Jak vyměnit potenciometry ve simulátorovém "vysílači"
-
pseudopilot
Jak vyměnit potenciometry ve simulátorovém "vysílači"
Dobrý den,
potřeboval bych vyměnit vydřené potenciometry v tomto transmitteru, který vlastním:
http://www.peckamodel.cz/produkt/simula ... Gwodl2sIwg
Má už hodně ojeté potenciometry. Nemáte prosím někdo tušení, kde se dají sehnat náhradní nebo případně jiné s obdobnými parametry, které by šly např. po drobných mechanických úpravách ukotvení potenciometru ve vysílači použít? Asi mi budete radit, ať si pořidím nový transmitter, který stojí 700 Kč, ale nejprve se snažím najít cestu, jak levněji opravit ten starý...
Jinak všechny 4 "páčkové" potenciometry vypadají totžně, akorát na třech je údaj 100° a na jednom (na obrázku) 85°...
Pokud bych připojil nějaký obyčejný potenciometr, který se otáčí ve větším úhlu, bylo by možné kalibrací v simulátoru obejít skutečnost, že by pracoval v podstatě v menším rozmezí než ten původní?
Děkuji za případné rady...
potřeboval bych vyměnit vydřené potenciometry v tomto transmitteru, který vlastním:
http://www.peckamodel.cz/produkt/simula ... Gwodl2sIwg
Má už hodně ojeté potenciometry. Nemáte prosím někdo tušení, kde se dají sehnat náhradní nebo případně jiné s obdobnými parametry, které by šly např. po drobných mechanických úpravách ukotvení potenciometru ve vysílači použít? Asi mi budete radit, ať si pořidím nový transmitter, který stojí 700 Kč, ale nejprve se snažím najít cestu, jak levněji opravit ten starý...
Jinak všechny 4 "páčkové" potenciometry vypadají totžně, akorát na třech je údaj 100° a na jednom (na obrázku) 85°...
Pokud bych připojil nějaký obyčejný potenciometr, který se otáčí ve větším úhlu, bylo by možné kalibrací v simulátoru obejít skutečnost, že by pracoval v podstatě v menším rozmezí než ten původní?
Děkuji za případné rady...
Re: Jak vyměnit potenciometry ve simulátorovém "vysílači"
Pokud je vydřené jen to pokovení, tak je náprava jednoduchá:
Na dráhu připájet tenký plíšek (kdysi se tak opravovala serva za pomoci malé podložky pod šroub), anebo jezdec propojit se středem kouskem kablíku. Neotáčí se to o tolik aby se utrhnul.
Na dráhu připájet tenký plíšek (kdysi se tak opravovala serva za pomoci malé podložky pod šroub), anebo jezdec propojit se středem kouskem kablíku. Neotáčí se to o tolik aby se utrhnul.
Pokud chrastí jezdec na dráze (a ta není nadměrně vydřená), tak bych vyčistil lihem.
Zkusit zda dostatečně pruží. Dráhu namazal nějakým "Kontaktolem".
Dobře sloužila i červená Diava. Po natření se to musí hlídat a častěji čistit a mazání obnovit.
Zkušenost z kontaktů na relé je: Zlepší se to, ale za pár měsíců nebo rok je to hořší než původní stav.
Na běžcích někdy bývá něco jako velmi měkká (běžec ji musí promáčnout-setřít) nevodivá vazelina.
Je to opatření proti vydírání uhlíkové dráhy.
Pokud má běžec bodový kontakt, je možno zkusit natvarování do nevychozené stopy.
Dráhy s dlouhými kovovými začátky nebudou běžné.
I kdyby se upravilo netypické uchycení poťáků musel by se vybrat typ kdy usek má potřebný odpor
a kraje překlenout. Otázkou je zda průběh je lineární a zda běžec chodí po celé dráze.
S uvážením toho všeho, mechanika levného simulátoru (případně i s elektronikou) je asi schůdnější.
Dobře sloužila i červená Diava. Po natření se to musí hlídat a častěji čistit a mazání obnovit.
Zkušenost z kontaktů na relé je: Zlepší se to, ale za pár měsíců nebo rok je to hořší než původní stav.
