DJI - Phantom 3

Fórum pro všechny DJI Phantomy.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jarda33

Re: DJI - Phantom 3

#391 Příspěvek od jarda33 »

No třeba ukončení podpory pro P1 a P2. Jak to asi dopadne s podporou P3 poté co vyjde novější model atd. Jo a třeba taky v předešlých příspěvcích popisované slibované funkce, které dodnes nefachčí. Myslím, že kdo sleduje toto vlákno podrobněji, bude mít podobné pocity.
DJI - Phantom 4
flire8

#392 Příspěvek od flire8 »

Uznávám, že modelář, který se v tom potřebuje stále šťourat a neustále něco ladit si asi na své v případě P3 nepřijde... Jakožto nepolíbený předchozími verzemi Phantoma opravdu na P3 oceňuju, že je to udělané maximálně jednoduše, na výsost blbuvzdorně a výsledky jsou přitom ohromující. Je to fakt mocný nástroj pro ty, co rádi fotografují, filmují a užívají si pohledu z výšky. Stabilita i ovladatelnost modelu jsou opravdu na dobré úrovni a z této strany není co vytýkat. Nedodělaný software je dnes bolestí snad všeho, co se k nám valí z Číny. Jsme holt obětí spotřební doby, kdy rychlý vývoj nemilosrdně pohřbívá všechny předchůdce...... Až na slibované funkce ale zatím nemám, co bych tomu za ty peníze vytknul. Cca před 10-ti lety jsem za ty samé peníze pořídil lepší 5Mpix kompaktní fotoaparát...
Po 40 vzletech mě P3 vyvedla z míry pouze 2x:

1. Na vzdálenost cca 350m vypadnul video signál, ovládání modelu bylo funkční, tzn. nebyl aktivován Fail safe. Video signál se obnovil až po vypnutí a zapnutí modelu po přistání - do té doby jsem měl na tabletu jen hlášku No signal. Vícekrát už se to potom neopakovalo

2. Asi 2x se mi stalo (pokaždé jinde), že se mi opakovaně nedařila kalibrace kompasu a to na místě, kde jsem jindy létal bez potíží. Na čtvrtý pokus se mi pak podařila (zkoušel jsem odejít několik desítek metrů) a mohl jsem vzlétnout, ale ve vzduchu chytil P3 takový drift, že jsem byl rád, že se mi ho podařilo stáhnout dolů.

Jinak otázka na ty, co už mají s P3 něco nalítáno: tohle zatím v pohodě?

https://www.google.cz/search?q=phantom+ ... YUCh3AdAAv

http://www.phantompilots.com/threads/gi ... ack.47008/
tomi79rv

#393 Příspěvek od tomi79rv »

Hlavne pri evolúcii P1 som sa musel hrabať v stroji a následne aj v P2. Nie že by som sa rád v tom hrabal, ale musel som, ak som tam chcel mať gimbal, iOSD, FPV či iné motory. Cieľ bol aby filmovanie bolo čo najkvalitnejšie a viac sa dalo na neho sústrediť. Pri P3 chýbal len ten tablet, takže nebolo potrebné sa v ňom hrabať. Kým pri P1 som bojoval s letovým časom, pri P2 to bolo zase Jello na H3-3D, no a pri P3 je zase to meškanie obrazu až zamrznutie... Pre filmovanie zase len veľké mínus. Pri veľkých vzdialenostiach som odkázaný na obraz a ten ak zamŕza, tak je to prúser.

Nemám ešte veľa nalietané s P3, takže praskliny som neregistroval. Čo ma prekvapilo keď som letel takmer hore nad sebou a vo výške ...m mi signalizoval slabý video signál, takže stúpanie som prerušil.
Naposledy upravil(a) tomi79rv dne stř 12.08.2015 8:14, celkem upraveno 1 x.
P1, P2, P3P
www.youtube.com/tomi79rv
flire8

#394 Příspěvek od flire8 »

tomi79rv píše:Čo ma prekvapilo keď som letel takmer hore nad sebou a vo výške ...m mi signalizoval slabý video signál, takže stúpanie do 500m som prerušil.

