Vzletne letadlo?? Tot otazka...
To tengler:
Mne vŕta hlavou iná vec. Energetická bilancia pásu a lietadla. Nech je trenie v kolesách úmerné prvej mocnine uhlovej rýchlosti otáčania sa kolies a nech sa pás točí dozadu rýchlosťou lietadla voči zemi. Bude konať prácu súvisiacu s nárastom odporovej sily motor lietadla alebo motor pásu?
Resp. iný pohľad: nastane odlepenie od zeme v tom istom bode ako pri stojacom páse?
A potom úprava problému ... nech je odporová sila podvozku úmerná druhej mocnine uhlovej rýchlosti otáčania sa kolies. Ako to bude vtedy?
Len na premýšľanie, koho to baví - tu to nerozvádzajme, lebo by to dopadlo veľmi zle.
Mne vŕta hlavou iná vec. Energetická bilancia pásu a lietadla. Nech je trenie v kolesách úmerné prvej mocnine uhlovej rýchlosti otáčania sa kolies a nech sa pás točí dozadu rýchlosťou lietadla voči zemi. Bude konať prácu súvisiacu s nárastom odporovej sily motor lietadla alebo motor pásu?
Resp. iný pohľad: nastane odlepenie od zeme v tom istom bode ako pri stojacom páse?
A potom úprava problému ... nech je odporová sila podvozku úmerná druhej mocnine uhlovej rýchlosti otáčania sa kolies. Ako to bude vtedy?
Len na premýšľanie, koho to baví - tu to nerozvádzajme, lebo by to dopadlo veľmi zle.
Naposledy upravil(a) m2 dne úte 01.04.2008 22:31, celkem upraveno 2 x.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
Doktore, mám na tebe jednu otázku - máš nějaké letadlo (myslím tím samozřejmě RC model) ? Pokud ano, už jsi s ním někdy letěl, potažmo tedy startoval? Ze země, na podvozku? Mě jsi téměř stoprocentně přesvědčil, že jsi letadlo mohl vidět maximálně na obrázku. Jinak si to nedovedu vysvětlit. Doufám, že se neurazíš, opravdu mě to zajímá.
Deklik
Doktor píše:m2 píše:Doktor píše:m2 píše:Doktor píše:Prosimtě přečti si ještě jednou ardovo zadání jó.
Prečítal som. Ale ja som nekomentoval Ardovo zadanie, len ma akosi zaujíma, odkiaľ sa vezme tá dvojnásobná sila na udelenie dvojnásobného zrýchlenia.
Ty vole mě už tady z toho jebne! Arda cituji "se bude pás točit stejným směrem a stejnou rychlostí jako startující éro?"
Takže se bude sčítat zrychlení jak letadla tak pásu!?
Odbrzdi kolesá a skús ešte raz.
Co si na tom nepochopil?
Preco voci lietadlu uvazujes kolesa odbrzdene a voci pasu zabrzdene.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
arda1 píše:Samozřejmě je- pokud se bude pohybovat stejnou rychlostí jako letadlo je jedno zda to bude uhánějící pás a nebo třeba kouzelný koberec. nebo podvozek na kolejnicích.
Ardo ty si nepochopil zdá se zásadní věc, a to že běžící pás je předmět statický. Tudíž z letadlem ani nepojede a ani nevzlétne!!!!!?
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
m2 píše:Doktor píše:m2 píše:Doktor píše:m2 píše:Doktor píše:Prosimtě přečti si ještě jednou ardovo zadání jó.
Prečítal som. Ale ja som nekomentoval Ardovo zadanie, len ma akosi zaujíma, odkiaľ sa vezme tá dvojnásobná sila na udelenie dvojnásobného zrýchlenia.
Ty vole mě už tady z toho jebne! Arda cituji "se bude pás točit stejným směrem a stejnou rychlostí jako startující éro?"
Takže se bude sčítat zrychlení jak letadla tak pásu!?
Odbrzdi kolesá a skús ešte raz.
Co si na tom nepochopil?
Preco voci lietadlu uvazujes kolesa odbrzdene a voci pasu zabrzdene.
Můžeš mi říct kde sem to tady napsal?
A ten podvalník snad jo? Jinak pokud pás jede myslím že je dynamický(ale nejsem fyzik)Doktor píše:arda1 píše:Samozřejmě je- pokud se bude pohybovat stejnou rychlostí jako letadlo je jedno zda to bude uhánějící pás a nebo třeba kouzelný koberec. nebo podvozek na kolejnicích.
Ardo ty si nepochopil zdá se zásadní věc, a to že běžící pás je předmět statický. Tudíž z letadlem ani nepojede a ani nevzlétne!!!!!?
ICQ 638556901
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
arda1 píše:A ten podvalník snad jo? Jinak pokud pás jede myslím že je dynamický(ale nejsem fyzik)Doktor píše:arda1 píše:Samozřejmě je- pokud se bude pohybovat stejnou rychlostí jako letadlo je jedno zda to bude uhánějící pás a nebo třeba kouzelný koberec. nebo podvozek na kolejnicích.
Jakej význam má letadlo startovat z valníku?
arda1 píše:Samozřejmě je- pokud se bude pohybovat stejnou rychlostí jako letadlo je jedno zda to bude uhánějící pás a nebo třeba kouzelný koberec. nebo podvozek na kolejnicích.
Ardo, hergot, tohle ani nevyslovuj! Nebo se tu budem dalšího půl roku hádat o aerodynamice létajících koberců a předpisech pro drážní vozidla ČD!
JInak se ti tady snažím vysvětlit že je jedno zda se pohybuje na dlouhém pásu ( tam jsi řekl že by se na pohon spotřebovalo moc a nebyla by úspora) tak navrhuji podvalník na kolejnicích(malý odpor valivý)a pro pohon by stačil malý motor.A pokud by to opravdu odstartovalo o polovinu dříve, pak by to byla úspora .
ICQ 638556901