vysílač Aurora 9X
Re: Nový vysílač Aurora 9X
Toto řeším přes položku GYRO.
Měl jsem třeba u Nazy 3poloho vypínač.
Naza má režim MANUAL - ALTI - GPS
Mezi těmito režimy je ještě FAILSAFE.
Failsafe jsem chtěl na samostatný vypínač, aby byl nadřazený všem ostatním.
Udělal jsem tedy let.režim Failsafe
V Chanel jsem dal místo AUX Gyro
Zaktivoval Gyro a přiřadil vypínač, nastavíš si tam výchylku na konkrétní profil a řežim, na každý let režim jiný vypínač....
Měl jsem třeba u Nazy 3poloho vypínač.
Naza má režim MANUAL - ALTI - GPS
Mezi těmito režimy je ještě FAILSAFE.
Failsafe jsem chtěl na samostatný vypínač, aby byl nadřazený všem ostatním.
Udělal jsem tedy let.režim Failsafe
V Chanel jsem dal místo AUX Gyro
Zaktivoval Gyro a přiřadil vypínač, nastavíš si tam výchylku na konkrétní profil a řežim, na každý let režim jiný vypínač....
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
- jaroslav.falcon
JJ.
Díky, máš pravdu, to jsem v minulosti taky někde slyšel, akorát jsem na to zapomněl. Zítra otestuji.
Ale škoda , že to není stejný jak u starý 9. Další neduhu jsem našel, že mix Offset je pouze u větroně
, ale jinak je to pěkný stroj 
Díky, máš pravdu, to jsem v minulosti taky někde slyšel, akorát jsem na to zapomněl. Zítra otestuji.
Ale škoda , že to není stejný jak u starý 9. Další neduhu jsem našel, že mix Offset je pouze u větroně
Jj podle mého je to mnohem lepší jak stará A9
přes to Gyro je to pohoda.
přes to Gyro je to pohoda.
Tak potvrzuji Dejfakovo fintu s Gyrem, je to logické a daleko lepší naž na to vymýšlet mix "nic na Aux1".
A potvrzuji že Dejfak je makovice otevřená
Jardo, až to budeš dávat na to gyro, tam je "Zisk Gyra" v rozsahu 0-100, u těch mixů (stará metoda) to bylo v rozsahu -100 až +100.
Takže hodnoty které máš zapsané z toho progMixu, přepočítáš tak, že přičteš 100 a vydělíš dvěma.
Např. mód kde jsi měl -56 bude u gyra (-56+100)/2 = 22.
A maká to pěkně, hned jsem si napípal na A9x Boženku
(Pro Dejfaka: My máme na těch kopterách řídicí jednotky APM, resp. Pixhawky a tam potřebujeme celkem 6 módů s definovanou nadřazeností, tak aby např mód RTL(ReturnToLaunch)=návrat domů byl nadřazen ostatním módům. Takže používáme 4 přepínače, 3 dvoupolohové a jeden 3 polohový)
A potvrzuji že Dejfak je makovice otevřená
Jardo, až to budeš dávat na to gyro, tam je "Zisk Gyra" v rozsahu 0-100, u těch mixů (stará metoda) to bylo v rozsahu -100 až +100.
Takže hodnoty které máš zapsané z toho progMixu, přepočítáš tak, že přičteš 100 a vydělíš dvěma.
Např. mód kde jsi měl -56 bude u gyra (-56+100)/2 = 22.
A maká to pěkně, hned jsem si napípal na A9x Boženku
(Pro Dejfaka: My máme na těch kopterách řídicí jednotky APM, resp. Pixhawky a tam potřebujeme celkem 6 módů s definovanou nadřazeností, tak aby např mód RTL(ReturnToLaunch)=návrat domů byl nadřazen ostatním módům. Takže používáme 4 přepínače, 3 dvoupolohové a jeden 3 polohový)
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
Tak hlavně že vám to pomůže.
To bylo taky X hodin než jsem na to přišel
Zatím jsem nenašel nic co bych na tom nenastavil.
Největší výzva bylo pásové vozítko Kettenkrad.
Plyn byl plyn a směrovka bylo zatáčení.
Do toho byla ještě řidítka.
Dopředu to bylo ok, ale když jsem začal couvat tak jsem potřeboval řidítka reverzovat oproti pásum.
A ještě musel jít pás na proti do reverzu i při plynu v před.
Bylo tam X mixů a některé mixy v půlce plynu přepínaly let.režimy které celý smysl reverzovaly.
To mi fakt dalo zabrat, ale povedlo se
To bylo taky X hodin než jsem na to přišel
Zatím jsem nenašel nic co bych na tom nenastavil.
Největší výzva bylo pásové vozítko Kettenkrad.
Plyn byl plyn a směrovka bylo zatáčení.
