Startovani nitro rc modelu

Pokud to má kola, jezdí po asfaltu nebo v terénu.
Zpráva
Autor
alesak17

Startovani nitro rc modelu

#1 Příspěvek od alesak17 »

Dobry den, koupil jsem si rc nitro model tamiya s motorem HOBAO HYPER 12 H-1212 (original motor mam v krabici) a model nelze nastartovat. Parkrat se mi to podarilo a chytlo to a po chvilce chciplo a potom uz nic. Z vyfuku pri starovani zacne litat nitro, ale nic vic. Svicka zhavi celou spiralu. Nevim presne nastaveni vyrobce bohatosti ani nastaveni jehly. Nebo aspo cca aby to chytlo, pak uz bych si to snad doladil. Byvaly majitel rikal ze auto jezdilo bez problemu ale ze uz asi rok s nim nevyjel a model nepouzil, nemuze byt neco v tom? Diky moc za kazdou radu a pomoc
dudaj

Re: Startovani nitro rc modelu

#2 Příspěvek od dudaj »

pokud je v pořádku svíčka jak píšeš, tak myslím jsou 2 možnosti má to málo paliva, ale to by blaflo po chvilce a zhaslo ve vysokých otáčkách . Takže to spíš budeš mít uchlastaný.
Úplně přiškrť přívod paliva a zkus to znovu, dokud to neblafne . A pak zkoušej pomalu palivo přidávat.
Mezi startováním udělej kratičkou přestávku, ať se svíčka může vzpamatovat ze zahlcení palivem.
alesak17

#3 Příspěvek od alesak17 »

Pri prvnim startu to ma chut chytnou, blafne to, ale pak nic, zacne z vyfuku litat palivo a tim to skonci. Kdyz vytahnu svicku je sucha, parkrat protocim bez svicky, vratim ji tam, udelam to same asi 5 krat zapumpuji, pak to protocim z ucpanym vyfukem a pak nasadim zhavitko a roztocim to, zase to blafne a zacne litat palivo a konec, takhle porad dokola, jehla by mela byt nastavena podle navodu 3 a pul otoceni od utazeni, ale z tou bohatosti, to nevim, zkousel jsem vse mozne a vzdy mi to plive palivo z vyfuku
FilipV
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od FilipV »

Zkus 1,5-2 otáčky hlavní jehly
alesak17

#5 Příspěvek od alesak17 »

Ok zkusim a dam vedet, a jak mam nastavit bohatost, myslim si, ze to bude asi rozhozene
FilipV
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od FilipV »

Hlavní jehla je ta velká, ta se seřídí na max otáčky tu dej na 1,5-2, tu malou, která je obvykle na klíč, nebo šroubovák, říká se jí volnoběžná, tu vytoč 1-1,5 otáčky, tou se potom ladí přechody otáček. Asi tak v kostce :wink:
edit: teď jsem se koukal na ten karburátor, horní je hlavní, spodní volnoběžná
Naposledy upravil(a) FilipV dne pon 28.12.2015 18:57, celkem upraveno 1 x.
dudaj

#7 Příspěvek od dudaj »

alesak17 píše:Pri prvnim startu to ma chut chytnou, blafne to, ale pak nic, zacne z vyfuku litat palivo a tim to skonci. Kdyz vytahnu svicku je sucha, parkrat protocim bez svicky, vratim ji tam, udelam to same asi 5 krat zapumpuji, pak to protocim z ucpanym vyfukem a pak nasadim zhavitko a roztocim to, zase to blafne a zacne litat palivo a konec, takhle porad dokola, jehla by mela byt nastavena podle navodu 3 a pul otoceni od utazeni, ale z tou bohatosti, to nevim, zkousel jsem vse mozne a vzdy mi to plive palivo z vyfuku

no ale klíčový je, jestli motor chcípá na nízkých otáčkách (bohatá směs) nebo ve vysokých (chudá směs)
musíš si najít systém a točit jehlou třeba jenom o 1/4 otáčky i míň !
FilipV
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od FilipV »

Jo, ale nejdřív mu musí chytit, bez toho ho neseřídí, potom už i o jeden zoubek :wink:
dudaj

#9 Příspěvek od dudaj »

FilipV píše:Jo, ale nejdřív mu musí chytit, bez toho ho neseřídí, potom už i o jeden zoubek :wink:

souhlas, ale on píše : "Parkrat se mi to podarilo a chytlo to a po chvilce chciplo a potom uz nic"
"Pri prvnim startu to ma chut chytnou, blafne to, ale pak nic, zacne z vyfuku litat palivo a tim to skonci"

Takže z toho to může poznat.

