Výběr modelářského nabíječe

Nabíječky, zdroje, přístroje
Odpovědět
Zpráva
Autor
coro

Re: Výběr nabíječky

#436 Příspěvek od coro »

To s tým napätím 3,6V ako nula percent, je historická vec ktorá _možno_ už sa zmenila,
každopádne ak nemám nejaké aktuálnejšie grafy napätia, nemyslím že by som to chcel posúvať.
Po starom, pod 3,6 (naprázdno) fakt už bolo "koleno" a napätie len padalo, nemao zmysel vybiť jednotky mAh. A hovorilo sa že síce tam nejaké mAh ešte sú, ale môžu byť "nevratné"..
miglosch
Kontaktovat uživatele:

#437 Příspěvek od miglosch »

V příloze si můžete stáhnout tabulku kde je uvedené napětí Li-Po článku vs. kapacita uvedená v %

Myslím, že to může někomu pomoci nebo objasnit spoustu věcí :wink:
Přílohy
Li-Po voltage.jpg
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#438 Příspěvek od jyrry »

miglosch píše:... objasnit spoustu věcí ...

To je při nulovém odběru? Jaký je vnitřní odpor aku? Jaký bude očekávaný odběr?
To je celkem k ničemu, bez dalších údajů; tedy mně to nic neříká, nevím jak bych to využil ... :roll:
jyrry.webnode.cz
miglosch
Kontaktovat uživatele:

#439 Příspěvek od miglosch »

To je při nulovém odběru? Jaký je vnitřní odpor aku? Jaký bude očekávaný odběr?
To je celkem k ničemu, bez dalších údajů; tedy mně to nic neříká, nevím jak bych to využil ... :roll:

Jyrry řešil se tu storage režim a kapacita článků v % při různém napětí (přímo jsem reagoval na dva předcházející příspěvky), tak jsem to sem lidem dal aby to viděli v tabulce a naprosto zrovna od tebe nechápu, proč sem motáš nějaké odpory a odběry...

Samozřejmě, že se jedná se o orientační tabulku Li-Po článku v klidu a pokud ty ji nechápeš a nic ti to neříká, tak si jí prosím nevšímej, nekomentuj to a nech to ostatním :wink:

čus
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#440 Příspěvek od Celeron »

Hmm, pokud to je skutečně podle tabulky správně, tak tohle i tohle ukazuje stejný blbosti a to že 3,6V je cca 35%. Zdá se mi to minimálně podivný, že tři výrobky maji naprosto stejnou chybu.
Jirka
trud

#441 Příspěvek od trud »

Momentalne mam imax B6AC, ked ju hodim na merak tak sice ukazuje nabijacka 4,2V a povedzme 1A ale merak realne namera povedzme 3,87V ...nabijacka stale ukazuje 4,2V ale realne napetie na baterii stupa z tych 3,87V az ku 4,18-4,19V....takže nepresná? Pri vybijaní je to ešte večšia katastrofa...Je nastavene konecne napetie 3V (to aj ukaže na display) ale realne merak ukazuje cca 3,4V...teda nie je možné presne zmerať kapacitu.Je to vadný kus..alebo možu hrať úlohu aj nabijacie kable..su už par krat utrhnute a zacinovane (prechodovy odpor?).
A ešte otazka..pozna dakto (tym ze ju ma doma) overenu/premeranú nabíjačku ..kde sa da nastaviť aj 4,35V (lihv) a vybijacie napetie 2,7-2,8V-2,9V..najlepsie nie predvolene, ale pekne po krokoch 0,1V.(najlepsie s vystupom na PC)
Dakujem
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#442 Příspěvek od jyrry »

miglosch píše:... kapacita článků v % při různém napětí ...

Ano, kapacita. Využitelná kapacita, ta nás zajímá, mně tedy ano. Ale při jakém odběru? K čemu mi bude nabíječ/měřák který mi ukáže nějaká podivná procenta když o baterce mi daleko víc poví její vnitřní odpor. Tím chci naznačit že by se zájemce o nový nabíječ měl zajímat (mimo jiné) také o to zda přístroj umí změřit vnitřní odpor akumulátoru (jednotlivých článků), případně zda bude umět měřit napětí celkové i jednotlivých článků na baterii zatížené "pořádným proudem", třeba pohonem. To všechno umí například zmíněné nabíječe řady iCharge a nyní i Reaktor...