Do toho byla ještě řidítka.
Dopředu to bylo ok, ale když jsem začal couvat tak jsem potřeboval řidítka reverzovat oproti pásum.
A ještě musel jít pás na proti do reverzu i při plynu v před.
Bylo tam X mixů a některé mixy v půlce plynu přepínaly let.režimy které celý smysl reverzovaly.
To mi fakt dalo zabrat, ale povedlo se
- jaroslav.falcon
tak vše OK gyro se osvědčilo daleko lépe než offsety, ale ještě jsem dnes narazil na něco co jsem nepochopil. V menu SPECTRA je volba scanovat/prohledat , když to spustím tak to asi scanuje a potom mně to vyzve k párovaní. Po této volbě dojde ke smazaní všech doposud spárovaných přijímačů. K čemu je tato volba ?.
jinak si potvůrka docela hodně pápne energie
jinak si potvůrka docela hodně pápne energie
Z manuálu, strana 25:
"V režimu scan se kontrolují všechny dostupné kanály. Následně bude RC souprava využívat ty nejméně rušené kanály. Po provedení skenování je třeba znovu spárovat Tx s Rx".
(Maličko jsem citaci z návodu zkrátil.)
K tomu papání energie:
3400 mAh
Jo a při programování to chce nepovolovat vysílání, pak to žere daleko míň a můžeš programovat celej den.
P.S: Jardo, vidíš nahoře nad tou baterkou ten malinký zelený puntík? Resetovací tlačítko RCDroidBoxu

"V režimu scan se kontrolují všechny dostupné kanály. Následně bude RC souprava využívat ty nejméně rušené kanály. Po provedení skenování je třeba znovu spárovat Tx s Rx".
(Maličko jsem citaci z návodu zkrátil.)
K tomu papání energie:
3400 mAh
Jo a při programování to chce nepovolovat vysílání, pak to žere daleko míň a můžeš programovat celej den.
P.S: Jardo, vidíš nahoře nad tou baterkou ten malinký zelený puntík? Resetovací tlačítko RCDroidBoxu
To je normální s tou Spectrou, to bylo i u staré.
Při tom Scanu by to mělo najít nejméně zarušené kanály v daný okamžik. Ale vše ostatní se smaže.
Nikdy jsem tuto funkci nevyužíl. S 9x jsem neměl problém s rušením.
Jinak u mě je LiPol stěžejní záležitost.
Ty NiMh jsem okamžitě vyhodil.
Na tu Ray-ovskou origo LiPol jedu cca 6-7hod
Ale mám tu starší 2600mA ted je nová řada myslím 2500mA
Hodně žere podsvícení.
Woita byl rychlejší
Při tom Scanu by to mělo najít nejméně zarušené kanály v daný okamžik. Ale vše ostatní se smaže.
Nikdy jsem tuto funkci nevyužíl. S 9x jsem neměl problém s rušením.
Jinak u mě je LiPol stěžejní záležitost.
Ty NiMh jsem okamžitě vyhodil.
Na tu Ray-ovskou origo LiPol jedu cca 6-7hod
Ale mám tu starší 2600mA ted je nová řada myslím 2500mA
Hodně žere podsvícení.
Woita byl rychlejší
- jaroslav.falcon
Zdravím, ještě poprosím o jednu radu jak nastavit mix pokud to tedy jde:
např. kanál 6, v případě , že knipl výškovka, křidélka je v nulové poloze (střed) tak aby ch6 byla nějaká hodnota třeba 1100ms v případě že pohnu kniplem v libovolném směru tj není nulohá/středová poloha křidélek nebo výškovky aby se změnil ch6 na jinou hodnotu, třeba 1500ms nebo 1900 ms.
jo a ještě aby to nebylo tak jednoduché, tak ch6 bych mohl nezávisle na mixu ovládat přepínačem.
např. kanál 6, v případě , že knipl výškovka, křidélka je v nulové poloze (střed) tak aby ch6 byla nějaká hodnota třeba 1100ms v případě že pohnu kniplem v libovolném směru tj není nulohá/středová poloha křidélek nebo výškovky aby se změnil ch6 na jinou hodnotu, třeba 1500ms nebo 1900 ms.
jo a ještě aby to nebylo tak jednoduché, tak ch6 bych mohl nezávisle na mixu ovládat přepínačem.
Snadné.
Uděláš MIX - Aile-6ch
A MIX - ELEV-6ch
U každého MIXU si zvolíš vypínač kterým MIX aktivuješ.
Je to přímo v MIXu v pravo uprostřed.
Když pak vlezeš do mixu tak křivku nastavíš na těch tvích 1100ms
1500ms je střed, takže to dáš celé kousek dolu
Nejlépe to vyladit přímo na modelu.
