Vzletne letadlo?? Tot otazka...

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět

Letadlo

vzlétne
50
45%
nevzlétne
49
44%
přemístí se v prostoru a v čase
3
3%
bude levitovat
1
1%
anihiluje
5
5%
je mi to jedno
3
3%

Celkem hlasů: 111

Zpráva
Autor
m2
Kontaktovat uživatele:

#421 Příspěvek od m2 »

To tengler:

Mne vŕta hlavou iná vec. Energetická bilancia pásu a lietadla. Nech je trenie v kolesách úmerné prvej mocnine uhlovej rýchlosti otáčania sa kolies a nech sa pás točí dozadu rýchlosťou lietadla voči zemi. Bude konať prácu súvisiacu s nárastom odporovej sily motor lietadla alebo motor pásu?

Resp. iný pohľad: nastane odlepenie od zeme v tom istom bode ako pri stojacom páse?

A potom úprava problému ... nech je odporová sila podvozku úmerná druhej mocnine uhlovej rýchlosti otáčania sa kolies. Ako to bude vtedy?

Len na premýšľanie, koho to baví - tu to nerozvádzajme, lebo by to dopadlo veľmi zle.
Naposledy upravil(a) m2 dne úte 01.04.2008 22:31, celkem upraveno 2 x.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
arda1
Kontaktovat uživatele:

#422 Příspěvek od arda1 »

Samozřejmě je- pokud se bude pohybovat stejnou rychlostí jako letadlo je jedno zda to bude uhánějící pás a nebo třeba kouzelný koberec. nebo podvozek na kolejnicích. :wink:
ICQ 638556901
deklik

#423 Příspěvek od deklik »

Doktore, mám na tebe jednu otázku - máš nějaké letadlo (myslím tím samozřejmě RC model) ? Pokud ano, už jsi s ním někdy letěl, potažmo tedy startoval? Ze země, na podvozku? Mě jsi téměř stoprocentně přesvědčil, že jsi letadlo mohl vidět maximálně na obrázku. Jinak si to nedovedu vysvětlit. Doufám, že se neurazíš, opravdu mě to zajímá.
Deklik
m2
Kontaktovat uživatele:

#424 Příspěvek od m2 »

Doktor píše:
m2 píše:
Doktor píše:
m2 píše:
Doktor píše:Prosimtě přečti si ještě jednou ardovo zadání jó.

Prečítal som. Ale ja som nekomentoval Ardovo zadanie, len ma akosi zaujíma, odkiaľ sa vezme tá dvojnásobná sila na udelenie dvojnásobného zrýchlenia.

Ty vole mě už tady z toho jebne! Arda cituji "se bude pás točit stejným směrem a stejnou rychlostí jako startující éro?"
Takže se bude sčítat zrychlení jak letadla tak pásu!?

Odbrzdi kolesá a skús ešte raz.

Co si na tom nepochopil?

Preco voci lietadlu uvazujes kolesa odbrzdene a voci pasu zabrzdene.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#425 Příspěvek od Doktor »

arda1 píše:Samozřejmě je- pokud se bude pohybovat stejnou rychlostí jako letadlo je jedno zda to bude uhánějící pás a nebo třeba kouzelný koberec. nebo podvozek na kolejnicích. :wink:

Ardo ty si nepochopil zdá se zásadní věc, a to že běžící pás je předmět statický. Tudíž z letadlem ani nepojede a ani nevzlétne!!!!!?
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#426 Příspěvek od Doktor »

m2 píše:
Doktor píše:
m2 píše:
Doktor píše:
m2 píše:
Doktor píše:Prosimtě přečti si ještě jednou ardovo zadání jó.

Prečítal som. Ale ja som nekomentoval Ardovo zadanie, len ma akosi zaujíma, odkiaľ sa vezme tá dvojnásobná sila na udelenie dvojnásobného zrýchlenia.

Ty vole mě už tady z toho jebne! Arda cituji "se bude pás točit stejným směrem a stejnou rychlostí jako startující éro?"
Takže se bude sčítat zrychlení jak letadla tak pásu!?

Odbrzdi kolesá a skús ešte raz.

Co si na tom nepochopil?

Preco voci lietadlu uvazujes kolesa odbrzdene a voci pasu zabrzdene.

Můžeš mi říct kde sem to tady napsal?
arda1
Kontaktovat uživatele:

#427 Příspěvek od arda1 »

Doktor píše:
arda1 píše:Samozřejmě je- pokud se bude pohybovat stejnou rychlostí jako letadlo je jedno zda to bude uhánějící pás a nebo třeba kouzelný koberec. nebo podvozek na kolejnicích. :wink:

Ardo ty si nepochopil zdá se zásadní věc, a to že běžící pás je předmět statický. Tudíž z letadlem ani nepojede a ani nevzlétne!!!!!?
A ten podvalník snad jo? Jinak pokud pás jede myslím že je dynamický(ale nejsem fyzik) :wink:
ICQ 638556901
m2
Kontaktovat uživatele:

#428 Příspěvek od m2 »

Doktor píše:Můžeš mi říct kde sem to tady napsal?

Vzdávam sa.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#429 Příspěvek od arda1 »

Já taky (pssst -už na nás někdo míří?) :lol: :lol: :lol:
ICQ 638556901
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#430 Příspěvek od Doktor »

arda1 píše:
Doktor píše:

A ten podvalník snad jo? Jinak pokud pás jede myslím že je dynamický(ale nejsem fyzik) :wink:

Jakej význam má letadlo startovat z valníku?
arda1
Kontaktovat uživatele:

#431 Příspěvek od arda1 »

No stejně jako z pásu-zkrátí se o polovinu(dle tebe) vzletová dráha a ušetří se palivo(ten podvalník na třeba kolejnicích může táhnout třeba naviják a tam stačí malý motor-potáhne jen samotný podvalník)-stejně jako kdyby se pod ním pohyboval pás. :wink: :wink:
ICQ 638556901
tengler

#432 Příspěvek od tengler »

Ardo, hergot, tohle ani nevyslovuj! Nebo se tu budem dalšího půl roku hádat o aerodynamice létajících koberců a předpisech pro drážní vozidla ČD! :-(
arda1
Kontaktovat uživatele:

#433 Příspěvek od arda1 »

JInak se ti tady snažím vysvětlit že je jedno zda se pohybuje na dlouhém pásu ( tam jsi řekl že by se na pohon spotřebovalo moc a nebyla by úspora) tak navrhuji podvalník na kolejnicích(malý odpor valivý)a pro pohon by stačil malý motor.A pokud by to opravdu odstartovalo o polovinu dříve, pak by to byla úspora .
ICQ 638556901
arda1
Kontaktovat uživatele:

#434 Příspěvek od arda1 »

Kolejnice navrhuji pro to, že mají daleko menší valivý odpor oproti pneumatikám. :wink:
ICQ 638556901
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#435 Příspěvek od Doktor »

Tak já myslim že dneska už to stačilo. Doktor teď pude spinkat a nechá si zdát něco krásného! Že by o podvalníku? No nevim eště. Takže pápá a na zítřek si už najděte nějakej argument pro to vzlétnutí!
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“