problém se setovou nabíječkou a baterií od Bety 1400

Nabíječky, zdroje, přístroje
Zpráva
Autor
pseudopilot

problém se setovou nabíječkou a baterií od Bety 1400

#1 Příspěvek od pseudopilot »

Dobrý den,
před dvěma lety jsem si koupil Betu 1400. Nabíječka i baterka fungovaly až do teď dobře.
Včera jsem po úspěšném nabití na 4,2 V (kontrolováno multimetrem) a následném vybití při úspěšném letu omylem zasouval baterii do nabíječky obráceně a zavadil jsem při tom o kontakty. Nabíječka po (správném) připojení baterie signalizuje dobíjení, ale po odpojení baterie svítí dobíjení i nadále (normálně by to mělo zhasnout). Dobíječka ale nedobíjí vůbec a v článcích zůstává pořád totéž, kontroloval jsem to po hodinovém nabíjení multimetrem a všechny články mají totožné hodnoty (něcio mezi 3,7-3,8V) jako před dobíjením.

Došlo k poškození dobíječky nebo baterie? Je možné, že by i v baterii byla nějaká elektronika související s nabíjením, kterou bych poškodil??? Jaká je pravděpdobnost, že je problém v dobíječce a ne baterii?

Děkuji za případné rady...
Woita
Kontaktovat uživatele:

Re: problém se setovou nabíječkou a baterií od Bety 1400

#2 Příspěvek od Woita »

Velice pravděpodobně je problém v nabíječce.
Dej sem fotku baterie a nabíječky (hlavně jde o konektory), leckomu se doma válí zbytečné setové nabíječky (i mě) a jistě by ti jí věnoval. Záleží jaké máš ty konektory, aby ti to pasovalo.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
master_raa
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od master_raa »

Pokud mas na baterce napeti 3.8V na clanek , tak je OK. Tvrdy zkrat bys neprehlednul :lol:

Podle toho co popisujes bych rekl, zese ti povedlo uskvarit koncovy stupen nabijecky - proud se uzavira nekde uvnitr, takze signalizuje napeti i bez pripojene baterie a baterka se nedobiji...

Jak pise Woita, hod fotky konektoru. Treba ti nekdo venuje a nebo za par korun odporda jinou. Opravovat to nema cenu, ale nevyhazuj ji zatim, pokud bys mel atyp konektor, tak muzes pouzit ten z te puvodni na redukci.

Jinak pokud uz litas 2 roky, mozna bys mohl pouzovat o necem "dospelejsim" nez je setovka. Prece jen nabijes rychleji, lepe blancuje, na zimu muzes pouzivat udrzovaci mod. Jako zacatecnik, nema smysl nakupovat vse profi, ale po 2 letech rekneme, ze clovek prece jen ma duvod :)
Taranis X9D Plus
Foto RC.CERNIK-NET.COM/CS/Gallery.html
Videa RC.CERNIK-NET.COM/CS/VideoGallery.html
pseudopilot

#4 Příspěvek od pseudopilot »

Děkuji za Vaše reakce.
přikládám fotografie. Jde mi stroze o to, zda i v baterii není nějaká elektronika, kterou ten krátkodobý zkrat nemohl oddělat, ale články jako takové jsou dle naměřených hodnot jsou samozřejmě v normě a baterie jako taková by jinak měla být v pohodě.

Jelikož jsem od začátku věděl o nedokonalosti setových nabíječek, kontroluji baterii multimetrem a skladuji při nabití mezi 3,80-3,85 V na článek (změřím články jednotlivě). Je pravda, že při plném nabití jsou články nabity ne zcela stejně, ale rozdíl je to malý, např 4,20 - 4,19 - 4,22, což mi nepříjde tak strašné...

O lepší nabíječce jsem přemýšlel, ale jelikož jsou ty konektory vymyšleny tak debilně, že jdou propojit (ačkoliv ne přímo zapojit) i chybně, tak se bojím, abych omylem neoddělal i tu lepší nabíječku. Samozřejmě si na to budu dávat pozor, ale stejně. Spoléhal jsem na to, že nejde propjit jinak než správně, tak jsem to v šeru zapojoval metodou pokus/omyl.

Jinak pokud je to jenom nabíječka, tak bych byl rád...
Přílohy
DSCN5455[1].JPG
DSCN5454[1].JPG
Woita
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Woita »

Tak tohle není běžný případ pro typickou setovou nabíječku.
Máš tam klasický T-Deans konektor (silový) a k němu ten druhý bílý balanční.
Tohle by ti přesně pasovalo na normální modelářskou nabíječku.
Ty setové nabíječky co já znám jsou většinou jen na 2-články, baterka pak má jenom 3 piny v nějakém bílém pidikonektůrku.

Tvoje baterka 3s 1300 mAh, ta by si už zasloužila "opravdickou" nabíječku, řekněme Accucel 6.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
master_raa
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od master_raa »

Presne, balancni konektor je standardni. T konektor je taky standard pro nizke proudove odbery.

