Aplikacia na meranie signálu

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
jofo

Aplikacia na meranie signálu

#1 Příspěvek od jofo »

Na GooglePlay je kopa aplikácií na meranie sily Wifi signálu,
neviete či by sa dala odmerať takýmto spôsobom aj sila signálu vysielačky, je to tiež 2,4GHz ako wifi. (Tie appky som skúšal, na vysielačku to nereaguje)
Nemusí to byť nejaké veľmi presné, skôr mi ide o to že mám viacero antén a chcel by som zistiť s ktorou anténou by som mohol mať najlepší dosah...

Resp. poraďte ako jednoducho zistíte či sa sila signálu zvýšila alebo znížila po nejakej úprave a nemusel by som ísť s kopterou na pole :D
jofo

Re: Aplikacia na meranie signálu

#2 Příspěvek od jofo »

Ospravedlňujem sa za stupídnu otázku ohladom merania sily signálu na vysielačke.

Myslel som že keď som nováčik (nie 10 ročný fagan) tak dostanem nejakú odpoveď ako si vy - mazáci testujete dosah vysielačky napr. po úprave-výmene antény.
To vždy vyjdete dvaja na cestu a jeden zostane s vysielačkou na mieste a druhý uteká s kopterou na druhú stranu?
A keď nemám toho druhého a mám 10 antén, tak čo mám robiť? Ako merať? Nemám ani nijaký merák, osciloskop apod.

Som trochu sklamaný že moja otázka sa dostala hneď na smetiště - tlachání
- možno by to zaujímalo aj iných nováčikov...
zdzd

#3 Příspěvek od zdzd »

Proč se čílíš? Na odpověď nemáš "právní nárok", natož obratem.

Když ti nikdo neodpoví, tak to asi nikoho nezaujalo, nikdo se tím nezabýval. Proč taky?

Každá rozumná vysílačka má testovací režim, kdy vysílá se sníženým výkonem. Při něm se vyzkouší dosah a pokud není výrazně jiný než dřív, není co řešit.
jofo

#4 Příspěvek od jofo »

práve že nemám rozumnú vysielačku ale iba hračkárke - SYMA x5c a Tarantula X6

Už mám na ceste aj vysielačku DEVO7 a chcem si postaviť 250-ku s FPV

Zarazilo ma iba to že som padol do koša za menej ako hodinu (v sekcii pre nováčikov by som čakal väčšiu trpezlivosť), to naozaj nebol čas na reakciu od nikoho...
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Dejfak »

Zvláštní přístup....
Každopádně než se pustíš do nějaké akce, je dobré něco o tom přečíst.
Třeba zde zmíněný test dosahu.
Taky mi nějak nejde dohromady 250 a Devo.
Ale nevím co chceš létat.
Tak to nechá být...
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
coro

#6 Příspěvek od coro »

Odpoviem z pohľadu počítačového technika - tie aplikácie na meranie sily signálu, nerobia nič viac než že sa spýtajú wifi karty ako je na tom alebo ešte nanajvýš jej spustia scan okolných sietí, a zobrazia to - možno len inak, možno podrobnejšie ako základ systému pri pripájaní..
Veľmi výnimočne by si možno narazil na skutočné meranie, ale to väčšinou (pokiaľ viem) obnášalo aj zmenu firmwary tej wifi karty - toho určite nie je kopec.
Prípadne sa dá kúpiť aj už konkrétne na ten účel upravená karta, mám napr Ubiquiti Airview2, ktorá teda fakt počúva postupne na frekvenciách pásma a zobrazuje všetko, aj modelársky vysielač či myši a slúchadlá a podobne..

Ale z pohľadu RC ovládania, Teba zaujíma test dosahu.
Orientačne postačí ak sa overí skrátený dosah(znížený výkon vysielača), to by sa malo hoci aj každý deň pred lietaním, je to ale len test či niečo nie je poškodené.
Ale pri novom zariadení, modeli, inak umiiestnenom príjmači, je skutočný test dosahu aspoň na 500m a s vysielačom či modelom na vyvýšenom mieste jednoducho nenahraditeľný.
(ak nejde o EPP "ozembuch" ktorým si jednoducho overíš či je dosah v poriadku tak, že si zalietaš a vidíš že to nepadlo...)
jofo

#7 Příspěvek od jofo »

Dejfak píše:Třeba zde zmíněný test dosahu.
Taky mi nějak nejde dohromady 250 a Devo.

