Kdy si čeští výrobci všimnou kopter?

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

Re: Kdy si čeští výrobci všimnou kopter?

#16 Příspěvek od Ancistrus01 »

tomashr píše:Nebyl bych si s tím tak jistý... Ve formě "hračky" to jako módní vlna působí, pamatuji, jak se svého času prodávaly masově koax vrtulníky, ale v podstatě to opadlo již před nástupem copterů, tady to bude podobné.
Pro serióznější využití je zase obrovský problém legislativa, kde se do toho motá spousta věcí (v mnoha ohledech lze říct, že aktivity ÚCL a jeho ekvivalentů v jiných zemích jsou tím nejmenším problémem). Tohle právě nejde s "dotykovými mobily" srovnávat, u nich nikdy žádná podobná překážka neexistovala a šlo "jen" o to, jak to zpropagovat mezi lidmi.

Naprosto souhlasím!
Mám jisté obavy, že legislativa pomalu vytlačí "hračkojidní" coptry pryč z trhu. A nejen legislativa, lidi to přestane bavit. Pro hračkojidní využití si koupí coptru z hračkářství, chvíli s ní budou létat někde na zahradě, ty akčnější si natočí pár cool dronieček (drone + selfie = dronie) na zajímavých místech a pak to položí na poličku.

Naopak pro komerční využití budou firmy potřebovat velice kvalitní komponenty s největší možnou spolehlivostí. A na cenně ani tolik záležet nebude ;)
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od jindraj »

tomashr píše:
Nebyl bych si s tím tak jistý... Ve formě "hračky" to jako módní vlna působí, pamatuji, jak se svého času prodávaly masově koax vrtulníky, ale v podstatě to opadlo již před nástupem copterů, tady to bude podobné.
Pro serióznější využití je zase obrovský problém legislativa, kde se do toho motá spousta věcí (v mnoha ohledech lze říct, že aktivity ÚCL a jeho ekvivalentů v jiných zemích jsou tím nejmenším problémem). Tohle právě nejde s "dotykovými mobily" srovnávat, u nich nikdy žádná podobná překážka neexistovala a šlo "jen" o to, jak to zpropagovat mezi lidmi.
Celkem nepochybuji, že tu s námi různé formy "dronů" zůstanou, ale mám poměrně velké pochybnosti o dlouhodobé udržitelnosti současné podoby, na které vyrostlo třeba DJI atd.

to je samozřejmě pravda, ale zatím se to spíše větví a množí a vznikají nové a nové nápady použití kopter než že by se ukazovala nějaká známka stagnace ... tedy je optimální čas zkouše chytit vlnu.

A hlavně já to vidím stále relativně ... pokud se dokáží výrobci uživit nyní třeba s výrobou motorů do letadýlek, tak nevěřím, že by motorů do kopter měli prodávat méně ... spíše vše ukazuje naopak. do kopter je motorů potřeba násobně více, více odcházejí a u kopter se ukazuje, že nepůjde (na rozdíl od letadel) jen o produkt pro zábavu.

... kolik podniků a záchranných složek dnes používá nějaký modýlek větroně? troufnu si hádat, že buď nikdo, nebo zanedbatelně málo. A kopter? co koukám, tak je pořizuje a reálně využívá narozddíl od jiných modýlků kde kdo. čtu tu články, jak EON, ČEZ a další používají koptery na kontrolu vedení (zcela pochopitelně - je to bezpečnější, rychlejší a levnější), hasiči a záchranáři jakbysmet, provozovatelé solárních elektráren to využívají na kontroly stavu panelů a jejich funkce s termokamerami, kurýrní služby zkoušejí doručování (jasně že tam to bude drhnout .... ale je tu trend... vojáci - nemá smysl rovádět, firem, které začaly využívat koptery k různým formám terénního snímkování jsou desítky a přibývají. kamarádka so dělá v oblasti vodohospodářství mi vypráví jaké možnosti nyní získávají s těmi "drony" a jak se jimi vybavují pro mapování terénu a sledování hůře přístupných míst, bezpečnostní služby s nimi začínají hlídat areály, četl jsem jak s nimi kontrolují přehrady, .... no zkrátka tohle už zdaleka není jen o tom, zda se najde dost nadšených hračičků jako u těch našich letadýlek, co svým nadšením uživí nějakou značku ... tady to začíná být zcela regulérní průmysl, který má jasnou perspektivu a kde aktuální ochutnávka technologie vygenerovala celou vlnu nápadů, které se teď ta technologie teprve snaží zpět pracně dohonit - takže čert vem současnou podobu - ale motory regulátory, kontrukční prvky, gimbaly, podvozky, jednotky, rozvody, ground stationy, FPV vybavení, přenos, jeho bezpečnost, rámy a další prvky někdo bude muset vyrábět ... a bez know how, které je potřeba začít postupně nabírat to nepůjde nikdy.

