Arduino a LED osvetlenie coptery

Dneska se procesory objevují všude, pokud máte nějaký nápad, či udělát, tak se neváhejte pochlubit.
Odpovědět
Zpráva
Autor
HynX
Kontaktovat uživatele:

Arduino a LED osvetlenie coptery

#1 Příspěvek od HynX »

Ahoj, mam urobene osvetlenie quadkoptery a chcel by som ho ovladat cez arduino. Jedna sa o tieto LED pasky z HK (nastrihane vid schema). Su na 12V a na internete som studoval, ci je to mozne a ako. Zistil som, ze sa to da cez MOSFETy, len potrebujem s tym pomoct.

Spravil som daku schemu, ktora bude pouzita 4x (na kazde rameno koptery), ako by to asi mohlo byt, len by som potreboval odobrit. Ale hlavne neviem, ake mosfety mam pouzit (nieco lahko zohnatelne). Taktiez neviem ake hodnoty maju byt pre R1 (je ho vobec treba?) a R3. R2 by tusim mal byt 10k ohm.

Mozete mi s tym pomoct? Diky ;)
Přílohy
led copy.jpg
Logo600SX • Spitfire Mk XVI (3D tlač) • Futaba 14SG
exanko

Re: Arduino a LED osvetlenie coptery

#2 Příspěvek od exanko »

Ahoj používal jsem podobný zapojení pro led pásky a arduino, použil jsem mosfet IRF530 s N-kanálem. Možná je ten mosfet zbytečně silný, ale jelikož je dobře k dostání tak jsem ho vzal. R2 jsem dal 1K, R3 tam pro MOSFETY být nemusí u NPN tranzistoru (třeba TIP120) se dává 100-200R. R1 jsem ještě neviděl používat, předřadné odpory jsou již na páscích vždy pro 3 diody (jeden segment pásku). V podstatě i ten R2 je jen pro ošetření stavu na tranzistoru, pokud není na pinu arduina nic nastaveno, můžeš ho tedy také vypustit. Nejsem elektro profesionál, tak mě opravte pokud se pletu. Zapojení používám pro tohle http://www.youtube.com/watch?v=d9jnjdRmB6E a je to funkční 16 hodin denně :D
HynX
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od HynX »

Dakujem za komplexnu odpoved ;) Takze to staci takto?
Přílohy
copterled.png
copterled.png (4.37 KiB) Zobrazeno 4737 x
Drondys

#4 Příspěvek od Drondys »

Použij třeba Arduino NANO s 5V úrovní.

R1 je už na té pásce s LED tj. není potřeba tam dávat další odpor.
R2 = 1k (doporučuji ho tam dát)
R3 není při zapojení na digitální výstup Arduina potřeba.

N-MOSFET stačí úplně třeba IRLML2502 viz tento odkaz, který je doslova za babku.

zapojeni.jpg
HynX
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od HynX »

Drondys píše:Použij třeba Arduino NANO s 5V úrovní.

R1 je už na té pásce s LED tj. není potřeba tam dávat další odpor.
R2 = 1k (doporučuji ho tam dát)
R3 není při zapojení na digitální výstup Arduina potřeba.

N-MOSFET stačí úplně třeba IRLML2502 viz tento odkaz, který je doslova za babku.
Presne tak, pouzijem NANO, mam doma jedno nevyuzite. R2, tam teda dam. Diky za typ na MOSFET ;)
exanko

#6 Příspěvek od exanko »

Dej tam ten 1k R2 pro lepší pocit. Jen to zapojení toho pásku máš trochu matoucí, na jednom dílku pásku jsou vždy 3x LED a ochranný odpor v sérii a dílky jsou pak zapojeny paralelně. Takže máš na schématu jakoby dva dílky pásku, ale chybí ti tam odpor. Pokud použiješ pásek co je na 12V (jako ten z HK) tak ten odpor na sobě bude mít, tudíž na něj připojíš jen 12V z baterky (svorka +) a tranzistor (pin D = drain) na -. Píšu jen proto, aby si to schéma někdo špatně nevyložil a nezapojil tak pouze diody bez odporu, v případě lipo baterky by o ně rychle přišel.

