ASP 7,5
Re: ASP 7,5
Zdar, mohl by mi prosím někdo poradit ohledně motoru ASP S46A (7,5) v tomto:
1) musím pořídit nový karburátor (na původním jsou stržené závity upevňovacích šroubů). Předpokládám, že potřebuji toto, je to tak?
http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=6664
Když jsem karburátor rozebral, zbyla v něm dutá tryska, proti které se pohybuje (volnoběžná) jehla na šoupátku. Nevím jak tuto trysku demontovat, případně zda je to vůbec nutné; jestli není součástí výše uvedeného náhradního dílu.
2) Pod víkem hlavy válce motoru je 1ks těsnění (plochý kroužek z tenkého plechu). Je to tak správně, nemají být 2ks (ptám se proto, že v sadě s 1ks těsnění pod zadní víko jsou 2ks těsnění pod hlavu a vůbec se všude prodávají po 2)
díky
1) musím pořídit nový karburátor (na původním jsou stržené závity upevňovacích šroubů). Předpokládám, že potřebuji toto, je to tak?
http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=6664
Když jsem karburátor rozebral, zbyla v něm dutá tryska, proti které se pohybuje (volnoběžná) jehla na šoupátku. Nevím jak tuto trysku demontovat, případně zda je to vůbec nutné; jestli není součástí výše uvedeného náhradního dílu.
2) Pod víkem hlavy válce motoru je 1ks těsnění (plochý kroužek z tenkého plechu). Je to tak správně, nemají být 2ks (ptám se proto, že v sadě s 1ks těsnění pod zadní víko jsou 2ks těsnění pod hlavu a vůbec se všude prodávají po 2)
díky
To co máš v odkazu, je jen holé těleso karburátoru, takže z toho starého by si musel všechna "střeva" přendat do nového tělesa. Napadá mě ale jiná možnost. V jakém modelu máš ten motor? Nedal by se ten původní karburátor pootočit a udělat nové závity? Nebo po pořádném odmaštění ty šroubky zalepit epoxidem. Připadá mi zbytečné měnit celé těleso, nebo dokonce celý karburátor.
Ta jedna podložka pod hlavou je v pořádku.
Lark píše:To co máš v odkazu, je jen holé těleso karburátoru, takže z toho starého by si musel všechna "střeva" přendat do nového tělesa. Napadá mě ale jiná možnost. V jakém modelu máš ten motor? Nedal by se ten původní karburátor pootočit a udělat nové závity? Nebo po pořádném odmaštění ty šroubky zalepit epoxidem. Připadá mi zbytečné měnit celé těleso, nebo dokonce celý karburátor.
Dík za odpověď.
No kdybych ho pootočil, tak dráha pohybu páky šoupěte nebude rovnoběžná s osou motoru a mohl by být problém s chodem táhla k servu plynu. Navíc bych musel pořídit závitnici, takže zadarmo by to taky nebylo. A taky by bylo složité trefit přesně polohu otvorů, stojanovou vrtačku též nemám. Když šroubky zalepím, tak se to bude hůř demontovat při čištění. Výměna střev je snadná (už jsem ho rozebral a složil), kromě té trysky, u které právě nevím, zda ji vůbec budu potřebovat dostat ven, nebo zda je součástí náhradního dílu. Nechci ho objednávat dokud to nebudu vědět, protože by se mi mohlo stát, že mi bude nanic (když tam tryska nebude a nepodaří se mi ji z původního dostat).
Pokud ti to pomůže, tak tady máš rozstřel. Nic lepšího jsem na rychlo nenašel. Při tom pootočení by se samozřejmě musela upravit dráha ovládacího táhla. Trochu nechápu nějakou častou potřebu demontáže karburátou. Já karburátor čistil jen po vekých haváriích a to jsem stejně demontoval celý motor. Ty zalepené šroubky ale půjdou v případu potřeby po nahřátí vytočit, nebo se dá karburátor vyčistit i na motoru. Záleží jak je k němu přístup.
Dík. Ohledně trysky jsem poslal dotaz Pelikánovi, tak snad se kouknou a bude to jasné. Prošel jsem náhradní díly na ASP, co mají na stránkách. Je tam snad všechno, ale právě tato tryska samostatně ne, tak by snad mohla být nedemontovatelnou součástí těla, uvidím...
pokud to chápu tak mas strzeny ten zavit v tom telese. Pokud je to tak, tak neres nove telo, protoze to strhnes i na nem. To teleso je z hrozne mekeho materialu. Ja mam ty motory dva a u obou jsem zavity strhl během chvile. Oni povoli i od vibraci chodu motoru.
Opravit to jde hodne jednoduse a potom to je na porad.
Pritiskni co nejvíce na O krozek k telu motoru karburator a udelej o číslo vetsi zavit, myslim ze to musis udelat závit M4.
Potom si zkrat na potrebnou delku dva M4 srouby a temi to utahni.
Pokud chces ještě lepsi uchyceni tak sroub M4 protahni skrz celej karbec a na druhou stranu dej samojistici matici. Takto to mam udelane na 7,5 i 8,5 a jedou krasne. Navíc puvodnim uchycenim mel karbec vždy snahu pritahovat vyduch kolem toho O krozku. Takto drzi o 100 procent lepe a je to jednoduse demontovatelne.