Taky mám pocit, že nad XX m mi občas začal hlásit výpadky signálu. Zrádné je, že mám pořád sílu signálu na maximum a pak přijde krátký výpadek (probliknutí obrazu) a upozornění na špatný signál bez předchozího varování... Ale pouze při letu do výšky, který naštěstí nepraktikuji nijak často a držím se raději do doporučených 120m
Naposledy upravil(a) flire8 dne stř 12.08.2015 13:26, celkem upraveno 2 x.
gardenroute

#395 Příspěvek od gardenroute »

flire8 píše:Uznávám, že modelář, který se v tom potřebuje stále šťourat a neustále něco ladit si asi na své v případě P3 nepřijde...
Mnoho z nás zde, bylo a je spíše piloty-filmaři, než piloty-modeláři (ti moc do Phantomů nechodili, a spíše si s NAZA jednotkou stavěli své vlastní stroje). Ani s tímto novým P3 to jistě jako RTF nebude to pravé ořechové. Řada nováčků má problémy s praskáním plastu kolem motorového lože, jen škoda, že si přezíravě nepročetli zkušenosti s P1 a P2, kde by se k tomu cosi dozvěděli a mnozí tomu mohli i předejít. Takto se jen spoléhají jen záruku a výměnu.... A tak řada z nich i dále létá s tím, že ani netuší, že existuje něco jako vyvážení vrtule, motoru atd... A kvůli tomu nemusím být nějaký ortodoxní modelář.
Nicméně nedodělaný software aplikace, bez které se nedá stroj konfigurovat (létat jistě dá) je celkem zásadní věc. S tímto předešla NAZA obdobné problémy neměla.
flire8 píše:...Na vzdálenost cca 350m vypadnul video signál, ovládání modelu bylo funkční, tzn. nebyl aktivován Fail safe. Video signál se obnovil až po vypnutí a zapnutí modelu po přistání - do té doby jsem měl na tabletu jen hlášku No signal. Vícekrát už se to potom neopakovalo
Mnohokráte jsem tu upozorňoval na 2 věci s tímto související, za prvé, že EU verze LightBridge jednotky má kvůli Britům ořezaný výkon (dle CE), a že nedosahuje výkonu US verze dle FCC (cca 1.5 km, která je uváděna v dokumentaci). To se dá (resp. mělo by) změnit apkou, která to jednorázově přepne, obdobná je k dispozici např. pro Vision (samozřejmě, že nepochází od DJI).

Druhý zásadnější problém, který je potřeba si uvědomit (a to je zejména pro ty nové piloty bez zkušeností a znalostí !), že P3 nemá FPV řešené analogově v 5.8 GHz pásmu a RC v 2.4GHz pásmu, jak to zde všichni zkušení již znají, ale celé to je "zabaleno" do jednoho dost širokopásmového 2.4 GHz balíku (tzn. RC, telemetrie a i HV video!) technologie LightBridge. Z toho vyplývá celkem důležitá věc, že by se nemělo s P3 moc létat v městských (nebo kolem) aglomeracích, které jsou již dnes totálně zaplavené 2.4 WiFi sítěmi, protože jednoduše řečeno pro L.B. v takovém prostředí prostě nezbývá použitelný prostor pro jím požadovanou šířku pásma. To má potom samozřejmě tvrdý dopad na dosah jak RC (řízení), tak HD videa. S L.B. se dá obecně letět v pohodě i 2 km daleko. Doporučuji si před každým letem aspoň prověřit místní stav 2.4 WiF sítí (např. WiFi Analyzer pro Android), ale ani to neuchrání před např. vletem do nějakého směrového přenosu na stejném kmitočtu někde na vesnici (!). S tím zde již někteří také zkušenost udělali...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
gardenroute

#396 Příspěvek od gardenroute »

flire8 píše:...Taky mám pocit, že nad xxx m mi občas začal hlásit výpadky signálu...
A ty jako nováček by jsi si měl před vlastním létáním nejdříve nastudovat pravidla pro létání s takovým strojem, to že jsme vesměs amatéři nás neopravňuje k tomu porušovat předpisy leteckého provozu v ČR (platí i pro nás!), aby jsi mj. věděl, do jaké výšky vůbec smíš letět... :(
Naposledy upravil(a) gardenroute dne stř 12.08.2015 12:37, celkem upraveno 2 x.
flire8

