Odbavování zásilek jdoucích do ČR přes Českou poštu

Nakupujete na internetu, hledáte radu jak zaplatit, co a kde koupit nebo schánice něco v modelářských kamenných prodejnách?
Odpovědět
Zpráva
Autor
daniel.vrsek

Re: Odbavování zásilek jdoucích do ČR přes Českou poštu

#661 Příspěvek od daniel.vrsek »

Ahoj, chtěl bych se zeptat, jak často se stává, že si ČP účtuje poplatek 99kč pro balíčky pod 22€ z HK? Díky.

Edit: tak jsem to tady nakonec našel (teda za předpokladu, že se toho moc za ty 3 roky nezměnilo), ale musel jsem pročíst celkem 11 stránek.

Pokud je to možné rozdělit na zásilky pod limitem DPH tj. v jedné zásilce zboží za max. cca 25 USD pak je obvykle výhodnější to rozdělit. Česká pošta účtuje 96 Kč na zásilku pod limitem DPH obvykle jen pokud si u ní ověřuje informace formou vyžádáním dokumentů k zásilce od adresáta, a to jen velmi výjimečně tj. musel byste mít opravdu obrovskou smůlu, aby na všechny ty rozdělené zásilky padlo výpalné 96 kč. Pokud tedy zásilku rozdělíte třeba na pět samostatných např. 4 x do 25 USD + 1 x do 20 USD tak s vysokou pravděpodobností všechny projdou bez DPH i bez výpalného 96 Kč.
malé zvíře

#662 Příspěvek od malé zvíře »

Objednal jsem si balíček s USA, který celníci zaručeně zadrží a budou chtít výpalné. Bohužel ale v době doručení balíčku budu na druhém konci světa, proto jsem balíček objednal na svého bratra (s jeho souhlasem :wink: ). Nebudou mít celníci problém s tím, že je balíček adresovaný jemu, ale platil jsem jej já (rozdílná shipping a billing adresa)? Bude stačit když můj bratr celníkům předloží fakturu z eshopu a výpis s PayPalu (oboje s mým jménem), nebo se k tomu budu muset nějak vyjadřovat i já?
Last one alive, lock the door!
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#663 Příspěvek od RCStudio »

Bill to ship to je pomerne bezne, bude je zajimat kolik to stalo a ne kdo to platil.
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
malé zvíře

#664 Příspěvek od malé zvíře »

Tak dnes další super perla od České Pošty. Přišla mi od nich klasická obálka o doložení celního dluhu a když jsem si jí pozorně přečetl tak jsem zjistil že jim ty podklady musím poslat ještě dnes, jinak jí zítra vrátí odesílateli... Takže ti tupci jí měli měsíc někde ve skladu a ani se neobtěžovali dát vědět (hlavně že od nich mám dostávat tyhle výzvy emailem).

A já blbec ještě prudím odesílatele že mi stále nic nedorazilo ať se poptá na poště kde ten balíček skončil. (zvracející smajlík)
Last one alive, lock the door!
Amper

#665 Příspěvek od Amper »

Hele nevite nekdo o nejakem rozumnejsim trackingu Sweden Post pripadne kde je poprudit jak to vypada ?

10 dni tam sviti "Direct Link, PostNord Receiving HUB, Item received for processing"
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Drondys

#666 Příspěvek od Drondys »

Amper píše:Hele nevite nekdo o nejakem rozumnejsim trackingu Sweden Post pripadne kde je poprudit jak to vypada ? 10 dni tam sviti "Direct Link, PostNord Receiving HUB, Item received for processing"

Na to můžeš rovnou zapomenout. U služeb jako Sweden Post ti obvykle zásilka spíš dorazí domů než se něco kloudného dozvíš z trackingu. Stručně řečeno je to víceméně jen takové šidítko aneb tracking k ničemu tj. jako by ani nebyl. :D
reseth

#667 Příspěvek od reseth »

Zdravím,
plánuju z HobbyKingu objednat Turnigy 9X a laboruju, jestli to objednat z EU skladu nebo z INTL. Cena je z číny cca $60.
Otázka zní: Dělaj celníci ještě HK problémy a je teda šance 90% že to zadrží? Když to vemu z EU, je to považovaný za proclený, nebo na tom je nálepka, že to nesplňuje články 9 a 10(goods not fulfilling the conditions prescribed by articles 9 and 10..) a celníci po mě i tak budou chtít clo?
Honzzzinek88
Kontaktovat uživatele:

#668 Příspěvek od Honzzzinek88 »

Z eu žádné clo není a je to rychlejší než z činy.
Youtube http://www.youtube.com/user/RcAirOSTRAVA/videos
Galerie http://rcairostrava.zonerama.com/
reseth

#669 Příspěvek od reseth »

Tak o rychlost mi nijak nejde, nepotřebuju to zítra. Každopádně teď jsem koukal na HK a z intl. skladu je nejmenší poštovný asi $25, takže to půjde stopro z EU skladu.
Díky
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#670 Příspěvek od jyrry »

reseth píše:... celníci po mě i tak budou chtít clo?

celníci požadují clo až nad 150USD... stále se tu bavíme o DPH... :roll:
Snahy vyjebat s celníkama mohou spustit novou vlnu přísnějších kontrol, tak jen dál :idea:
jyrry.webnode.cz
reseth

#671 Příspěvek od reseth »

