FPV_dotazy

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Zamčeno
Zpráva
Autor
ddano007
Kontaktovat uživatele:

Re: FPV_dotazy

#166 Příspěvek od ddano007 »

Chlapci, neviete dat tip na nejaky 5.8GHz TX s nastavitelnym vykonom ( napr. 200 - 400 - 600mW). Sa mi zda, ze som kdesi ( tu na rcmanii? ) nieco take videl, ale za svet to neviem najst :mrgreen:
Ale mozno sa mi to len snivalo...
( Inak mam doma DAL DIY 5.8G 32CH FPV 600mW z BG, len sa mi zda bytocne tlacit do sveta 600mW za kazdych okolnosti ...)
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
OK2BUH

#167 Příspěvek od OK2BUH »

Pokud TX nemá vnitřní stabilizátor tak je výstupní výkon silně závislý na napájecím napětí. Když má např. 600 mW při 12V, tak při 10V bude mít jen 300 mW. Takže můžeš regulovat výkon takto. Chtělo by to ale proměřit aby to při nižším napětí nedělalo něco špatného třeba s modulací nebo stabilitou frekvence.
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#168 Příspěvek od ddano007 »

Ze s napatim klesa vykon je jasne ( aj ked nejak nechapem preco 300mW, tipoval by som 416mW ( 600mW/ (12/10)^2 - ale s vf moc kamarat nie som ), skor som mal na mysli nieco s origos prepinanim vykonu od vyrobcu.
Ale asi sa mi to len snivalo ... :(
Cetar

#169 Příspěvek od Cetar »

ddano007 píše:Chlapci, neviete dat tip na nejaky 5.8GHz TX s nastavitelnym vykonom ( napr. 200 - 400 - 600mW).

Z HK http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... _1pc_.html
Je to nastavitelné po 8mi krocích: 25/50/100/200/400/500/600/800mW
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#170 Příspěvek od ddano007 »

Super, to je ono... az tie rozmery a vahu. Diky moc.
gardenroute

FT956 5.8Ghz FPV Transmitter, 25-800mW 32chFPV

#171 Příspěvek od gardenroute »

ddano007 píše:Chlapci, neviete dat tip na nejaky 5.8GHz TX s nastavitelnym vykonom ( napr. 200 - 400 - 600mW). Sa mi zda, ze som kdesi ( tu na rcmanii? ) nieco take videl, ale za svet to neviem najst :mrgreen:
Ale mozno sa mi to len snivalo...
( Inak mam doma DAL DIY 5.8G 32CH FPV 600mW z BG, len sa mi zda bytocne tlacit do sveta 600mW za kazdych okolnosti ...)
Nesnivalo :mrgreen:
Tady na RCM jsem o nem (FT956 5.8Ghz FPV Transmitter, 25-800mW 32chFPV) psal před cca 1/2 rokem...
A da se koupit i v Cesku, pokud spechas...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
OK2BUH

#172 Příspěvek od OK2BUH »

ddano007 píše:Ze s napatim klesa vykon je jasne ( aj ked nejak nechapem preco 300mW, tipoval by som 416mW ( 600mW/ (12/10)^2 - ale s vf moc kamarat nie som ), skor som mal na mysli nieco s origos prepinanim vykonu od vyrobcu.
Ale asi sa mi to len snivalo ... :(

Ono ta závislost výkonu na napětí je silně nelineární, protože klesá i budící výkon a koncový stupeň pracuje ve třídě C. Výkon na konci letu při vybité baterce může být méně než poloviční proti začátku letu. To ale záleží na konkrétním typu TX. U těch přepínatelných TX to výrobce určitě taky řeší jen změnou napětí. Nebudou tam žádné sofistikované obvody ALC, u FM modulace by to bylo zbytečné.
ddano007
Kontaktovat uživatele:

Re: FT956 5.8Ghz FPV Transmitter, 25-800mW 32chFPV

#173 Příspěvek od ddano007 »

gardenroute píše:Nesnivalo :mrgreen:
...Tady na RCM jsem o nem psal před cca 1/2 rokem...

Ani nevies, ako si ma potesil, to vies, starsi pani su uz na tom s pamatou horsie :lol:

gardenroute píše:A da se koupit i v Cesku, pokud spechas...

Ale neponahlam, ten 600mW DAL zatial mam a vzhladom na to, ze som kopteru poslal do hlbin Stredozemneho mora, musim relokovat financie inam :mrgreen:
Zatial nan skusim pozriet nejake recenzie, ale na novu kopteru ho perspektivne chcem, ak dovtedy nevymyslim nieco ine, napriklad podla rady OK2BUH.

OK2BUH píše: Ono ta závislost výkonu na napětí je silně nelineární, protože klesá i budící výkon a koncový stupeň pracuje ve třídě C...

