Startovaci kabely - pozor na ty levne
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Re: Startovaci kabely - pozor na ty levne
Já se spíše přikloním k názoru, že je to klasická zlodějina, jako dnes spoustu věcí. Když nepočítám svorky, které mohou stát třeba 100,- kč všechny 4, nebo 100,- kč jedna, tak u kabelu se rozdíl pozná hned. Ten teňoučký co bývá v baubau kabelech má průřez dejme tomu 0,75mm2. Takový koupíte za 7,- kč metr. Kdyby měly kabely každý 2 metry, to je nějakých 30,- kč, zaokrouhleně. No a 30+100=130,-kč. Prodají je vám za 200,- kč a hned mají 70,- kč v kapse. To jsem ještě možná přehnal a možná mají k dobru 100,- kč. Kdyby měli prodávat pořádné kabely, kdy jedna svorka vyjde třeba na 100,- kč což je 400,- kč a kabel 16mm2 dejme tomu 50,- kč, tak nevím. To je nějakých 600,- kč a myslíte si, že kdyby si k tomu opět přihodili i těch pokakaných 100,- kč že by jim někdo ty kabely za 7 stovek kupoval? Lidé jsou blbí a pořád se budou nechávat okrádat. Já jsem kdysy udělal taky chybu a koupil nabíječku autobaterek v jednom bau bau marketu. Bylo na ni 4A. Tak jsem s ní nabíjel úplně vyždímanou baterii z auta. Po asi 2 hodinách začala smrdět a konec. Tak jsem ji šel reklamovat. Vrátili mi peníze. V jiném marketu jsem koupil tu samou, ale o 100 korun dražší. Tak jsem si říkal, že asi bude kvalitněji provedená a houby. To samé bláto. Tentokráte ale nabíjela. Jenže max. proud který jsme s tatíkem změřili byl asi 2,5A i když na nabíječce bylo 4A. A to už asi po 2 hodinách nabíječka hřála, že bych si na ni mohl udělat volské oko.
igorb píše:nikdy som s tenkymi kablami nemal problem, vzdy som nastartoval co bolo treba, naopak mal by som tensiu dierku keby som vedel ze je drot hruby ako prst ... predsalen clovek si niekedy skrtne aj ked je "skuseny"... a neviem si predstavit kolko aut by uz horelo keby tie centimetrove kable mal kazdy BFU
a jake kabely mas? Průřez a délku?
Já preferuji kabely, které mi pomůžou i na úplně vybitou baterií (vybil jsem při zastávce vlastní blbosti) a dobrodince, který je ochotný půjčit svoji baterii zdržovat co nejméně (necekat až se z jeho baterie dobije moje, jak tu někdo radil).
Prodej kabelu, které se mi díky nepozornosti podařilo koupit, považuji za podvod a ne za bezpečnostní pojistku.
Tenké kabely na start jsou bezpečné
To je jako by hasiči měli slabé hadice, aby tím proudem vody někomu neublížili.
Nebo jako by si řek, že je schválně měký aby ji to nebolelo
To je jako by hasiči měli slabé hadice, aby tím proudem vody někomu neublížili.
Nebo jako by si řek, že je schválně měký aby ji to nebolelo
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Pokud zde někdo tyhle šity zcela nesmyslně obhajuje pak mi řekněte na co tam je ten údaj v A - Radek
ICQ 638556901
Asi ho ešte nikto neotestoval na tie ampére a neomotal produktovému manažérovi okolo krku 
arda1 píše:Pokud zde někdo tyhle šity zcela nesmyslně obhajuje pak mi řekněte na co tam je ten údaj v A - Radek
ja nic "zcela nesmyslne" neobhajujem, ja hovorim ze mi to vzdy stacilo :- )))
a pokial to niekomu nestacilo, mozno by bolo sa nad tym zamysliet preco to niekomu staci a niekomu nie ... vid priklad startovania kablami s odpojenym "cielovym" akumulatorom
Za mě - je to jednoznačně oklamání zákazníka potažmo podvod (už nápis "startovací kabely" je nesmysl) napsat 400A u kabelu s průřezem 2,5mm2 je asi jako na tržnici magič s 2500W (PMPO) napájený 6 buřtíky- Radek
ICQ 638556901
- JosefSvejk
Ty kabely mají být deklarovány jako "Pomocné startovací kabely". V popisu má být návod, jak je správně použít. Tady vidím průšvih a někdy asi i podraz ze strany obchodníků. Startovací proud může dosahovat i 800 A a pokud někdo chce startovat auto bez baterky, zadělává si na větší průšvih než je výměna té baterky za novou. Hlavně to zase nežeňme do osobní roviny, jak se tady už stává zvykem
.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
otazne je kto klame koho ... je nezmysel ocakavat za 100kc 1 cm hrube kable s krokosmi schopnymi prenasat 600A ... takze zhodnotil by som ze zakaznici klamu sami seba minimalne tak ako ten vyrobca :- ))) ... proste najdi tu najlacnejsiu vec a nariekaj ze to nefunguje lepsie ako ta najdrahsia :- )))
a k tym 400A ... je tam aj napisane co ten udaj presne znamena? trvaly prud? 1 sekondovy prud? skratovy prud? prud startera auta na ktoreho startovanie je kabel urceny? (pretoze kazdy stater ma prislusnu kapacitu na nastartovanie, to znamena ze kabel musi preniest iny naboj na nastartovanie?) ... nieco ine?
