Vytažení výstružníku

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Vytažení výstružníku

#1 Příspěvek od Celeron »

Tohle bude nejspíš pro Larka nebo jiné kovotechniky :)
Dělal jsem z bronzu futýrka na kalenou tyč, po který má jezdit vozík. Náhrada starýho futra. Tyč je povrchově kalená 8 mm, možná půl stovky nad. Pouzdra jsou 15 mm dlouhý a při tom malým vnitřním průměru pružila kudla natolik, že se dělal kužel. Takže jsou nakonec projetý strojním výstružníkem 8H7. Na tyči se posouvají, občas ztuha, chtělo by je uvolnit. Stavitelnej výstružník nemám ani nikdo kolem. Vybrousit je šmirhlem a lapovákem na rozřízlý tyčce mám obavu, že se do bronzu zaseká brusivo a pak bude škrábat tyč. Nehledě na to, že by díra v futýrku mohla být soudek či šišatá.
Slyšel jsem, že se výstružník dá "vytáhnout" na nepatrně větší průměr, když se Radekem objedou po dýlce břity "proti srsti". O kolik se 6 břit tímhle dá zvětšit? Jde mi o to, jestli to funguje a má vůbec smysl a zda je po tom výstružník na odpis, či se to vytažení dá zase strhnout, nebo se musí přebrousit.
Díky
Jirka
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Vytažení výstružníku

#2 Příspěvek od jyrry »

Fígle neznám ale co pouzdro stružit zmrazené?
jyrry.webnode.cz
von boberov

#3 Příspěvek od von boberov »

No dělá se to, že přejedeš podložkou po čelech břitu a tím vytáhneš grót na průměr. U větších výstružníků tím zvětšíš otvor o stovku, dvě. Účinek je ale krátkodobý, než se gróty provozem odrbou. Výstružník více méně nezničíš, ale do příštího broušení mírně poškodíš, otupíš.
Bronz se ale obrábí nic moc, je stahovačná tam to asi moc fungovat nebude.
Doma bych to pro uchování ostrosti nástroje spíš nepraktikoval, tak jako tak je to vždy experiment. MR.
robil1.6gti

#4 Příspěvek od robil1.6gti »

Použít výstružník 8H8 , nebo stavěcí výstružník.
Taranis , Stinger,Phoenix 2000, Marabu XL,Hotwing ,Algol , Phantom 300, Twinstar
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od HavelAircraft »

Zkusil bych dát na jednu polovinu výstružníku cigerotový papír. Zvětší nepatrně průměr.
Nebo pokud máš tu tyč tak jednu vzít natřít brusnou pastou v oleji a zalapovat do sebe a následň umít. To funguje taky.
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
JosefSvejk

#6 Příspěvek od JosefSvejk »

Před cca 25 lety mi jeden praktik předváděl honování pomocí dřevěného špalku a fungovalo to překvapivě dobře. Možná by to byla ta správná technologie pro amatéra. Pro mírné zvětšení díry existují i honovací kartáče do vrtačky, ale nevím, jak by to bylo s tím měkkým materiálem ve futru.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Lark

#7 Příspěvek od Lark »

von boberov to popsal přesně, ale je to nouzovka s nejistým výsledkem. Pro jedno pouzdro by to asi šlo, ale pro víc kusů je to nejistý výsledek. Nějakým šmirglem bych to taky nedělal. Dalo by se to zalapovat litinovou tyčkou, buť nepatrně kuželovou, nebo rozříznutou a rozpínací jehlou a svěracím kroužkem, ale to u tak malého průměru budeš asi těžko realizovat. Na obvodu uděláš několik zářezů ve kterých se bude držet pasta, a pak pěkně ručně osmičkovým pohybem zabrušovat. Těch zbytků brusiva bych se nebál. Když se to dělá s citem, ne silou, tak se ty zrníčka nezatlačí, a když to potom pořádně vypereš, nebude problém. Dá se to i na soustruhu, ale při tom právě nemáš ten "osmičkový" pohyb.
Řešením by bylo i to použití pokud možno nového výstružníku H8, nebo i H9. Taky ještě počítej s tím, že jestli pouzdra budeš lisovat do nějakého tělesa, tak se ještě stáhnou. Pokud chceš opravdu minimální vůli, bylo by lepčí to dolapování udělat až v sestavě, a na skutečně použité tyči.

Edit: Možná se pak budeš divit, že třeba i ta tyč není úplně perfektně válcová.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Celeron »

jyrry píše:Fígle neznám ale co pouzdro stružit zmrazené?