Prostě kdybych si měl jako výrobce dnes vsadit, zda mě za 5 let spíše uživí prodej motorů nebo obecně součástek do letadýlek, kde se aktuálně nic převratného neděje a zákaznická báze je omezena na partu nás hračičků, nebo koptery, kde bych si mohl zatím na nadšencích získávat know-how a časem mám perspektivu dalšího oborového rozšiřování trhu, tak je jasné, že jistější sázka jsou ty koptery. Jako výrobce bych proto intenzivně uvažoval o tom, jak své portfolio rozšiřovat tímto směrem. A já si jen říkám, že bude škoda, pokud naši výrobci tuhle příležitost propásnou - buď pak dopadnou jako Leica ve fotoprůmyslu (legenda a zakladatel celého průmyslu prakticky zemřela proto, že dlouho ignorovala a nezachytila včas vlnu digitalizace), nebo to budou jednou jen pracně dohánět a budou jedněmi z mnoha, což je pro marže i renomé daleko horší a budou chtě nechtě konkurovat té Číně, což bude pochopitelně peklo ve srovnání s vybudovaným postavením nějakého prémiového výrobce nebo v nějakém ohledu inovátora oboru.
DJIvison

#18 Příspěvek od DJIvison »

kraro píše:Jsou tu výrobci gimbalů i koptér. Např. Flyrecord dělá gimbaly vč. svých motorů.

Ano, jsou a všechna čest, že něco takové dělají.
Ale ruku na srdce, koupí si u nich "běžný rekreační" uživatel ?
MJX F45, Walkera Tali H500, DJI P3A
Kovboj

#19 Příspěvek od Kovboj »

jindraj píše:Umím si představit i další komponenty, kde jsou lidé ochotni si připlatit za nějaké kvalitnější komponenty s vyšší přidanou hodnotou a kde by šlo tedy najít vedle čínské produkce skuliny, ale nic nevidím.

Ono bohužel ne vždycky platí že "JÁ bych si klidně připlatil" je zároveň "ostatní by také rádi připlatili"... Stačí se tady podívat po fóru, téměř kdokoliv skládá nový stroj tak hledá kde nejlevněji nakoupit v Číně.

S takovou vyhlídkou - a navíc čím dál horším kurzem koruny a tedy drahými komponenty - se vůbec nedivím že se do toho v kategorii "vyšší střední třída" nikdo nepouští.
Patas_
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Patas_ »

Kovboj píše:
Ono bohužel ne vždycky platí že "JÁ bych si klidně připlatil" je zároveň "ostatní by také rádi připlatili"... Stačí se tady podívat po fóru, téměř kdokoliv skládá nový stroj tak hledá kde nejlevněji nakoupit v Číně.

S takovou vyhlídkou - a navíc čím dál horším kurzem koruny a tedy drahými komponenty - se vůbec nedivím že se do toho v kategorii "vyšší střední třída" nikdo nepouští.

No přesně, fóra plný klonů TBS krouhané z překližky a ty bys chtěl aby někdo vyrobil kvalitnější dílce jak např TBS, DJI? Dovolím si tipnout kolik v ČR teď lítá originálů: 30? ...
kraro

#21 Příspěvek od kraro »

DJIvison píše: Ano, jsou a všechna čest, že něco takové dělají.
Ale ruku na srdce, koupí si u nich "běžný rekreační" uživatel ?

To je asi na zvážení každého. Jako v každém odvětví má mnoho "hobíků" profesionální, nebo dražší náčiní. Ručním nářadí počínaje, sportovním vybavení konče. A tak je to i v modelářském oboru.
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od jindraj »

Kovboj píše:

... to je furt dokola. bitva je ztracena ještě než začala, hotovo. já tu píši jasné argumenty toho, že tu ten trh je a jiní "dražší" už na něm jsou či se do něj pouští a žijí, takže nějak to jít musí.

