raptor181 píše:Ještě jsem nesetkal se zapojením BLDC do trojúhelníku. Asi by to bylo i problematické, jelikož u bezsenzorové komutace se měří back-EMF proti středu vinutí.
Takže je to motor s čtyřma drátama. V tom případě už je všechno jasné.
raptor181 píše:Ještě jsem nesetkal se zapojením BLDC do trojúhelníku. Asi by to bylo i problematické, jelikož u bezsenzorové komutace se měří back-EMF proti středu vinutí.
lakotamm píše:Tu máš (zhorený) Turnigy 6374. Vinutie do trojuholníka.
JosefSvejk píše:
Takže je to motor s čtyřma drátama. V tom případě už je všechno jasné.
raptor181 píše:Ne. BLDC se čtyřma drátama do hvězdy nejsou. Středový vývod není vyvedený.
JosefSvejk píše:Hele, konstruktére, před chvílí to bylo problematické a teď už je to nepodstatné?
JosefSvejk píše:
A jak se teda provádí to měření?
raptor181 píše:No konečně smysluplná odpověď. Přesně tak. Důležitá je tam ta elektronická komutace o které jsem psal. ESC dokáže snímat polohu rotoru a podle toho správně komutovat. Návrhy typu, že tam připojí prostě 3f střídavé napětí a nějakém napětí a nějakém kmitočku jsou dost mimo.
raptor181 píše:Back-EMF se měří proti středu vinutí, ale trojúhelník žádný střed nemá. Evidentně při přepočtu trojúhelník-hvězda to vychází dobře.
zdzd píše:
Kdo že je tu vlastně mimo?
Chápeš o čem je tu vlastně řeč? Zopakuji: Pokud se do BLDC přivede třífázový střídavý proud, bude se točit rychlostí odpovídající kmitočtu proudu.
Máš něco proti? Neřešme jaké napětí, jaký proud, jestli shoří... Jde o princip.
igorb píše:
pokial sa bavime o KV, tak to sa meria medzi vyvodmi, nie proti stredu ... ktory pri delte akosi ani nie je
raptor181 píše:BLDC motor má jeden takový zajímavý parametr často označovaný jako KV - otáčky na volt. Čili otáčky jsou úměrné napětí. A vy tvrdíte, že otáčky jsou úměrné frekvenci.
raptor181 píše:Podívej se na zapojení jakéhokoliv ESC a zjistíš to sám.
raptor181 píše:Neroztočí se vůbec pokud nedodržíte správný poměr frekvence/napětí.