reprap 3D tiskárny v modelařině - II

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Zamčeno
Zpráva
Autor
kroxigor

Re: reprap 3D tiskárny v modelařině - II

#91 Příspěvek od kroxigor »

PLA (Fillamentum) jsem řešil už tak před 4 měsíci, všechny rady marný na HE 3dráty.
Až jsem použil silikonovej olej do prachového fitru od té doby tisknu PLA bez problému.

viewtopic.php?f=146&t=68036&start=1125
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
Amper

#92 Příspěvek od Amper »

Hmm, silikonovej olej nemaje (jaky pouzivas a jak ho tam davas ?) a nejak si nedovedu predstavit jak zajistit mazani pri 12ti hodinovym tisku.

Zkusim to vytisknout z ABSka a uvidim co vypadne, v pripade ze to bude mimo tolerance tak holt koupim olej a budu u toho sedet a mazat a mazat
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
kroxigor

#93 Příspěvek od kroxigor »

Klasickej dustfilter na filament s houbičkou kterou před tiskem prostříknu silikonovým olejem koupeným tuším v OBI. Někteří tam lejou rostlinej na smažení nebo i olivák, to jsem ale nezkoušel.
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#94 Příspěvek od Celeron »

Silkal ve spreji. Používaj gumaři na separaci forem. Rostliný oleje bych nedával jsou to lepiví parchanti. Zkus s ním namazat nějaký ozubení a za rok dej vědět. :wink: Zaschlej žluklej rycín je proti Vegetolu nádherně rozpustitelnej. :)
Jirka
kroxigor

#95 Příspěvek od kroxigor »

Mám nějakej od Sheronu a zatím bez problémů. Na soudržnost vrstev ani na přilnavost k podložce to nemá vliv. Samozřejmě se to nesmí přehnat.
Přílohy
IMG_2841.JPG
IMG_2840.JPG
Amper

#96 Příspěvek od Amper »

Super, dik, asi si dam rychlou otocku do nejakeho bauxx
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
petrno

#97 Příspěvek od petrno »

ahoj,
tak jsem v noci dostavěl tiskárnu - a hned jsem zkoušel tisknout.
Na první to nešlo - nabaluje se mi filament na trysku a nepřilepí se k podložce. Ale to už bylo asi 2:30 tak jsem toho nechal :-)
Neporadíte, kde by mohl být problém ??
Na sklo jsem namazal Kores lepidlo - nevím jestli jsem koupil to správný, je to na "tyčince", bílé, v podstatě na papíry. Je to ono ?
Filament je pr. 1,75 ABS, hotend jsem nastavil na 205st. Podložku jsem zkoušel na studeno, pak na 60 st a i na asi 110 st - žádná změna - vůbec se nepřichytil materiál na podložku - tak jsem šel spát :-).
Repetier jsem zatím nijak nenastavoval - to by asi mohl být problém (?).
Dík za rady od zkušených mazáků :-)
Obrázek
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#98 Příspěvek od Celeron »

Koresku máš správnou. Na ABS u mě hodbed 110 a hotend 240-250 stupňů. Před tiskem nahřej ručním zapnutím na obě teploty, dej home a disable steppers a ručně posouvej stolek a hlavu a nastav rohovejma šroubama vůli mezi sklem a hodendem na kancelářskej papír. Za studena to nenastavím dobře. S základním nastavením Repetier hostu by ti to mělo tisknout.
Ještě doplň co to je za tiskárnu a od koho a zda máš displej na lokální tisk, či jedeš z Repetieru z PC.
Jirka
petrno

#99 Příspěvek od petrno »

stoleček jsem nastavoval na papír - ještě to překontroluji, i když na závěr noci jsem to stále přibližoval už bez měření, takže když dám home Z tak se to dotkne skla - je vidět že stolek nepatrně pod tryskou "uhne".
Tiskárna RebelII (snad II) - díly objednávané různě, nejčastěji u jrc.cz.
Mám displej, zatím jsem to dělal přes SD kartu. Teploty jsem nastavil ručně, počkal jsem až se to zahřeje a pak jsem pustil tisk z karty.
To lepidlo se napatlá nějak hodně tlustá vrstva ? nějak rozleštit, nebo jenom napatlat ?

EDIT : hurá - asi už tisknu. Přenastavil jsem slitc3r a možná největší problém byl že jsem měl hotbend jenom 60 st (?)
kroxigor

#100 Příspěvek od kroxigor »

Amper píše:Super, dik, asi si dam rychlou otocku do nejakeho bauxx

dalším řešením je hybridní heatbreak http://3draty.cz/cs/hotend/53-hybridni-heatbrake.html

mám ho už doma, ale zatím jsem ho nestihnul namontovat a otestovat
petrno

#101 Příspěvek od petrno »

sice tisknu, ale asi na 10 vrstvě se mi to odtrhlo od podložky - studená podložka ? (od druhé vrstvy 60 st.) nebo průvan od dveří dílny ? ( začalo se to nadzvedávat na straně směrem od dveří ), či špatně aplikované lepidlo ??
dík za radu
kroxigor

#102 Příspěvek od kroxigor »

Na ABS je 60° zatraceně málo na ABS s Koresem potřebuješ aspoň 110° aby to spolehlivě drželo.

Při cca 50° výtisk sám odskočí od zrcadla bez odlamování.
petrno

#103 Příspěvek od petrno »

první i další vrstvy 110 ? nebo první vrstva víc??
kroxigor

#104 Příspěvek od kroxigor »

Po celou dobu tisku 110° chce to zkoušet různí výrobci rúzné teploty. Třeba ABS Mladeč musím mít 115° na ABS Fillamentum stačí 110 a na některé čínské i jen 100°.
Je to prostě alchymie jak plast tak tiskárna ze začátku to chce hodně laborování a zkoušení
petrno

#105 Příspěvek od petrno »

jsem na 15 vrstvě a zdá se (určitě) to drží - aspoň ve srovnání s tím jak to nedrželo skoro od začátku předtím.
Ještě mi prosím vysvětli - někde na diskuzi se psalo o tom, že tiskárnu někdo zavírá do boxu. To je proto, aby tam byla homogenní teplota (?) , a potom proč se zase dává ten ventilátor, který ofukuje výrobek - tím to zase jednostranně chladne ?
Zamčeno

Zpět na „CNC dílna“