#397 Příspěvek od flire8 »

gardenroute píše:A ty jako nováček by jsi si měl před vlastním létáním nejdříve nastudovat pravidla pro létání s takovým strojem, to že jsme vesměs amatéři nás neopravňuje k tomu porušovat předpisy leteckého provozu v ČR (platí i pro nás!), aby jsi mj. věděl, do jaké výšky vůbec smíš letět... :(

Díky za pohlavek, pravidla jsem četl několikrát :( Jsem si toho prohřešku vědom, byla to pouze jediná zkouška v místech, kde se objeví vyhlídkový letoun 2x do roka. Dále také uvádím, že jinak limit 120m nepřekračuji. Myslel jsem že tohle forum sdružuje lidi, kteří jsou rádi za veškeré informace.... Ale OK, předpis je předpis a podobné zkušenosti je lepší raději držet pod pokličkou, ať si to raději každý zkusí sám.

gardenroute píše:Mnohokráte jsem tu upozorňoval na 2 věci s tímto související, za prvé, že EU verze LightBridge jednotky má kvůli Britům ořezaný výkon (dle CE), a že nedosahuje výkonu US verze dle FCC (cca 1.5 km, která je uváděna v dokumentaci). To se dá (resp. mělo by) změnit apkou, která to jednorázově přepne, obdobná je k dispozici např. pro Vision (samozřejmě, že nepochází od DJI).

Druhý zásadnější problém, který je potřeba si uvědomit (a to je zejména pro ty nové piloty bez zkušeností a znalostí !), že P3 nemá FPV řešené analogově v 5.8 GHz pásmu a RC v 2.4GHz pásmu, jak to zde všichni zkušení již znají, ale celé to je "zabaleno" do jednoho dost širokopásmového 2.4 GHz balíku (tzn. RC, telemetrie a i HV video!) technologie LightBridge. Z toho vyplývá celkem důležitá věc, že by se nemělo s P3 moc létat v městských (nebo kolem) aglomeracích, které jsou již dnes totálně zaplavené 2.4 WiFi sítěmi, protože jednoduše řečeno pro L.B. v takovém prostředí prostě nezbývá použitelný prostor pro jím požadovanou šířku pásma. To má potom samozřejmě tvrdý dopad na dosah jak RC (řízení), tak HD videa. S L.B. se dá obecně letět v pohodě i 2 km daleko. Doporučuji si před každým letem aspoň prověřit místní stav 2.4 WiF sítí (např. WiFi Analyzer pro Android), ale ani to neuchrání před např. vletem do nějakého směrového přenosu na stejném kmitočtu někde na vesnici (!). S tím zde již někteří také zkušenost udělali...

No, nevím zda máš s tou EU verzí L.B. úplně pravdu. DJI tuším uvádí, že přepnutí mezi FCC / CE se provádí dle lokality, kde Phantoma (teď nechci kecat) buď poprvé registruješ, nebo dle GPS souřadnic.

Jinak ten širokopásmový balík bych ještě chápal. Proč ale tedy úplný výpadek POUZE obrazu a to až do znovuzapnutí P3?
flire8

#398 Příspěvek od flire8 »

gardenroute píše:A tak řada z nich i dále létá s tím, že ani netuší, že existuje něco jako vyvážení vrtule, motoru atd... A kvůli tomu nemusím být nějaký ortodoxní modelář.

Ještě když se pozastavím nad tímhle... Průšvih je možná v tom, že P3 kupují i nemodeláři, jakožto hotový RTF výrobek. V manuálu o nutnosti vyvážení rotoru či vrtule není jediné zmínky. Naopak myslím, že např. vyvažování rotoru už může být ze strany výrobce chápáno jako neoprávněný zásah do výrobku, mající vliv na ztrátu záruky.

