vysílač Aurora 9X

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
Spojla

Re: Nový vysílač Aurora 9X

#211 Příspěvek od Spojla »

Woita píše:Koukni sem do toho vlákna, tady měl kolega problém s připojením Varia. Ostatní senzory se připojují stejně, snad to jako návod pomůže.
viewtopic.php?f=&t=72226&view=unread#unread
Hodnoty pak uvidíš na displeji, když si v menu vybereš SYSTEM - SENZOR.

To jsem koukal a je pouze u A9 ale co jsem koukal do manualu na A9X bohuzel v anglictine tak tam nic neni.
Mozna jsem hlupak a nebo slepej.
Spojla

#212 Příspěvek od Spojla »

Tak zahada vyresena: aby fungoval displej s telemetrii tak je potreba prijimac Optima7 a 9, kde je zdirka na DATA a to se zapoji pres centralu a automaticky se zobrazi na displeji.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#213 Příspěvek od Woita »

Taky jsem se stal šťastným (ale zase ne tolik) majitelem A9x...
Měl jsem starou A9, naskytla se mi příležitost jí prodat, tak jsem si říkal, budu upgradovat.

Nadšení se žádné nekoná...

1. Šly nějaké zvěsti o tom, že to má lepší displej, lépe čitelný, citlivější na dotyk, takže se nemusí tolik mačkat. Podle mě je ten displej naprosto stejný a jenom proto, že je přiložen stylus se někomu může zdát, že to reaguje líp. Mám tady vedle sebe obě Aurory, tak to můžu bezprostředně porovnat. Prý vyšší rychlost při pohybu v menu - také stejné jako A9, porovnávám je vedle sebe a obě jsou stejně (a dostatečně) rychlé.

2. Vibrace - stále jsou jenom při dotyku na displej (indikace stisknutí), to je na nic. Na alarmy se to stále použít nedá. Tohle by mohl vyřešit v budoucnu upgrade FW.

3. Při nějakém programovacím kroku (když jsem byl poněkud hlouběji v menu) začaly na displeji hustě lítat malé vodorovné slabé úsečky (jako takové rušení v obraze). Po vyjetí z toho místa v menu to zmizelo a obraz OK. Dalo se to kdykoliv zopakovat. Teď si bohužel nemůžu vzpomenout kde to bylo. Docela znepokojující pohled. Škoda že jsem to nevyfotil, ale já to zase najdu.

4. Počeštění není dokonalé, u A9 bylo "Přistání", tady je "Mix Landing". Občas tam maličko nějaké slůvko ujelo. Možná že se to vylepší budoucím FW.

5. Nedá se na obrazovce přecházet ze záložky "System" do záložky "Model", prostě to nereaguje na klepnutí. Musí se vyjet až na základní obrazovku a pak zvolit přislušnou ikonu (model nebo montážní klíč). Tohle není velká závada, ale otravuje to.

6. A9x hýří třípolohovými přepínači. Pro mě to není žádná výhra, třeba pro helikoptéru potřebuji dva DVOUPOLOHOVÉ přepínače, jeden na Autorotaci a druhý na Záchranu. U těch se mi třípolohový fakt nehodí. Dvoupolohové jsou u A9x myslím jenom 3 (z toho jeden mžikový), a mě prostě chybí. Budu si muset koupit dvoupolohové a ve vysílačce je vyměnit. V menu sice zůstanou třípolohové, ale s tím už se vyrovnám.

7. ALE HLAVNĚ!!! !!! !!!
Koukněte na fotku. Programuju větroně, který má křidélka, klapky, brzdicí štíty a výškovku. Tyto 4 prvky bych rád na přepínač "Přistání" aktivoval, a to zpomaleně, aby sebou ovládací plochy nemrskly jako šílené ale najely pěkně pomalu, řekněme v průběhu 1,5 nebo 2 vteřin. Něco podobného (kromě těch štítů) bych rád u "Startu".
U A9 nebyl problém, patřičná funkce je v pohodě a je tam i to zpomalení.
U A9x se to nějak programátorům nepovedlo. Místo klasické tabulky s hodnotami výchylek je tam taková nějaká ohavnost, chybí tam spoiler (brzdicí štíty) a není tam možnost zpomalení:
A9 kontra A9x.jpg

A pro jistotu se o "Přistání" alias "Landing" nezmiňuje ani manuál, ani v anglické ani v české verzi. Ale to myslím nebylo ani v manuálu A9, jenže tam to aspoň fungovalo.

Jo a český manuál - u A9 byl krásný, na tuhém papíru, svázaný v drátkové kroužkové vazbě, radost s ním pracovat.
A9x má český manuál v žalostné podobě, slabá kopie na tenkém papíře, dvě díry po stranách a takovým tím plíškem přichycené do tenkých plastových desek, nedá se to kloudně držet v ruce, je to prostě měkké. Naštěstí už manuál (snad) moc potřebovat nebudu, ale když si někdo A9x koupí jako první, tak za dva večery se mu ten manuál rozpadne.

Celkově: Stará A9 na mě působila lepším dojmem. V tuhle chvíli jsem si pohoršil, a jenom doufám že to brzy vylepší nějaký nový FW :(

P.S: Nevíte prosím někdo, jak mám pořešit to "Přistání" na přepínač, se zpomalenými pohyby klapek, křidélek, výškovky a spoileru?
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
kroxigor

#214 Příspěvek od kroxigor »

To máš nějakou divnou A9x mě normálně přecházet z System do Model jde, na LCD jsem nikdy žádné linky neviděl.
Manuál mám na tuhém papíře barevnej v kroužkové vazbě.
Čeština je ptravda na ... používám angličtinu.

