CC3D a openpilot

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
dt

Re: CC3D a openpilot

#136 Příspěvek od dt »

Přijde mi divné, že máš stabilní vibrace v takovém obrovském rozsahu P. To není normální, tam musí být něco špatně. Já jsem tím postupem ladil zhruba 8x a rozpětí, v kterém stroj stabilně kmitá, se pohybovalo v rozsahu cca 10% nějaké střední hodnoty. Při nižších hodnotách se kmity dřív nebo později utlumily, při vyšších hodnotách to bylo nestabilní (zvětšovaly se). Většinou jako UOV používám nejnižší hodnotu, při které už se kmity neutlumí.
cucpo
Kontaktovat uživatele:

#137 Příspěvek od cucpo »

Pani pls ako riesite v OpenPilot zmenu verzie ground station a verzie fw v doske. Po zime som vytiahol kopteru, OpenPilot ground station saom samozrejme medzi tym x krat updatol, teraz ked to pripojim tak mi vyskoci hlaska o nekompatibilite verzii v doske a GCS co je logicke. A teraz k tej otazke musim nanovo naladit a nastavit celu kopteru alebo sa da exportovat nastavenie updatnut dosku a nahrat povodne nastavenie ? to asi nepojde. Ak je to tak ze nejde po kazdej zmene GCS znova ladite kopter ??
Trencin, DJI Phantom2, Zenmuse 2D, GoPro 3+, NightHawk 200 Emax
dt

#138 Příspěvek od dt »

Já to dělám tak, že si opíšu nastavení PIDů a pokud má nová verze stejné defaultní hodnoty jako předchozí verze, přepíšu tam PIDy na ty uschované hodnoty. Pokud se liší defaultní hodnoty, ladím znova (mohl se změnit algoritmus stabilizace). Vzhledem k tomu, že naladění je otázka 20 minut, není to až takový problém.
cucpo
Kontaktovat uživatele:

#139 Příspěvek od cucpo »

no pre mna tak 20 hodin :) No kedze od jesene je uz x verzii naladim to znova dika za info
jmk
Kontaktovat uživatele:

#140 Příspěvek od jmk »

Tak jsem zkusil snad vse co me napadlo. dokonce jsem koupil i jednu cc3d navic a ta to dela uplne stejne.

Kdyz zadam zisky na P 0,03000, I 0,05000 a D na 0,000100 tak to lita uplne totozne jako kdybych zadal P 0,003, I 0,005 D 0,000030. Neni v tom absolutne zadny rozdil. Porad to nedrzi naklon. vzdy se to naklani ve smeru letu. takze kdyz letim dostrany, tak se to hoube take dostrany. Jak je to mozne?

sestava je takovato:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ouse_.html

Prijimac Futaba a spojeni s cc3d pres SBUS.

pls zkuste se zamyslet v cem by mohl byt zakopany krecek.
dt

#141 Příspěvek od dt »

Kontrolní otázka - měníš parametry v tom konfiguračním banku, na který potom lítáš, že ano?
A když něco poměníš, klikáš na Save, že ano?
jmk
Kontaktovat uživatele:

#142 Příspěvek od jmk »

dt píše:Kontrolní otázka - měníš parametry v tom konfiguračním banku, na který potom lítáš, že ano?
A když něco poměníš, klikáš na Save, že ano?

Jasne. Zase takovy noob nejsem :wink:
Hodnoty se ukladaji. Uz jenom z toho duvodu ze po pripojeni to nacte hodnoty ktere jsem naposled zadal.
dt

#143 Příspěvek od dt »

jmk píše:Jasne. Zase takovy noob nejsem :wink:

Určitě chápeš, že jsem tu otázku prostě položit musel. :) Ono totiž není normální, že změníš P na desetinásobek a na letu se to nijak neprojevuje. Něco musíš dělat blbě, ale nevím co.
Zkusil bych to úplně od začátku, zapomeň na všechno co jsi doteď udělal, kompletně celé nastavení smaž (ulož si zálohu), třeba nahraj znova firmware, udělej komplet celé nastavení znova a začni s laděním na zelené louce.
Škoda že jsi na druhé straně republiky, docela rád bych to viděl na vlastní oči. Dokonce si myslím, že příčina je někde na první pohled vidět, ale ty do toho koukáš už tak dlouho, že ji nevidíš.
jmk
Kontaktovat uživatele:

#144 Příspěvek od jmk »

:) to je jasny. ja bych se ptal taky.
ja jsem to flashoval uz mnohokrat vzdy jsem zacal od 0.

Ten OP ma prednstavene nejake profily, ktere to nabizi jako prvotni nastaveni. Zkusil jsem par vybrat kde uz je vse prednastaveno. Je divne ze Lidi to takto nastavili ulozili a litali bez problu a me to stejne dela. Ani generic nastaveni nepomohlo.

zkusil jsem 2 ridii elektroniky- nic. Zkusil jsem nastavit refresh ESC na 50hz, nic. Zkusil jsem pripojit prijimac pres PWM - nic.
stahnul jsem pasky ty gumove sputny, co filtruji vibrace do tela quaky - nic,

uz me napada ze je to mozna konstrukci draka ale to je uz opravdu krajni monost. Uvazuju ze jeste koupim naze32 el a uvidim.
petka01

#145 Příspěvek od petka01 »

