Ale teď vážně, už ve svém prvním příspěvku jsem psal, že se tady plácají nesmysly a proto ty moje "debilní" otázky
Nitro spalovací motor pro generování elektřiny
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
- JosefSvejk
Re: Nitro spalovací motor pro generování elektřiny
Takže když budu chtít využít tu "vyřešenou" stabilizaci, tak budu muset nechat připojenou k dynamu tu 3W žárovku. To je rozumné
.
Ale teď vážně, už ve svém prvním příspěvku jsem psal, že se tady plácají nesmysly a proto ty moje "debilní" otázky
. Přijdou mi tak nějak adekvátní kvalitě tématu.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
- lakotamm
- Kontaktovat uživatele:
JosefSvejk píše:Takže když budu chtít využít tu "vyřešenou" stabilizaci, tak budu muset nechat připojenou k dynamu tu 3W žárovku. To je rozumné.
Ale teď vážně, už ve svém prvním příspěvku jsem psal, že se tady plácají nesmysly a proto ty moje "debilní" otázky. Přijdou mi tak nějak adekvátní kvalitě tématu.
Si myslíš že spraviť regulované dynamo je ťažké?
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
- JosefSvejk
Promiň, asi jazyková bariéra. Už přispívat nebudu, čestné pionýrské.. 
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
lakotamm píše:Problémom je váha
váha?? BLDC motor dostatečného výkonu má několik gramů.
JosefSvejk píše: Jenže tazatel psal, že mu stačí střídavý proud, protože to bude jen na svícení
Jo to tazatel psal, protože ví, že každý generátor generuje střídavý proud. Ten však není problém usměrnit pomocí diod. Ale to, že chci použit žárovky místo LED, už jste si vydedukovali vy.
- lakotamm
- Kontaktovat uživatele:
Rotujúca masa = na závodnom stroji to pocítiš.
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
lakotamm píše:
Úplne stačí nejaký stabilizátor typu LM2596 alebo LM317 + paralélne zapojená zenerka.
Vmestíš sa do 1,5€
U toho stabilizátoru dost hrozí, že se rozkmitá - vstupní napětí se rychle mění ve velkém rozsahu, není konstantní, obsahuje vyšší harmonické, mění se i jeho frekvence
Kde vlastně chceš v noci tak dlouho jezdit? Nějak si to nedokážu představit - Radek
ICQ 638556901
lakotamm píše:Rotujúca masa = na závodnom stroji to pocítiš.
Rotující hmoty tam přibude minimálně oproti tomu co tam už je. Navíc v čem mě nárůst rotující hmoty o přibližně 5-10g vadí?
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
nejen to. Lineární stabec při malých otáčkách zbytečně ubere napětí, při vysokých bude zbytečně protápět výkon. Tohle není úplně triviální úloha, obvykle se to řeší měničem a i tak to bude kompromisní řešení mezi rozsahem použitelných otáček a dosaženou účinností. Pro požadovaný účel je to vážně kravina a kanón na komára.raptor181 píše:U toho stabilizátoru dost hrozí, že se rozkmitá - vstupní napětí se rychle mění ve velkém rozsahu, není konstantní, obsahuje vyšší harmonické, mění se i jeho frekvence
OK2WY
- darth.hokro
- Kontaktovat uživatele:
Hmm... já si na rc autíčka sucháčem dávám tohle, baterky jsem v tom ještě měnit nemusel 

http://darthhokro.rajce.idnes.cz/
arda1 píše:Kde vlastně chceš v noci tak dlouho jezdit? Nějak si to nedokážu představit - Radek
Nejde o to, že bych jezdil nějak dlouho v noci. Chtěl jsem vyzkoušet něco nového a experimentovat. Jinak bych tam už dávno dal další aku a za pár minut by bylo hotovo.
Jedna řemenice někam se musí dát na spojkový buben - nedokážu si představit kam - řemen asi ozubenej - druhá na BLDC .... držáky - šponování .... Radek
ICQ 638556901
- ufon13
- Kontaktovat uživatele:
Wormsnake píše:Vse co generuje elekricky proud pomoci elektromagnetizmu se musi usmernit diodami vyjma dynama to ma komutator!
Dynamo na kole je ve stutecnosti alternator. Pokud na kole misto zarovky pouzijes LED musi tam byt usmernovac.
být tam nemusí pokud použiješ 2 sady ledek každá sada opačně orientované.
arda1 píše:Jedna řemenice někam se musí dát na spojkový buben - nedokážu si představit kam - řemen asi ozubenej - druhá na BLDC .... držáky - šponování .... Radek
To bude taky trochu problém, ale snad to půjde. Napřed musím vyřešit stabilizaci napětí. Bez toho je to totiž nepoužitelné.
ufon13 píše:být tam nemusí pokud použiješ 2 sady ledek každá sada opačně orientované.
To je taky možnost. Ale rozhodně nehodlám používat žárovky, jak tu někdo psal.