To není špatnej nápad. Akorát na něj budu muset udělat z hliníku silnostěný rozříznutý pouzdro a omotat papírovým páskem, aby byl zásobník zimy a zároveň izolace proti odvodu tepla do čelistí univerzály. 1mm stěna toho futýrka by se zachvíli od břitů a čelistí ohřála.

to Boberov: Dík za vysvětlení, zkusím to v kombinaci s zmražením.

to Havel: Tyč mám jen originál, tu bych nechtěl čubit, 8mm hlazenka je o pár stovek menší, ta asi nepomůže. Papírek znám, ale do takhle malý díry a navíc bronz?

to robil: Na "větší" výstružník či stavitelnej jsem se ptal 3 nástrojařů kolem, nepochodil, moc malý.

to Svejk: To znám, akorát z texgumoidu. Používal jsem to na honování ABC výbrusů 3,5 a 6,5. Vytočí se váleček stejnýho průměru jako je díra. Vyvrtá se do něj po dýlce díra a prostruží výstružníkem na kuželový kolíky. Po dýlce se povrch 6 x nařízne do hloubky asi 3/4 materiálu mezi povrchem a dírou pro výstružník a jeden prořízne durch. Vznikne tak pružný sluníčko, kde se dá posouváním kuželovýho výstružníku naklepat "správný průměr" honovacího trnu. Pak se to napajcuje honovací pastou a rajbluje dokud to není ideál. Stejný pouzdro akorát řezaný z vnitřní díry je na písty. Jenže to je vyrobitelný tak na průměr 12 a více mm.

No v každým případě díky všem za nápady.
Jirka

to Lark: než jsem to nadatloval, tak jsi odeslal. To co píšeš o trnu je vlastně to co jsem popsal já. :)
Lisovat nebudu, je to plastový vozík. Pouzdra jsou suvně a až ten vozík složím na tyč, tak futýrka naladím na optimum a zakápnu vteřiňákem.
Lark

#9 Příspěvek od Lark »

Tomu zmrazení moc nevěřím, protože než to projedeš výstružníkem, bude se ti třením teplota zvyšovat a uděláš kuželovou díru.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Celeron »

I s tím zásobníkem zimy? Kolik se tam ty kuželovosti udělá? Mohu to vzít napodruhý z druhý strany.
Jirka
Lubor Čechura
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Lubor Čechura »

Jediná "rozumná" verze je ten "cigaretový papírek" ale na bronz bych raději zkusil normální papír, který dávám přes dva břity. Pokud ale výstružník není opravdu ostrý tak v bronzu tu malou "šponu" nevezme. Což takhle vykašlat se na bronz a zkusit mosaz?! Tam je obrábění v pohodě a trvanlivost jen nepatrně menší?!
Lubor
Lubor
Lark

#12 Příspěvek od Lark »

Jestli na tu tyč jdou nastrčit a jen drhnou, použil bych jen to zalapování pastou, a klidně na těch orig. tyčích. Stačí na to nějaká lešticí pasta. Jen musíš lapovat po celé jejich délce. Tak nepatrný "přesah" asi žádným řezným nástrojem na bronzu neodebereš.
letec61

#13 Příspěvek od letec61 »

Dobrý den pánové.Já by jsem to udělal následovně:Vše by jsem dělal jako při vystružení,ale výstružník by jsem odtlačil něčím (nožem,špalíkem) upnutým v držáku na nože.Párkrát projet otvor v pouzdře a mělo by být hotovo.
Lark

#14 Příspěvek od Lark »

to letec61: Promiň, ale to je docela čuňačina. Na tom bronzu to pořád nebude nic brát, až od určitého tlaku se břity "zarafnou" a bude to na zahození, možná i s tím výstružníkem.
VTjr

#15 Příspěvek od VTjr »

Celeron píše:...To znám, akorát z texgumoidu. Používal jsem to na honování ABC výbrusů 3,5 a 6,5. ...

Já jsem to taky použil. Texgumoid nebyl po ruce, tak jsem si ho vyrobil z bukového dřeva. A docela to fungovalo viz můj přispěvek viewtopic.php?f=8&t=62302&hilit=+Raduga#p1043992
:wink:
Jenže na tak melé průměry to opravdu není. Možná by opravdu stálo za to vyzkoušet to zmrazení s docela novým ostrým výstružníkem. A když to nepůjde, tak lapování na kovové tyčce jemnou diamantovou pastou.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Odpovědět

Zpět na „Dílna“