a startovacie kable to su, auto s nimi nastartujem (auto je vec ktora ma akumulator a ten je pripojeny pripojeny)
... no ako hovorim, ja som problem zatial nemal :- ))))))))))))))))))) ... a to som startoval pred tyzdnom auto co ani netuklo
... takze tak :- ))) .. pokial kupujem veci na hranici moznej ceny, dostanem vec na hranici mozneho pouzitia a toto je jasny priklad
a k tym 400A ... je tam aj napisane co ten udaj presne znamena? trvaly prud? 1 sekondovy prud? skratovy prud? prud startera auta na ktoreho startovanie je kabel urceny? (pretoze kazdy stater ma prislusnu kapacitu na nastartovanie, to znamena ze kabel musi preniest iny naboj na nastartovanie?) ... nieco ine?
a startovacie kable to su, auto s nimi nastartujem (auto je vec ktora ma akumulator a ten je pripojeny pripojeny)
... no ako hovorim, ja som problem zatial nemal :- ))))))))))))))))))) ... a to som startoval pred tyzdnom auto co ani netuklo
... takze tak :- ))) .. pokial kupujem veci na hranici moznej ceny, dostanem vec na hranici mozneho pouzitia a toto je jasny priklad
- JosefSvejk
Apropo, u těch kabelů, které jsou zmíněny v úvodním příspěvku, je pouze uvedeno, že jsou osazeny svorkami 120A. To neznamená v podstatě nic
.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Jak pomocné startovací - to slovo startovací tam je nesmysl. Jako kdyby bylo napsáno startovací nabíječka - buď je nabíječka a nebo startovací zdroj (neberme třeba kombinovaný - je to příklad) - ten prostě okamžitě po připojení dá ty A do startovanýho vozu - Radek
ICQ 638556901
JosefSvejk píše: Startovací proud může dosahovat i 800 A....
Před pár lety měřil startovací proud nafťáku (klasika, 1,9TDI) přímo ve škodovce kolega modelář. Bylo to po podobné debatě a naměřil tehdy špičku přes 1000A. Jaké přístroje používají nevím, ale klešťák za dva tisíce to asi nebude.
Startovací kabely (samo doma) mám, ale naposledy byly v akci před 4?? roky, nastartovaly Avii
novfra: Ale je rozdíl ždímat akumulátor na kabelech dejme tomu těch 2,5mm2, ale jen 20cm dlouhých a startovací kabely 2,5mm2 dlouhé asi 2m.
Co jsem se díval do tabulek na netu, tak káblík 2,5mm2 je schopný přenést proud zhruba do 25A. I kdybych to přehnal s větším oteplením, tak 30A. To je navíc asi bráno na 1m kabelu. Startovací kabely bývají 2m a více. Takže proud přenesený těmi kabely rapidně klesá.
