LiPol baterie do akuvrtačky

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
novfra

Re: LiPol baterie do akuvrtačky

#46 Příspěvek od novfra »

guchar píše:I Ni-xxx většinou (pokud nepotřebuji každou kapku z možného maxima) formuji běžným použitím
Pozorovatelný nárůst (cca 10 %) kapacity po 2 až 3 cyklech.

Tak tím se to vysvětluje. Formování je nabíjení a vybíjení konstantním proudem 0,1C s přebíjením
na 160%, tedy 16h. Paradoxně U některých typů vysokokapacitních NiCd a hlavně NiMh je možní čas snížit na 14 hodin z důvodu přehřívání. Vybíjí se na 0,9V/čl. Tímto formováním se všechny články dostanou na stejnou úroveň. Je to krásně vidět na grafu ke konci vybíjení, jak se vytvářejí na napěťové křivce schody, jak padá napětí na jednotlivých článcích. A právě řízeným (hlídání teploty, času) přebíjením se články srovnají. Nabíjení se ukončuje s rezervou až za DP.
Pokud takto nesrovnaný více článkový akumulátor zatížíš větším proudem, mohou některé články padat na 0V už v době, kdy ve zbytku akumulátoru zůstává 20% energie.
Formováním je tento problém ve většině případů vyřešen. Předpoklad je alespoň trošku slušný akumulátor. Formování je možné ukončit ve chvíli, kdy poslední vybíjení má menší hodnotu než předešlé. A to už si pohlídá PF.
Všechny akumulátory, které jdou ode mě do světa jsou naformované.

guchar píše:Formování Li-xxx. V prvních pár cyklech (nové nebo déle skladované) nabíjecí proudy ne max. cca 1/2
Odvděčí se delší životností. Pro některé(horší ze zkušenosti)to mají prodejci/výrobci přímo v návodu.

Pokud je formování (mimo jiné) řízení přebíjení, jak mohu formovat Li-xxx akumulátory, které se nabíjí metodou CC-CV? Navíc Li-xxx mají přebíjení vyloženě zakázané od výrobce.

Cyklování, které používáš a nazýváš chybně formováním, akumulátoru vhodně zvoleným proudem je určitě prospěšné, ale v žádném případě nenahrazuje formování. Pozná se to poměrně brzy a to nejen na životnosti.
novfra

#47 Příspěvek od novfra »

Abych ukázal o čem je řeč.
Na prvním obrázku je graf prvně vybité sady 14čl NiCd. Na první pohled nic divného. Na druhém obrázku je zvětšený výřez konce vybíjení a tam už jsou vidět dva schody.
Vybíjecí proud byl pouze 1,5A. Při nějakých 10A by schody byly větší a přišly by dřív.
Teď sadu naformuju (0,1C dovnitř i ven) a po naformování bude křivka hladká jak dětská pr......
Taková sada jako je na obrázku, přesto že složená s kvalitních akumulátorů by čekala jen a pouze zrychlená cesta do ASA. To je jeden z důvodů, proč se na NiCd nadává.
Nikoho dnes nepřekvapuje, že je nutné motor zaběhnout v určitém režimu, s akumulátory je to podobné.
Akumulátory, které jsou ve vrtačkách za pár stovek v hyper/super jsou na tom ještě hůř.....
Přílohy
zvětšeno.jpg
graf.jpg
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od jyrry »

varok píše:... kdybych spojil balanční konektory paralelně, tak to bude ...
hořet :roll:

koukej:
............................silový mínus
Obrázek
tady to spojíš .......... tenhle plus s mínusem
Obrázek
............................silový plus

je to sice pro 6s ale princip je pořád stejný
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od jyrry »

2x2s_na_4s.gif

Je to z toho vidět? :roll:
jyrry.webnode.cz
guchar

#50 Příspěvek od guchar »

novfra píše:Napsal: pon 28.12.2015 16:59

15 h (až 16 h) nabíjení NiCd proudem 0.1 C je jedna z metod nabíjení NiCd
několik nabíjení 0.1 C (následovaných vybíjením malým proudem 0.1/1.0 C) - cyklování) = formování
0.1 C třeba Kolman http://www.kolmanl.info/index.php?show=AKUMULATORY
nověji až 1.0 C třeba Pelikan http://www.pelikandaniel.com/?sec=page&id=12
"pomalý postup „rozhýbe“ články a zá-roveň umožní článkům v sadě vyrovnat svoje parametry."
- Pokud to chceš probírat a bude to zajímavé pro ostatní založme k tomu nové vlákno.
(Včetně přebíjení NiCd. Ono je to spíš o energetické účinnosti. Ta se za 80% nabití začne zhoršovat.)
- Toto bylo o náhradě do vrtaček(nářadí).Bylo by dobré,aby se zde např. "varok" dočkal pomocné ruky,
která by opakovaně roztýlila jeho přetrvávající pochyby zda rady správně pochopil.
novfra píše:Napsal: pon 28.12.2015 20:35

