reprap 3D tiskárny v modelařině - II

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Amper

Re: reprap 3D tiskárny v modelařině - II

#136 Příspěvek od Amper »

pokud odmastujes po kazdem tisku tak ho tam mozna mas vic nez ja :-) Jenze me to nenapadlo a odmastil jsem po 4ech tiskach :-D

Uvidime, snad uz to pujde, jinak aby mel clovek dve tiskarny. Jestli me to bude stvat tak poridim druhy motor, vytisknu extruder, nasadim ho na MPCNC co stavim a budu moct tisknout PLA objekty o rozmerech 60x40x20 :-)
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
kroxigor

#137 Příspěvek od kroxigor »

já to odmaštuju protože BuildTak to vyžaduje není tam žádné lepidlo a i když nemažu PLA je nutné po tisku řádně odmastit podložku. Na BilidTaku jsou vidět i otisky prstů při sundavání.
Jo a tisknu BuidTak buď na 0 nebo jen na 30-40°podle typu PLA a "počasí".
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#138 Příspěvek od Celeron »

kroxigor píše: PLA tisknu na BuildTak a vždy po každém tisku ho odmastím lihem

Odmastit silikon lihem? To chemicky nejde. Ale ani takovým driákem, jako je perchlór či aceton. Maximálně ho "naředíš" a setřeš. Ale vždy tam trochu zůstane. Jedinný, co skoro funguje, že z silikonem zapráskanýho dílu opakovaně "uvaříš polívku". Varem se silikon uvolní a vyplave na povrch. Znám to z kyslíkový techniky. Tam je silikon či jiná mastnota a tlakovej kyslík oheň a bum bác. :wink:
Jirka
Amper

#139 Příspěvek od Amper »

pokud ho naredis a setres tak je povrch odmasteny a mise je splnena :-) To zda je to provedeno nejakou reakci nebo vlastne mechanicky je prece jedno
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
kroxigor

#140 Příspěvek od kroxigor »

Celeron píše:Odmastit silikon lihem? To chemicky nejde. Ale ani takovým driákem, jako je perchlór či aceton. Maximálně ho "naředíš" a setřeš. Ale vždy tam trochu zůstane. Jedinný, co skoro funguje, že z silikonem zapráskanýho dílu opakovaně "uvaříš polívku". Varem se silikon uvolní a vyplave na povrch. Znám to z kyslíkový techniky. Tam je silikon či jiná mastnota a tlakovej kyslík oheň a bum bác. :wink:
Jirka

Asi mám nějakej zázračnej líh ale normálně to tím setřu a je to odmaštěný a zase to chytá.
Acetonem ani jiným agresívním na BuidTak nesmíš to ho zničíš.
Zkus si to a uvidíš, že to jde...
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#141 Příspěvek od Celeron »

Zkoušet to nebudu, protože to chemicky nefunguje, silikon je v lihu a v běžných detergentech nerozpustný. Pouze silikon naředíš a setřením snížíš jeho množství ale stále na ty ploše je. Taky jsem si kdysi myslel, že se povrch lahvových ventilů umeje v izopropylu (lepší než líh) a následně v detergentu v ultrazvukové pračce. Když pak najednou začne ve ventilu při otevření hořet mosaz, měď, dural a v betonu to vypálí při gejzírech jisker díru průměru 20 cm hlubokou 5 cm, tak velice rychle přehodnotíš, co je a není odmaštěný. :wink:
Kontrolní otázka, jestlipak víš, co ten zbytkovej silikon na ventilu zapálilo? Nápověda, má to něco fyzikálně společnýho s letectvím.
Ale uznávám, že na tu tiskárenskou aplikaci může "naředění" líhem stačit.
Jirka
petrno