EDIT: Drondys to napsal krátce a výstižně, přesně tak jak jsem to chtěl napsat já.
HynX
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od HynX »

exanko píše:Dej tam ten 1k R2 pro lepší pocit. Jen to zapojení toho pásku máš trochu matoucí, na jednom dílku pásku jsou vždy 3x LED a ochranný odpor v sérii a dílky jsou pak zapojeny paralelně. Takže máš na schématu jakoby dva dílky pásku, ale chybí ti tam odpor. Pokud použiješ pásek co je na 12V (jako ten z HK) tak ten odpor na sobě bude mít, tudíž na něj připojíš jen 12V z baterky (svorka +) a tranzistor (pin D = drain) na -. Píšu jen proto, aby si to schéma někdo špatně nevyložil a nezapojil tak pouze diody bez odporu, v případě lipo baterky by o ně rychle přišel.

EDIT: Drondys to napsal krátce a výstižně, přesně tak jak jsem to chtěl napsat já.
Ano mas pravdu, zakreslil som to matouco. Spravim to podla nakresu od Drondys-a.
Drondys

#8 Příspěvek od Drondys »

HynX píše:Diky za typ na MOSFET ;)

Jen na doplnění datasheet k tomu MOSFETu IRLML2502 je viz tento odkaz.
marcel3032

Arduino a osvetlenie

#9 Příspěvek od marcel3032 »

Ahjte, chcel by som si osveliť model s pomocou arduina. Tri režimy ovládateľné zo zeme, v prvom nesvieti nič, v druhom to bliká a v treťom svieti resp. svieti pristavacie svetlo. Dá sa to? Ako to zapojiť? Vedeli bi ste mi to nakresliť?
Marcel
Naposledy upravil(a) marcel3032 dne pon 16.11.2015 17:33, celkem upraveno 1 x.
JosefSvejk

Re: Arduino a osvetlenie

#10 Příspěvek od JosefSvejk »

marcel3032 píše:Ahjte, chcel by som si osveliť model s pomocou arduina. Tri režimy ovládateľné zo zeme, v prvom nesvieti nič, v druhom to bliká a v treťom svieti resp. svieti pristavacie svetlo. Dá sa to? Ako to zapojiť? Vedeli bi ste mi to nakresliť?
Marcel

Kdyby se ti nechtělo stavět a programovat, mrkni ke mně do fotogalerie, jestli by se ti něco nehodilo :wink: .
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
marcel3032

Re: Arduino a osvetlenie

#11 Příspěvek od marcel3032 »

JosefSvejk píše:Kdyby se ti nechtělo stavět a programovat, mrkni ke mně do fotogalerie, jestli by se ti něco nehodilo :wink: .

Ďakujem, mne sa ale práve chce niečo vyrábať :) a budem mať z toho určite lepší pocit :D
JosefSvejk

#12 Příspěvek od JosefSvejk »

To ti plně schvaluji :wink: . Já jsem si taky chtěl trošku zabastlit a udělat něco do svých modelů. Protože mám pár destiček navíc, rozprodávám "přebytky" modelářům za cca nákupní ceny součástek. Baví mě to.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
mior
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od mior »

Ako svieti ten pásik, keď napätie baterky klesne napr na 10 V?

Práve kvôli tomu používame zapojenie, kde je tranzistor ako zdroj konštantného prúdu. A ani dramatický pokles napätia baterky nespôsobí pokles jasu LEdiek.
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od ddano007 »

10V je na LED pasy v pohode, pri lietani v noci dokoca musim na koptere znizovat jas...
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
Odpovědět

Zpět na „Procesory a jiné vychytávky“