TBS Discovery a jeho klony
Re: TBS Discovery a jeho klony
Ahojte, tiež som sa dostal k tomuto rámu pokukovaním po TBS DISCOVERY a ked cena na BG bola cca 34€ nebolo o čom sa rozhodovať. Mal som pred tým klasický rám Sk450 prerobený na "DEADCAT" ale oproti Diatone White Sheep to bola veľká neskladná "krava". Diatone White Sheep je o niečo menší ale má prekvapivo veľa miesta na elektroniku, okrem NAZA lite mi nad seba vošiel ešte ESC QBrain 4x25 plus káblovačka. Antivibračná podložka na kameru spoľahlivo plní svoju funkciu. Batéria vojde s rezervou aj 5000 mAh. Mám len cca 10 letov a preto len taka minirecenzia ale lieta nádherne.
dík.
dík.
Diatone White Sheep, MJX f45,F3K Shark, Supra F5J, MiniCorado, Bixler2..... frsky Taranis
mmiro píše:Ahojte, tiež som sa dostal k tomuto rámu pokukovaním po TBS DISCOVERY a ked cena na BG bola cca 34€ nebolo o čom sa rozhodovať. Mal som pred tým klasický rám Sk450 prerobený na "DEADCAT" ale oproti Diatone White Sheep to bola veľká neskladná "krava". Diatone White Sheep je o niečo menší ale má prekvapivo veľa miesta na elektroniku, okrem NAZA lite mi nad seba vošiel ešte ESC QBrain 4x25 plus káblovačka. Antivibračná podložka na kameru spoľahlivo plní svoju funkciu. Batéria vojde s rezervou aj 5000 mAh. Mám len cca 10 letov a preto len taka minirecenzia ale lieta nádherne.
dík.
super, dik.. mna by zaujimali rozmery ak by si mohol napisat.. od stredov vrtul k protilahlemu stredu vrtule, proste kolko na kolko.. tiez uvazujem nad tymto ramom lenze ja mam gimbal tak vobec neviem ako by som ho tam dal.. chcem mat gimbal v predu nieco ako TBS PRO verzia..
Minno píše:
super, dik.. mna by zaujimali rozmery ak by si mohol napisat.. od stredov vrtul k protilahlemu stredu vrtule, proste kolko na kolko.. tiez uvazujem nad tymto ramom lenze ja mam gimbal tak vobec neviem ako by som ho tam dal.. chcem mat gimbal v predu nieco ako TBS PRO verzia..
osovo sú protiľahlé motory 48cm, gimbal sa dá použiť aj ten z BG ktorý ukazoval kolega vyššie vo videu len ho musíš trochu prispôsobiť, ale ide to. Na fotke prikladám ako by to vyzeralo. Je to tam len priložené.
Diatone White Sheep, MJX f45,F3K Shark, Supra F5J, MiniCorado, Bixler2..... frsky Taranis
Ja mám takto pripevnený gimbal a v pohode
Jak přenášíte vaše disko na místo startu?

Ještě mě napadla jedna otázka. Jak rychle jste už s Diskem letěli? Já mám zatím rekord 86 Km/hodinu, ale viděl jsem už údaj 170 km/hodinu, což mi přijde už dost ulítlé. Ale kámoš říkal že letěl přes 100 Km/h.
Ja to ještě nezkoušel, ale zato jsem včera s TBS Discovery, spadl...
Stalo se někomu něco podobného jako mě?
Při letu se mi najednou, bez jakékoliv výstrahy vyply všechny motory (při napětí 10.7V) a šel jsem dolů.
Je to vidět zde - https://www.youtube.com/watch?v=nsdvfpqrKqU
Je vidět jak se zastavily vrtule, stouplo napětí (zmenšil se odběr) a hurá po "ocase" k zemi.
Odneslo to spodní plato - příčně prasklé v zadní části, jinak nic.
-ŘJ Naza M-Lite ("flešnutá" na M-V2)
-Motory EMAX MT2213-935KV
-Regulátory AFRO 30A
Příčinu jsem nezjistil.
Po výměně baterie vše fungovalo normálně, do nízkého napětí, pod 11V, jsem zatím pro jistotu, nešel.
Každá rada vítaná, ale vzhledem k tomu, že to byly všechny motory zaráz, moc možností není.
Typoval bych to na něco v Naze.
Na ztrátu signálu mám nastavený FS - Home a Land.
Stalo se někomu něco podobného jako mě?
Při letu se mi najednou, bez jakékoliv výstrahy vyply všechny motory (při napětí 10.7V) a šel jsem dolů.
Je to vidět zde - https://www.youtube.com/watch?v=nsdvfpqrKqU
Je vidět jak se zastavily vrtule, stouplo napětí (zmenšil se odběr) a hurá po "ocase" k zemi.
