OK - výška, teplota, rychlosti atd. vše vpořádku.

Potom jsem opět připojil na nový ntb s Win8 a zase nic, zase jen bludy a nesmyslné hodnoty.
vosvos

#157 Příspěvek od vosvos »

Sky ass. mi ruší řízení modelu (T9X). Na zemi vše ok ale jak je model tak100-150 m daleko, vypoví řízení.Nastane šílená akrobacie až k zemi. Vyzkoušel jsem let bez Sa a v pohodě. Poslední pokus ovšem dopadl fatálně.. :(
martin z

#158 Příspěvek od martin z »

Slyšel jsem se o podobném případu, kdy pravděpodobně BEC regulátoru byl na hraně a po připojení dalšího malého odběru (varia) to stačilo k tomu, že po nějaké době letu kolabovalo napájení přijímače. Jestli samotný SA je schopný rušit např. v případě těsné blízkosti přijímače nebo jeho antén netuším, naposled jsem ho v prostorné kabině modelu měl umístěný jistě okolo 10 cm od RX, ale např. při pokusech v malém Majku byl rozhodně položený naopak blízko, možná mezi nimi byl pouhý jeden centimetr a žádné rušení se nekonalo.
vosvos

#159 Příspěvek od vosvos »

Možné to je ale používal jsem to dost dlouho(od jara) naprosto bez potíží,to mě mate...
martin z

#160 Příspěvek od martin z »

Teď je ale větší teplo než na jaře, neřkuli vedro jako prase, všechno se rychleji přehřeje.
vosvos

#161 Příspěvek od vosvos »

Obávám se že teplem to opravdu nebylo,rozhodně mě S.Ass připravil horké chvilky kdy "spoluletci" zalehávali a nakonec i o letadlo.
Standa Stuchlý

#162 Příspěvek od Standa Stuchlý »

tak jsem si početl o problémech s SA na Win 8.1 a nevím, jaký by s nimi měl být problém. Provozoval jsem jej na XP a po přechodu na 8.1 to běhalo hned na poprvé bez problému. Možná budeš muset aktualizovat ovladače, jak bylo výše psáno. Nastav si ve WIN automatické aktualizace, třeba je máš vypnuté. On si systém hledá ovladače sám, hned po připojení nového zařízení.

S nulováním výšky taky nemám problém. Po zapnutí napájení nechám ležet, až se mi ozve hláška o ukončení kalibrace a je hotovo. + - nějaký centimetr mne vcelku nezajímá.

F3J.jpg
JiVe

#163 Příspěvek od JiVe »

Jen bych se přidal s dotazem na majitele SA ohledně spotřeby. V technické specifikaci se píše spotřeba cca 50 mA.( ale není to "spotřeba" třeba hodinová, resp nevím ani jaká :D ) Ve skutečnosti vzrostla spotřeba u omotorovaného F3B (4x Digitál a 2x analog) z průměrných cca 350 mA na úctyhodných cca 900 mA za hodinu letu (to jsou hodnoty, které plusmínus dobíjím po cca hodině letu...
Jak vám moc papá váš SA? je ta spotřeba "běžná"? Chápu, že musí neustále vysílat, ale spotřeba 500-600 mA za hodinu je celkem dost. Rx baterie A 123 1,1Ah, což mi snížilo letovou dobu na pouhých 50 minut
Lark

#164 Příspěvek od Lark »

Ten údaj 50mA by neměl mít s časem nic společného. Je to jen proudový odběr. To je problém změřit proud samotného SA, ten snad moc kolísat nebude. Z něj si pak spotřebovanou energii v mAh snadno vypočítáš.
JiVe

#165 Příspěvek od JiVe »

O.K. Beru, jen by to asi nemělo být označovánoi jako "spotřeba", ale to není to co by mě trápilo. Spotřebu odhadnu z toho, kolik dobíjím - psal jsem viz příspěvek výše.
Spíš mě zajímá, jestli tato mnou empiricky "změřená" spotřeba je obvyklá i u ostatních uživatelů.
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“