Dotaz , točit ze předu bez asistence

Chcete začít s copterem a nenašli jste odpověď v některém z již existujících témat.
Zpráva
Autor
Troll

Re: Dotaz , točit ze předu bez asistence

#31 Příspěvek od Troll »

Děkuji . :)
zdzd

#32 Příspěvek od zdzd »

Amper píše:Z meho pohledu neni problem se sledovanim i pred objektem a to takto :

Rozjedu se - puk tim ziska informaci o smeru (pripadne ma v sobe kompas coz nepredpokladam protoze pak by nemohl byt hozen do batohu libovolne) a copter se presume dopredu pred pozici.

Popojedu o metr dopredu (proti copteru) a poslu novou pozici - ze dvou pozic se da spocitat trajektorie drahy a copter se posune o metr pred pozici. Proste si to predstavte tak ze okolo vas je namalovany kruh a coptere je jedno kde na tom kruhu je. Zda za vama nebo pred vamam. Proste jede po vasi draze s urcitym ofsetem plus miri kameru na vasi pozici.

Bude to chtit nejake filtry pro reakci pri rychle zmene smeru ale pokud je kamera sirokouhla tak nemusi drzet smer/pozici uplne dokonale. Asi nikdo neceka ze bude zamceny stale dokonale ve stredu obrazu.

No a samozrejme je potreba pocitat s tim ze kolem mne v te kruznici nesmi bejt zadne prekazky. Coz u surfovani neni problem a u lyzovani to muze byt problem i pri presnem nasledovani (liznu to kolem stromu a copter ji muze chytit) a je tomu treba prizpusobit jizdu.

Ono je to asi tak stejně jednoduché jako rozdíl mez tím přívěs táhnout a přívěs tlačit...
zdendaK

#33 Příspěvek od zdendaK »

Tak jsem zvědav na to Lilly. Tady to asi zatím nevyřešíme. Na jaře budeme chytřejší.Jinak pro Ampera, souhlasím, že na sjezdovce to nelze. Byl by i problém obecně s majitelem, hnal by mě svinským krokem :)ve francii by mi to asi vysvětlovala i policie, ale představa u toho jachtingu mě docela láká.
T-REX 700N/ Goblin 700Spirit ,PROTOS, EXTRA 330L 3W157 futaba FG12 2,4Ghz
Ticcino

#34 Příspěvek od Ticcino »

zdzd píše:Ono je to asi tak stejně jednoduché jako rozdíl mez tím přívěs táhnout a přívěs tlačit...

To přirovnání mi nepřijde úplně blbý.
Je to náročnější, ale jde to.

Nicméně, ztotožňuji se s názorem, který tady zazněl, já bych si podobnou hovadinu nad hlavou lítat nenechal. Nějak tomu nevěřím a přijde mi to blbý.
Stačí mi už teď, v Práglu nebo v Benátkách, všude choděj lidi se štanglema a natáčej si svoje ksichty.
Blíží se doba, kdy místo štangle bude mít každej v kapse puk a budou se natáčet sefie-dronama. Myslím, že si otevřu obchod s prakama a modelínou...
DJIvison

#35 Příspěvek od DJIvison »

Až fčil jsem si to přečetl pořádně, "točit ze předu" asi žádná, většinou jenom zezadu.
Koptera totiž jenom sleduje "vysilač", neumí "předbíhat".
MJX F45, Walkera Tali H500, DJI P3A
zdendaK

#36 Příspěvek od zdendaK »

A postavit to tak aby kroužila kolem vysílače. Věděla by kde je bod a v okruhu cca 25-30m ?
OK2BUH

#37 Příspěvek od OK2BUH »

Proč by nemohla koptéra natáčet zepředu? Pixhawk to umí a APM možná taky. Dá se zvolit jestli má letět vlevo, vpravo, přímo nade mnou, nebo zepředu nebo zezadu a v jaké vzdálenosti. Počítá si to predikci pohybu mezi dvěmi GPS souřadnicemi a je celkem jedno jestli koptéru táhnu za sebou nebo tlačím před sebou. Když prudce změním směr tak při tažení to vypadá víc přirozeně. Při tlačení může chvíli zaváhat a potom se obloukem snaží dostat přede mě. Automaticky to mění i náklon kamery.
JosefSvejk

#38 Příspěvek od JosefSvejk »