Odneslo to spodní plato - příčně prasklé v zadní části, jinak nic.
-ŘJ Naza M-Lite ("flešnutá" na M-V2)
-Motory EMAX MT2213-935KV
-Regulátory AFRO 30A
Příčinu jsem nezjistil.
Po výměně baterie vše fungovalo normálně, do nízkého napětí, pod 11V, jsem zatím pro jistotu, nešel.
Každá rada vítaná, ale vzhledem k tomu, že to byly všechny motory zaráz, moc možností není.
Typoval bych to na něco v Naze.
Na ztrátu signálu mám nastavený FS - Home a Land.
Nákazu léčím systematicky - "Pěkně kulkou po kulce".
http://www.vscharlie.rajce.idnes.cz
No 3,5v na článek je poměrně dost hraniční hodnota. To doletavam pouze v nouzi. Tohle ale vypadá jak kdyby se vypnula elektronika a přestalo to řídit. Kdyby tam nebyly afro regulátory tak bych řekl že to regulátory odpojili.
Tohle ale spíš vypadá na baterku vzhledem k tomu že se vypnula i kamera před pádem na zem.
Tohle ale spíš vypadá na baterku vzhledem k tomu že se vypnula i kamera před pádem na zem.
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
To bych bral, kdyby...
-Na tom videu je vidět (i když to nemusí být přesné), že napětí při odpojení pohonu, je ca 10,7-8V, což je 3.59 - 3.6V na článek.
-Baterky se odpojily v konektoru pádem-při nárazu na ocas, nikoliv v letu.
-Nikde v návodu k Naze se nepíše, že je na ni nastaveno nějaké napětí, při kterém odpojí pohon.
To by byla docela zásadní informace, která by byla určitě zvýrazněna, ale nic jsem nenašel ani v manuálu pro Naza M Lite, ani Naza M-V2.
Jenom obecná zmínka u toho nastavovýní ochrany, že při nízkém napětí hrozí pád.
-ESC mne taky napadly (nejsem si jist jestli jsou tam AFRO 20A, nebo AFRO 30A), ale i tak ani jedno z nich by nemělo mít "ochranu proti nízkému napětí" odstavením pohonu.
Takže příčinu odstavení motorů neznám, napadá mne opravdu jenom ta Naza.
I když nevím, proč by měla odstavit při nějakém nespecifikovaném napětí pohon.
To by byl u ŘJ pro koptéry dost hrubý úlet...
Dodatek..
Protože jsem později chtěl nastavit na Naze tu "ochranu napětí", byl do servisního konektoru zapojený "hlídač napět (pípák), nastavený na 3,6V na článek a ten ani nepíp.
Což mimochodem znamená, že čidlo na Naze proměřuje dolů.
Normálně ho používám na dvěstěpadesátkách a je v pořádku.
Jinak 10,7V (3,56V/čl) podle mých zkušeností znamená, že v baterce je ještě aspon 28-30% kapacity.
Hraniční - bězně používané napětí tříčlánku, je přibližně 10,5V ( 3,5V/čl), dá se jít i níž, až na 10V, zhruba 3,3V/čl, ale to je opravdu nouzovka a články jsou totálně prázdné.
-Na tom videu je vidět (i když to nemusí být přesné), že napětí při odpojení pohonu, je ca 10,7-8V, což je 3.59 - 3.6V na článek.
-Baterky se odpojily v konektoru pádem-při nárazu na ocas, nikoliv v letu.
-Nikde v návodu k Naze se nepíše, že je na ni nastaveno nějaké napětí, při kterém odpojí pohon.
To by byla docela zásadní informace, která by byla určitě zvýrazněna, ale nic jsem nenašel ani v manuálu pro Naza M Lite, ani Naza M-V2.
Jenom obecná zmínka u toho nastavovýní ochrany, že při nízkém napětí hrozí pád.
-ESC mne taky napadly (nejsem si jist jestli jsou tam AFRO 20A, nebo AFRO 30A), ale i tak ani jedno z nich by nemělo mít "ochranu proti nízkému napětí" odstavením pohonu.
Takže příčinu odstavení motorů neznám, napadá mne opravdu jenom ta Naza.
I když nevím, proč by měla odstavit při nějakém nespecifikovaném napětí pohon.
To by byl u ŘJ pro koptéry dost hrubý úlet...
Dodatek..
Protože jsem později chtěl nastavit na Naze tu "ochranu napětí", byl do servisního konektoru zapojený "hlídač napět (pípák), nastavený na 3,6V na článek a ten ani nepíp.
Což mimochodem znamená, že čidlo na Naze proměřuje dolů.
Normálně ho používám na dvěstěpadesátkách a je v pořádku.
Jinak 10,7V (3,56V/čl) podle mých zkušeností znamená, že v baterce je ještě aspon 28-30% kapacity.