Může mít něco přicpanýho a vůbec to nemusí být o jehle.
Pokud po natlačení paliva to blafne , pak je právě důležitý, jestli to vyskočí do otáček a chcípne a nebo to skomírá stříká palivo do výfuku a zhasne. Podle mě má uchlastáno. Píši to od začátku.

stačí skřípnout hadičku a ví na čem je. :)
alesak17

#10 Příspěvek od alesak17 »

Kdyz se mi to podarilo nastartovat, tak pri volnobehu to bezelo krasne cca 30 vterin, potom jsem chtel zkusit jezdit, a po chvilce pridavani plynu to slo ale na plny plyn to zdechlo a uz jsem to nenatocil. Pak jsem vytocil svicku, protocil a znova, nechal jsem to bezet na volnobech a v pohode, pak jsem pridal a konec.Ted to jen blafne na prvni start tak ze to chytne, ale hned to chcipne a to ve volnobehu, kdyz do toho lehce pridam, neblafne to vubec, ale ihned leta palivo z vyfuku. Predtim to aspon chytlo a pri volnobehu bezelo, ted uz nejde ani to
alesak17

#11 Příspěvek od alesak17 »

20151228_205619.jpg
20151228_205714.jpg

Ten prvni sroubek jsem s citem utahl a povolil o 3 a pul otacky
, ten druhy u hadicky by mel byt na bohatost a ten nevim jak by mel byt,nekde jsem se docetl,ze ma byt zaroven,tak jsem ho tak dal a ten treti je tak sakramensky schovanej,ze se na nej nedostanu,mel by byt ba volnobeh,coz si myslim ze neni treba s nim tocit protoze volnobeh to drzelo krasne
dudaj

#12 Příspěvek od dudaj »

ještě jedna věc.
nemáš zanešenej vzduchovej filtr ?

protože - na volnoběh se to točí - je přivřenej karburátor a směs v pohodě - volnoběžná jehla přivírá správně.
Přidáš plyn a uchlastá se to - přestává fungovat volnoběžná a buď moc dá hlavní jehla,
nebo máš zanešenej vzduchovej filtr - takže paliva přibývá, ale vzduch není, tak se to uchlastá.
Pokud to auto někde dlouho leželo, naolejovaný molitan - olej v něm vyschl a vzduch neprojde.
alesak17

#13 Příspěvek od alesak17 »

Vzduchovy filtr jsem propral v mydlove vode, nejaky bordel z nej vypadal, ted by mel byt cistej. Ted uz to ani nenatocim. 5 krat zapompuji, protocim s ucpanym vyfukem pak startuji se zhavitkem a blafne, a ihned zacne litat palivo ven z vyfuku
tomas1987

#14 Příspěvek od tomas1987 »

Já když ladil spalováka, měl jsem podobný porblémy, Nakonec jsem zjistil že je uvnitř KO píst bo vložka. Teď už nevím. Jen mě se povedlo že občas chytl a nedal se seřídit.Zkus vyměnit svíčku. Ona i když žhaví venku, nevíš jak žhaví uvnitř.

Já startoval že jsem ucpal výfuk hned nazačátku, 5x protočil a pakrychle tahal už s púovoleným výfukem Pak to za mě vyřešil rotostart :-D
Taranis 9D, x210 race, TBS disco clone, H 450 FPV, durango desc210R
alesak17

#15 Příspěvek od alesak17 »

Aha, ale kdyz se mi to uz podarilo nastartovat, tak tam bude asi jiny problem ne? Nebo by to tak mohlo byt? Jinak tahovy starter nemem, mam tam tez rotostarter
Odpovědět

Zpět na „Auta“