3DR Radio Telemetry Kit 433Mhz + APM 2.8

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Zpráva
Autor
ddano007
Kontaktovat uživatele:

3DR Radio Telemetry Kit 433Mhz + APM 2.8

#1 Příspěvek od ddano007 »

Chlapci,mam par otazok k tomuto kitu:
1, ze 433Mhz je u nas legalnych, to viem, ale 100mW tiez? Alebo s tym mam chodit zase lietat na Saharu?
2, Aky to ma realny dosah s tymi prilozenymi antenami?
3, Pouzivate to pri lietani, ci len pri nastavovani? Neinterferuje to so vsetkym ostatnym na palube? Ak som to spravne pochopil, tak cez net sa on-line daju posielat data na nejaky server, odkial si potom clovek vie pozriet, kam mu to uletelo :lol:
4, Je to mozne pouzit v "pasivnom rezime", t.j. ze by to prenasalo len data smerom do ground station, ale nebolo by mozne za letu do APMka zasahovat? Kedze mam este minimOSD, toho by som pouzil ako Master a 3DR Radio by len pocuvalo na zbernici a posielalo data na zem.
Ospravedlnujem sa, aku tu uz tema k tomuto radiu je, ale nenasiel som :(
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
Amper

Re: 3DR Radio Telemetry Kit 433Mhz + APM 2.8

#2 Příspěvek od Amper »

ad 1 - v CR je povoleno 10mW
ad 2 - v mem pripade docela bidnej (do 100m) ale viz bod 3
ad 3 - pouze pro nastavovani, pro kontrolu zakladni telemetrie behem letu pouzivam konverzi Mavlink > Duplex. Myslim ze sance na problem je nizsi nez u Bluetoothu ale ani s aktivnim BT nemel konkretne Duplex problem. Ridit copter z tabletu/notasu me prijde zverstvo takze nevidim duvod to pouzivat za letu na vetsi nez malou vzdalenost.
ad 4 - teoreticky je to mozne ale bude zalezet na vic vecech :
* musis mit APM nastaveno aby emitovalo data bez vyzadani (to uz mas, pro Minim)
* musis mit soft kteremu nevadi ze nebude moct data posilat a dostavat potvrzeni ze je jednotka dostala. Todle jsem nezkousel takze nevim
* je to trochu nestandardni, vetsinou se pouziva telemetrie jako primarni a OSDcko jako naslouchac :-)
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Tyrano-cz
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Tyrano-cz »

Měl jsem ho taky, ale na letadle. S těmi 100m bych nesouhlasil a přidal bych jednu nulu. Pokud si uděláš vlastní antény ze 17cm drátu, tak se ten dosah prodlouží cca 4x s moxonem ještě dál atd.
Ale jak píše Amper časem jsem to opustil, protože mám všechna data co potřebuju v brejlích na Minimku a je nesmysl při tom ještě sledovat monitor počítače. Ale pro prvních pár letů, kdy potřebuješ nastavovat a měnit parametry ve vzduchu je to určitě dobrá věc.
Data se nikam neposílají, ale zobrazují se ti v MissionPlaneru v počítači, pokud poletuchu ztratíš, zůstanou zobrazena poslední data včetně polohy modelu na mapě, takže při následném hledání se to dá použít k určení přibližného místa dopadu. Pokud zůstane připojená baterka a model je jakžtakž v pořádku - APMko, GPS a Telemetrie fungují, tak pak když se dostaneš do oblasti dopadu, tak se znovu připojíš a dostaneš na mapě přesnou polohu, kde to leží. Mapy v MP nejsou offline, ale potřebují internet a nebo si je musíš předem pro danou oblast načíst.
Odstartovat můžeš ... přistát musíš!!!
Super Kinetic, Sonic 64, Skywalker X-8, Luky Sport,
OK2BUH

#4 Příspěvek od OK2BUH »

Já jsem teď objednal totéž ale na 868 MHz, tam by mělo být 100 mW legálních a navíc ty krátké anténky budou mít vyšší účinnost. Tak jsem na to zvědav. Máte s tím někdo zkušenost?
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od ddano007 »