Hraniční - bězně používané napětí tříčlánku, je přibližně 10,5V ( 3,5V/čl), dá se jít i níž, až na 10V, zhruba 3,3V/čl, ale to je opravdu nouzovka a články jsou totálně prázdné.
- ddano007
- Kontaktovat uživatele:
1, do akej miery mas presne meranie napatia? 10,5V pod zatazou sa mi zda vcelku OK.
2, skor by som to tipoval na nejaky reset riadiacej jednotky. Mas nejake kondiky na napajani?
2, skor by som to tipoval na nejaky reset riadiacej jednotky. Mas nejake kondiky na napajani?
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
3.56V znamená, že se vybíjecí křivka dostala do tzv. kolena a napětí článku už prudce klesá. Po vypnutí a chvíli pauzy pak znovu vyleze nahoru a dostaneš to, co jsi změřil.
Jinak řečeno, napětí článku kleslo pod prijatelnou mez a asi BEC nebo jiná elektronika to nepobrala. Takže závěr - spadl jsi patrně na hluboké vybití baterky.
Jinak řečeno, napětí článku kleslo pod prijatelnou mez a asi BEC nebo jiná elektronika to nepobrala. Takže závěr - spadl jsi patrně na hluboké vybití baterky.
TO "ddano07"
Já taky, ale nevím proč..
Napětí, co snímá Naza, kolísalo v době odpojení mezi 10,7-10,8V (je top vidět na videu) a pípák, nastavený na 3,6v/čl taky ani nepíp.
ŘJ je napájená z té "víceúčelové jednotky napájení", ta má dva kondíky, jinak nic.
Pípák používám klasiku - LiPo alarm 2-8S, viz. http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=71082
Podle mých zkušeností, je poměrně přesný, ověřeno voltmetrem.
Tyto pípáky běžně používám na dvestěpadesátkách se stejným nastavením v/čl a ještě senestalo, že by mi ŘJ jednotka někdy vypla.
Ani při nastavení 3,4V/čl - parkrát jsem zkoušel baterky vycucnout do mrtě, aby jsem si ověřil, kolik mám času mezi tím, než začne pípat (při nastavené 3,6V/čl) a tím, než hrozí pád, popřípadě zničení baterek.
A ani při 3,4V/čl, se mi u koptéry nikdy nestalo, že by nejaká jednotka, nebo regulátory, vyply motory.
TO "jio"
Nechápej mne prosím špatně, nebo jako jako nějaký útok či trucovité odseknutí, jenom nevím jak to co dále napíšu, lépe, nebo jinak, vyjádřit
Nejsem žádný začátečník, dalo by se dokonce říci, že už o tom něco málo vím.
Modelařím už více, než 25 let a nějaké zkušenosti jsem už pobral, i v problematce LiPolek.
Přesto nepokládám napetí 3,6V/čl při zátěži, za "hluboké vybití baterky".
To, že při určitém mezním napětí následuje "rychlý" pokles napětí, samozřejmě vím.
Důraz kladu na slovo rychlý, což je poměrně relativní pojem.
Nikdy se mi nestalo, ani jsem o tom nikdy neslyšel, že by tento pokles byl v řádu zlomků sekund, které by pípák, nebo snímač napětí ŘJ nezaznamenal.
ESC AFRO poberou i nižší napětí a Naza, to je otázka, protože jak jsem se už zmínil, nikde jsem nenašel údaj o minimálním napětí pro tuto ŘJ.
Proto se ptám, jestli se něco podobného (při napětí 3čl. 10,7V), s touto jednotkou už někomu stalo.
Já taky, ale nevím proč..
Napětí, co snímá Naza, kolísalo v době odpojení mezi 10,7-10,8V (je top vidět na videu) a pípák, nastavený na 3,6v/čl taky ani nepíp.
ŘJ je napájená z té "víceúčelové jednotky napájení", ta má dva kondíky, jinak nic.
Pípák používám klasiku - LiPo alarm 2-8S, viz. http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=71082
Podle mých zkušeností, je poměrně přesný, ověřeno voltmetrem.
Tyto pípáky běžně používám na dvestěpadesátkách se stejným nastavením v/čl a ještě senestalo, že by mi ŘJ jednotka někdy vypla.
Ani při nastavení 3,4V/čl - parkrát jsem zkoušel baterky vycucnout do mrtě, aby jsem si ověřil, kolik mám času mezi tím, než začne pípat (při nastavené 3,6V/čl) a tím, než hrozí pád, popřípadě zničení baterek.
A ani při 3,4V/čl, se mi u koptéry nikdy nestalo, že by nejaká jednotka, nebo regulátory, vyply motory.
TO "jio"
Nechápej mne prosím špatně, nebo jako jako nějaký útok či trucovité odseknutí, jenom nevím jak to co dále napíšu, lépe, nebo jinak, vyjádřit
Nejsem žádný začátečník, dalo by se dokonce říci, že už o tom něco málo vím.
