Stapaka píše:Ivan Gs - jdeš na to zcela správně, držím palce ...
Dodatek: Já, i po těch letech, mívám 80% "odpadu". Omlouvám se těm, kteří točili na celuloid a takové "plýtvání" si nemohli dovolit ...
Dodatek 2: Jediná cesta jak snížit velikost "odpadu" je pečlivá příprava, dopředu sestavený scénář přesně daných záběrů - nejlépe s obrázkovým scénářem. Prostě tak, jak se má film správně dělat
Nejsem výtvarně nadaný, tak si dělám aspoň poznámky typu:
- začíná hudba, zesilující
- čas 3 s, záběr Phantoma visícího na místě, cca 2 s
- titulek "....."
- záběr..., podhled, přechod stmívačka
- ukončení hudby v čase... hned za slovy.., do vytracena
Je to až posedlost, film mi běhá před očima a když mne něco napadne, hned si to píšu, kdekoliv. Když jsem dělal Mazdy, přišel jsem jednou domů s vizitkami počmáranými titěrným písmem - v autě jsem přehrával MP3 s potenciální hudbou, dělal si poznámky a večer strávil u PC. Už jsem magořil, jak mi nevycházel obraz do písničky, naštěstí šlo tu záběr prodloužit, jiný smysluplně zkrátit (není to sranda, kvůli úspoře 2 sekund jsem rozboural asi 6 záběrů) nebo vynechat. I chybějící záběr a "sedící" muzika je lepší než opak. Nebo hledám "samostatnou" část skladby (třeba sloku), která by časově sedla do sekvence záběrů, je to lepší, než začít skladbu od začátku a pak ji ukončovat v půlce věty. A když se podaří sladit rytmus akordů/textu se střídáním záběrů, když se do nějakého, např. dramatického akordu promítne vhodná část nebo začátek záběru, najednou cítím harmonii a vím, že TO JE ONO, i když ze svého subjektivního pohledu. Naštěstí mám přítelkyni, stejně posedlou a mám zpětnou vazbu. Ta má problém s málo výkonným notebookem, přehrávání projektu je uskákané, má horší monitor, takže jedno video 4x za večer produkovala, dávala na flesh, koukali se na to v TV a dělali poznámky co ještě upravit...
A to nepíšu o tom, kolik peněz jsem vrazil do příslušenství ke GoPro (jen ten gimbal..!) abych mohl dělat i slušné pozemní záběry, protože mi letecké záběry doplněné záběry další kamery přijdou zajímavé