A pak křivku upravíš podle toho jak hýbeš buď Ailev nebo Elev.
Každý MIX musíš nastavit zvlášť.
Uděláš MIX - Aile-6ch
A MIX - ELEV-6ch
U každého MIXU si zvolíš vypínač kterým MIX aktivuješ.
Je to přímo v MIXu v pravo uprostřed.
Když pak vlezeš do mixu tak křivku nastavíš na těch tvích 1100ms
1500ms je střed, takže to dáš celé kousek dolu
Nejlépe to vyladit přímo na modelu.
A pak křivku upravíš podle toho jak hýbeš buď Ailev nebo Elev.
Každý MIX musíš nastavit zvlášť.
- jaroslav.falcon
děkuji za rychlou odpověď, otestuji to .
a nebudou se ty mixi sčítat ? když dám současně výškovku a křidélka
Myslím že Jarda to chce jinak. Potřebuje aby se mu ten kanál č. 6 měnil skokově - je-li výškovka v nule, aby byl ch6 = 1500ms, a pokud je výškovka mimo střed, aby byl ch6 = 1100ms.
To se bude dělat těžko.
Nevím, možná zkusit něco s offsetem?
Někde v manuálu jsem viděl, že se dají používat kniply v mixech místo přepínačů?
To se bude dělat těžko.
Nevím, možná zkusit něco s offsetem?
Někde v manuálu jsem viděl, že se dají používat kniply v mixech místo přepínačů?
jaroslav.falcon píše:děkuji za rychlou odpověď, otestuji to .
Budou se sčítat. A navíc se bude výsledek (ch6) hýbat podle výškovky a křidélek, nebude to dělat ty schody, co potřebuješ.
Asi jsem to špatně pochopil.
Posunout mimo střed to jde subtrimem.
Co to tedy má dělat?
Spíš popiš co je ten ch6 zač, co to má dělat.
Nechápu ten význam...
Kdybys chtěl aby se to neovlivňovalo, tak jde udelat letový režim, který se bude spínat/vypínat pohybem kniplu z neutrálu.
Takže kdybys hýbal s VOP a měl tam mix na 6ch, tak to bude normálně makat. Při pohybu pákou Aileron se přepne let.Režim, zruší se MIX a zároveň s novým letovým režimem se spustí nový mix který bude ovlivňovat opět ch6.
Tím se nebudou ovlivňovat mezi sebou.
Ale nechápu význam.
Posunout mimo střed to jde subtrimem.
Co to tedy má dělat?
Spíš popiš co je ten ch6 zač, co to má dělat.
Nechápu ten význam...
Kdybys chtěl aby se to neovlivňovalo, tak jde udelat letový režim, který se bude spínat/vypínat pohybem kniplu z neutrálu.
Takže kdybys hýbal s VOP a měl tam mix na 6ch, tak to bude normálně makat. Při pohybu pákou Aileron se přepne let.Režim, zruší se MIX a zároveň s novým letovým režimem se spustí nový mix který bude ovlivňovat opět ch6.
Tím se nebudou ovlivňovat mezi sebou.
Ale nechápu význam.
Zkusím to za Jardu, mluvil jsem s ním o tom telefonem:
Chce automaticky přepínat módy na kopteře. Tím CH6 se přepínají módy, je jich několik a normálně se to dělá tak, že se pomocí přepínačů na CH6 vymodeluje schodovitá křivka. Různým hodnotám v ms na tom CH6 pak jsou přiřazené (v řídicí jednotce koptery) různé letové režimy koptery (Loiter, Return-To-Land, Stabilize, Akro, Position-Hold atd).
A Jardovo myšlenka je, že když nebude hýbat kniplem výškovky a křidélek, tak se to projeví na tom kanále CH6 tak, že to kopteru přepne do módu "Position-Hold", tedy koptera zůstane na místě jako přibitá. Dobrý nápad, budeš lítat v nějakém divokém režimu, ale jak pustíš kniply tak koptera zůstane stát na místě.
Chce automaticky přepínat módy na kopteře. Tím CH6 se přepínají módy, je jich několik a normálně se to dělá tak, že se pomocí přepínačů na CH6 vymodeluje schodovitá křivka. Různým hodnotám v ms na tom CH6 pak jsou přiřazené (v řídicí jednotce koptery) různé letové režimy koptery (Loiter, Return-To-Land, Stabilize, Akro, Position-Hold atd).
A Jardovo myšlenka je, že když nebude hýbat kniplem výškovky a křidélek, tak se to projeví na tom kanále CH6 tak, že to kopteru přepne do módu "Position-Hold", tedy koptera zůstane na místě jako přibitá. Dobrý nápad, budeš lítat v nějakém divokém režimu, ale jak pustíš kniply tak koptera zůstane stát na místě.