Modelařím už více, než 25 let a nějaké zkušenosti jsem už pobral, i v problematce LiPolek.
Přesto nepokládám napetí 3,6V/čl při zátěži, za "hluboké vybití baterky".
To, že při určitém mezním napětí následuje "rychlý" pokles napětí, samozřejmě vím.
Důraz kladu na slovo rychlý, což je poměrně relativní pojem.
Nikdy se mi nestalo, ani jsem o tom nikdy neslyšel, že by tento pokles byl v řádu zlomků sekund, které by pípák, nebo snímač napětí ŘJ nezaznamenal.
ESC AFRO poberou i nižší napětí a Naza, to je otázka, protože jak jsem se už zmínil, nikde jsem nenašel údaj o minimálním napětí pro tuto ŘJ.
Proto se ptám, jestli se něco podobného (při napětí 3čl. 10,7V), s touto jednotkou už někomu stalo.
Ano, proto jsem psal že je to hraniční hodnota ne kritická, sám je dolétávám zhruba na stejnou hodnotu akorát 4 články. Po dosednutí v klidu je na článkách cca 3,6-7 což je ok. Já bych to přesto viděl na tu baterku a nějakou špičku v elektronice. Pokud by byly rozhozené články a jeden výrazně slabší tak by to měl pípák oznámit. Kdyby motor nebo regl tak vypadne jen jeden. Takže zbývá naza nebo baterka.
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
- ddano007
- Kontaktovat uživatele:
to VSCharlie: A kolko si potom do tej baterky dobijal? Z toho vies posudit, ci bola na nule, alebo nie.
Ako mas riesene napajanie v koptere ( co ti taha ta napajacia jednotka)?
to jio: Nechcem sa skriepit, ale vychadzam z toho, ze letel 3-clanok. Na Taranise mam nastavene na telemetrii dve urovne varovania ( ak to prepocitam na 3-clanky, lebo na heli lietam 6-clanky): vyssiu mam 10.3 - 10.55V, nizsiu mam o 0.2V nizsie. Pristavam, ked mi zacne vrieskat telemetria na vyssiu uroven, t.j. kdesi medzi tym a stava sa, ze pri pristavani vrieska aj spodna uroven. Vzdy v baterke zostane 20-25% kapacity - to si kontrolujem pri dobijani.
Jasne, ze zalezi na kondicii baterky a na tom, ake C-ecka z nej tahas, ale napr. regulatory umoznuju cut-off az kdesi pri 3.0 - 3.3 V/clanok, takze 10.5V pod zatazou pre mna nie je na nulovu baterku.
Z toho, ze - aspon podla toho videa - vypli naraz vsetky regulaky, skor tipujem na riadiacu jednotku...
Ako mas riesene napajanie v koptere ( co ti taha ta napajacia jednotka)?
to jio: Nechcem sa skriepit, ale vychadzam z toho, ze letel 3-clanok. Na Taranise mam nastavene na telemetrii dve urovne varovania ( ak to prepocitam na 3-clanky, lebo na heli lietam 6-clanky): vyssiu mam 10.3 - 10.55V, nizsiu mam o 0.2V nizsie. Pristavam, ked mi zacne vrieskat telemetria na vyssiu uroven, t.j. kdesi medzi tym a stava sa, ze pri pristavani vrieska aj spodna uroven. Vzdy v baterke zostane 20-25% kapacity - to si kontrolujem pri dobijani.
Jasne, ze zalezi na kondicii baterky a na tom, ake C-ecka z nej tahas, ale napr. regulatory umoznuju cut-off az kdesi pri 3.0 - 3.3 V/clanok, takze 10.5V pod zatazou pre mna nie je na nulovu baterku.
Z toho, ze - aspon podla toho videa - vypli naraz vsetky regulaky, skor tipujem na riadiacu jednotku...
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
Píšu z vlastní zkušenosti. Mám starší baterky a u nich jsem měl nastaveno u Taranise na telemetrii pro F450 první varování na 3.5V a druhé na 3.4V. Nebyl s tím problem. Koupil jsem nové a málem se mi stalo to stejné. Jediným rozdílem bylo, že jsem v případě druhého varování byl zrovna na přistání. Proto jsem jen spadl z cca 30cm a bez následků.
A proto tipuji, že elektronika nepobrala ten pokles. Nevím co znamená pípák, pokud to hlídá nejslabší článek, tak je při 3,6V ještě dost času. Pokud to je průměr, tak to může být právě ta příčina.
A proto tipuji, že elektronika nepobrala ten pokles. Nevím co znamená pípák, pokud to hlídá nejslabší článek, tak je při 3,6V ještě dost času. Pokud to je průměr, tak to může být právě ta příčina.