Nosník křídla

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Pavel Holkup

Nosník křídla

#1 Příspěvek od Pavel Holkup »

Smazáno a vyřešeno.
Naposledy upravil(a) Pavel Holkup dne úte 17.11.2015 15:08, celkem upraveno 1 x.
blesk
Kontaktovat uživatele:

Re: Nosník křídla

#2 Příspěvek od blesk »

Ani jeden, chtělo by to mezi nosníky stojinu. Pokud by jsi ale stoji zamítl, tak varianta A, ať je to víc naplocho.
corona

#3 Příspěvek od corona »

Z obrázků ale taky musí být patrno, čím se ty varianty liší... :lol:

Já tam vidím na levý straně dvě verze s obdélníkovými nosníky a vpravo dvě s čtvercovými.
Pavel Holkup

#4 Příspěvek od Pavel Holkup »

Varianty se od sebe liší výškou nosníku, u varianty d je spodní nosník nižší.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od TomasC »

Varianta C.

Ale nejlepší bude udělat profil mnohem tlustší. To přinese největší pevnostní zisk. Chápu některé nevýhody, ale tohle bude nejlepší.
rodzr

#6 Příspěvek od rodzr »

Pavel Holkup píše:Varianty se od sebe liší výškou nosníku, u varianty d je spodní nosník nižší.

...ono by taky chtělo vědět, jakou hloubku bude mít ten profil, potažno jakou tloušťku, ba i co to bude za profil. Jinak to budf na tloušťku 14% a hloubku třeba 500 mm a rozhodně jinak na E 385 s hloubkou 190 mm....
Obecně - při třímetrovce dejme tomu hloubky u kořene 240 a na konci 160 a profilu tloušťky 10-12 % ti vyhoví 2x smrk 4x10 mm + stojina z balsy třeba na celou šíři nosníků ( dobře se to dělá ), vyztužená v cca první třetině ( spojka ) oboustranně třeba překližkou 0,8 mm. Na DS to nebude, ale na běžné poletování v pohodě...
Nemůžu si odpustit - proč se do toho pouštíš, když o tom nic nevíš?
A ještě jedna věc - třeba u PS křídla ( větroň tři metry ) prý nemusí být ani žádný nosník, jak dokládají mnohá gumová křídla některých českých výrobců ( nemající ovšem dlouhou životnost...)
lipanek

#7 Příspěvek od lipanek »

já bych ještě uvažoval o dýhovém potahu se skelnou tkaninou přilepenou epoxidem. U tohoto druhu potahu už nemusí být nosník. Pouzdra pro spojky se dávají do položeber a síly se roznesou právě tím potahem. V zadání není požadavek na absolutně "betovoná" křídla a tato metoda se běžně používá při "hromadné" výrobě křídel. Pokud jsou křídla velmi štíhlá, použil bych o vrstvu tkaniny víc bude to pevnější než nějaké smrkové nosníky.

Lipánek
Futaba T10 2,4 gHz; T-REX 600 E FBL BeastX; Protos FBL BeastX
X-quadrocopter APM2.5.2 vlastní rám
Pavel Holkup

#8 Příspěvek od Pavel Holkup »

Do dýhy se mi právě moc nechce. Bude tam profil AG 36. Tu pásku mám v šíři 120 cm, tak bych jí chtěl zužitkovat.
kocour
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od kocour »

Podle mého názoru varianta A s přidanou stojinou. V modelářských opříručkách se uvádí, že pevnost dřeva v tahu je 2násobná proti tlaku. Ale ve stavební normě pro navrhování dřevěných konstrukcí se uvádí pevnost v tlaku i tahu stejná. Snad by to mělo smysl jako zohlednění vzpěru tlačené pásnice, ale to se mi taky nezdá. S těmi pevnostními výpočty to je ošemetné. O použitém materiálu roho moc nevíš, o spolupůsobení ostatních částí konstrukce (tuhý potah a atd) taky ne. Průřezový modul, kteý má hlavní vliv na napětí, roste se čtvercem výšky. Já bych doporučoval šmírovat po podobných konstrukcích. Graupnerův Cirrus r. 3m, hl. u kořene 200 mm , 12% profil měl nosník 2x 5/3 mm, u kořene šikmo připojený další. Já bych odhadem dal u kořene každou pásnici 2x 3/8 mm vedle sebe, tak 400 - 500 mm, dál ke konci zeslabit na pásnice 1x 3/8. Stojina z tvrdé balzy 4 - 5 mm s léty na výšku , ke kraji zeslabit.Profil 10 - 12%, při hloubce 200 - 240 mm. Já nosník posuzuji tak. že křídlo v kostře podepřu na koncích a se zatížením trupem a rádiem křídlo snese důkladné zahoupání. Na obyčejné lítání bez velkých lomcováků mi to stačí, neuvažuji vystřelování na navijáku atd. Když se mi to nelíbí, přidám u středu ještě 1 pásnici.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
zz
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od zz »