Ok, tak doměřit DPH. Výsledek je (skoro) stejný, ale uznávám, výraz je špatně..
Mimochodem nevím, proč ta poznámka o "vyjebávání s celníkama". Ptal jsem se primárně proto, že konkrétně na HobbyKinga si podle zdejších příspěvků zasedli a stopovali i věci levnější než 22€. Byl jsem připravenej to uhradit, pokud by to zastavili. Nevim co ti na nákupu v zahraničí přijde divnýho, ale za "vyjebávání" bych označil, zásilky posílaný jako "gift" nebo chybně deklarovanou cenu zboží. Ne že by mi to osobně nějak vadilo, ale nic tu o tom skutečně nepadlo, takže ta poznámka byla dost lichá. Tu druhou otázku(dph z EU skladu) jsem položil, protože jsem od HK nic nebral a už se mi stalo, že přišla obálka z NL, ale byla označená jako neproclená, dokonce je podobná situace popsaná i v tomhle topicu(kolem strany 40).
jardah62

#672 Příspěvek od jardah62 »

Myslím, že kolega neměl na mysli tvůj případ, ale v minulosti časté zadávání jiné celní hodnoty proti reálu (stránky HK to nabízí) vedlo zákonitě k tomu, že celníci kontrolovali i zásilky, které byly deklarované a i reálně byly podlimitní - tzn. měly být bez DPH. Prostě ti, co u dražších zásilek zkoušeli, jestli to vyjde nebo ne (a kolikrát i vyšlo a dotyčný se tím i pochlubil) udělali všem ostatním medvědí službu. Dneska to vychází, že pokud je zboží v intl. i EU skladu a nejde rozdělit na podlimitní zásilky, tak se vyplatí vzít ho z EU (typicky rádia, LiPolky - ty letecky z intl. poslat nejde, velké motory,...). U rozdělitelného zboží (bižuterie, malé motory, regly,.....) když není spěch se vyplatí nechat si to poslat po kouskách z intl.. I když čím víc zboží objednáš, tak tím je výhodnost z intl. menší.
Na zboží z EU skladu se žádné clo, DPH ani "výpalné" nevztahuje, platíš jen poštovné (minimálně necelých 10$), zboží z intl. má poštovné podle hmotnosti (od 100g za 3$,.....1000g za 15$,...), DPH (21%) se neplatí při ceně zboží pod 22€ (cca 23,5$), clo (1,5-3% ?) se neplatí při ceně pod 150€ a je tu u nadlimitních zásilek poplatek poště za celní řízení (100 nebo 200CZK).
Není to úplně exaktně přesné (např způsob výpoču USD ekvivalentu 22€, stanovení "výpalného" poště,...), ale pro základní nástřel odkud co objednat to snad stačí.
Jardah
JosefSvejk

#673 Příspěvek od JosefSvejk »

jardah62 píše:Na zboží z EU skladu se žádné clo, DPH ani "výpalné" nevztahuje, platíš jen poštovné (minimálně necelých 10$), ...

Ta informace není úplně přesná. Před chvílí jsem objednával a poštovné bylo cca $1,5 při hmotnosti 190g.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
reseth

#674 Příspěvek od reseth »

jardah62: Díky za excelentní shrnutí. Především za informaci, že u HK šlo/jde měnit deklarovanou hodnotu. To jsem nevěděl a ještě jsem to nikde jinde nepotkal.

JosefSvejk: To poštovné si HK nějak spočítá. Orientační tabulku máš tady https://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_postagetable.asp.
Drondys

#675 Příspěvek od Drondys »

reseth píše:Ok, tak doměřit DPH. Výsledek je (skoro) stejný, ale uznávám, výraz je špatně...

Výsledek tak jako tak stejný není jelikož CLO je navíc obvykle mnohonásobně menší ne DPH. CLO bývá běžně mezi 1 až 5% zatímco DPH je 21%.

reseth píše:Mimochodem nevím, proč ta poznámka o "vyjebávání s celníkama". Ptal jsem se primárně proto, že konkrétně na HobbyKinga si podle zdejších příspěvků zasedli a stopovali i věci levnější než 22€...

Ono to bylo spíš jisté upozornění na to, aby se tady zas někteří nezačali chlubit podhodnocováním zásilek z Hobbykingu.

Těm dřívějším obstrukcím ze strany celní správy vůči zásilkám z Hobbykingu totiž předcházelo to, že se různě po Internetu a zejména na tomto serveru pravidelně někteří lidé nakupující na Hobbykingu chlubili tím jak si při dokončování objednávky záměrně nastaví nebo ponechají již implicitně nastavené menší procento z celkové částky pro celní deklaraci.

Hobbyking totiž podhodnocování zásilek jak už zde bylo zmíněno přímo umožňuje a dokonce to implicitně podhodnocuje na 30% z plné částky i lidem zejména začátečníků co se týče nakupování na Hobbykingu, kteří si toho ani nevšimnou.

Pak se nelze divit tomu, že když se to záměrné podhodnocování profláklo až na zdejší celní správu, že zareagovali tak jak zareagovali a v konečném důsledku na to pak doplatili i někteří ostatních lidé, kteří své zásilky neměli podhodnocené a jejich cena byla skutečně do 22Eur, ale jelikož byly celníky zadrženy tak za to následně Česká pošta vybírala již tehdy nechvalně známé tzv. "výpalné" 96 Kč. Takže to chlubení pak některé z lidí, kteří v tom byli nevinně, stálo jen zbytečné peníze navíc.

Takže doporučuji to dále již raději nijak nerozebírat.
Odpovědět

Zpět na „Internetové a jiné nákupy“