Nitro spalovací motor pro generování elektřiny

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
ufon13
Kontaktovat uživatele:

Re: Nitro spalovací motor pro generování elektřiny

#16 Příspěvek od ufon13 »

to , že ti tady někdo napíše že to je blbost neznamená vcelku nic a pokud se přes podobné názory přeneseš zjistíš , že se to řeší i jinde např i jako vysokoškolské práce viz tady:
https://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace ... e_id=54519
BLDC motor se použít jako generátor dá celkem jednoduše jako zdroj pro žárovku s jednoduchým 3 fázovým diodovým usměrnovačem , pro ledky by to chtělo mezičlánek který by uměl vyrovnávat napětové špičky.
že to funguje is modelářským spalovákem je vidět např tady:
https://www.youtube.com/watch?v=HL1wzOx_JbU
to jak se to dá vyrobit pro model jako strojovnu je tady:
https://www.youtube.com/watch?v=XalE7jHu4qM
Pro tvé pokusy a tebou stanovený účel by stačilo do setrvačníku spalováku vložit neodymové magnety tak aby se střídala polarita a vedle tohoto rotujícího setrváku nainstalovat cívku ve které by se generovalo střídavé napětí za chodu motoru. To by myslím při tvém plánovaném odběru ani motor moc nepoznal a usměrnění by nebylo složité (odborníci se jistě vyjádří) pak ještě malý měnič s výstupem na jednočláneček liion a je to vyřešené.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od arda1 »

Ufone - ty jezdíš tyhle spalováky? Pro mě za mě ať si tam dá co chce dle hesla proč to udělat naprosto jednoduše (akumulátor) když to jde složitě že? Opakuji - je to na tohle použití naprostý nesmysl - Radek
ICQ 638556901
raptor181
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od raptor181 »

arda1 píše:Ufone - ty jezdíš tyhle spalováky? Pro mě za mě ať si tam dá co chce dle hesla proč to udělat naprosto jednoduše (akumulátor) když to jde složitě že? Opakuji - je to na tohle použití naprostý nesmysl - Radek

Není to tak jednoduchý s tím akumulátorem, jak se vám zdá. Já totiž uvažuji o osvětlení o výkonu 5-10W. Když vezmu těch 10W, tak pro 3 článkovou Lipol bude odběr skoro 1A. Chtěl bych vydrž tak 5 hodin, abych to nemusel furt nabíjet. Vychází mi, že potřebuji aku o kapacitě 5000mAh. Velikost a hmotnost takové aku je mnohem větší než malinký BLDC motor použitý jako generátor.
JosefSvejk

#19 Příspěvek od JosefSvejk »

Jen pro zajímavost: Kolik stojí 5 hodin provozu toho nitra? Kde budeš v noci jezdit 5 hodin s nitro autíčkem? Víš, že 10W ledka potřebuje docela velký chladič? Nebylo by lepší modelařit tak nějak "normálně"?
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
dudaj

#20 Příspěvek od dudaj »

raptor181 píše:Není to tak jednoduchý s tím akumulátorem, jak se vám zdá. Já totiž uvažuji o osvětlení o výkonu 5-10W. Když vezmu těch 10W, tak pro 3 článkovou Lipol bude odběr skoro 1A. Chtěl bych vydrž tak 5 hodin, abych to nemusel furt nabíjet. Vychází mi, že potřebuji aku o kapacitě 5000mAh. Velikost a hmotnost takové aku je mnohem větší než malinký BLDC motor použitý jako generátor.

Takže to bude závod - 20 min jízda , 10 min odpočinek -což je 5 hodin provozu - 7,5 hodin celkem.
To jest celou noc ?
5 nebo 10 W je dost rozdíl. No a kdyby to byly dvě světla po 2 W , tak to svítí už dost dobře .

Prostě poloviční čas jízdy, poloviční výkon a dvě baterky a jsme úplně někde jinde ve výpočtech.
raptor181
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od raptor181 »

JosefSvejk píše:Jen pro zajímavost: Kolik stojí 5 hodin provozu toho nitra? Kde budeš v noci jezdit 5 hodin s nitro autíčkem? Víš, že 10W ledka potřebuje docela velký chladič? Nebylo by lepší modelařit tak nějak "normálně"?

5 hodin provozu bude stát tak okolo 700 Kč. Já tam nechci dát 10W LED ale chci aby celé osvětlení mělo příkon 10W.

dudaj píše:
Takže to bude závod - 20 min jízda , 10 min odpočinek -což je 5 hodin provozu - 7,5 hodin celkem.
To jest celou noc ?
5 nebo 10 W je dost rozdíl. No a kdyby to byly dvě světla po 2 W , tak to svítí už dost dobře .