Co mě však nejvíc sere je že stále není vyřešený přenos nastavení modelů do PC to co na A9 funguje je na A9x katastrof
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
Máza

#215 Příspěvek od Máza »

Ahoj mě občas taky děla linky :(
Hitec Aurora 9x ,asw-27 1:3,6.Sonic,Blizzárd-Reichárd,Xtreme-Azero
Woita
Kontaktovat uživatele:

#216 Příspěvek od Woita »

kroxigor píše:... mě normálně přecházet z System do Model jde, na LCD jsem nikdy žádné linky neviděl.....

Jaký máš firmware? Já tam nahrál včera nejnovější jak do vysílačky, tak do Spektra modulu.
kroxigor

#217 Příspěvek od kroxigor »

Mám verzi 1.02 v english
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
Woita
Kontaktovat uživatele:

#218 Příspěvek od Woita »

kroxigor píše:Mám verzi 1.02 v english

Tak schválně zkusím přepnout do angličtiny, jestli třeba aspoň půjde to přepínání z Model do System.

Pro mě je ale nejhorší ten "Mix Landing", budu muset nějak řešit to zpomalení atd. To bude těžký...
Woita
Kontaktovat uživatele:

#219 Příspěvek od Woita »

Pokrok:
Přepínání ikonami System a Model prstem funguje, stylusem ne. Takže jsem znovu (udělal jsem už jednou hned po vybalení nové vysílačky) překalibroval displej a hle - už to jde i stylusem - tedy pořešeno.

Ty běhající čárky po displeji jsem vyfotil i nafilmoval. Jsou třeba když se píše jméno nového modelu (přes obrazovku je zobrazená klávesnice s písmeny). Pokud by to někoho zajímalo, ozvěte se, dám to na YT a dám odkaz. Ale asi to nemá cenu.

A HLAVNĚ - vyřešil jsem to chybějící zpoždění u přistávacího mixu.
Totiž když se model dělá jako VĚTROŇ, tak tam ta položka zpoždění není a ta obrazovka je tamta prapodivná, viz výše ta fotka.
Když se ale dělá model jako AKRO, tak tam už je to zpoždění v pořádku. No díky bohu, prostě moje letadlo (přestože je to větroň) budu programovat jako AKRO a je to hotové.

Jo - teď mi to došlo: Bude to záměr a ne programátorská chyba, asi se předpokládá že u větroně se ta přistávací kombinace ovládá pákou plynu (a ne přepínačem), takže to zpomalení se dělá ručně pákou. To bude ono! :idea: Tedy spíše moje neznalost nežli probramátorská chyba. :oops:
kroxigor

#220 Příspěvek od kroxigor »

Samozřejmě pokud chceš plynovou pákou ovládat motor pak to neprogramuj jako větroň.

S tím problikáváním teda nevím to jsem ještě neviděl a to zadávám jména modelů dost často.

Téměř pořád ovládám display prstem, stylus vytahuju jen velmi málo.
Na LCD mám ještě pořád nalepenou ochranou folii od výroby - funguje to.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#221 Příspěvek od jyrry »

Woita píše:... když se model dělá jako VĚTROŇ, tak tam ta položka zpoždění není ...

Ono to nemá zpoždění jednotlivých kanálů? :roll:
jyrry.webnode.cz
Woita
Kontaktovat uživatele:

#222 Příspěvek od Woita »

Jirry: Má to nastavitelné zpoždění u každého kanálu (serva), ale já nehci zpozdit obecně kanál (to bych měl třeba pomalá křidélka), ale chci kompletně zpozdit vše najednou co je v té funkci.

Nebo jsi to myslel tak, že by to mohlo mít zpoždění každého kanálu v té funkci (zde v "Přistání")? Tak to tedy opravdu nemá, to by byl velký luxus - i když myslím že by měly všechny ovládané plochy jet současně a stejně rychle - jinak by se to v průběhu té akce všelijak překlápělo.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#223 Příspěvek od Woita »

Dokázal byste někdo poradit, jak nastavit přimíchání směrovky ke spoileru?

Mám na křídlech spoilery (aerodynamické brzdy) - jako padací most, panty vepředu a odzadu se vyklápí směrem vzhůru, konečná poloha je cca něco přes 45°. Spoilery jsou tvaru obdélníků cca 6 x 10 cm. Odhaduju, že vysunuté spoilery budou mít klopivý moment a bude to sklápět čumák letadla dolů, tak k tomu potřebuju trochu natáhnout výškovku.

Na spoiler je v A9x specielní mix (spínám ho přepínačem), je na něm výhodné že se dá nastavit zvlášť rychlost otevírání i zavírání. Toto mi funguje pěkně, ale teď potřebuji k tomu dodělat nějaký mix, který by současně s těmi spoilery natahoval výškovku.

Zdánlivě ta nejjednodušší věc :?
Problém je asi ten, že spoiler mám na přepínač (s nastaveným pomalým vysouváním) a nikoliv na nějaký ručně plynule ovládaný ovládací prvek, třeba RS slider.

Zkusil jsem volný ProgMix, mixuji spoiler -> výškovka. Ale ten mi nefunguje, nemohu v něm zadat výchylku výškovky v otevřené poloze spoileru. Mohu zadat jen první bod mixu, není jak se na křivce posunout dále. Příslušný přepínač spoileru s mixem nic neudělá - neposouvá se mi bod po křivce.

Děkuji za tipy a rady!
Spoiler.jpg
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#224 Příspěvek od Dejfak »

Jak se jmenuje ten speciální MIX?
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Woita
Kontaktovat uživatele:

#225 Příspěvek od Woita »

Jmenuje se "Spoiler".
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“