Variometr a výškoměr SkyAssistant

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
kratas
Kontaktovat uživatele:

Re: Variometr a výškoměr SkyAssistant

#166 Příspěvek od kratas »

To je divne. Litam SA ve svem F3J Fazer. Mam tam 4x digital 2x analogy. RX batt mam 2200mAh. Po puldennim litani dobijim 1000mAh. Cca 3 hodiny letoveho casu na svahu.
SOVA is YouR CO-pilot
http://rc-sovy.blogspot.com
http://www.rcsovy.cz
Standa Stuchlý

#167 Příspěvek od Standa Stuchlý »

dost záleží na tom, jaká serva používáš a jaké provedení křídla ve smyslu různých mechanických odporů je na křidélkách a klapkách. Pak taky na stylu létání . Dál ještě, co vše palubní baterie napájí. Pak budou spotřeby v různých modelech dost rozdílné. Vždy je něco za něco.
Jara11

#168 Příspěvek od Jara11 »

JiVe píše:O.K. Beru, jen by to asi nemělo být označovánoi jako "spotřeba", ale to není to co by mě trápilo. Spotřebu odhadnu z toho, kolik dobíjím - psal jsem viz příspěvek výše.
Spíš mě zajímá, jestli tato mnou empiricky "změřená" spotřeba je obvyklá i u ostatních uživatelů.

Koukni na tohle a kdyžtak dej dotaz přímo. Ta hodnota co je uvedená by měla platit.
http://www.pitlab.com/wario/doc_en/h_start.htm
Ventus3 5.33m - EMS,PIKE Sup.,Vision50Ely-q,XB-8 ,FrSky 20X,
Lark

#169 Příspěvek od Lark »

Jenže to co ty píšeš, že se ti zvýšila spotřebovaná energie z 350mAh na 900mAh by znamenalo nárůst proudu o 550mA, což je divný.
JiVe

#170 Příspěvek od JiVe »

Lark píše:Jenže to co ty píšeš, že se ti zvýšila spotřebovaná energie z 350mAh na 900mAh by znamenalo nárůst proudu o 550mA, což je divný.

A to je právě to, co řeším a na co se ptám. Jestli je spotřeba SA skutečně tak velká, nebo jestli mám chybu začít řešit jinde (serva....)
Představoval jsem si to podobně, jak píše Kratas

Tak by mě zajímaly vaše zkušenosti
Lark

#171 Příspěvek od Lark »

Změř skutečný proudový odběr jenom SA ať máš jistotu. Pokud bude kolem těch 50mA, tak pak řeš, kde se ten odběr zvětšil, nebo jestli to není jen stylem létání. Taky může drhnout nějaké táhlo.
JiVe

#172 Příspěvek od JiVe »

to Lark:
asi mi nic jiného nezbyde, nechtělo se mi dobývat SA z trupu... tajně jsem doufal, že spotřeba pro SA který neustále vysílá bude okolo těch min 300-400 mAh
Lark

#173 Příspěvek od Lark »

To se mi zdá nějak moc. Nevím sice jakým výkonem SA vysílá, ale neměl by snad přesahovat 100mW. Při 5V to je nějakých 20mA + nějaká spotřeba elektroniky. Takže těm 50mA bych věřil. Leda že by byl vadný.
JiVe

#174 Příspěvek od JiVe »

Tak jsem dobil Rx baterky do plna (A123 1,1 Ah) a nechal na nich pověšený SA. Po hodině jsem dobil 0,06 Ah, tedy 60 mAh což řádově odpovídá údajům výrobce.
Je možné, že by se odběr více jak zdvojnásobil při létání na svahu oproti poklidnému poletování v termice?
zdzd

#175 Příspěvek od zdzd »

JiVe píše:Tak jsem dobil Rx baterky do plna (A123 1,1 Ah) a nechal na nich pověšený SA. Po hodině jsem dobil 0,06 Ah, tedy 60 mAh což řádově odpovídá údajům výrobce.
Je možné, že by se odběr více jak zdvojnásobil při létání na svahu oproti poklidnému poletování v termice?

Odpověz si sám - o kolik více páčkuješ na svahu než v termice? Dvakrát?
JiVe

#176 Příspěvek od JiVe »

Svahování není moje obvyklá parketa, na svahu se tak často nevyskytuju... že páčkuju jak zběsilej to je fakt. Ale jestli to je o tolik víc, to mi "strach" nedovolí posoudit :lol: tak se ptám zkušených

ono taky není svah jako svah, tohle byl pro mne na óbr svah ( Križná) :)
Standa Stuchlý

#177 Příspěvek od Standa Stuchlý »

[quote="JiVe"]Svahování není moje obvyklá parketa, na svahu se tak často nevyskytuju... že páčkuju jak zběsilej to je fakt. Ale jestli to je o tolik víc........

stáhni si program Rudermoment2 . Je to takový malý prográmek, kde se dá zjistit působení sil na ovládací plochy při různých rychlostech. No a tím i zátěž serva a to má přímý vliv na odběr proudu ze zdroje. Servo v termice, kde je klid bude brát znatelně méně, než servo při blbnutí a rychlých průletech.

1A a více na 6ti servech není nic mimořádného, pokud zrovna nesedíš v termice.

SA skutečně bere 50mA a při relacích si vezme 60mA. Ostatní berou serva a jiné případné vybavení modelu.

Mám ve větroni FrSky vário, GPS a přijímač FrSky X8R . Jen toto mi z baterky žere 180 - 200 mA při 5V. Když to vše sečtu, tak klidně 1,5A se servama za letu bude hodnota, se kterou musím počítat a to jen při nic moc divočení.
JiVe

#178 Příspěvek od JiVe »

Servo v termice, kde je klid bude brát znatelně méně, než servo při blbnutí a rychlých průletech.
SA skutečně bere 50mA a při relacích si vezme 60mA. Ostatní berou serva a jiné případné vybavení modelu.

Tak si mě trochu uklidnil. Dneska jsem při troše termiky a chvilky blbnutí dobíjel po 28 min letu bez SA 220 mA což by bylo okolo 450 mAh za hodinu letu.
Když jsem si stáhnul lety z SA do počítače a porovnal záznam s dobou odečtenou na vysílači, tak jsem si uvědomil, že jsem pako :evil: a Rx baterky měly kromě letu ještě chvilku ladění po výměně páky na servu! a tak 900 mAh není relevantní hodnota po hodině lítání

Takže závěr - SA je v pořádku a ta moje elektrovýbava je trošku nenažranější (ještě musím dopátrat) a častější páčkování a lítání na svahu spotřebu znatelně zvýší.

pro porovnání moje osazení (2x HS 125 na kř, 2x JX 2607MG na kl a motýl 2x HD 1810 MG)
vosvos

#179 Příspěvek od vosvos »

Ani já jsem nepozoroval používáním SA výrazně kratší výdrž baterie ale téměř jistě mi několikrát vyřadil řízení jakmile se model dostal dál od vysílače(120m hlásil výšku),bez SA jsem mohl kam až jsem viděl...
Standa Stuchlý

#180 Příspěvek od Standa Stuchlý »

tak pánové, aby vám bylo trochu jasno, jak je to s odběrem. Změřil jsem jen výbavu v trupu a dvě digi serva v motýlu. Odběr nad 400mA je páčkování motýlem.

log1.jpg
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“