A kdeeee? Daj link.
Inak vdaka za postrehy, ak sa s tym da lietat do nejakych 200-300m staci, lietam podla vizualu, FPV, RTL, ci toto radio chcem len pre zicher, ked sa v zapale lietania dostanem na hranicu viditelnosti, pripadne keby by bolo treba hladat :mrgreen:
sapavlisna

#7 Příspěvek od sapavlisna »

Zajimavy odkaz :-) 868MHz, ale fotka radia na 433 a dole popisek, ze to nema levnou 2,4GHz antenu, ale lepsi 5,8GHz.

Ja koupil telemetrii na banggood v tech cernych krabickach. Mela u toho dle obrazku bejt jedna vetsi antena, ale nedosla, mam jen maly. Je na nich napsano 433MHz, ale muzou to bejt klidne na 2,4GHz. Realnej dosah na otevrenem poli (mezi vesnicemi) mi ukazal asi 140m. Proveden ale zatim jeden let. Koupil jsem gimbal, telemetrii a musim usporadani cely prekopat, tak pak uvidimkolik to da s dratkem dane delky.
OK2BUH

#8 Příspěvek od OK2BUH »

Já jsem právě zvědav co k tomu dají za antény. V popisu píšou 433 což by bylo blbé, musel bych je předělat nebo koupit jiné. Jak to dojde tak je hned změřím.
Tyrano-cz
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Tyrano-cz »

Ty setovky u toho jsou prakticky k ničemu, ale když si člověk udělá antény přímo na tuhle frekvenci, tak je to pohoda. Já jsem měl udělaný antény z 1,2 mosaznýho drátu a ze stejnýho moxona a při testech to fungovalo v pohodě na 10km.
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od ddano007 »

Tyrano-cz píše:Ty setovky u toho jsou prakticky k ničemu, ale když si člověk udělá antény přímo na tuhle frekvenci, tak je to pohoda. Já jsem měl udělaný antény z 1,2 mosaznýho drátu a ze stejnýho moxona a při testech to fungovalo v pohodě na 10km.

Prestavam rozumiet: na 433MHz je stvrtvlna cca 17.3cm, ergo lietal si s takym dlhym dratom? Druha otazka: mosadz viem co je, ale co je to moxon? A nakoniec: preco mosadz a nie obycajny medeny drat?
Tyrano-cz
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Tyrano-cz »

ddano007 píše:Prestavam rozumiet: na 433MHz je stvrtvlna cca 17.3cm, ergo lietal si s takym dlhym dratom? Druha otazka: mosadz viem co je, ale co je to moxon? A nakoniec: preco mosadz a nie obycajny medeny drat?

Tak nějak jsem předpokládal, že už se bavíme o tom 868mhz modulu, takže ten drát je kratší. Navíc už jsem lítal i s letadlem s dipólem na 433mhz, takže to není problém. Mosaz proto, že jsem ten drát měl zrovna doma a moxon je druh směrové antény http://www.readymaderc.com/store/index.php?main_page=product_info&cPath=11_45_46_50&products_id=1614 já jsem si ho dělal doma ze stejného drátu.
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od ddano007 »

Vdaka, skusim zatial tie setove anteny, ked dociahnu par sto metrov, bude stacit. Vlacit na koptere 30cm antenu sa mi moc nechce...
OK2BUH

#13 Příspěvek od OK2BUH »

OK2BUH píše:Já jsem právě zvědav co k tomu dají za antény. V popisu píšou 433 což by bylo blbé, musel bych je předělat nebo koupit jiné. Jak to dojde tak je hned změřím.

Tak to došlo a antény kupodivu ladí na 868 MHz. Délka pendreku je nezkrácená lambda/4 tak čekám, že dosah bude větší než na 433 kde jsou zkrácené.
OK2BUH

#15 Příspěvek od OK2BUH »

Zkoušel jsem dosah na 868 MHz s těmi setovými anténkami a je to srovnatelné s mojí RC na 2,4 tj. kolem 2 km.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“