Startovaci kabely - pozor na ty levne

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
walter2

Startovaci kabely - pozor na ty levne

#1 Příspěvek od walter2 »

Potřeboval jsem nahodit auto pomocí kabelu. Byl jsem klidný, protože je vozím s sebou. Klidný jsem přestal být, když se ukázalo, že s nimi auto nenatocim. Ale proč? Kabel tlustý jak malíček, tak v čem je problém? Zkratim to. Kabel jsem asi před delší dobou koupil v nějaké akci a většinu průřezu tvoří izolace a vodič samotný má průměr 0,3mm.

Pokud si vozite podobnou zradu s sebou taky, tak je klidně vyhoďte nebo predelejte na větší průřez.
Pěkně popsané to je tady: http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? ... 2008022801

Asi to je velmi známé, ale mě to vypeklo až po několika letech, kdy kabely ležely pro strýčka příhodu v kufru a dávno jsem zapomněl, jaký jsem to udělal výborný nákup.Snad upozorněním na vlastní blbost usetrim někomu zklamání......
corona

Re: Startovaci kabely - pozor na ty levne

#2 Příspěvek od corona »

walter2 píše:Potřeboval jsem nahodit auto pomocí kabelu. Byl jsem klidný, ......

Byl jsi klidný, protože jsi neřešil, cos řešit měl.
Stačilo koupenou věc vzít do ruky, odsunout tu černou izolaci na kleštině a podívat se.
Fyzikální zákony prostě platí, i když pan majitel může věřit na perpetuum mobile...

:lol:
Naposledy upravil(a) corona dne ned 12.07.2015 21:39, celkem upraveno 1 x.
JosefSvejk

#3 Příspěvek od JosefSvejk »

walter2 píše:... vodič samotný má průměr 0,3mm.

..

Tak tomu snad nevěříš ani ty sám.. :wink:
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
corona

#4 Příspěvek od corona »

JosefSvejk píše:Tak tomu snad nevěříš ani ty sám.. :wink:

Možná má tak asi 1 mm průměr.
Někde jsem totéž dostal nádavkem při koupi tažnýho lana.
Tož jsme z nich udělal takový pomocný dobíjecí kablíky.

.
Rudy

#5 Příspěvek od Rudy »

Ahoj - mám kabely, takové ty celé oplastované. Odebral jsem trochu plastu překážejícího na dotekách a na zvýšení přítlaku dal na každý konec o kroužek, takže jdou stěží zmáčknout.A fungují.R.
corona

#6 Příspěvek od corona »

Rudy píše:Ahoj - mám kabely, takové ty celé oplastované. Odebral jsem trochu plastu překážejícího na dotekách a na zvýšení přítlaku dal na každý konec o kroužek, takže jdou stěží zmáčknout.A fungují.R.

Jakej mají průřez?
Ten totiž ničím neharadíš....
pepin

#7 Příspěvek od pepin »

walter2 píše:Potřeboval jsem nahodit auto pomocí kabelu. Byl jsem klidný, protože je vozím s sebou. Klidný jsem přestal být, když se ukázalo, že s nimi auto nenatocim. Ale proč?.

protože jsi nepochopil základní princip startovacích kabelu---připojíš je k druhému autu na autobaterku--to druhé auto natočí motor a na zvýšeném volnoběhu ti po nějaké době jeho alternátor---cca 2 minutách docmrndá trochu tvoji vybitou baterku a ty pak klasicky nastartuješ né přez dobijecí kabely, ane na tu svoji trochu doštouchlou baterku---takto to funguje opravdu i s kaničkou v centimetrovém plastovém obalu---ten centimetrový plastový obal je tam proto, aby se ten tenký drátek nepropálil pláštěm koumesum, co chtějí startovat skutečně pouze z autobaterie druhého auta.

ale bud v klidu, já startovací kabel bral dřív taky jako kabel, který má dodat ampéry pro startér z druhého auta z jeho autobaterie a bylo mi vysvětleno, že takto to opravdu nefunguje.

ten název--STARTOVACÍ KABEL-- je trochu zavádějící.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od arda1 »

Ono to tak funguje ale s pořádnými kabely (nejlíp udělat- kvalitní svářečkový a opravdu měděný masivní "krokodýly" ) - a ne s těma šmejdama s nějakých bauxx a hyper super - Radek
EDIT - to co popisuješ není startovací ale "dobíjecí" kabel - na to mi stačí kus dvoulinky ...
ICQ 638556901
corona