Prostě poloviční čas jízdy, poloviční výkon a dvě baterky a jsme úplně někde jinde ve výpočtech.

To by znamenalo aku okolo 1250mAh. Hmotnost takové aku je asi 110g. Hmotnost BLDC motoru, který bych použil jako generátor je asi 10g + nějaká upevňovací konstrukce. Jde mi o to. že bych tak s minimální přidanou hmotností získal relativně vysoký elektrický výkon.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od arda1 »

Kluci tohle už je lepší jako býval Dikobraz :lol: :lol: :lol: -Radek
ICQ 638556901
corona

#23 Příspěvek od corona »

To je dobré, chlapci.
Zrovna dnes mě klínil hlavu, že chce rady můj jeden bývalý kolega.

Objevil někde žhavíka 6,5 ccm, a že prý by si postavil malou elektrocentrálku, kterou bude tahat po bytech, sklepech, chatách a domech, když bude potřebovat 230 V 50 Hz pro své ruční nářadí.

Ježto již mám trpělivosti poskrovnu, řešil jsem debatu jen dvoustupňově, tj.
- nesmysl
- konec řeči na tohle téma

Nasrán odkvačil, prý jsem jej hluboce zklamal...

:lol:

---
EDIT:
... no... mrknu na RCalbum a - aha, jo... zase...

:mrgreen:
Doufám, že to poletí na Smetiště....
OrDa

#24 Příspěvek od OrDa »

Tichý dotaz - jaká je řádově životnost toho spalovacího motoru?
shake13

#25 Příspěvek od shake13 »

Ak je to myslene len ako pridavny generator pre napajanie trebars osvetlenia, ako raptor181 pise, tak nieco podobne sa realizuje napr. u benzinovych heli, kde generator sluzi na napajanie komplet elektroniky, takze prevadzka heli sa potom zuzuje len na dolievanie benzinu. Nejake info aj tu:
http://www.helifreak.com/showthread.php?t=700567
Gaui 100,Rex 450,Prôtos 500,Frenzy TZ 50,Logo 600SE,FX18 DSM2,JR 9 DSM2,
MAX,Rival,BN-2 Islander
arda1
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od arda1 »

Jo u heli s tím experimentoval třeba už kdysi Aeroomni - ale tam jde o to že ona má de fakto po dobu letu konstatní točky jako třeba elektrocentrála - kdežto u autíčka to jde od volnoběhu až po nějakých 30 000 . Radek
ICQ 638556901
raptor181
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od raptor181 »

corona píše:To je dobré, chlapci.
Zrovna dnes mě klínil hlavu, že chce rady můj jeden bývalý kolega.

Objevil někde žhavíka 6,5 ccm, a že prý by si postavil malou elektrocentrálku, kterou bude tahat po bytech, sklepech, chatách a domech, když bude potřebovat 230 V 50 Hz pro své ruční nářadí.

Ježto již mám trpělivosti poskrovnu, řešil jsem debatu jen dvoustupňově, tj.
- nesmysl
- konec řeči na tohle téma

Nasrán odkvačil, prý jsem jej hluboce zklamal...

:lol:

---
EDIT:
... no... mrknu na RCalbum a - aha, jo... zase...

Doufám, že to poletí na Smetiště....

Tak tohle je totální blbost. To by byla hodně drahá elektřina. Podle mě to ale nemá nic společného s mým záměrem.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od arda1 »

raptor181 píše:Tak tohle je totální blbost. To by byla hodně drahá elektřina.

Tak teď jsi to total zabil - já už nemůžu :lol: :lol: :lol: Radek
ICQ 638556901
raptor181
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od raptor181 »

arda1 píše:Jo u heli s tím experimentoval třeba už kdysi Aeroomni - ale tam jde o to že ona má de fakto po dobu letu konstatní točky jako třeba elektrocentrála - kdežto u autíčka to jde od volnoběhu až po nějakých 30 000 . Radek

Jo přesně to vidím jako zatím největší problém. Napětí na generátoru bude kolísat ve velkém rozsahu. Jiný problém v tom nevidím.
corona

#30 Příspěvek od corona »

raptor181 píše:Tak tohle je totální blbost. To by byla hodně drahá elektřina. Podle mě to ale nemá nic společného s mým záměrem.

Ale právěže má...
Dej pořádný LED a akumulátor, nezkoušej slepý cesty....

.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“