Nabízí se hypotetická otázka: je tedy lepší risknout možnou ztrátu záruky a vyvážit si vše samodomo, anebo počkat až to popraská a reklamaci vám vrátí jako neoprávněnou? :)
gardenroute

#399 Příspěvek od gardenroute »

flire8 píše:...No, nevím zda máš s tou EU verzí L.B. úplně pravdu. DJI tuším uvádí, že přepnutí mezi FCC / CE se provádí dle lokality, kde Phantoma (teď nechci kecat) buď poprvé registruješ, nebo dle GPS souřadnic.......
Ruku za to do ohně nedám, ale zcela jistě P3 nepřepíná mezi FCC a CE režimem jen dle GPS, tzn. dle toho kde se nachází. To nedělal ani Vision, kde se to přepínalo pomocnou apkou. Spíše se kloním k té úvodní aktivaci. Tím se ale nemění nic na podstatě toho, co jsem výše tvrdil, a to, že u nás to jede v omezeném CE režimu, kdežto Amíci a "mimoEvropani" mají výkonnější FCC režim. Proto u nás L.B. jede na kratší vzdálenost, ale to už zde, i v Inspire bylo diskutováno mnohokrát. Pokud se apka pro přepnutí z CE na FCC objeví, bude to jen dobře, pokud se to neobjeví i přím v konfiguraci, čemuž příliš nevěřím.
flire8 píše:...Jinak ten širokopásmový balík bych ještě chápal. Proč ale tedy úplný výpadek POUZE obrazu a to až do znovuzapnutí P3?
To je celkem jednoduché, přenos HD videa má v LightBridge přenosu tu nejnižší prioritu, nejvyšší má naopak řízení, tzn. RC. Ale někdy dojde dříve ke ztrátě řízení (stejně jako u konvenčního Phantoma 1 a 2, kde je na 2.4 jen řízení, sám bych o tom mohl vyprávět...), a video je stále čitelné, někdy naopak, vždy to souvisí s použitými kanály LB, to se mimoch. dá nakonfigurovat, stejně jako u Inspire i ručně, vhodné např. při souběžném létání s více modely s LB technologií na jednom místě. To bohužel asi již neumožní současný a bezpečný vzlet cca 6 Phantomů s FPV na jednom místě, jako na posledním podzimním "PPPPPP..." ve Stromovce :?
Naposledy upravil(a) gardenroute dne stř 12.08.2015 12:38, celkem upraveno 1 x.
gardenroute

#400 Příspěvek od gardenroute »

flire8 píše:Ještě když se pozastavím nad tímhle... Průšvih je možná v tom, že P3 kupují i nemodeláři, jakožto hotový RTF výrobek. V manuálu o nutnosti vyvážení rotoru či vrtule není jediné zmínky. Naopak myslím, že např. vyvažování rotoru už může být ze strany výrobce chápáno jako neoprávněný zásah do výrobku, mající vliv na ztrátu záruky.
Nabízí se hypotetická otázka: je tedy lepší risknout možnou ztrátu záruky a vyvážit si vše samodomo, anebo počkat až to popraská a reklamaci vám vrátí jako neoprávněnou?
:)
Domnívám se, že se na to díváš špatně, Phantom 3 není žádný nový výrobek v tomto oboru, je to jen drobná evoluce po P1 a P2, revolučnější jen v použití L.B. pro HD FPV. Nic nového, stále vylepšování. Existuje obrovská komunita kolem tohoto odvětví, nejen zde, ale i na RCG, na PP i jinde, a v žádném případě, stejně jako zde, to nejsou jen modeláři, či nějací bastlíři. Ale kameramani a fotografové, ale i jen příležitostní nadšenci. Oni všichni ví, co je třeba, a když neví, jdou do nějaké té komunity pro radu, stejně jako my ostatní, co to již děláme déle, to je jednoduché. Nikdy by mě nenapadlo, že budu svého Ptaaka reklamovat např. pro to, že mám jello ve video, nebo mě trápí vibrace, kdo chce tyto věci dále řešit, musí to řešit. Manuál takové věci vůbec neřeší (např. vyvážení vrtulí nebo motorů), to se prostě dozvíš (pokud nevíš) např. zde. A žádný Phantom není RTF řešení, byť ti to nějaký prodejce tvrdí, a byť je tomu P3 zdánlivě blízko, vždy musíš i zde dále řešit další věci, když s tím budeš chtít udělat něco pořádného.
Naposledy upravil(a) gardenroute dne stř 12.08.2015 12:40, celkem upraveno 1 x.
DominikVF

