Uvidime, snad uz to pujde, jinak aby mel clovek dve tiskarny. Jestli me to bude stvat tak poridim druhy motor, vytisknu extruder, nasadim ho na MPCNC co stavim a budu moct tisknout PLA objekty o rozmerech 60x40x20
reprap 3D tiskárny v modelařině - II
Re: reprap 3D tiskárny v modelařině - II
pokud odmastujes po kazdem tisku tak ho tam mozna mas vic nez ja
Jenze me to nenapadlo a odmastil jsem po 4ech tiskach 
Uvidime, snad uz to pujde, jinak aby mel clovek dve tiskarny. Jestli me to bude stvat tak poridim druhy motor, vytisknu extruder, nasadim ho na MPCNC co stavim a budu moct tisknout PLA objekty o rozmerech 60x40x20
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
já to odmaštuju protože BuildTak to vyžaduje není tam žádné lepidlo a i když nemažu PLA je nutné po tisku řádně odmastit podložku. Na BilidTaku jsou vidět i otisky prstů při sundavání.
Jo a tisknu BuidTak buď na 0 nebo jen na 30-40°podle typu PLA a "počasí".
Jo a tisknu BuidTak buď na 0 nebo jen na 30-40°podle typu PLA a "počasí".
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
kroxigor píše: PLA tisknu na BuildTak a vždy po každém tisku ho odmastím lihem
Odmastit silikon lihem? To chemicky nejde. Ale ani takovým driákem, jako je perchlór či aceton. Maximálně ho "naředíš" a setřeš. Ale vždy tam trochu zůstane. Jedinný, co skoro funguje, že z silikonem zapráskanýho dílu opakovaně "uvaříš polívku". Varem se silikon uvolní a vyplave na povrch. Znám to z kyslíkový techniky. Tam je silikon či jiná mastnota a tlakovej kyslík oheň a bum bác.
Jirka
pokud ho naredis a setres tak je povrch odmasteny a mise je splnena
To zda je to provedeno nejakou reakci nebo vlastne mechanicky je prece jedno
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Celeron píše:Odmastit silikon lihem? To chemicky nejde. Ale ani takovým driákem, jako je perchlór či aceton. Maximálně ho "naředíš" a setřeš. Ale vždy tam trochu zůstane. Jedinný, co skoro funguje, že z silikonem zapráskanýho dílu opakovaně "uvaříš polívku". Varem se silikon uvolní a vyplave na povrch. Znám to z kyslíkový techniky. Tam je silikon či jiná mastnota a tlakovej kyslík oheň a bum bác.
Jirka
Asi mám nějakej zázračnej líh ale normálně to tím setřu a je to odmaštěný a zase to chytá.
Acetonem ani jiným agresívním na BuidTak nesmíš to ho zničíš.
Zkus si to a uvidíš, že to jde...
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Zkoušet to nebudu, protože to chemicky nefunguje, silikon je v lihu a v běžných detergentech nerozpustný. Pouze silikon naředíš a setřením snížíš jeho množství ale stále na ty ploše je. Taky jsem si kdysi myslel, že se povrch lahvových ventilů umeje v izopropylu (lepší než líh) a následně v detergentu v ultrazvukové pračce. Když pak najednou začne ve ventilu při otevření hořet mosaz, měď, dural a v betonu to vypálí při gejzírech jisker díru průměru 20 cm hlubokou 5 cm, tak velice rychle přehodnotíš, co je a není odmaštěný. 
Kontrolní otázka, jestlipak víš, co ten zbytkovej silikon na ventilu zapálilo? Nápověda, má to něco fyzikálně společnýho s letectvím.
Ale uznávám, že na tu tiskárenskou aplikaci může "naředění" líhem stačit.
Jirka
Kontrolní otázka, jestlipak víš, co ten zbytkovej silikon na ventilu zapálilo? Nápověda, má to něco fyzikálně společnýho s letectvím.
Ale uznávám, že na tu tiskárenskou aplikaci může "naředění" líhem stačit.
Jirka
pánové - podívali by jste se na moji fotku. Je to poslední vrstva a nějak se mi nezdá.
Ale je to můj teprve druhý vytištěný díl, tak potřebuji názor odborníků.
Nelíbí se mi, že je to jakoby potrhané a napojení na vnitřní perimetr se mi taky nezdá.
Je to v pořádku nebo by se s tím dalo něco dělat ??
První vrstva je v pořádku, tam je to pěkně hladký.
Jo a je to ABS, hotend 212 st.
Dík za vaše názory.
