planžeta pro rozpětí 340 cm

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
semo

Re: planžeta pro rozpětí 340 cm

#16 Příspěvek od semo »

Ajo :-), tak to nevím. Myslel jsem, že v centroplánu je takový pouzdro, který neumožňuje spojku v celku a že se bojíš vylomení.
http://semos333.rajce.idnes.cz/
cholerik
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od cholerik »

pokud lehne vítr, půjdu sekat letiště a vezmu vlečnou i větráka a dám fotku, asi jsem to blbě popsal
JJ02

#18 Příspěvek od JJ02 »

cholerik píše:ahoj všem, jen jsem se ptal, kde koupit nebo z čeho udělat planžetu,
blbě jsem to říznul a stýká se mi to v centroplánu natupo.
S letadlem lítám, nejlepší prověrka je let, ale radši bych to měl z jednoho kusu.
Na tu otázku ze začátku nemáte odpověď nikdo?
dík
Pochybuji že se dá takový rozměr koupit. Jedině udělat z pásové pily na dřevo (pila do katru?) ustřihneš to jedině na padačkách, pilka na železo se moc nechytá.
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od HavelAircraft »

JJ02 píše:Proč chceš trefovat výslednici vztlakové síly? Stejně křídlo můžeš podložit-zatížit jen na nosníku. Na druhou stranu se výslednice vztlaku posouvá s úhlem náběhu.
To asi rozdíl je, Semův test spojky a uložení je myslím dostačující.
U modelů předpis? něco mě snad uteklo? :D

výslednice vztlakové síly křídla se posouvá po nosníku i vzhledem k půdorysnému tvaru křídla a změnám profilu.
Obecně se bavím o zátěžových zkouškách křídel.a je obecný předpis pro jejich tvorbu
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
ZofMart

#20 Příspěvek od ZofMart »

Pokusím se vrátit k původní otázce:
Kolega( ové ), mají na Blaníku od p. Fary jako planžetu použitý plát ze strojní pily na kov. ( Doufám, že si to pamatuju správně. ).
Já mám Blaníčka ve stavu rozpracování a hodlám použít jako planžetu dural tl. 2,5 mm délky " co dovolí nosník ", odhadem 150 mm do křídla a na výšku co se vejde. Uvažuji o dvojité planžetě, ovšem o něco kratší ( co dovolí zmiňovaný nosník ). Předpokládaná váha s motore na pylonu do 6 kg. ( Zhruba stejně jako kolegové.)
Upozorňuji, že jsem NIC nepočítal, spoléhám se na cit, plus rezerva. :D
Martin
ok-glider

#21 Příspěvek od ok-glider »

V Albionu používají jako spojky křídel mosazný profil 12.5x3mm (0.5x0.125")
Tohle je v plánu na maketu Weihe 4,5m.A jsou jen dvě nad sebou a podle mě vůbec nesahají hluboko do křídla.
V plánu Ka-6 jsou v křídle namalovaný 2x14x3mm brass sleeves,což jsou asi taky mosazný profily.Rozpětí 477cm,váha 8kg.
TopModel v návodech uvádí laminátovou tyčovinu D=8mm a jako tuningový díl na makety větroňů nabízejí karbonovou trubku D=12mm.
Myslím,že se všeobecně u nás spojky křídel předimenzovávají.Možná je lepší,když se při prudším přistání ohne spojka než aby si udělala místo v křídle a trupu.
Adler
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Adler »

Zdravím,
zmiňovaná planžeta (dural) bude stačit.Mám duralové planžety ve starých větroních ,některé podobných rozměrů. V pohodě. :)
Lark

#23 Příspěvek od Lark »

Toho plátku ze strojní pily bych se asi bál, protože je moc tvrdý. Asi unese víc, ale když povolí, tak se rozletí na dvacet kousků. Někdy si zkus ho zlomit, ale bacha na oči.
Odpovědět

Zpět na „Větroně“