Zdravím, jsou občasné kmity normální?
Zdá se mi že žádný stroj se neobejde bez kmitů.
Apm se mi nepovedlo úplně doladit a ani cc3d
Lisam210 atom dx7i a pár letadel
kuntr

#146 Příspěvek od kuntr »

Zdravím všechny mám takový problém s CC3D při aktualizaci mi spadnul program a poté už nešla deska připojit jenom rescue modu nevíte někdo jak ji zachránit předem díky
Hitec Aurora 9, Quadcoptera 600mm
Grugh

#147 Příspěvek od Grugh »

kuntr píše:Zdravím všechny mám takový problém s CC3D při aktualizaci mi spadnul program a poté už nešla deska připojit jenom rescue modu nevíte někdo jak ji zachránit předem díky

Zkus hodit spíš dotaz na fórum openpilota. Tam ti určitě někdo poradí:
https://forums.openpilot.org/
Petr
cucpo
Kontaktovat uživatele:

#148 Příspěvek od cucpo »

Pani pls kto lieta s OpenPilot potreboval by som radu. Po dlhej dobe som updatol OP na verziu 15.02.02. Chcel som poladit PID nastavil som Roll P na potenciometer z skusal ladit. Co je navod na OP tak by som mal nastavit rozsah 0,003 az 0,02 ale tu je mozne len do 0,01 dlej je to uz v cervenom a asi za pouzitelnou hodnotou. DObre to by som chapal ze sa nejakl zmenili tie vahy a rozsah je max do 0,01. Ale co mam problem koptera sa nerozkmita ani pri max P ktore tam mozem dat 0,01. Skusal som aj to ladenie UOV v Attitude mode ale kalkulacka vyhadzovala hodnoty PID ktore boli o rad vyssie ako sa daju nahrat aktualne do koptery alebo je to len nejaka chyba GUI ze ked dam taku vysoku hodnotu tak slidery su cervene. Neviem co je zle ak si dobre spominam ladi sa to v Rate ? Kopter ja stand. konfiguracia ram emax250, motory 1806/2280 vrtula 5x3, regelry simonk 18A, aku 3S 1300/35C esc skalibrovane.
Grugh

#149 Příspěvek od Grugh »

cucpo píše:Pani pls kto lieta s OpenPilot potreboval by som radu. Po dlhej dobe som updatol OP na verziu 15.02.02. Chcel som poladit PID nastavil som Roll P na potenciometer z skusal ladit. Co je navod na OP tak by som mal nastavit rozsah 0,003 az 0,02 ale tu je mozne len do 0,01 dlej je to uz v cervenom a asi za pouzitelnou hodnotou. DObre to by som chapal ze sa nejakl zmenili tie vahy a rozsah je max do 0,01. Ale co mam problem koptera sa nerozkmita ani pri max P ktore tam mozem dat 0,01. Skusal som aj to ladenie UOV v Attitude mode ale kalkulacka vyhadzovala hodnoty PID ktore boli o rad vyssie ako sa daju nahrat aktualne do koptery alebo je to len nejaka chyba GUI ze ked dam taku vysoku hodnotu tak slidery su cervene. Neviem co je zle ak si dobre spominam ladi sa to v Rate ? Kopter ja stand. konfiguracia ram emax250, motory 1806/2280 vrtula 5x3, regelry simonk 18A, aku 3S 1300/35C esc skalibrovane.

Tipoval bych, že červené podbarvení znamená jen varování, že je konstanta mimo obvyklé hodnoty. Ale to samo o sobě podle mě ukazuje na problém v jiném nastavení (Jako by se vypočtené hodnoty regulace nedostaly správně do otáček motorů.)
Např. Mix level hodnoty na záložce Vehicle by měly být 50% pro X quad.
Na záložce Output by hodnoty měly asi být 1000 - 2000 us a s jejich pomocí by měly být zkalibrovány ESC.
Pak by ještě mohlo být nějak tragicky nastavené filtrování snímačů.

Jinak máš pravdu, že se ladí nejprve vnitřní smyčka (rate) a potom teprve vnější (attitude). Ladění UOV neznám, ale asi chápu princip. Předpokládám, že vypočtené hodnoty budou správné, ale kvůli zmiňovanému problému příliš vysoké oproti obvyklým.

Novou verzi jsem nezkoušel v kombinaci s kvadroptérou, ale myslím si, že tam vzhledem ke staršímu datumu vydání chyba nebude. V opačném případě by již byla dávno opravená.
Také nesnášíš, kdy po nahrání firmwaru musíš provést všechno (nebo alespoň většinu) nastavení znova? Teď se navíc vyšla nová verze, kde není podporovaný CC3D. Protože mám Revolution i CC3D, tak s tím budu muset v budoucnosti zbytečně zápasit.

Petr
cucpo
Kontaktovat uživatele:

#150 Příspěvek od cucpo »

to Grugh: dik za ochotu co sa tyka verzie mam tu predposlednu ktora este podporuje CC3D, output mam 1000-1900 esc skalibrovane, skusim teda vyssie hodnoty ci to nieco urobi aj ked su slidery cervene akurat mi je divne ze je to o cely rad vyssie tie vypocitane hodnoty skusim poladi P ze mu dam teda hodnoty az za roh co to urobi ci ho odstanem do oscilacie mixy mam na 50 percent, filtrovanie je na default hodnotach tam netusim co by sa malo menit, no to s tym znova nastavovanim pri zmene verzie fw je ozaj zvlastne :-(
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“