Jinak toto jsou LiPol Turnigy 5000mAh 20C skladované prakticky trvale v plně nabitém stavu - modrý je 2 sezony létaný (jeden ze čtyř ve starší - loňské - letové sadě pro F7F) a létal jsem s ním i letos, černý si odlétal své v Mossie a částečně v B-25; nyní slouží jako přenosný zdroj pro nabíjení (přijímačovek) a pro napájení kompresoru (pneu podvozky). Mají přiměřeně zvýšený vnitřní odpor ale jinak jsou (mechanicky) tvrdé jako po zakoupení - to je ostatně vidět...
5000mAh_20C.JPG
Je ovšem nutné poznamenat, že modré jsou používané s odběry 10C průměrně a tedy poskytnou motorový let v délce 1/10 hodiny. K čemu by mi byly odběry 35C když pak výdrž aku je nejvýš 1/35 hod. ... Prostě použití se liší a tím se může lišit i přístup, mám zato že to nelze příliš zjednodušovat a zobecňovat.
jyrry.webnode.cz
HonzaS

#443 Příspěvek od HonzaS »

jyrry píše:To je při nulovém odběru? Jaký je vnitřní odpor aku? Jaký bude očekávaný odběr?

Hyperion podobně "napovídá" jak na tom je připojená baterka - a v návodu bylo napsáno, že cokoliv pod (asi?) 70% je dost hrubý odhad a nemáš se tím řídit. Ale tak co je to Hyperion žejo. Low cost gadgets z hobbykingu jsou určitě minimálně o řád, nebo dva kvalitnější a přesnější :lol:
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
JosefSvejk

#444 Příspěvek od JosefSvejk »

trud píše:Momentalne mam imax B6AC, ked ju hodim na merak tak sice ukazuje nabijacka 4,2V a povedzme 1A ale merak realne namera povedzme 3,87V ...nabijacka stale ukazuje 4,2V ale realne napetie na baterii stupa z tych 3,87V az ku 4,18-4,19V....takže nepresná? Pri vybijaní je to ešte večšia katastrofa...Je nastavene konecne napetie 3V (to aj ukaže na display) ale realne merak ukazuje cca 3,4V...teda nie je možné presne zmerať kapacitu.Je to vadný kus..alebo možu hrať úlohu aj nabijacie kable..su už par krat utrhnute a zacinovane (prechodovy odpor?).

Tvé podezření na kabely je na místě. Nevím přesně, co si představit pod pojmem "hodím na merák", ale je potřeba si uvědomit, jak funguje servisní konektor. Ten slouží nabíječce právě k přesnému měření napětí na jednotlivých článcích během nabíjení či vybíjení. Servisák (včetně kablíků) je zatěžován nepatrným proudem, tudíž se na něm neprojeví téměř žádný úbytek napětí. Proto je třeba ho používat vždy, třeba i při nabíjení bez balancování (tak to dělám velmi často). Dobrá nabíječka ti během nabíjení umí ukázat i např. celkové napětí na článcích a taky napětí na výstupu (svorkách) nabíječky. Prostým odečtením získáš úbytek napětí na kabelech.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
trud

#445 Příspěvek od trud »

JosefSvejk píše:
Tvé podezření na kabely je na místě. Nevím přesně, co si představit pod pojmem "hodím na merák", ale je potřeba si uvědomit, jak funguje servisní konektor. Ten slouží nabíječce právě k přesnému měření napětí na jednotlivých článcích během nabíjení či vybíjení. Servisák (včetně kablíků) je zatěžován nepatrným proudem, tudíž se na něm neprojeví téměř žádný úbytek napětí. Proto je třeba ho používat vždy, třeba i při nabíjení bez balancování (tak to dělám velmi často). Dobrá nabíječka ti během nabíjení umí ukázat i např. celkové napětí na článcích a taky napětí na výstupu (svorkách) nabíječky. Prostým odečtením získáš úbytek napětí na kabelech.

Bavíme sa o 1 článku, a to ze nabíjačka ukazuje 4,2V a skutocne napetie je 3,87V je v podstate jedno lebo nakoniec vystúpa na 4,2V a tak ju nabije ako má, čo mi vadí ovela viac je ze ze vybíjanie skončí na 3,3-3,4 V aj ked ukazuje 3V. Takže imax B6 pri naíjaní ukazuje síce zle..ale nabije správne na 4,2V...pri vybíjani je však nanič. A kedže skladam batérie z 18650 potrebujem overiť kapacitu a ako sa správaju pod zaťažov. To však presne na imax B6 nejde.
Uvažujem nad Skyrc S60 AC ..nemá ju dakto?
JosefSvejk

