FrSky Taranis - druhé pokračování

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zamčeno
Zpráva
Autor
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

Re: FrSky Taranis - druhé pokračování

#1051 Příspěvek od RCStudio »

Gps prenasi data s 4-5vterinovym zpozdenim. Frsky mel udelat sw kde by sla rychlost nastavit ale i po roce nikde nic.
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
Jardaxx

#1052 Příspěvek od Jardaxx »

janekx píše:Kartu zformatuj na fat32 a zkopiruj mimo, nepotrebujes to delat pres kabel a pripojenej Taranis to je nesmysl.

Tak dík.Jdu nato.
Standa Stuchlý

#1053 Příspěvek od Standa Stuchlý »

janekx píše:Gps prenasi data s 4-5vterinovym zpozdenim. Frsky mel udelat sw kde by sla rychlost nastavit ale i po roce nikde nic.

Za 4-5s se dá doletět hodně daleko, proto, jak jsem psal, pomalu to půjde, rychle s velkou chybou.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#1054 Příspěvek od lubo1 »

Standa Stuchlý píše:tak jsem udělal malý test. Nastavil jsem 2m Distanc, abych nemusel běhat po dvorku a zjistil jsem toto. Při rychlé chůzi žádná hláška. Když jsem zpomalil, nebo zastavil, přišly mi asi 4 hlášky s postupnou vzdáleností.
Můj závěr: budeme asi muset počkat, až GPS a Taranis dostanou alespoň 4 jádrovou výbavu, protože tak jak jsou, prostě nestíhají přenášet relace a ty pak buď nepřijdou vůbec, nebo se zpožděním jako z měsíce. :mrgreen:
V termice a pomalém letu to použít půjde, při přeletu je třeba počítat s chybou 100 a více metrtů.

Dnes som skúsil.... Hlásiť to hlási.... GPS ide pozadu - zjavne nestíha. Rýchlosť Taranisa
je OK..
Na neaké 100m vzdialenosti vetroňa by to mohlo stačiť......
http://lubo111.rajce.idnes.cz
Standa Stuchlý

#1055 Příspěvek od Standa Stuchlý »

bylo by zajímavé vědět, jaký chipset ono GPS používá. Je to celkem dost podstatná část zařízení, od které se odvíjí vlastní kvalita a parametry GPS. Ví to někdo? Nebo jsem to zase přehlídl? 8O
mirek100
Kontaktovat uživatele:

#1056 Příspěvek od mirek100 »

S novým modelem je tady opět zkouška dosahu.
tentokrát Stork 4 - celouhlíkový trup i křídlo, antény vně trupu - viz obrázek oranžového trupu. Mám potíže se sílou signálu, asi ve 100 metrech ve vzduchu už hlásí telemetrie RSSI mezi 45-50dB. Zkoušel jsem dosah na zemi (vysílač na krku, model na dřevěné koze asi 60 cm vysoké, kolmo na směr chůze - "letí" doprava) a v režimu Range mám 45dB asi 68 metrů a 42dB 51 metrů od modelu. Ztráta signálu je na 110 metrech. Při plném dosahu je 45dB na 260 metrech, 42dB na 300 metrech a ztráta signálu na 440 metrech.
Poloha mých antén není ideálně 90° vůči sobě a vodorovně, to ještě poladím. Ale přiložené fotky dvou jiných Storků mají do ideálu taky hodně daleko a přesto létají bez potíží do hranice viditelnosti.
Může být problém, že mám antény (oholené konce) blízko trupu? Od konce antény k trupu jsou to asi 4 cm.
EDIT: přijímač je X8R
Přílohy
Antény - můj Stork.jpg
stork f3j whiskers.jpg
IMG_5881.JPG
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#1057 Příspěvek od lubo1 »

mirek100 píše:....

Ja som to riešil a doriešil takto
DSC_0757.JPG

Aktívnou časťou antény je len ten "oholený" koniec. Zvyšok je len prívodný kábel.
Problém tvojho riešenia je to, že v tomto uhle sú tie antény len v kľude. Za letu - pod náporom vzduchu budú najskôrr antény pritlačené na trup.... Skús aspoň na skúšku tam miesto bužíriek na tom oranžovom trupe upevniť bowdeny - plast 3/2mm. Z trupu ho vystrčíš cca 4-5 cm z dovnútra nasúkaš anténu len toľko, aby netrčala von.....
Hoď si logovanie, aby si si mohol porovnať, či sa niečo zlepšilo......
Origo riešenie pre teba je tu:
https://www.t9hobbysport.com/2.4ghz-antenna-guides
Přílohy
DSC_0765.JPG
DSC_0763.JPG
Naposledy upravil(a) lubo1 dne úte 30.06.2015 20:16, celkem upraveno 2 x.
http://lubo111.rajce.idnes.cz
Cosmo

#1058 Příspěvek od Cosmo »

Přestavba Taranise na pultovku. K dispozici za 85 EUR.
http://www.michael-heck.net/index.php/s ... -umbau-kit
Lark

#1059 Příspěvek od Lark »

to mirek100: Ty tvoje antény se pravděpodobně za letu náporem vzduchu "položí" dozadu a aktivní části jsou pak až nad křídlem, takže můžou být skoro rovnoběžně a navíc stíněné křídlem. Dal bych je do nějakých brček a spíš vodorovně do "V" na těch 90°.
Standa Stuchlý

#1060 Příspěvek od Standa Stuchlý »

a já mám antény, tedy jen tu aktivní část takto. Na 100m mi hlásil slabý signál 35dB, na 400m 45-50dB. Tak jsem tento týden vyměnil anténu za silnější a získal jsem dalších 15-20dB . Zatím mám ověřeno do 700m vzálenost při 400m výšky 62dB .

20150630_220604.jpg
mirek100
Kontaktovat uživatele:

#1061 Příspěvek od mirek100 »

Standa Stuchlý píše:a já mám antény, tedy jen tu aktivní část takto. Na 100m mi hlásil slabý signál 35dB, na 400m 45-50dB. Tak jsem tento týden vyměnil anténu za silnější a získal jsem dalších 15-20dB . Zatím mám ověřeno do 700m vzálenost při 400m výšky 62dB .

Kterou anténu jsi vyměnil za silnější? Vysílačovou? Nebo jsi na modelu dal konce antén do silnější trubičky, jak radí lubo1?
Standa Stuchlý

#1062 Příspěvek od Standa Stuchlý »

měnil jsem ve vysílači za anténu 5dB od janekx RCStudio. Montáž není nijak náročná, zvládne ji každý, kdo umí trochu pájet. Dokonce i páječkou s očkem to jde. Ale lupu a odsávací knot k tomu doporučuji. Celé to trvalo asi 20 minut. Hlavně dát pozor na to, aby se nezlomil ohýbáním ten tenký koaxiál. Je na něm nalisovaný konektor. Ten jsem ucvakl, protože původní anténa byla pájená přímo do desky, což je nejvýhodnější spoj.

Pro anténky přijímače jsem použil pvc tlakovou hadičku 4/1, jaká se používá na různou hydrauliku, ventily a další blbosti v průmyslu.
Oproti brčku má tu výhodu, že je houževnatá, neláme se nepraská a při ohnutí se vrátí do původního tvaru. Ten se dá upravit horkovzduškou a lepit jde sekundovým lepidlem. Konce jsem zalepil tavným lepidlem, aby tam nelezl bordel. Zatím jsem dle mého názoru lepší materiál nepotkal.
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#1063 Příspěvek od ddano007 »

Standa Stuchlý píše:... Pro anténky přijímače jsem použil pvc tlakovou hadičku 4/1, jaká se používá na různou hydrauliku, ventily a další blbosti v průmyslu...

Daj, prosim, nejaky link, nech viem, co si mam pod tym predstavit...
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
Standa Stuchlý

#1064 Příspěvek od Standa Stuchlý »

tak jsem to našel. Je to PU hadička. Odkaz třeba tady http://www.kovaz.cz/pneumaticke-hadicky ... han-c4177/

Přesný název hadičky co mám nevím. Nemá žádný potisk. Vysomroval jsem kousek z odpadu, který by šel stejně do kontejneru. Používali to na ventily a hydrauliku na nějaké obráběcí centra. Běžně se to v průmyslu používá. Taky je to k vidění v různých úpravnách vody, kde to dávají k dávkovačům chemie. Je to tak běžný materiál, že mne ještě nenapadlo se zeptat, jak se to vlastně jmenuje. Stejně bych dostal odpověď, že je to nějaká PVC hadička. Ale pro ty anténky je to opravdu asi nejideálnější.

Teď jsem poměřil tu hadičku a má průměr 3,91mm a sílu stěny 0,78mm .
mirek100
Kontaktovat uživatele:

#1065 Příspěvek od mirek100 »

Prodává je i Gumex:
http://www.gumex.cz/hadice/hadice-pro-v ... pu-trubky/
Další výrobce je třeba NORGREN, Festo atd., prostě všichni dodavatelé dílů pro rozvod tlakového vzduchu.
Zamčeno

Zpět na „Vysílače“