Nitro spalovací motor pro generování elektřiny
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
- lakotamm
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nitro spalovací motor pro generování elektřiny
Teraz mi to doplo, ráta sa len počet magnetických pólov. Predpokladám že je to klasika 14 magnetov tzn 3000/7= 428rpm.
Snáď som sa už trafil.
Snáď som sa už trafil.
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
mab píše:Pořád čekám kdy se téma vrátí k tomu zajímavému a po půlhodině čtení samá teorie o střídácich
Já chci už něco o tom propojení se spalovakem!
Takže bych se ještě vyjádřil k použití BLDC jako generátoru.
Generovat 10W není žádný problém. Měl jsem na jednu fázi paralelně připojenou žárovičku 1,5W a dva rezistory 5W. Při roztočení se žárovička rozsvítila a po asi 15 sekundách se rezistory rozžhavily tak, že na nich nebylo možné udržet prst.
Roztočit motor na 30000 rpm taky žádný problém. Motor bez problému vydržel. Motor bude muset být vhodně upevněný na jedné ose se spalovákem.
Nárůst hmotnosti předpokládám minimální. Motor (20g) + upevňovací konstrukce (20g?) + elektronika (15g?) = 55g. Hmotnost modelu 3300g. Nárůst hmotnosti o 1,6%.
Velký problém vidím v regulaci výstupního napětí s dosažením uspokojivé účinnosti. Bez toho je to nepoužitelné.
- lakotamm
- Kontaktovat uživatele:
Aké chceš osvetlenie? Ja by som dal 4x10W LED a 1-3 10W LED drivere. Cena minimálna. Regulácia vstavaná.
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
lakotamm píše:Teraz mi to doplo, ráta sa len počet magnetických pólov. Predpokladám že je to klasika 14 magnetov tzn 3000/7= 428rpm.
Pak tedy počet magnetů na rotoru má vliv na počet otáček.
A těch 14 magnetů by mohlo sedět - napočítal jsem 28 kroků na otáčku.
1 krok = 1 půlvlna, takže jeden Hz = 2 kroky.
14 kroků na otáčku znamená 50 / 14 = 3,5714285 ot./s
3,5714285 x 60 = 214,28 ot. / min.
Vychází mi tedy jen polovina....
???
- JosefSvejk
Hoši, vy ten motor těmi teoriemi za chvilku dočista zabrzdíte
.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
- lakotamm
- Kontaktovat uživatele:
Corona, musíš rátať vždy dvojicu magnetov - severný a južný.
Ešte k tej váhe, nejde o váhu samotnú ale o rotujúcu masu. A tam ten rozdiel môže byť povedzme 1/6 váhy. A to už bude cítiť.
Však nech tam dá lipolku a má pokoj.
Ešte k tej váhe, nejde o váhu samotnú ale o rotujúcu masu. A tam ten rozdiel môže byť povedzme 1/6 váhy. A to už bude cítiť.
JosefSvejk píše:Hoši, vy ten motor těmi teoriemi za chvilku dočista zabrzdíte.
Kde tedy počítám špatně?
Psal jsi, že počet magnetů nemá vliv.
Jak to?
- JosefSvejk
lakotamm píše:
- lakotamm
- Kontaktovat uživatele:
Pokiaľ viem len počet magnetov má vplyv.
- JosefSvejk
corona píše:Kde tedy počítám špatně?
Psal jsi, že počet magnetů nemá vliv.
Jak to?
Je to synchronní motor! Teoreticky tam může být jen jeden magnet.
lakotamm píše:Pokiaľ viem len počet magnetov má vplyv.
A odkud to víš?
lakotamm píše:Corona, musíš rátať vždy dvojicu magnetov - severný a južný.
...
1.
Určitě?
Nějak mi to nesedí - 1 Hz je 1 celá vlna, magnet se posune o 2 kroky, kroků je 28.
14 Hz potřebuju na otáčku motoru.
2.
Souhlas, že LiPol a je klid.
Na 10 W čistýho výkonu stejně vymrhá celkem možná 30 - 40 W výkonu motoru, při jeho mizerný účinnosti (můj odhad je 15%) vypálí palivem za 200 W tepla.
Ale holt chce nějakou raritku, ať stojí co to stojí...
-mrgrín-
lakotamm píše:Aké chceš osvetlenie? Ja by som dal 4x10W LED a 1-3 10W LED drivere. Cena minimálna. Regulácia vstavaná.
4x10W=40W?? To už se mi zdá příliš. Celkově 10W bude stačit.
Otázka je jak si LED driver poradí s kolísajícím vstupním napětím, které je ještě zvlněné.
corona píše:2.
Souhlas, že LiPol a je klid.
Na 10 W čistýho výkonu stejně vymrhá celkem možná 30 - 40 W výkonu motoru, při jeho mizerný účinnosti (můj odhad je 15%) vypálí palivem za 200 W tepla.
Účinnost generování BLDC motorem bude vysoká (odhaduji 80%). Horší to bude u té regulace napětí.
raptor181 píše:Účinnost generování BLDC motorem bude vysoká (odhaduji 80%). Horší to bude u té regulace napětí.
10 W na výstupu ke světlům bude vyžadovat mechanický výkon spalovacího motoru 30 - 40W, tj. 20 - 30 se vytopí v regulaci a ve stříďáku.
Na 30 - 40 W mechanickýho výkonu spalovacího motoru je při jeho mizerný účinnosti (dle mýho odhadu 15 %) bude potřeba připálit 200 W výkonem nitrometanu.
Už jen kvůi tomu bych použil LiPol.
Máš snad jinou představu?
corona píše:
10 W na výstupu ke světlům bude vyžadovat mechanický výkon spalovacího motoru 30 - 40W, tj. 20 - 30 se vytopí v regulaci a ve stříďáku.
Na 30 - 40 W mechanickýho výkonu spalovacího motoru je při jeho mizerný účinnosti (dle mýho odhadu 15 %) bude potřeba připálit 200 W výkonem nitrometanu.
Už jen kvůi tomu bych použil LiPol.
Máš snad jinou představu?
Z čeho vycházíš, že 20-30W se vytopí v regulaci a stříďáku???