Na běžcích někdy bývá něco jako velmi měkká (běžec ji musí promáčnout-setřít) nevodivá vazelina.
Pokud má běžec bodový kontakt, je možno zkusit natvarování do nevychozené stopy.
I kdyby se upravilo netypické uchycení poťáků musel by se vybrat typ kdy usek má potřebný odpor
a kraje překlenout. Otázkou je zda průběh je lineární a zda běžec chodí po celé dráze.
S uvážením toho všeho, mechanika levného simulátoru (případně i s elektronikou) je asi schůdnější.
-
pseudopilot
guchar píše:Pokud chrastí jezdec na dráze (a ta není nadměrně vydřená), tak bych vyčistil lihem.
Tak jsem zkoušel rozchodit ten potenciometr, ale nešlo to. Není to poprvé, už jsem ho mnohokráte v minulosti rozebíral a čistil, ale v poslední době byly poruchy častější
a navíc se mi ho teď nepodařilo rozchodit. Výměna mi příjde lepší, protože už je to hodně ojeté. Poté jsem si zkusil koupit obyčejný potenciometr podobných parametrů za 30Kč, který však má maxima odhademi při 280° otočení. Zkusil jsem ho jenom připájet a kalibrovat v simulátoru. Zjistil jsem, že je takto možné dosáhnout plných výchylek i v případě že použiji menší (v podstatě libovolně velkou) část dráhy, vše závisí jenom na kalibraci pro jednotlivé kanály v simulátoru. Zatím se mi tedy zdá, že v podstatě můžu použít téměř libovolný potenciometr. Neznáte nějaké kvalitní a relativně levné potenciometry používané např. v jiných rádiích? Možná bych se mohl pokusit nainstalovat tyto...
Odpověď na tuto otázku neznám, ale kdysi jsem řešit stejný problém a šlo to do odpadu, že se mi nepodařilo sehnat přesně rozměrově stejný potenciometr.
Takže pozor i na rozměry.
-
pseudopilot
jio píše:Odpověď na tuto otázku neznám, ale kdysi jsem řešit stejný problém a šlo to do odpadu, že se mi nepodařilo sehnat přesně rozměrově stejný potenciometr.
Ty rozměry problém budou. Budu muset koupit asi něco, co má velmi mírně delší a tlustší osičku, podle které by snad měl jít zbrousit plast, do kterého byla zavedena mírně tenčí osička původního potenciometru. Totožné rozměry asi neseženu, tak budu muset trochu hoblovat a modifikovat. A když to výjde, tak si nakoupím více (snad poměrně laciných) bežně dostupných potenciometrů a dám tak ročně třeba kolem 150 Kč na potenciometry místo 700 Kč na nový transmitter...
No nevím, možná trochu kravina, ale kdo si hraje, nezlobí
pseudopilot píše:...Zkusil jsem ho jenom připájet a kalibrovat v simulátoru. Zjistil jsem, že je takto možné dosáhnout plných výchylek i v případě že použiji menší (v podstatě libovolně velkou) část dráhy, vše závisí jenom na kalibraci pro jednotlivé kanály v simulátoru. Zatím se mi tedy zdá, že v podstatě můžu použít téměř libovolný potenciometr. Neznáte nějaké kvalitní a relativně levné potenciometry používané např. v jiných rádiích? Možná bych se mohl pokusit nainstalovat tyto...
Jakykoliv linearni bude fungovat pac se tam akorat rozdeluje napeti a stejne se to musi kalibrovat softem... samozrejme nebrat viceotackovy...
Rekl bych ze v tech sim ovladacich za par kacek zadne specialni potenciometry stejne nejsou ... i ten nejlevnejsi pokud pasuje bude OK .... staci prebrat v elektru co bude sedet....