#142 Příspěvek od petrno »

pánové - podívali by jste se na moji fotku. Je to poslední vrstva a nějak se mi nezdá.
Ale je to můj teprve druhý vytištěný díl, tak potřebuji názor odborníků.
Nelíbí se mi, že je to jakoby potrhané a napojení na vnitřní perimetr se mi taky nezdá.
Je to v pořádku nebo by se s tím dalo něco dělat ??
První vrstva je v pořádku, tam je to pěkně hladký.
Jo a je to ABS, hotend 212 st.
Dík za vaše názory.
Obrázek
Jo a je to ABS, hotend 212 st.
A ještě pro jistotu přikládám dva screenshoty - nastavení Sic3r-u
Obrázek
Obrázek
kroxigor

#143 Příspěvek od kroxigor »

Viděl bych to na nízkou teplotu. Materiál se nedokáže tavit vynechává a neslejvá se.

Osobně jsem zatím neměl v ruce ABS které by šlo tisknout tak nízkou teplotou.
Začínám s ABS na 230° a některé ABS tisknu až na 245°.
petrno

#144 Příspěvek od petrno »

OK - dík, zkusím.
Ještě mám problém s podpěrama (support).
Ve Slic3r se dají nějak editovat, nebo to slicer dělá sám a nemůžu mu do toho zasahovat ?
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#145 Příspěvek od Celeron »

petrno píše:OK - dík, zkusím.
Ještě mám problém s podpěrama (support).
Ve Slic3r se dají nějak editovat, nebo to slicer dělá sám a nemůžu mu do toho zasahovat ?

Dělá si to sám, myslím, že jde akorát nastavit výplň. Někdy dělá podpory naprosto debilně, třeba úzkou jehlu, která se při tisku ohýbá, někdy i ulomí. Pak zase udělá dlouhej širokej kvádr u kterýho je špatný oddělení do vlastního podepřenýho výtisku. Idealní je, když udělá římský sloupy, tedy podporu s rozšířenou hlavicí nahoře.
Jirka
helifish

RC model letadla z 3D tiskarny

#146 Příspěvek od helifish »

TRex500, letadla AMR - Ultimate,VA models - Trinity, Ultimate, FMS - MSX v2, rádio Horus X10
kroxigor

#147 Příspěvek od kroxigor »

Tak jsem se konečně dokopal k namontování hybridního breaku.
Zatím to vypadá velice solidně - dříve netisknutelné PLA Fillamentum jede bez ztráty kytičky, zvláště při dnešním vedru kdy tu mám 30°
Uvidíme co to bude dělat po pár hodinách.
dudaj

Re: RC model letadla z 3D tiskarny

#148 Příspěvek od dudaj »

Vypadá to pěkně :D .
Ta váha není špatná.
Ty povrchy holt nic moc.
Na učení lítání výborný, ale pak člověk zatouží po pěkném éru a jde do laminátů.
Ferdasek

#149 Příspěvek od Ferdasek »

Mi u tisku PLA velmi pomohlo zmenšit zkrátit retrakci oproti ABS. U PLA podle mne dojde k tomu, že se "nacucne" zpět do hotbreaku a proteče kolem nahoru a ucpe ho... Mám HE 3Draty v.1.3 a po zmenšení retrakce na 0,4mm se mi to přestalo ucpávat...
kroxigor

#150 Příspěvek od kroxigor »

Mám HE 3dráty V2 a ani když mám vypnutou retrakci některé PLA nešli vytisknout.
Už jsem to sem psal několikrát PLA Fillamentum je v podstatě na celokovu netisknutelné a potvrdili mi to i zástupci firmy Fillamentum.
Není to o retrakci ten materiál se rychle taví má velkou tepelnou vodivost a stačí spomalit nebo na chvilku zastavit a už je špunt nad heatbreake. Pomůže tomu mazání olejem, ale nejlepší je opravdu hybridní heatbreak.

PLA čína jde tisknout celkem v pohodě i na celokovu.
PLA Mladeč jak kdy mám několik vzorků a některé jdou bez problémů některé se ucpávají.
Zamčeno

Zpět na „CNC dílna“