Pavel Holkup píše:Potřebuji poradit s nosníkem na větroně cca 3 metry rozpětí. Která varianta dle obrázku bude výhodnější. Předem děkuji za odpovědi.
Nosník.jpg

Bez stojiny mezi nosníky o tom ani neuvažuj.
www.rckozmodrom.com
Vlasta Svoboda
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Vlasta Svoboda »

Nosník dvě stejné uhlíkové pásnice, jako stojina balsa s lety napříč a celé omotat kevlarem nebo něčím podobně nepřeškubnutelným. Stojina a omotání slouží pouze k tomu, aby se ty pásnice vůči sobě nehnuly. Když budou pevně fixovány, udrží to i slona. Dimenzování uhlíku viz. strých Hořejší (myslím, že to má na webu i Veka).
technology-3.gif

AG 36 má rovnou spodní stranu, takže jádro vyřezat takto:
Airfoil-L.jpg

Jak by mohl nosník vypadat:
wingtips_16.jpg

20120710_0028.jpg
OrDa

#12 Příspěvek od OrDa »

Třímetrovka s torzkou z lepicí pásky? Kolik to má celé vážit?
Tom1974

Re: Smazáno

#13 Příspěvek od Tom1974 »

Dokáže uhlíková trubka nahradit tu stojinu mezi nosníky? Stojina je pouze cca 30cm od středu křídla. Asi 20cm od středu je ještě uhlíková trubka zdvojená, pak pokračuje jedna po celé délce křídla. Konstrukční křídlo cca 3,6m.....
Přílohy
IMG_0799.JPG
Vlasta Svoboda
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Vlasta Svoboda »

Abych řekl pravdu, vůbec netuším, na co se to dívám.

Vidím pěkně vylepený hlavní nosník, kde u kořene v té topolovce jistě bude za nějaký čas ještě pouzdro a spojka křídla. Proč jsou však na místě kabeláže ty uhlíkové trubky, to nevím. Kdyby byly papírové a vedla jimi kabeláž od serv, tak to beru, ale takto nevím. Jestli mají nějak zvětšit pevnost křídla, tak dejme tomu že ho nějak podepřou. Ale s tuhostí určitě nepomůžou, muselo by se to celé překopat a postavit jinak.

Velmi jednoduše k tvému problému (ač nevím, o jaký typ modelu se jedná):
Potřebuješ/chceš, co stojinu, použít uhlíkovou trubku.
Teoreticky by to šlo, ale proč?
O co jde:
U nosníku, který je z pásnic, je kritické dokonalé podepření pásnic. To jest po celé šířce a rovně. Jen tak se zajistí rozumný poměr pevnost vs. hmotnost vs. objem. No, a pásnici trubkou dobře nepodepřeš. Leda bys ji navrtal do stojiny. A jak to potom omotáš? Pásnice budeš deformovat. Ne, šel bych jinou cestou.

Varianty:
1. Jeden řádně dimenzovaný nosník z uhlíkových pásnic
2. Jeden řádně dimenzovaný nosník z uhlíkové trubky (pro případ, že nechceš, aby šel ten uhlík vidět na povrchu křídla)
U obou je ještě možnost pomocného nosníku v místě oddělení klapek.

Bude to jednodušší (konstrukčně, stavebně), lehčí a elegantnější.

Jen ještě upozorňuji, že uhlíková trubka, která má sloužit jako nosník křídla, musí být pevná nejen na ohyb, ale také na krut. Což znamená, že musíš použít trubku motanou a ne protahovanou. A samozřejmě, raději větší průměr a tenčí stěna než obráceně.

To, co ukazuješ na obrázku, mně prostě prostě příjde konstrukčně nedotažené. Jako by původně čistě dřevěný model chtěl někdo zesílit uhlíkem a cpal to, kam se to vejde. Ale nic o tom modelu nevím, takže jen co tak tipuju z fotky.
Tom1974

#15 Příspěvek od Tom1974 »

Neberte to moc příručkově :D Ta uhlíková trubka je tam proste navíc. A proč ne na kabeláž papírovou trubku Vlasto? No prostě protože zbyla uhlíková :D Popravdě už teď se mi to křídlo oproti stavebnicovým zdá pevnější. Mezi nosníky ale ještě vlepím stojiny. OK, díky za odpověď..... :wink:
Odpovědět

Zpět na „Dílna“