Tady mas treba redukci na beznejsi XT60 konektor co mas nad dneska kazda nabijecka
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__14543__Male_XT60_gt_Female_T_Connector_1pc_bag_.html
tuhle nabijecku pouzivam ja uz 5 let a neni spatna
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... pable.html,
ale da se sehnat i jinde a nebo i unas, pripadne jiny nazev, ale stejny princip.
Ja ji doporucuju jako rozumnou volbu cena/funkce. Samozrejme se daji sehnat i levnejsi a nebo o neco drazsi lepsi. Ted zalezi kolik ches investovat a co potrebujes/ocekavas. Tahle treba jede jen z 12V, takze baterka nebo k ni zdroj 12V/5A, ale jsou i kombinovane 230V/12V.
Taranis X9D Plus
Majky007s

#7 Příspěvek od Majky007s »

Hele já používám už nějakou dobu http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=61031 a nemůžu si stěžovat nabíji krásně rychle a snad na všechny typy baterek ;-)
master_raa
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od master_raa »

Defakto stejna jako od cinana, akorat cena 2x :D
Taranis X9D Plus
czpredseda

#9 Příspěvek od czpredseda »

Akorát má na rozdíl od číňana prohlášení o shodě, takže až vyhoří, tak pojišťovna na rozdíl od té čínské něco zaplatí. A český návod a zaplacenou DPH.
guchar

Re: problém se setovou nab. a bat. od Bety 1400 Pelikan/Turn

#10 Příspěvek od guchar »

Ta nabíječka symbolem P (Pelka) silně připomíná Turnigy balancer & Charger 2S-3S
https://www.youtube.com/watch?v=UJXDSDMDZGU
Turnigy charger explained.
https://www.youtube.com/watch?v=g-rlrAOXPwE
S krokodýlkama (konektor vezmeš z té staré) za necelých 200 Kč ji (skladem 5ks 24. 8. 2015) nabízí zde:
http://emotors.cz/nabijeni/900-turnigy-balancer-charger-2s-3s--7637.html
Obrázek
pseudopilot

#11 Příspěvek od pseudopilot »

Děkuji všem za rady či postřehy. Uvažuji o koupi laciné setové nabíječky ale zároveň také o koupi raytronic C11. Problém je však v tom, že jsem si stanovil určitý limit,
takže nechci zatím dokupovat adaptér za cca 400-500 Kč k raytronicu. Chtěl jsem použít starý adaptér, který dáva 12V ale pouze 1,5 ampérů a do raytronic C11 nesedí ani velikostí konektoru (ten bych si však případně přepájel, to už není problém). Máte někdo raytronic C 11 a jste mi schopni říct, zda by jej dostatečně "uživil" zdroj 12V/1,5A k tomu, aby nabíjel proudem cca 1A? Dokázal by to raytronic sám omezit a přízpůsobit se, nebo by hlásil, že takto nebude pracovat? Pokud jsem v terénu, tak bych nabíjel z autobaterie, kde by to dávalo i vyšší proudy, ale na nabíjení ze sítě mi kolem 0,8-1A stačí... Máte někdo s tímto zkušenosti? Může někdo se 100% jistotou potvrdit, že by raytronic šlapal i na tento méně výkonný zdroj (12V/1,5A) ?
Kovboj

#12 Příspěvek od Kovboj »

master_raa píše:T konektor je taky standard pro nizke proudove odbery.

Tady mas treba redukci na beznejsi XT60 konektor

OT: na které planetě jsou čínské XT60 běžnější než Deansy? ;-)
pseudopilot

#13 Příspěvek od pseudopilot »

Možná jsem se nepřesně vyjádřil. Konektor, který ústí z 12V/1,5A zdroje nepasuje do "inputu" na raytronicu. Musel bych tento konektor ustřihnout a napájet jiný, který bude pasovat. To by nejspíš nebyl problém... Chtěl jsem se zeptat, zda by k provozu nabíječky raytronic C11 stačil zdroj s proudem 1,5A. V návodu doporučují zdroj 6A "pro efektivní využití nabíječky". Jedná se mi o to, zda raytronic po připojení 12V zdroje s menším proudem (1,5) bude normálně nabíjet menším proudem kolem 1A a vyšší nabíjecí proudy neumožní, nebo zda odmítne jakkoliv pracovat?
JosefSvejk

#14 Příspěvek od JosefSvejk »

A jak by si ta nabíječka zjistila, jaký max. proud může zdroj dodat? Přesný nabíjecí proud ti nikdo neřekne, ten bude závislý na počtu nabíjených článků a na účinnosti nabíječe.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
pseudopilot

#15 Příspěvek od pseudopilot »

Jak by to nabíječka zjistila nevím. Moje úvaha byla taková, že by fungovala normálně, ale pomaleji nabíjela.
Nebo je zde naopak riziko, že bych mohl poškodit zdroj???
Zkrátka nevím, zda nemůže z mnou uvažovaného řešení slabšího zdroje vyplývat jakákoliv nekompatibilita, která by neumožňovala naíječku či zdroj normálně používat a v tomto bych byl rád za radu...
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“