#401 Příspěvek od DominikVF »

Neviem no... ale asi kašľať aj nejaký L.B prenos v HD.. ak by mi to malo nečakane niekde vypadnúť :? k tomu bez funkcie HomeLock ... :roll: Analóg mi v tomto prípade príde spoľahlivejší.. obraz zašumí, viem, že strácam signál, vraciam sa naspäť - neletím ďalej.. vôbec mi v tomto prípade nechýba HD prenos na lcd/ displej/ tablet.. orientovať sa viem aj cez analóg, kvalitný záznam mám v kamere.. A ešte asi je lepšie rozloženie signálu 2,4 - pre let 5,8 pre obraz.. Gardenroute raz spomínal ako mu na dovolenke koptéra padala nad morom /FS.. a obraz (5,8) bežal bez výpadku... pri zarušení 2,4 u P3 hrozí "tichá smrť".. či? :)
dendoš

#402 Příspěvek od dendoš »

Chcem si objednať tento kufor http://www.tatramodel.sk/rcm-pelikan/pr ... m-3-cerny/ ale v jednej predajni mi hovorili že kufor pre P3 vijde až niekedy v septembri tak nechapem prečo tu ho majú.
DominikVF

#403 Příspěvek od DominikVF »

dendoš píše:Chcem si objednať tento kufor http://www.tatramodel.sk/rcm-pelikan/pr ... m-3-cerny/ ale v jednej predajni mi hovorili že kufor pre P3 vijde až niekedy v septembri tak nechapem prečo tu ho majú.

Ten kufor mám ja na P2. Neviem o koľko P3 má dlhšie (vyššie) nohy ako P2 ale keď som si dával ja vyšší podvozok na P2, už mi do tohto kufra nevošiel. Nie som doma aby som to zmeral aká je výška kufra po zatvorení od dna kufra po vrch.
gardenroute

#404 Příspěvek od gardenroute »

DominikVF píše:Neviem no... ale asi kašľať aj nejaký L.B prenos v HD.. ak by mi to malo nečakane niekde vypadnúť :? k tomu bez funkcie HomeLock ... :roll: Analóg mi v tomto prípade príde spoľahlivejší.. obraz zašumí, viem, že strácam signál, vraciam sa naspäť - neletím ďalej.. vôbec mi v tomto prípade nechýba HD prenos na lcd/ displej/ tablet.. orientovať sa viem aj cez analóg, kvalitný záznam mám v kamere.. A ešte asi je lepšie rozloženie signálu 2,4 - pre let 5,8 pre obraz.. Gardenroute raz spomínal ako mu na dovolenke koptéra padala nad morom /FS.. a obraz (5,8) bežal bez výpadku... pri zarušení 2,4 u P3 hrozí "tichá smrť".. či? :)
A tím se nedá než souhlasit :(
Jinak, ano, mě se to nedávno (Nový rok 2015 v Thajsku) stalo, při natáčení tohoto klipu, konkrétně v čase od 1:50 se to dělo při točení těchto záběrů nad oceánem (v místě bylo těžce přecpáno 2.4GHz bezdrátovými sítěmi), a bylo mě u toho dost horko :( Při FS si to Ptaak namířil přímo do těch kokosových palem, a jen tak tak jsem ho převzal zpět. Bylo to zde již někde popisováno...
gardenroute

#405 Příspěvek od gardenroute »

Pozor, P3 má o něco větší rozměry jak podvozku, tak i trochu i trupu, než P1/2... Kufry standardně nepasují, resp. ne bez úprav. Tedy ty, co mají přesně vyřízlé otvory.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - DJI Phantom“