OK, mozno polaborujem, vdaka...
gardenroute

#174 Příspěvek od gardenroute »

ddano007 píše:... a vzhladom na to, ze som kopteru poslal do hlbin Stredozemneho mora...
Nechceš to nějak rozvést? Jako poučení pro jiné.
Ne že bych byl tedy nějaký "saďour"...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#175 Příspěvek od ddano007 »

Vhladom na to, ze koptera je na morskom dne, tazko objektivne povedat, ake je poucenie z krizoveho vyvoja v strane a spolocnosti :mrgreen:
Fakty: bol som dost daleko od brehu, cca 100-150m, moc som si nebol isty polohou koptery ( FPV som nemal), toz som cvakol RTL. Podla ocakavania nastupala nejakych 10-20 m, ako ma a zacala sa vracat. Potom nejako promptne zacala znizovat vysku a kym som stihol precvaknut do manualu a zdvihnut ju, uz bola pod vodou...
Mozem povedat, co si myslim: mam telemetriu na TX, sleduje mi pohonny aku, nepipala, toz baterka bola este dobra. Bola to cca piata minuta letu, predtym som dvakrat pri tom lete pouzil RTL bez problemov. Podla priebehu klesania to nevyzeralo na odletenie/ rozlomenie vrtule, pripadne na totalnu poruchu APMka, regulatorov, ci niecoho ineho, koptera po cely cas letela stabilne. Bolo to rano okolo siedmej, slnko svietilo zboku, zatial si myslim, ze nejak blbo zasvietilo na baro senzor ( pri RTL ide APMko podla bara), co mu hodilo nespravnu vysku a bolo...
Poucenie: treba rychlejsie cvakat z RTL naspat do manualu 8)
OK2BUH

#176 Příspěvek od OK2BUH »

Druhá možnost je výpadek GPS. APM je v defaultu nastaveno tak, že pokud během RTL vypadne GPS tak přistane kde zrovna je. Právě rozmýšlím jestli to vypnout nebo raději nechat tak.
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#177 Příspěvek od ddano007 »

Diky za info, len nevem, ako je to v takom pripade s pristavacou sekvenciou: pri RTL po dosiahnuti startu par sekund zavisi ( takto neviem, ci som mal nastavenych 10 ci 15 sek), az potom ide dole. Tuna som nic take nevidel, vyzeralo to, ze sa plynule vracia, len blbo chytil letovu hladinu...
mmaki

#178 Příspěvek od mmaki »

chlapi potrebujem overit fpv konfiguraciu a upravit podla vasich skusenosti:

staviam to na blaznenie po lese v 250, je to prva stavba fpv

krabica na hlavu + vRX:
http://www.getfpv.com/fpv/video-goggles/headplay-hd-fpv-headset-w-32ch-5-8ghz-receiver.html

vTX:
http://www.getfpv.com/5-8ghz-600mw-video-tx.html

kamera:
http://www.getfpv.com/lumenier-cs-600-super-600tvl-d-wdr.html

anteny:
http://www.getfpv.com/ibcrazy-5-8-ghz-bluebeam-ultra-antenna-set.html

Ak tu mam nieco zbytocne predrazene alebo nezmysel, prosim vas poslite ma spravnym smerom :wink:
jindraj
Kontaktovat uživatele:

Re: FPV s velkým dosahem

#179 Příspěvek od jindraj »

OK2BUH píše:24 násobné překročení výkonu se nazývá "skorolegální"? Dobrý no, v tom případě bych v radioamatérském mezinárodním závodě mohl mít skorolegálně 72 kW. :) Akorát nevím z čeho bych to napájel. Možná zaháčkovat vedení VN a vlastní trafo?

sice je to trochu s křížkem po funuse (návrat z cest) ale jen dodatečně na vysvětlení ... tím "skorolegálním" jsem naopak upozorňoval na to, že to úplně košer NENÍ. Ale na druhou stranu JE to alespoň pro daný účel povolené pásmo ... (což není jak sleduji zdaleka pravidlo mezi uživateli). Zároveň ten výkon není sice legální u nás (někde ale i ano), ale popravdě neznám vůbec nikoho, kdo by s výjimkou experimentů s 25mW v reálu ve všech případech i létal ... někdo to překračuje jen 10x s různými 250tkami a někdo používá těch 600. Mě to osobně vždy přišlo jako sice nikoliv košer řešení, ale tak nějak jako nejmenší zlo. S všesměrovkou někde kus od zástavby (kde by se člověk měl stejně pohybovat) to v praxi myslím nehraje roli žádnou.

ale asi nemá smysl to moc pitvat ... o tom už tu bylo debat dost.
Cetar

#180 Příspěvek od Cetar »

mmaki píše:kamera:
http://www.getfpv.com/lumenier-cs-600-super-600tvl-d-wdr.html
Ak tu mam nieco zbytocne predrazene alebo nezmysel, prosim vas poslite ma spravnym smerom :wink:

konfigurace určitě luxus.. Pokud mohu doporučit, než zapojíš kameru k TX, zkontroluj si konektory a polaritu. Výrobci rádi prohazují kabely v konektorech a reklamace je pak dost složitá, obzvlášť když ti to pak odpálí něco dalšího...
Zamčeno

Zpět na „FPV, točení videa a focení“