A ještě pro jistotu přikládám dva screenshoty - nastavení Sic3r-u

Ale je to můj teprve druhý vytištěný díl, tak potřebuji názor odborníků.
Nelíbí se mi, že je to jakoby potrhané a napojení na vnitřní perimetr se mi taky nezdá.
Je to v pořádku nebo by se s tím dalo něco dělat ??
První vrstva je v pořádku, tam je to pěkně hladký.
Dík za vaše názory.
A ještě pro jistotu přikládám dva screenshoty - nastavení Sic3r-u

Viděl bych to na nízkou teplotu. Materiál se nedokáže tavit vynechává a neslejvá se.
Osobně jsem zatím neměl v ruce ABS které by šlo tisknout tak nízkou teplotou.
Začínám s ABS na 230° a některé ABS tisknu až na 245°.
Osobně jsem zatím neměl v ruce ABS které by šlo tisknout tak nízkou teplotou.
Začínám s ABS na 230° a některé ABS tisknu až na 245°.
OK - dík, zkusím.
Ještě mám problém s podpěrama (support).
Ve Slic3r se dají nějak editovat, nebo to slicer dělá sám a nemůžu mu do toho zasahovat ?
Ve Slic3r se dají nějak editovat, nebo to slicer dělá sám a nemůžu mu do toho zasahovat ?
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
petrno píše:OK - dík, zkusím.
Dělá si to sám, myslím, že jde akorát nastavit výplň. Někdy dělá podpory naprosto debilně, třeba úzkou jehlu, která se při tisku ohýbá, někdy i ulomí. Pak zase udělá dlouhej širokej kvádr u kterýho je špatný oddělení do vlastního podepřenýho výtisku. Idealní je, když udělá římský sloupy, tedy podporu s rozšířenou hlavicí nahoře.
Jirka
RC model letadla z 3D tiskarny
TRex500, letadla AMR - Ultimate,VA models - Trinity, Ultimate, FMS - MSX v2, rádio Horus X10
Tak jsem se konečně dokopal k namontování hybridního breaku.
Zatím to vypadá velice solidně - dříve netisknutelné PLA Fillamentum jede bez ztráty kytičky, zvláště při dnešním vedru kdy tu mám 30°
Uvidíme co to bude dělat po pár hodinách.
Zatím to vypadá velice solidně - dříve netisknutelné PLA Fillamentum jede bez ztráty kytičky, zvláště při dnešním vedru kdy tu mám 30°
Uvidíme co to bude dělat po pár hodinách.
Re: RC model letadla z 3D tiskarny
Vypadá to pěkně
.
Ta váha není špatná.
Ty povrchy holt nic moc.
Na učení lítání výborný, ale pak člověk zatouží po pěkném éru a jde do laminátů.
Ta váha není špatná.
Ty povrchy holt nic moc.
Na učení lítání výborný, ale pak člověk zatouží po pěkném éru a jde do laminátů.
Mi u tisku PLA velmi pomohlo zmenšit zkrátit retrakci oproti ABS. U PLA podle mne dojde k tomu, že se "nacucne" zpět do hotbreaku a proteče kolem nahoru a ucpe ho... Mám HE 3Draty v.1.3 a po zmenšení retrakce na 0,4mm se mi to přestalo ucpávat...
Mám HE 3dráty V2 a ani když mám vypnutou retrakci některé PLA nešli vytisknout.
Už jsem to sem psal několikrát PLA Fillamentum je v podstatě na celokovu netisknutelné a potvrdili mi to i zástupci firmy Fillamentum.
Není to o retrakci ten materiál se rychle taví má velkou tepelnou vodivost a stačí spomalit nebo na chvilku zastavit a už je špunt nad heatbreake. Pomůže tomu mazání olejem, ale nejlepší je opravdu hybridní heatbreak.
PLA čína jde tisknout celkem v pohodě i na celokovu.
PLA Mladeč jak kdy mám několik vzorků a některé jdou bez problémů některé se ucpávají.
Už jsem to sem psal několikrát PLA Fillamentum je v podstatě na celokovu netisknutelné a potvrdili mi to i zástupci firmy Fillamentum.
Není to o retrakci ten materiál se rychle taví má velkou tepelnou vodivost a stačí spomalit nebo na chvilku zastavit a už je špunt nad heatbreake. Pomůže tomu mazání olejem, ale nejlepší je opravdu hybridní heatbreak.
PLA čína jde tisknout celkem v pohodě i na celokovu.
PLA Mladeč jak kdy mám několik vzorků a některé jdou bez problémů některé se ucpávají.