To co jste napsali pro startovací kabely možná platí pro nějaké kabely s označením třeba 400A. Ty na menší proud, třeba 200A mají kolikrát i žílu kabelu 0,75-1mm2, což přenese proud tak odhadem 10A a to je opravdu jen možná na dobíjení než na startování. Pokud není akumulátor v autě vyždímaný úplně, startér ještě točí ale jen velice pomalu, tak pomohou i tyhle kabely(osobní zkušenost), ale jak bylo psáno, že vám už nesvítí pomalu ani kontrolky, tak konec. Z osobní zkušenosti pomohou už kabely i 6mm2, ovšem na slabší auta typu Favorit a Felicie s klasickým benzínovým motorem a dají se opravdu nazvat startovací. Je potřeba ale krátkého několikasekundového startování, kabely se hrozně hřejí. Né jak někteří lidé připojí dvě auta přes kabely a točí to minutu v kuse. Tam už pomohou opravdu poctivé kabely min. 16mm2.
Co jsem se díval do tabulek na netu, tak káblík 2,5mm2 je schopný přenést proud zhruba do 25A. I kdybych to přehnal s větším oteplením, tak 30A. To je navíc asi bráno na 1m kabelu. Startovací kabely bývají 2m a více. Takže proud přenesený těmi kabely rapidně klesá.
To co jste napsali pro startovací kabely možná platí pro nějaké kabely s označením třeba 400A. Ty na menší proud, třeba 200A mají kolikrát i žílu kabelu 0,75-1mm2, což přenese proud tak odhadem 10A a to je opravdu jen možná na dobíjení než na startování. Pokud není akumulátor v autě vyždímaný úplně, startér ještě točí ale jen velice pomalu, tak pomohou i tyhle kabely(osobní zkušenost), ale jak bylo psáno, že vám už nesvítí pomalu ani kontrolky, tak konec. Z osobní zkušenosti pomohou už kabely i 6mm2, ovšem na slabší auta typu Favorit a Felicie s klasickým benzínovým motorem a dají se opravdu nazvat startovací. Je potřeba ale krátkého několikasekundového startování, kabely se hrozně hřejí. Né jak někteří lidé připojí dvě auta přes kabely a točí to minutu v kuse. Tam už pomohou opravdu poctivé kabely min. 16mm2.
varok píše:Co jsem se díval do tabulek na netu, tak káblík 2,5mm2 je schopný přenést proud zhruba do 25A. I kdybych to přehnal s větším oteplením, tak 30A. To je navíc asi bráno na 1m kabelu. Startovací kabely bývají 2m a více. Takže proud přenesený těmi kabely rapidně klesá.
Jo, to bude ono
Naposledy jsem startoval benzínové auto letos začátkem května. Auto stálo celou zimu venku na parkovišti (proč? nevím...) a majitel se ho snažil pomocí koupených "startovacích" kabelů oživit s pomocí druhého auta, které majitel držel v otáčkách několik desítek minut. Auto při pokusu o start ani nesepnul startér, kontrolky po zapnutí zapalování okamžitě zhasly.
Vzal jsem tedy 4S2P A 123 s 2,5mm silikonovými kabely, prostě "modelářskými" a kleště připojené pomocí XT 60. To auto má startér 0,8kW (bavíme se tady o necelých 70A odběru naprázdno!!) a auto chytlo při druhé, třetí otáčce. Asi 2-3s. Po chvilce (asi 10s) auto zhaslo, nový start, zapnutí všech elektrospotřebičů v autě (světla, vyhřívání okna, větrák topení) a odpojení A123. Při následném dobití A123 dodáno 350mAh.
A ještě poznámku. Kolegova T4 má startér 1,8kW odběr naprázdno (čti startér bez zatížení) cca 150A. Při zatížení, točení motorem při startu se bavíme o stovkách ampér.
Kabely 2,5mm (podle Tebe max. zatížení 30A) a konektor XT60 (max. proud 60A) takové auto nastartuje.
Ono je to všechno ještě trošku jinak. Tabulky nech elektrikářům......
Zajímavá byla reakce majitele druhého (zdrojového) auta. "To ty kabely asi můžu zahodit, co?"
A klasika "kde se taková baterka (myšleno A123) dá koupit? Prodáte mi ji?
No ty parametry káblíku 2,5mm2 jsou asi pro trvalé zatížení a délku nevím, řekněme 1m? Když dáte káblíky třeba 25cm, tak vám snesou krátkodobě i větší proud. Vím že jsem kdysy takhle zkoušel repasované startéry ze škodovky 120 apod. Taky klasika káblík třeba 2,5-4mm2 a délka jen třeba 20cm. na pár sekund se nic nestalo, přitom tyhle startéry naprázdno žerou kolem 65A.