honza trabuko píše:BOŽE MIHO, MŮŽE MĚ NĚKDO ODOPĚVĚT NA DOTAZ ?
..na ůřadě mě po tel. neinformovali proto se ptám
pokud máš odpověď na můj dotaz- DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ.
Dotaz je stále stejný
já létám
kameraman točí nebo fotí a má druhý vysílač
jinak
jaký živnostenský list je třeba k této činnosti, dle seznamu jich musí-mělo mít
cca 230 registrovaných pilotů
mám celkem chuť se na tebe za tyhle tragické výlevy kapitálkami vyprdnout. Píšeš to jako by všichni okolo byli debilové, že si dovolili ti neodpovědět. Chtělo by to trochu víc pokory když sám víš prd a doufáš, že tě někdo ochytří. Nota bene když původní dotaz zněl trochu jinak a teď ho upřesňuješ takže dotaz netrvá ale je dost jiný - upřesněný (původně ses ptal cituji na to "Jaké je přesné znění živnostenského listu pro komerční létání s coptérou" - o fotografii a kolegovi ani slovo). tak se nerozčiluj a nekecej. navíc motáš dohromady ne dvě věci, ale už 3 (nářadí, živnost a správné účtování).
Nicméně třeba to pomůže i někomu jinému.
Stačí používat logiku. Pokud oba společně poskytujete služby klientovi a jejich výsledkem je pořízení fotografie/video, tak podle toho bude ta živnost vypadat - budete fakturovat nějaké fotografické práce (obor 68 živnosti volné - 68. Fotografické služby) a je celkem fuk jak máte rozdělené role v týmu. Pokud je kolega fotograf a účtuje klientovi fotografie sám a ty nemáš klientem objednávajícím fotografie nic společného a jen svému kolegovi poskytuješ subdodávku v podobě transportu jeho kamery a takto to i svému kolegovi fakturuješ, měla by živnost odpovídat této činnosti - tedy v principu nějakému transportu, dopravy. Nechtěj po mě, abych za tebe dělal domácí úkol a zkoumal do jakého druhu živnosti a oboru se trefíš. Co se ti snažím říct je, že živnost by měla odpovídat tomu, co účtuješ svému klientovi, tedy co je na tvé faktuře - tím bude buď objednatel fotek, nebo ten objednatel transportu, apod. To zda při tom používáš kopteru je celkem druhořadé ta je jen nářadí - to je jako ptát se jakou živnost potřebuješ na počítač.
no a to zda sis správně uplatnil paušál je pak otázka pro účetního ... pro různé druhy živností jsou různě velké a opět to nesouvisí s tím, zda jako nářadí používáš kopteru.