Nitro spalovací motor pro generování elektřiny
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
- JosefSvejk
Re: Nitro spalovací motor pro generování elektřiny
Pochybuju, že má někdo doma trafo třeba 3 x400/12V. Ale taky by mě to zajímalo
.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
jyrry píše:Dej video jak jsi ho roztočil 3f ze sítě.
Hlavně to nezapojujte na rozvodnou síť 230V
JosefSvejk píše:Už do toho zase plete ESC ...
Hádej proč
viewtopic.php?f=132&t=71683
Kdo z diskutérů by se do toho pustil a věděl proč se to točí?
jyrry.webnode.cz
Tak jdu dělat zase něco ruzumného a večer si přečtu co jste mu tady napovídali... 
jyrry.webnode.cz
jyrry píše:Dej video jak jsi ho roztočil 3f ze sítě.
A ty mi ukaž kde píšu něco o síti - Radek
ICQ 638556901
jyrry píše:Můžeš dát video jak jsi to zapojil a točilo se to?
Ne, protože ho nemám.
Ale běžel mi na 3 fáze s napětím cca 9 V (natahal jsem prodlužovačky a použil tři adaptéry bez usměrnění).
O něco horší při pokusu na jednu fázi při použití zapojení pro napájení 3-f motoru z jedný fáze. Tam jsem dával dva kondenzátory, jeden jsem počítal dle wattáže. V druhým případě to nebyl pěknej chod, motor se hřál.
- JosefSvejk
jyrry píše:Hádej proč![]()
viewtopic.php?f=132&t=71683
Kdo z diskutérů by se do toho pustil a věděl proč se to točí?
Já pořád nechápu souvislost elektronické komutace s generátorem, který je poháněný spalovacím motorkem. Jako generátor přece nepotřebuje ten motorek žádnou elektronickou komutaci. Utekli jsme od původního tématu a opět začíná měření ocasů
corona píše:Ne, protože ho nemám.
Ale běžel mi na 3 fáze s napětím cca 9 V (natahal jsem prodlužovačky a použil tři adaptéry bez usměrnění).
O něco horší při pokusu na jednu fázi při použití zapojení pro napájení 3-f motoru z jedný fáze. Tam jsem dával dva kondenzátory, jeden jsem počítal dle wattáže. V druhým případě to nebyl pěknej chod, motor se hřál.
Toto řešení je pro reálné použití BLDC motoru nepoužitelné.
BLDC motor má jeden takový zajímavý parametr často označovaný jako KV - otáčky na volt. Čili otáčky jsou úměrné napětí. A vy tvrdíte, že otáčky jsou úměrné frekvenci.
raptor181 píše:Toto řešení je pro reálné použití BLDC motoru nepoužitelné.
Tak to asi bude problém v tom, že já takto zapojoval
a) takový ten malý stříďáček pro modely, byl určený pro LiPol 2 - 4 S. Dle dokumentace měl wattáž cca 180 W.
b) malý motůrek, určený také pro modely jako ten stříďáček, vyrobený úpravou z disketové mechaniky.
corona píše:Tak to asi bude problém v tom, že já takto zapojoval
a) takový ten malý stříďáček pro modely, byl určený pro LiPol 2 - 4 S. Dle dokumentace měl wattáž cca 180 W.
b) malý motůrek, určený také pro modely jako ten stříďáček, vyrobený úpravou z disketové mechaniky.
Byl to vůbec BLDC? Zkoušel jsi ho vůbec zatížit? To že se roztoči neznamená, že je to použitelný. To by mě zajímalo, jak mi vysvětlíš ten parametr KV? Jakým způsobem jsi ho bral v úvahu?
raptor181 píše:Byl to vůbec BLDC? Zkoušel jsi ho vůbec zatížit? To že se roztoči neznamená, že je to použitelný. To by mě zajímalo, jak mi vysvětlíš ten parametr KV? Jakým způsobem jsi bral v úvahu?
Byl to takový ten motůrek se třemi vývody (červená, černá, žlutá), který používám v malém vrtulníku a kterému se říká také "stříďák".
Roztočil se, běžel celkem pomalu, ale silně, protože jsem jej lehce zatěžoval jen tak prsty na hřídelce a rozhodně se mu moc zpomalovat nechtělo.
Ten menší, upravený z disketovky, se jevil poněkud slabší.
Parametr asi nevysvětlím, bo jsem o něm ani nemluvil.
Bral jsem v úvahu, ale jen to, co jsem potřeboval.
-mrgrín-
corona píše:Parametr asi nevysvětlím, bo jsem o něm ani nemluvil.
Bral jsem v úvahu, ale jen to, co jsem potřeboval.
-mrgrín-
Ten parametr ale říká, že otáčky jsou úměrné napětí, což neodpovídá tomu co tvrdíš ty. Například pokud použiji 3s Lipol místo místo 2s, dosáhnu vyšších otáček. Proto ten tvůj motor asi nebyl BLDC.
raptor181 píše:Ten parametr ale říká, že otáčky jsou úměrné napětí, což neodpovídá tomu co tvrdíš ty. Například pokud použiji 3s Lipol místo místo 2s, dosáhnu vyšších otáček. Proto ten tvůj motor asi nebyl BLDC.
Ten motůrek má na statoru 12 pólových nástavců s cívkami, ty jsou vinuty ve třech okruzích, tzn, každý okruh přes čtyři pólové nástavce.
Konce cívek jsou zapojeny tzv. do trojúhelníka, jako u jiných střídavých třífázových motorů.
Vypadá takto:
http://rctimer.com/product-112.html
Jen ta wattáž toho mého je nižší a v přiloženém papíru bylo psáno 2 - 4 S LiPol...
-mrgrín-
Naposledy upravil(a) corona dne úte 14.07.2015 19:43, celkem upraveno 2 x.
- JosefSvejk
A jaký motorek to asi byl? Pokud byl třífázový, tak asi "stříďák". A otáčky jsou samozřejmě i u BLDC dány frekvencí budícího proudu. Tzn., že záleží na kmitočtu třífázového proudu na těch třech drátech, co jdou do motoru, ne na nějakém síťovém kmitočtu (vždyť je to napájeno z DC zdroje). Nakonec, jako návrhář ESC, víš, jak probíhá u bezsenzorového BLDC motoru rozběhová fáze, je to v podstatě to samé, jako bys ho chvilku napájel střídavým proudem ze sítě. Až se motor roztočí, teprve můžeš použít přepínání fází podle polohy rotoru, protože už máš zpětnou vazbu v podobě signálu, vygenerovaného zpětně z motoru.
Naposledy upravil(a) JosefSvejk dne úte 14.07.2015 19:49, celkem upraveno 1 x.