Opravit to jde hodne jednoduse a potom to je na porad.
Pritiskni co nejvíce na O krozek k telu motoru karburator a udelej o číslo vetsi zavit, myslim ze to musis udelat závit M4.
Potom si zkrat na potrebnou delku dva M4 srouby a temi to utahni.
Pokud chces ještě lepsi uchyceni tak sroub M4 protahni skrz celej karbec a na druhou stranu dej samojistici matici. Takto to mam udelane na 7,5 i 8,5 a jedou krasne. Navíc puvodnim uchycenim mel karbec vždy snahu pritahovat vyduch kolem toho O krozku. Takto drzi o 100 procent lepe a je to jednoduse demontovatelne.
Pokud dáš šroub M4 skrz, tak dost podstatně zmenšíš průřez otvoru za difuzérem. V takovém případu bych použil radši M3 a v oblasti otvoru alespoň zeslabil do tvaru "()" a při utahování dodržel polohu toho zeslabení, aby co nejmíň zmenšoval průřez.
Přesto si myslím, že to zalepení šroubků musí vyhovět. Při lepení přitáhnout karburátor ke karteru, aby byl napružený "O" kroužek.
Přesto si myslím, že to zalepení šroubků musí vyhovět. Při lepení přitáhnout karburátor ke karteru, aby byl napružený "O" kroužek.
Je to přesně tak, jedná se o závity na šrouby, kterými se karburátor upevňuje ke skříni.
Přiznám se, že obě navržené řešení (protažení šroubu skrz nebo větší závit) jsem též zvažoval. U protaženého šroubu se ale obávám zmíněného problému (snížení průřezu), je to ale určitě nejjednodušší a "nejfestovnější" řešení. Větší závit jste zkoušeli? Není pak potřeba též zvětšit otvor pro šroub ve skříni motoru? To bych trochu nerad, je to takové nevratné. Jestli je ale pravděpodobné, že nové těleso karburátoru dopadne brzy stejně, tak asi fakt nemá cenu ho teď kupovat.
Přiznám se, že obě navržené řešení (protažení šroubu skrz nebo větší závit) jsem též zvažoval. U protaženého šroubu se ale obávám zmíněného problému (snížení průřezu), je to ale určitě nejjednodušší a "nejfestovnější" řešení. Větší závit jste zkoušeli? Není pak potřeba též zvětšit otvor pro šroub ve skříni motoru? To bych trochu nerad, je to takové nevratné. Jestli je ale pravděpodobné, že nové těleso karburátoru dopadne brzy stejně, tak asi fakt nemá cenu ho teď kupovat.
Nic bych nepřevrtával, protože sprzníš i karter. Navíc M4 má větší stoupání závitu, takže ho v té tenké stěně strhneš ještě snáz. Epoxid na hliníku dost špatně drží, takže ti vlastně vytvoří jen jakousi "vložku" v tom strženém otvoru, a když bude potřeba, půjde to odstranit. Pořád jsi ale neodpověděl, proč máš potřebu časté demontáže karburátoru. Ten karburátor se dá vyčistit i na motoru a v nejhorším stačí vyndat jen rotační šoupátko a jehly.
Častější potřebou demontáže jsem myslel právě při čištění a konzervování motoru (po sezoně, nebo když předpokládám delší pauzu v použití), takže tak 1x až 2x ročně. Jinak motor bude běhat ve cvičném hornoplochu, konkrétní typ bude záležet na tom, jaký bude zrovna k mání (teď zrovna jen Solo Star), takže motor bude v každém případě dobře přístupný.
Ta stěna se mi nezdá tak slabá; vnitřní průřez totiž není kruhový jako vnější, ale v místě průchodu šroubu je stěna silnější, schematicky asi takto: -(I I)-, takže je tam tloušťka cca 2,5mm, možná 3mm (nemám teď u sebe šupleru, měřím jen pravítkem)...
Ta stěna se mi nezdá tak slabá; vnitřní průřez totiž není kruhový jako vnější, ale v místě průchodu šroubu je stěna silnější, schematicky asi takto: -(I I)-, takže je tam tloušťka cca 2,5mm, možná 3mm (nemám teď u sebe šupleru, měřím jen pravítkem)...
Ještě mě napadlo další řešení - použít naopak delší šrouby M3 a do karburátoru dát malé matice. Tím by se snížila světlost jen minimálně. Zase by to ale šlo špatně utáhnout a při povolení by matice upadla přímo do duté hřídele motoru.
Ty matičky dovnitř není vůbec dobrý nápad. Kdyby ti za chodu vypadla dovnitř, rozsekáš celý motor. Při konzervování motoru není potřeba vůbec nic rozebírat, jen tím opotřebováváš právě závity v hliníku. Stačí do něj karburátorem nastříkat trochu parafínového oleje (já používám i WD-40) a něklokikrát ten motor protočit a převrátit do různých poloh, aby se olej všude rozlil. Před začátkem provozu ho pak stačí propláchnout větším množstvím paliva, přebytek nechat vytéct výfukem a motor je připravený k dalšímu provozu.
Matice asi opravdu ne. Při čištění jsem asi příliš pečlivý; celý motor vždy rozeberu, vyčistím a až pak dávám parafinový olej.