#446 Příspěvek od JosefSvejk »

Aha, jednočlánek :roll: . Tak to je ono. V podstatě platí to, co jsem napsal, jen u jednočlánku nelze použít měření servisním konektorem a v tom je ta potíž. Nabíječka měří správně, ale na kabelech je úbytek napětí, protože jimi protéká proud a mají nějaký odpor (asi zbytečně velký). Udělej si nové kabely, dostatečně tlusté (velký průřez), co nejkratší a s velmi kvalitními konektory. Taky spojení (přechodový odpor) se samotným článkem musí být co nejlepší. U vybíjení nastav nižší napětí nebo použij menší vybíjecí proud.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
ZIPP
Kontaktovat uživatele:

#447 Příspěvek od ZIPP »

trud píše:
Bavíme sa o 1 článku, a to ze nabíjačka ukazuje 4,2V a skutocne napetie je 3,87V je v podstate jedno lebo nakoniec vystúpa na 4,2V a tak ju nabije ako má, čo mi vadí ovela viac je ze ze vybíjanie skončí na 3,3-3,4 V aj ked ukazuje 3V. Takže imax B6 pri naíjaní ukazuje síce zle..ale nabije správne na 4,2V...pri vybíjani je však nanič. A kedže skladam batérie z 18650 potrebujem overiť kapacitu a ako sa správaju pod zaťažov. To však presne na imax B6 nejde.
Uvažujem nad Skyrc S60 AC ..nemá ju dakto?

Já zase silně uvažuji o SKY RC D100 :wink:
Nemusíš vše vědět, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
ujovko
Kontaktovat uživatele:

#448 Příspěvek od ujovko »

Ahoj, aj keď debata trochu uhla od témy, pridám sa aj ja.
Kdesi vznikli zaručené informácie: STORAGE = 80% kapacity baterky, úžasné sú merače kapacity v % a pod.
Teda, vzal som baterku 2200 mAh, vybil som ju na 3V, dal na nabíjačku a nechal zapisovať priebeh.
- nabitie na 3,8V=STORAGE je cca 10% kapacity (takže nestačí len trochu dobiť na plnú kapacitu....). Je to len bezpečná rezerva pre dlhšie uloženie, aby sa baterka nevybila pod 3V.
- medzi 3,8 V (riadok 210) a prvou hodnotou 4,2V (riadok 2400) je 2200 meraní, kapacita šla z 183 na 1990 mAh. Je to takmer lineárne, merač kapacity by to mohol zvládnuť. Zrejme má v pamäti nejakú tabuľku alebo jednoduchú funkciu.
- ďalej medzi prvou hodnotou 4,2v (r.2400) po koniec nabíjania 4,2V (r.2800) je ešte 90 mAh. Je to len 5% celkového náboja, merač to určite nezvládne.
V grafe je aj čiara % kapacity. Nezhoduje sa ani trochu s tabuľkou HK.
Ak neveríte, vybite baterku a zapisujte si údaje z nabíjačky počas nabíjania: Napätie a Dodaný náboj.
Situácia je omnoho horšia pre starú baterku, ktorá má napr. reálne využiteľnú kapacitu napr. 50%=1100 mAh. Ako to, že merač pri 4,2V ukazuje 100% - je to 2200 mAh?. Veď pri nabíjaní vidíte, že ste do 2200 napchali napr. 1000 a to ešte so všetkými stratami a nepresnosťami.
NabijanieZippy2200.jpg
Přílohy
Z0513-2200-char1.xlsx
(408.37 KiB) Staženo 29 x
coro

#449 Příspěvek od coro »

ujovko píše:,,,
V grafe je aj čiara % kapacity. Nezhoduje sa ani trochu s tabuľkou HK.
Ak neveríte, vybite baterku a zapisujte si údaje z nabíjačky počas nabíjania: Napätie a Dodaný náboj.

Moc sa mi písať nechce keď ma tu mažú, ale neodpustím si ešte zvýrazniť že to si len nepochopil,
že napätie počas nabíjania alebo vybíjania nemá s uvedenou tabuľkou vôbec nič spoločné.
Tá uvádza elektrochemické napätie, keď je baterka v pokoji a ešte aj odležaná aspoň pár minút.
ZIPP
Kontaktovat uživatele:

#450 Příspěvek od ZIPP »

SKY RC D100 včera objednána. :wink: Pecka měl na ní akci tak bylo rozhodnuto :)
http://www.peckamodel.cz/produkt/rc-mod ... 00-nabijec
Nemusíš vše vědět, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“