Turnigy TGY-i6, ovládání křidélek
Turnigy TGY-i6, ovládání křidélek
Jsem starší, mírně pokročilý modelář a potřeboval bych poradit. Dosud asi tři roky létám a padám s Alfou 1500 se setovým radiem.. Abych se posunul tak jsem koupil Soliuse a k tomu radio Turnigy TGY-iA6. Abych se ze začátku pojistil proti pádům, koupil jsem stabilizaci FC 150 a zkušený modelář mi ji pomohl instalovat a zalétnout, potud v pořádku. Mrzí mě ale to, že musím použít pro křidélka Y-kabel na kanále 1 a tím jsem omezen při nastavení dalších funkcí. Ten modelář mi řekl (současně je dlouhodobě nedostupný, takže to nemohu s ním ještě řešit),že bohužel toto radio má kanály 5 a 6 obsazeny pro volbu vypínačů nebo potenciometrů, takže 6 nelze použít pro křidélka přesto, že na obrázku v manuálu jsou křidélka označeny 1 a 6. Asi jsem "natvrdlý", ale nejde mi na rozum, že by ta 6 byla takhle vyřazena. Na 5 mám stabilizaci. Mohl by mi někdo poradit? Jestli je to banalita, tak se omlouvám, ale fóru jsem nic nenalezl.
- JosefSvejk
Re: Turnigy TGY-i6, ovládání křidélek
A co je to za stabilizaci? Ta má dvoukanálové ovládání křidélek?
Edit: má, tak nic.
Edit: má, tak nic.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
max4354 píše:Ten modelář mi řekl, že bohužel toto radio má kanály 5 a 6 obsazeny pro volbu vypínačů nebo potenciometrů, takže 6 nelze použít pro křidélka přesto, že na obrázku v manuálu jsou křidélka označeny 1 a 6. Asi jsem "natvrdlý", ale nejde mi na rozum, že by ta 6 byla takhle vyřazena. Na 5 mám stabilizaci. Mohl by mi někdo poradit? Jestli je to banalita, tak se omlouvám, ale fóru jsem nic nenalezl.
Taký myšlienkový skvost sa tak často nepočuje.
Hoci ja také rádio nemám, tak letmým nahliadnutím do manuálu mi napadlo riešenie, aby si mal krídielká na kanáli 6:
- Neaktivuj 6-ku ako Auxiliary channel
- Nastav: Mix is On, Master: Ch1, Slave: Ch6, Pos.Mix: 100% (alebo Neg.Mix: 100%, aby ti krídielká išli, tak ako majú ísť), Offset: 0%.
A malo by to ísť. Diferenciáciu tam asi nenastavíš (hoci cez End Pointy by sa to malo dať), ale ako som už zmieňoval, také rádio nemám a manuál som prebehol len zbežne.
Je třeba na vysílači nastavit mod "flaperon a potom se křidélka zapojí do kan.1-6 aby fungovaly jak mají. Na pátý kanál se přiřazuje přepínač,kterým se ovládá mod stabilizace jako začátečník,pokročilý nebo akro.režim.
Takže vaši otázku rozdělím na dvě - jak nastavit druhá křidélrk na na ch6 bylo řečeno výše. Druhá strana problému je v tom, že FC 150 druhá křidélka neumí (v rámci klasického ovládání - S-V-P-K ) -výstup druhých křidélek je pouze dtto jako ch1 (takže něco jsko Y kabel ), tím musíte zapomenout na flaperony a difetenci výchylek. Druhý výstup křidélek se uplatní pouze v režimu delta křídlo. Jsem vlastníkem FC 150 a tato funkční vlastnost mě dost otrávila - pro kluzáky (s motorem) dost velký nedostatek. Ještě se zeptám - už jste s tou stabilizací někdy letěl - v případě. že ne, tak vám dám pár dobrých rad - mne první pokusy s FC150 stály jeden model.
Uvedené schema vstupů a výstupů je naprosto správné ale pohříchu se nikde v manuálu FS150 neříká jaké jsou funkční vztahy mezi vstupy a výstupy - pro uvesený příklad alikace je funce výstupů stejná ať na vstup AIL2 je přiveden výstup z přijimače (např.ch6) nebo není - výstupy AIL1 a AIL2 FS150 jsou totožné a odpovídají hodnotě vstupu na AIL1 (to znamená, že inverse druhého křidéla se dělá polohou serva - ve většině modelů bude tato podmínka splněná).
JASSoft píše:Uvedené schema vstupů a výstupů je naprosto správné ale pohříchu se nikde v manuálu FS150 neříká jaké jsou funkční vztahy mezi vstupy a výstupy - pro uvesený příklad alikace je funce výstupů stejná ať na vstup AIL2 je přiveden výstup z přijimače (např.ch6) nebo není - výstupy AIL1 a AIL2 FS150 jsou totožné a odpovídají hodnotě vstupu na AIL1 (to znamená, že inverse druhého křidéla se dělá polohou serva - ve většině modelů bude tato podmínka splněná).
Dík za objasnění, todle podle návodu a obrázku by mne ani ve snu nenapadlo že to je jen rozdvojka.