A jeste kdyz uz si u toho kuteni a rozebirani ... nenapasoval by si tam nahodou jen obycejnej novej trimr k te puvodni osicce? rozhodne nejlevnejsi varianta ....
pro"pseudopilot" Ty rozměry problém budou. Budu muset koupit asi něco, co má velmi mírně delší a tlustší osičku, podle které by snad měl jít zbrousit plast, do kterého byla zavedena mírně tenčí osička původního potenciometru. Totožné rozměry asi neseženu, tak budu muset trochu hoblovat a modifikovat. A když to výjde, tak si nakoupím více (snad poměrně laciných) bežně dostupných potenciometrů a dám tak ročně třeba kolem 150 Kč na potenciometry místo 700 Kč na nový transmitter...
[/quote]
Ahoj, napiš odkud jsi. měl bych jeden potenciometr se stejným číslem, akorát je celkově kratší, má délku 21mm.
Ahoj, napiš odkud jsi. měl bych jeden potenciometr se stejným číslem, akorát je celkově kratší, má délku 21mm.
MCPX-BL, blade 130x,trex 500, trex 550 dominator, dx7
- dagx
- Kontaktovat uživatele:
Jestli jsi z okolí nebo se Ti to vyplatí,přijeď si pro celej vysilač.
viewtopic.php?f=98&t=75097
viewtopic.php?f=98&t=75097
https://www.youtube.com/user/dagxcz/videos
http://dagx.rajce.idnes.cz/
http://dagx.rajce.idnes.cz/
Sběrače potenciometru jezdí po odporové dráze v určitých "stopách",
které jsou vydřené. Stačí ty sběrače vyhnout trošičku doboku, aby "chytly" novou stopu, a bude to OK (možná)
které jsou vydřené. Stačí ty sběrače vyhnout trošičku doboku, aby "chytly" novou stopu, a bude to OK (možná)
-
pseudopilot
Děkuji za další doporučení či nabídky. Do Kralup je to pro mě trochu z ruky. Zatím jsem do transmitteru vyzkoušel dva potenciometry. Jeden teslácký 5k za 30 Kč a jeden z Číny 10k za 19 Kč.
Ten teslácký pracuje trochu lépe jelikož je citlivější. Nakonec jsem tam dal ten z Číny, který není tak citlivý, ale není tam zase až takový rozdíl a vyžadoval méně rozsáhlé úpravy než ten teslácký. Jelikož se jedná o potenciometr plynové páky, tak se necitlivost čínského projevuje spíše jenom v rámci rozsahu jednotlivých stupňů udaných "zoubky", takže to prakticky nemá moc vliv. Ale na ovládání pohyblivých ploch asi dám raději ten teslácký, až taky odejdou, nebo nějaký jiný, na který třeba do té doby narazím. Hlavně je potřeba vybrat potenciometr, jehož osička jde při otáčení zlehka, jelikož ty původní potenciometry šly velmi zlehka. Pokud by se otáčely s příliš velkým odporem, tak by zase pružinky nemusely zvládat vracet páky do neutrálu... Ten teslácký ty pružinky dle zkoušení nejspíš zvládnou a ten čínský jsem nezkoušel....
Vypadá to příšerně, musel jsem celkově ubrousit plast i totálně zbrousit osičku potenciometru, ale funguje to... (:
Ten teslácký pracuje trochu lépe jelikož je citlivější. Nakonec jsem tam dal ten z Číny, který není tak citlivý, ale není tam zase až takový rozdíl a vyžadoval méně rozsáhlé úpravy než ten teslácký. Jelikož se jedná o potenciometr plynové páky, tak se necitlivost čínského projevuje spíše jenom v rámci rozsahu jednotlivých stupňů udaných "zoubky", takže to prakticky nemá moc vliv. Ale na ovládání pohyblivých ploch asi dám raději ten teslácký, až taky odejdou, nebo nějaký jiný, na který třeba do té doby narazím. Hlavně je potřeba vybrat potenciometr, jehož osička jde při otáčení zlehka, jelikož ty původní potenciometry šly velmi zlehka. Pokud by se otáčely s příliš velkým odporem, tak by zase pružinky nemusely zvládat vracet páky do neutrálu... Ten teslácký ty pružinky dle zkoušení nejspíš zvládnou a ten čínský jsem nezkoušel....
Vypadá to příšerně, musel jsem celkově ubrousit plast i totálně zbrousit osičku potenciometru, ale funguje to... (: