Graupner MZ24 - vypínač pro klapky
- MarthiR
Re: Graupner MZ24 - vypínač pro klapky
Du na Fb ......
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
Vstávám ve čtyři ráno, tak to necháme na zítřek, budu na fóru od rána, když tak se ozvěte a moc díky za pomoc.
Naposledy upravil(a) rom119 dne stř 08.07.2015 22:23, celkem upraveno 1 x.
- MarthiR
Já už vám psal, kdyby ste to nepochopil natočil bych vám celý postup zitra a hodil to na YT
Musím neodkladně mimo PC
Musím neodkladně mimo PC
Určitě, budu se těšit
Řešil jsem to přes letové fáze ve svém příspěvku na TÉTO stránce přímo u vlákna k MZ-24 a popsal tam i stručný postup.
Cellpro10, C60, iCharger106b; Graupner MZ-24 Hott; Jeti DS-16
www.letadelka.com
www.letadelka.com
Dík,
odpoledne vyzkouším
odpoledne vyzkouším
- MarthiR
Doporučuji dát nový model na zkoušku a vybrat model dle vašého setupu, to je ve vašém případě 2A1F.
Spárovat prijimač a hurá na to
Začneme tím aby vubec klapky šli že jim přiřadíme vypinač (Base - CH SET- Flaps SW3)
Niní nám klapky jdou 0-50-100
Function -prog.Mix- 6 kanál a ACT-ON, MST-CH6 >>SLV-CH3 a pak na SET
ACT- ON / CTL-ON a Y-axis nastavíme hodnotu směrovky
Vratíme se do BASE a dáme REc/slow a na Kanále 6 dáme 2.0s (spomalovač na 2 sekundy)
Q.links 6 SLOW 2.0s a CTL dáme na SW3 a vše do ON
pak už jen upravujem hodnoty.
Spárovat prijimač a hurá na to
Začneme tím aby vubec klapky šli že jim přiřadíme vypinač (Base - CH SET- Flaps SW3)
Niní nám klapky jdou 0-50-100
Function -prog.Mix- 6 kanál a ACT-ON, MST-CH6 >>SLV-CH3 a pak na SET
ACT- ON / CTL-ON a Y-axis nastavíme hodnotu směrovky
Vratíme se do BASE a dáme REc/slow a na Kanále 6 dáme 2.0s (spomalovač na 2 sekundy)
Q.links 6 SLOW 2.0s a CTL dáme na SW3 a vše do ON
pak už jen upravujem hodnoty.
- MarthiR
Chlapy co máte MX a MC, můžete si přehodit funkci vypinače který je určen na FLAP? U flap je to 0-1-2 ale já bych to potřeboval dát příkladně takhle 1-0-2 ... já mám pocit že to u MZ nelze ale doufám že to pude jinak no uvidíme... Díky za reakce
EDIT : tak už sem na to příšel a vypinač lze dát podle svích představ libovolně
EDIT : tak už sem na to příšel a vypinač lze dát podle svích představ libovolně
MarthiR píše:Chlapy co máte MX a MC, můžete si přehodit funkci vypinače který je určen na FLAP? U flap je to 0-1-2 ale já bych to potřeboval dát příkladně takhle 1-0-2 ... já mám pocit že to u MZ nelze ale doufám že to pude jinak no uvidíme... Díky za reakce
Na MX i MC se dají jednotlivé polohy přepínače přiřadit v libovolném pořadí, protože každá poloha se přiřazuje samostatně, právě tím přiřazováním A,B; C,D,E,F,G. A a B, jsou prioritní a na klapky používám C,D a E, a ty můžu nastavit v libovolném pořadí. Při použití A,C,D nejde to pořadí změnit. Já mám klapky nastavené na 0-1-2. Pro každou polohu se dá samostatně nastavit spoždění pro vysunutí a zvlášť pro zasunutí.
- MarthiR
JJ díky na MZ to je trošku jinak ale už sem na to přišel lze to uplně stejně jak píšeš larku a děkuji
Já to mám také 0-1-2 ale už vím jak to dát 2-1-0 nebo 1-0-2 atd.... Mě bohatě stačí hodnota 2s na zpoždení
Já to mám také 0-1-2 ale už vím jak to dát 2-1-0 nebo 1-0-2 atd.... Mě bohatě stačí hodnota 2s na zpoždení
Tak pánové problém vyřešen
Softwarově vše dle manuálu, stačí klapkám přiřadit vypínač.
Ovšem udělal jsem jednu podstatnou chybu. Našrouboval jsem páku serva pro klapky do středové polohy serva.
Pak chodil vypínač s klapkami takto. K sobě - klapky dolu, střed - vypnuto- nulové klapky a vypínač k sobě a klapky nahoru !!
Stačilo tedy dát vypínač do jedné krajní polohy a táhlo klapek nastavit tak aby byly klapky vysunuty na přistání.
Poté se vypínač s klapkami chová tak, že k sobě-jedna krajní výchylka serva - klapky zasunuty, střed vypínače vzlet a druhá krajní poloha je pro přistávací klapky.
V " E.P.A. poté nastavit výchylky serva a jeto
Velké díky za pomoc Vám všem a hlavně - MarthiR
Softwarově vše dle manuálu, stačí klapkám přiřadit vypínač.
Ovšem udělal jsem jednu podstatnou chybu. Našrouboval jsem páku serva pro klapky do středové polohy serva.
Pak chodil vypínač s klapkami takto. K sobě - klapky dolu, střed - vypnuto- nulové klapky a vypínač k sobě a klapky nahoru !!
Stačilo tedy dát vypínač do jedné krajní polohy a táhlo klapek nastavit tak aby byly klapky vysunuty na přistání.
Poté se vypínač s klapkami chová tak, že k sobě-jedna krajní výchylka serva - klapky zasunuty, střed vypínače vzlet a druhá krajní poloha je pro přistávací klapky.
V " E.P.A. poté nastavit výchylky serva a jeto
Velké díky za pomoc Vám všem a hlavně - MarthiR
- MarthiR
Rádo se stalo od toho tu sme
Nevahejte se zeptat kdyby ste měl problém kontak na mě máte
Já bych to ještě upravil. Nastavit pro servo reverz a jako základní polohu mít klapky v neutrálu, pak vzlet a nakonec přistání. Pak budeš moci subtrimem tu neutrální polohu snáz doladit, a taky nastavit maximální výchylku. Ostatní už budeš ladit v dalších fázích letu. Myslím, že je to logičtější a i šikovnější na seřízení. Dotrimování výškovky, případně křidélek by se mělo ukládat pro každou fázi samostatně.
Problém je v tom, že trojpolohový vypínač je ve střední poloze vypnutý, tudíž jedna poloha klapek musí být v neutrálu serva.
Nevím jak to funguje na MZ, ale na MX, nebo MC se dá každá poloha dotrimovat dle potřeby. Na MC je ten třípolohový přepínač označený jako SW2/3, nebo SW11/12 a každý se chová jako dva závislé spínače. Když si zapnu zobrazení stavu přepínačů, tak v mém případu mám v přední poloze 11 sepnutý a 12 rozepnutý. Ve středové poloze jsou 11 i 12 rozepnutý a v poloze k sobě, je 11 rozepnutý a 12 sepnutý. Pro každou letovou fázi můžu v menu "Phase trim" nastavit hodnoty pro výškovku, křidélka a ve skrytém menu vpravo i pro klapky. Na fotkách máš stavy přepínače v pořadí od sebe, střed a k sobě.