Prosím o pomoc s graupner mx-12 a buzerem z HK

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
HitmanR

Prosím o pomoc s graupner mx-12 a buzerem z HK

#1 Příspěvek od HitmanR »

Zdravím, jsem v rc greenhorn a potřeboval bych pomoct s nastavením graupnera mx-12, jelikož hybridní návod česko/německý je fakt slátanina... bude to pro Vás jistě prkotina. Mám discovery buzzer z HK a nedaří se mi nastavit přepínač na On/off pro buzzer. Když zapnu baterku, tak buzzer začne pípat, při přepnutí vypínače se vypne, ale na další cvaknutí už se nezapne. Zkoušel jsem to nastavit na SW3, v diplay serv mám při jedné poloze 100% a při druhé 0%, zkoušel jsem i +100 a -100, ale nic nepomohlo. Jistě to bude nějaká logická hádanka :) buzzer mám v 5.kanálu (mám šesti kanálový přijímač)
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Prosím o pomoc s graupner mx-12 a buzerem z HK

#2 Příspěvek od jyrry »

Pokud v tom kanálu servo chodí pořád stejně, nemusí to být problém rádia ale toho pípáku... Je k němu návod?
jyrry.webnode.cz
HitmanR

#3 Příspěvek od HitmanR »

Návod byl extrémně stručný: připojte k přijímači a užijte switch on/off na vysílači :)
Lark

#4 Příspěvek od Lark »

Ještě to můžeš vyzkoušet na vypínač bez aretace, který se vrací do stejné polohy (pokud na MX-12 je, nevím). Možná ten pípák potřebuje jen impulz pro překlopení režimu. Nevím.
prop

#5 Příspěvek od prop »

Ahoj, zvacsi vychylku serva na max a tak to skus.
tomashr

#6 Příspěvek od tomashr »

Já jsem s tímto buzzerem laboroval a nakonec jsem rezignoval, je to děsná sračka.

V podstatě jsou tam dva problémy...
První je ten, že buzzer jede jen do cca 5,6V, při vyšším napětí třeba pro HV napájení, ale fakt stačí i pouhých 6V, sice pořád píská, ale přestane chodit ten ovládací dekodér. Tohle by se ale ještě dalo akceptovat jako celkem "exaktní vada". V návodu to přirozeně není, ale v diskusi na HK ano.

Druhý problém je ale vážnější - podle mě ten buzzer funguje jen při režimu serv "slow", tedy základních 50Hz. Stačí ale aby přijímač běžel v nějakém HS módu pro digiserva a dekodér je v pytli také. Já to chtěl do F5J větroně pro hledání v poli, ale prostě mi to nechodí - RX Futaba 7008 snad ani jiný režim než "rychlý" nemá a RX změnit dost dobře nemohu. Tohle jsem nedokázal plně nasimulovat, ale problém to je. Ono se to celkově chová divně, nakonec mi "došly nervy" a buzzer jsem odložil, tohle se fakt číňanovi moc nepovedlo.
JosefSvejk

#7 Příspěvek od JosefSvejk »

Nemohli byste někdo kvalitně nafotit ten pípák ze strany součástek?
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
HitmanR

#8 Příspěvek od HitmanR »

prop píše:Ahoj, zvacsi vychylku serva na max a tak to skus.

tohle ještě prubnu, dík za tip.

tomashr píše:Já jsem s tímto buzzerem laboroval a nakonec jsem rezignoval, je to děsná sračka.

To je škoda, doufal jsem, že takové drobnústka se zapojí a bude to v poho...
HitmanR

Re: Prosím o pomoc s graupner mx-12 a buzerem z HK (VYŘEŠENO

#9 Příspěvek od HitmanR »

PROBLÉM VYŘEŠEN! Sice ne tak elegantně jak jsem doufal, ale funguje mi to takto:
výchylky serv jsem dal dle doporučení na maximum, při zapnutí vysílače sice nelze ovládat zapnutí a vypnutí pípáku, ale když dám spínač na ON a zapnu rádio, tak buzzer píská, když rádio zapnu s páčkou na OFF, tak nepíská... takže při havárii musím vypnout rádio, přepnou páčku na ON a zapnout rádio a buzzer píská a pak snad i model najdu ;)
jardacek
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jardacek »

Ahoj , snad to někomu pomůže , buzzer začal fungovat až když jsem snížil volty pod 5 , při 5,2V to nefungovalo ted mám 4,7V a chodí to :o , rádio + přijímač Futaba
Cserv

#11 Příspěvek od Cserv »

Mě jen tak napadlo, jestli náhodou nemáš v přijímači nastavený pátý kanál jako telemetrii? U šestikánálovým přijímači je patý kanal možnost přepínat telemtrie a normální servosignál.
Graupner MX-12 HoTT, Beta 1400, Funcub 1400, T-Rex 450Pro
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“