Ale o tom se tady přece celou dobu bavíme. Ono to vždycky "nějak" půjde, ale nikdy to nepůjde stejně dobře jako zezadu nebo jako kdyby sledovaný objekt následoval kameru. Ani jedno z dosud uvedených videí nepředvedlo "solidní" záběry zepředu, o které by asi tazatel měl zájem.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
OK2BUH

#39 Příspěvek od OK2BUH »

Ono to "tlačení" zas až tak blbě nevypadá, dokonce se to zdá jako záměr. Letí přede mnou, já prudce uhnu, ona točí kameru za mnou, potom letí chvíli bokem ode mě, pomalu předběhne a zase je přede mnou. Zkusím něco natočit ale v tomto počasí mě nikdo ven nedostane, necháme to na jaro.

edit: "tlačení" je náročnější na rychlost, musí mít rezervu na to předjíždění v zatáčkách. Natáčet lyžaře při slalomu 5 metrů před ním nemůže stíhat. Z 50-ti metrů to už půjde, koptéra letí pomalu z kopce a otáčí kameru doleva doprava.
zdendaK

#40 Příspěvek od zdendaK »

OK2BUH píše:Ono to "tlačení" zas až tak blbě nevypadá, dokonce se to zdá jako záměr. Letí přede mnou, já prudce uhnu, ona točí kameru za mnou, potom letí chvíli bokem ode mě, pomalu předběhne a zase je přede mnou. Zkusím něco natočit ale v tomto počasí mě nikdo ven nedostane, necháme to na jaro.

edit: "tlačení" je náročnější na rychlost, musí mít rezervu na to předjíždění v zatáčkách. Natáčet lyžaře při slalomu 5 metrů před ním nemůže stíhat. Z 50-ti metrů to už půjde, koptéra letí pomalu z kopce a otáčí kameru doleva doprava.

tak na to se budu těšit, jsem zvědav , jak to dopadne a držím palce :)
Amper

#41 Příspěvek od Amper »

2OKBUH - Nevis zda je to nastaveni Pixhawku nebo vlastnost Tower appky ? Nemuzu najit kde se to nastavuje u coptery.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
OK2BUH

#42 Příspěvek od OK2BUH »

Amper píše:2OKBUH - Nevis zda je to nastaveni Pixhawku nebo vlastnost Tower appky ? Nemuzu najit kde se to nastavuje u coptery.

To bude vlastnost Tower appky, v Pix nic nenastavuju. Ale to patřičné menu se tam objeví až je ve vzduchu. Musím odstartovat mobilem, visí na místě a čeká na povel follow me. Tam se dá zadat vpředu, vzadu, vlevo, vpravo nebo nad a vzdálenost a výška.
tomashr

#43 Příspěvek od tomashr »

OK2BUH píše:edit: "tlačení" je náročnější na rychlost, musí mít rezervu na to předjíždění v zatáčkách. Natáčet lyžaře při slalomu 5 metrů před ním nemůže stíhat. Z 50-ti metrů to už půjde, koptéra letí pomalu z kopce a otáčí kameru doleva doprava.

Díky za pěknou formulaci, tohle jsem se dříve snažil taky popsat, ale tvé vyjádření je jasnější...
Amper

#44 Příspěvek od Amper »

OK2BUH píše:To bude vlastnost Tower appky, v Pix nic nenastavuju. Ale to patřičné menu se tam objeví až je ve vzduchu. Musím odstartovat mobilem, visí na místě a čeká na povel follow me. Tam se dá zadat vpředu, vzadu, vlevo, vpravo nebo nad a vzdálenost a výška.

V tom pripade to vypada ze mavlink bude prenaset do copteru jen souradnice copteru (kam ma letet), jak se otocit a nastaveni pro gimbal. A veskery vypocet tedle operace bude provadet appka na mobilu. U mobilu to problem neni, tam je vykonu dost ale nacpat to do maleho puku asi nepujde splachnout (pro Pix) jen 8bit avrkem ktere bude valit souradnice.

Musim na to mrknout, myslim ze LinkOne by to mohl stihat i pocitat a ma na sobe gps, Bluetooth i lipol management a i seriovku navic pro zapojeni LR telemetrie.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
OK2BUH

#45 Příspěvek od OK2BUH »

Vypadá to tak. Pixhawk je při follow me v módu Guide, takže appka mu posílá souřadnice kam má letět a výpočet dělá appka. Zajímavé je to, že můj mobil nemá kompas a přitom to funguje dobře. Akorát když se vrtím na místě tak se koptéra nevrtí. :)
Odpovědět

Zpět na „Coptery - začátečník“