... pověz mi ostatně jediný důvod, proč to tedy jde a funguje v jiných kategoriích modelů (kde je přitom odbyt závislý skutečně jen na pár hobby nadšencích a žádná perspektiva nějakého rozšiřování trhu se nerýsuje) a u komponent na koptery kde je evidentně prostor pro plynulé využití nejen v této finančně i početně omezené čistě hobby scéně, ale i ve sféře prosumer a profi .... tj. proč by někdo, kdo dokáže žít na tak malých sériích, že je utáhne hobby trh, nedokázal žít s velmi, ale velmi obdobným výrobkem na trhu, který slibuje mnohem větší spektrum odbytu více různým skupinám a aplikacím.

a předjímat, že si to nikdo nekoupí je kravina ... to by nikdo nevyrobil nic. Když jsem trochu více fotil a pohyboval se mezi fotografy, tak byli lidi, co byli spokojeni s Praktikama a pak nadšenci co byli ochotni investovat do profi výbav, přestože to byl "jen" jejich koníček. U modelů to evidentně není jiné - jsou lidé co kupují jen a čistě podle ceny (a nic proti) a pak lidé, co si kupují JETI vysílačky a NEU motory a kompozity a jety .... a není jich málo. Tohle je vždy a všude bez diskuse ... u kopter to není jiné a nemá smysl spekulovat o tom že by demografie a sociální spektrum uživatelů kopter mělo být jiné než jiných koníčkářů a nadšenců + je tu navíc spektrum skutečných profesionálů a poloprofesionálů u kterých o zájmu o slušnou komponentu netřeba pochybovat. Mě přijde spíš zvláštní, jak se vždy najde někdo, kdo popírá či bagatelizuje existenci těch, co jsou ochotni ty kvalitnější věci koupit. Přitom realita je evidentně jiná.

A také se nebavíme jen o české kotlince ... pokud vím tak JETI, MVVS, AXI, MEGA a spol. prodávají většinu produkce do zahraničí (viz zahraniční shopy co je vedou a diskuse na RCG a německých fórech) ... nevidím jediný důvod proč se v myšlenkách nějak upínat na pár hobíků z ČR ti by to opravdu nespasili, ale kvůli těm a z těch tito výrobci také nežijí, že.

No nic, my to tady nerozlouskneme, ale přišlo mi, že uvažovat tímhle směrem by bylo hodně krátkozraké
Drondys

#23 Příspěvek od Drondys »

jindraj píše:Mě tak tuhle při objednávávní dílů na ty naše hračky napadlo, že v oblasti kopter se zatím nikdo z českých výrobců (kterých je jinak požehnaně) prakticky vůbec neangažuje. Přitom je to oblast, která se aktuálně rozvíjí asi nejrychleji a je tam prostor pro nové nápady i spousta nezaplněných děr na trhu...

Opak je pravdou. Českých výrobců, kteří vyrábějí multikoptéry je několik. Jen namátkou třeba viz tento odkaz nebo viz tento odkaz a existují i další, ale vesměs to nejsou cenově levné amatérské stroje nýbrž spíš dražší profi mašinky některé vyráběné na zakázku tzv. na míru dle objednávky. Nelze holt čekat, že bude tady v ČR někdo mrskat velkosériovou výrobu multikoptér cenově srovnatelných s relativně levnou Čínou.
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od jindraj »

Drondys píše:Opak je pravdou. Českých výrobců, kteří vyrábějí multikoptéry je několik. Jen namátkou třeba viz tento odkaz nebo viz tento odkaz a existují i další, ale vesměs to nejsou cenově levné amatérské stroje nýbrž spíš dražší profi mašinky některé vyráběné na zakázku tzv. na míru dle objednávky. Nelze holt čekat, že bude tady v ČR někdo mrskat velkosériovou výrobu multikoptér cenově srovnatelných s relativně levnou Čínou.