#9 Příspěvek od corona »

pepin píše:protože jsi nepochopil základní princip startovacích kabelu---připojíš je k druhému autu na autobaterku--to druhé auto natočí motor a na zvýšeném volnoběhu ti po nějaké době jeho alternátor---cca 2 minutách docmrndá trochu tvoji vybitou baterku a ty pak klasicky nastartuješ né přez dobijecí kabely, ane na tu svoji trochu doštouchlou baterku---takto to funguje opravdu i s kaničkou v centimetrovém plastovém obalu---ten centimetrový plastový obal je tam proto, aby se ten tenký drátek nepropálil pláštěm koumesum, co chtějí startovat skutečně pouze z autobaterie druhého auta.

ale bud v klidu, já startovací kabel bral dřív taky jako kabel, který má dodat ampéry pro startér z druhého auta z jeho autobaterie a bylo mi vysvětleno, že takto to opravdu nefunguje.

ten název--STARTOVACÍ KABEL-- je trochu zavádějící.

Ne.

Startovací kabely nejsou na docmrndání baterky z alternátoru jinýho auta, ty jsou na normální start
z baterky jinýho auta.

Tyhle atrapy s průřezem pod 1 mm2 jsou kšeftařskej podvůdek.

A ano, lze je použít jako obyčejný kabely pro dobíjení např. mimo vozidlo z nabíječky.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od arda1 »

Jinak celkem slušnej testík - http://www.auto.cz/startovaci-kabely-zr ... ouzi-77518 -Radek
ICQ 638556901
Lark

#11 Příspěvek od Lark »

Pepine, asi jsi nekoukal na ten odkaz, kde je mají označené jako 120A, 200A a 400A. :lol: Při tom průřezu 0,85mm^2 (12x průměr 0,3mm) se ti ty kabely při připojení 14V na vydudanou baterku, ohřejou jen úbytkem na nich. :lol: Je to zkrátka podvod.
JosefSvejk

#12 Příspěvek od JosefSvejk »

No, on ten postup, co popsal Pepin, je správný. Ale nic se nesmí přehánět, ani šetření mědí. Ty kabely, pokud mají snést 120A, by asi měly vypadat trochu jinak. Na druhou stranu, vozit desetikilové kabely v autě bych taky nechtěl. Třeba tady je návod, jak je používat.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od arda1 »

Ten postup je aby ti jen trošku dobil baterku - pokud je total hin nebo fest mráz tak prostě nenastartuješ - kdežto s kabelama(beru opravdu gáble a ne ty třeba Hico Kable Rozruchowe- na tom patří výrobce někam pověsit) jo - Radek
ICQ 638556901
pepin

#14 Příspěvek od pepin »

arda1 píše:EDIT - to co popisuješ není startovací ale "dobíjecí" kabel - na to mi stačí kus dvoulinky ...

ano, samozřejmě že stačí opravdu obyčejná dvoulinka---tu by ale lidi komerčně nekupovali----no nic, soustředtě se na to, jak provozovat dlouhodobě auto s odešlou autobateriií a polemizujte o hovadinách minimálně ještě 14 dnu---chce si to koupit pořádně velký auto aby se tam dal vozit kabel pro dobijení o váze několika tun--který ovšem ten proud převede :roll: :roll: :roll: :roll:

konec koncu proč koupit novou autobaterii, třeba za 1500 kč, když určitě pujde koupit startovací kabel v této ceně opravdu s patřičným pruřezem a pak už nikdy nemusíš kupovat autobaterku---vždycky kdykoli budeš potřebovat nastartovat, tak někoho požádáš, abys ses k němu mohl připojit :roll: :roll:

NORMÁLNÍ JE STARTOVACÍ KABELY NEPOTŘEBOVAT--nebo jednou za 5-10 let, když přijdou mrazy a ráno zjistíš , že už je tvá baterka v háji.

ale v poho--jsme hold na modelářském serveru-.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od arda1 »

Správný modelář nepotřebuje startovací kabely ale startuje pomocí SCR nebo A123 - to bys mohl vědět :wink: Radek
Jinak mě fascinuje jak se tu hned hovoří o kilech či tunách mědi a pod- kolik metrů potřebuješ z baterky na baterku když si stoupneš šikovně vedle ?
ICQ 638556901
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“