Test dosahu som si tu čítal, aj inde po internete som toho popozeral pomerne dosť, ale toto konkrétne som nenašiel.
Mňa skôr ako test dosahu zaujímalo, že mám zopár prutových antén (2-16db), a jednu som si kúpil plochú smerovú (7db), že aký to má vplyv na dosah.
Nepotrebujem hneď dosah v metroch (to si potom vyskúšam vonku), ale zaujíma ma ešte doma na stole ktorá by mohla mať väčší dosah.
Ďakujem aj corovi za odpoveď ktorá asi najviac vystihla, čo ma zaujíma

Ešte sa vrátim k DEVO, čo ma zaujalo že s DEVO viem ovládať aj Tarantulu X6, teda by som mal dobrý trenažér, len nerozumiem prečo by sa nehodil k mini 250-ke quadcoptere. Toto porosím objasniť, dik
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Dejfak »

Přehlédl jsem řadu toho Deva co jsi napsal.
Devo7 bude asi v pohodě.
Mimo jiné, Walkera mi nesmí přes práh.
Mám s ní špatné zkušenosti. Ale třeba to někomu funguje a je s ní spokojen.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
OK2BUH

#9 Příspěvek od OK2BUH »

Já mám možnost měřit antény velmi přesně ale přesto používám laický test, který můžeš vyzkoušet. Mám dva domy vedle sebe. Když dám vysílačku do nejvyššího patra jednoho domu a přijímač do suterénu druhého domu, tak to odpovídá vzdálenosti asi 1 km ve volném prostoru. To jsem si potvrdil několika pokusy. Od té doby nemusím nikam běhat, každé nové letadlo projde tímto rychlým testem dřív než jde do vzduchu. I když mám antény i výkony přesně změřeny tak tento laický test pro potvrzení vždy provedu. Teprve potom následuje ostrá zkouška skutečného dosahu v terénu.
Naposledy upravil(a) OK2BUH dne stř 22.07.2015 18:18, celkem upraveno 1 x.
JosefSvejk

#10 Příspěvek od JosefSvejk »

jofo píše:
...mám zopár prutových antén (2-16db), ...

16 dB prutovka? Vztaženo k čemu?
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
OK2BUH

#11 Příspěvek od OK2BUH »

To jsou tzv. čínské decibely.
1 čdB = 1 dB . k
k = koeficient drzosti obchodníka
Naposledy upravil(a) OK2BUH dne čtv 23.07.2015 12:14, celkem upraveno 2 x.
Marena
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Marena »

Nic proti, ale já než bych něco měřil, tak bych se nejprve něco přečetl o vlastnostech tj. jaká je směrovost antén vůči jejich zisku v dB.

Pokud budeš mít skutečně 16dB anténu, tak pokud se trefíš do jejího vyzařovacího úhlu, signál bude nejlepší. Pak přijdeš do terénu, otočíš se lehce vpravo a éro Ti padne na ztrátu signálu.

Opravdu začni tímto. Pak zjistíš, že tvůj dotaz byl z části stupidní (neber si osobně nebo zle).

Osobně si myslím, že nemá smysl řešit anténu se ziskem vyšším než 5dB. Při potřebě vyššího dosahu je lepší řešit jinou frekvencí než ziskem antény.

Jinak pokud potřebuju otestovat dosah po nějakém zákroku:
1) mám vysílačku s testem dosahu
2) Bydlím na sídlišti v 6tém patře. Když jsem ještě neměl telemetrii, pustil jsem na vysílačce test serv, vysílačka byla na balkóně, vzal jsem přijímač se servem a baterkou do ruky a šel se projít se psama a čekal jsem, kdy se serva začnou cukat.
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
jofo

#13 Příspěvek od jofo »

OK2BUH píše:To jsou tzv. čínské decibely. To je normální decibel krát koeficient drzosti. :)

presne si to vystihol, anteny mam zo starych routrov a z činy a naozaj si neviem overiť skutočný výkon

Ďakujem všetkým ktorí prispeli, sú to pre mňa cenné informácie, som rád že ste sa podelili,
dík Marena za poznámku o smerovosti

Postupne budem dávať aj rozumnejšie otázky(ak ma moderátor hneď neodpáli do koša),
čítam hodne, ale v niektorých vláknach ktoré majú viac ako 20-50 strán sa už strácam, a v niektorých je zas príšerne vela "tlachání"...
Marena
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Marena »

Začal bych zde, je to i v tvém rodném jazyce :-)

http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id=198&n=vyzarovacie-charakteristiky-modelarskych-anten-%E2%80%93-1-cast
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?showme=clanky&idc=200

Jsou tam základně popsané problémy antén a jejich použití. Na konci máš i ten příklad zisku a směrovosti antény. Televizní satelit má velmi vysoký zisk v dB, ale trošku s ním hneš a nechytíš nic. Podobné to může být s tou plochou anténou co jsi zmiňoval nebo s tou "16dB"
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
jofo

#15 Příspěvek od jofo »

Diky Marena, aj toto sú zaujímavé veci o anténach,
ešte si niečo popozerám o cirkulárne polarizovaných anténach...
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“