no já měl spíš na mysli nějaký vývoj součástek a komponent než montáž finálních výrobků a systémů :) ... že tady máme pár výrobců kopter jako celků tak nějak vím. Dokonce jsem měl s některými možnost se pracovně potkat, ale moje úvaha směřovala spíš k našim již zavedeným výrobcům modelářských či modelářsky využitelných dílů a komponent (regulátory, motory, RC technika, vrtule, konstrukční prvky, elektroinstalace, ... tedy u těch, kde by to bylo vlastně jen rozšířením a evoluční úpravou portfolia) a jejich pro mě tak nějak těžko pochopitelnému zasklívání tohoto segmentu ;) .... no uvidíme, třeba mají vývoj rozeběhnutý na všech frontách a za chvíli nás začnou zahrnovat novinkami .... buď to a nebo to budou jen z povzdálí sledovat jako slovutný princ Drsoň v klasické to pohádce J.C. :)
Drondys

#25 Příspěvek od Drondys »

jindraj píše:no já měl spíš na mysli nějaký vývoj součástek a komponent než montáž finálních výrobků a systémů :) ... že tady máme pár výrobců kopter jako celků tak nějak vím. Dokonce jsem měl s některými možnost se pracovně potkat, ale moje úvaha směřovala spíš k našim již zavedeným výrobcům modelářských či modelářsky využitelných dílů a komponent (regulátory, motory, RC technika, vrtule, konstrukční prvky, elektroinstalace, ...

Odkazovaní čeští výrobci si řadu konstrukčních dílů pro koptéry vyrábějí vlastní. To, že některé ostatní díly používají hotové od jiných výrobců je dáno tím, že zdejší výrobci jsou vesměs malí a je tedy málo pravděpodobné, že by hojně produkovali veškeré komponenty jen sami.

Pokud jde o malé české výrobce zaměřené na modelářskou oblast tak ty vůbec nelze srovnávat s velkými výrobci z Činy apod., kteří vyvíjejí v podstatě veškeré díly na kompletní koptéry se vším všudy jako třeba DJI.

Tuzemští výrobci komponent zaměření na modelářskou oblast obvykle vyvíjejí a vyrábějí obecně jen některé komponenty nicméně použitelné pro celou škálu různých modelů včetně koptér. Jelikož nejsou tak velcí, aby zvládali kompletní škálu komponent tak z jejich pohledu celkem logicky není důvod proč by se měli zrovna omezovat pouze na koptéry a tím si zbytečně zužovat možnosti prodeje.

Z českých výrobců dělá např. regulátory třeba Jeti viz tento odkaz a mimochodem pro koptéry optimalizované régly HiCOPTER už dělají pár let viz tento odkaz, takže se této oblasti nevyhýbají.

Jeti dělá i další RC elektroniku včetně RC souprav s telemetrií apod. tj. opět využitelné komponenty v rámci nějaké sestavy koptéry.

Modelářské vrtule zas dělá z českých výrobců třeba Mejzlík viz tento odkaz a má i vrtule optimalizované pro koptéry viz tento odkaz.

Celou škálu modelářských elektromotorů zas vyrábí Pardubická firma viz tento odkaz a opět budou použitelné i v různých koptérách. Mimochodem tento výrobce elektromotorů přímo na svých stránkách viz tento odkaz deklaruje, že pokud má někdo zájem o motory pro koptéry tak stačí kontaktovat na tam uvedeném příslušném emailovém kontaktu.

Takže kdo je ochoten si za to či ono připlatit a chce to mít od českého výrobce tak si může klidně pořídit do koptéry elektromotory od českého výrobce a jistě i jiné komponenty od jiných českých výrobců jako regulátory HiCOPTER od Jeti, RC soupravu od Jeti apod., vrtule od Mejzlíka anebo si může nechat sestavit hotovou koptéru tzv. "na klíč" od některé z českých firem, které se tím zabývají na zakázku a může se s nimi domluvit, že mu ji sestaví a přitom v maximální možné míře použijí základní komponenty od českých výrobců.

Jak je vidět ať už třeba u Jeti nebo Model Motors nebu u Mejzlíka tak čeští výrobci úplně nepomíjí tuto oblast a některé komponenty vyvíjejí i vyrábějí s tím, že jsou optimalizovány právě pro použití v koptérách, ale dle mého názoru se nikomu nechce zahodit stávající zaměření a kompletně se přeorientovat tak, že by se začali věnovat jen výhradně vývoji komponent pro koptéry jelikož mají celkem zaběhnutý byznys zaměřený na širší oblast a dokud mají odbyt tak se do razantních změn co se týče zaměření dle mého názoru pouštět nebudou.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“