Podmíněné cyklování nabíjení i vybíjení cca 0.1 C = dokud roste vybíjecí kapacita
používám i pro jednotlivé články. Dosažený nárůst kapacity, pro mne, není úměrný času a námaze.
walter2

#51 Příspěvek od walter2 »

jag42 píše:Nejlepší je obejít pár prodejen s PC (lepší je známý ajťák z nějaké větší firmy) a vyžebrat, nebo levně směnit vyřazené z noťasů. Rozkuchat je, přeměřit a vybrat dobré - bývá jich většina - z nich sestavit nový pak. Mám to tak v několika vrtačkách už cca 2 roky.
Na těch pár (desítek) minut na co je doma potřebuji bohatě stačí a hlavně i po více než půl roce ji čapneš a funguje. To u nikláčů nepřichází v úvahu.
Navíc se mě všechny vešly do původního pouzdra.

Souhlas. Taky to tak provozuji.
novfra

#52 Příspěvek od novfra »

guchar píše:15 h (až 16 h) nabíjení NiCd proudem 0.1 C je jedna z metod nabíjení NiCd
několik nabíjení 0.1 C (následovaných vybíjením malým proudem 0.1/1.0 C) - cyklování) = formování

Tedy promiň, ale jsi absolutně mimo. 1C je pro Tebe malý proud a formování je cyklování 8O
Pokud už zmiňuješ web pana Kolmana, tak já tam čtu něco jiného:
Citace z webu http://www.kolmanl.info/index.php?show=AKUMULATORY
formování akumulátoru Několik cyklů pomalého nabíjení 0.1C a vybíjení 0.1C. Nabíjení se ukončuje po uplynutí nejméně 16 hodin. Provádí se tak dlouho, až přestane narůstat vybitá kapacita. Zpravidla stačí 3 - 4 cykly. Používá se u nových pohonných akumulátorů. Účelem je dosáhnout stejného stupně nabití u všech článků akumulátoru.
O formování 1C není ani na webu pana Kolmana ani slovo, když už ho tady zmiňuješ.

To že pan Pelikán na svém webu napíše
Formování akumulátorů - je obdobou záběhu spalovacích motorů. Nový nebo dlouho nepoužívaný akumulátor je třeba podrobit nejméně třem (lépe pěti) cyklům pomalého nabití proudem 0,1C a pomalého vybití proudem max. 1C. Tento pomalý postup „rozhýbe vnitřnosti“ článků a zá-roveň umožní článkům v sadě vyrovnat svoje parametry. Další cykly už mohou probíhat s rychlonabíjením a vybíjením v normálním provozu.
ještě neznamená, že má pravdu. Naopak, pan Pelikán se mýlí a to tak že velmi. Formování a 1C je nesmysl a lituji lidi, kteří mu na to skočí.
Věřím, že to je jen chyba a ne úmysl.

guchar píše: Dosažený nárůst kapacity, pro mne, není úměrný času a námaze.

Nárůst kapacity není to nejdůležitější (i když příjemný bonus) ale srovnání sady. Píšu to už od začátku.
A jestli Ti pár kliknutí na PC a připojení akumulátorů k něčemu, co umí formovat (nastavení zabere časově do jedné minuty a pak až do konce formování není potřeba žádný zásah, pouze nakonec odpojení akumulátorů) přijde jako neúměrná námaha?? Jedna minuta práce na PC proti vyšší životnosti a výkonu akumulátorů?
Já tu minutu velmi rád obětuji a moji zákazníci také :)
varok

#53 Příspěvek od varok »

jyrry: ano, je to nádherně vysvětleno a nakresleno. Ty balanční konektory jsou tak složitě zapojeny? 8O A já celou dobu myslel, že je vždycky spojeno mínus všech článků dohromady, to je zapojeno na jeden pin bal. konektoru. Potom plus každého článku je zapojeno zvlášť na další piny bal. konektoru.
Kdybych ty balanční konektory tedy spojil špatně, zničil bych akumulátory, to vím. Moje chyba, měl jsem špatně nastudováno, omlouvám se.
Až mi přijdou ty akumulátory, tak musím ještě někde sehnat ty balanční protikusy na 2S konektory a jeden kus konektoru na 4S do nabíječky.
Moc děkuji za vysvětlení.
LiPol.JPG
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od jyrry »

Stačí jen ten 4s balanční konektor; z původních 3-pinových ty piny vytaháš a zapojíš do toho 5-ti pinového přičemž jeden můžeš zrušit (díky tomu propojení silových):
2x2s_na_4s.gif
jyrry.webnode.cz
varok

#55 Příspěvek od varok »

Aha, tak to mě taky napadlo, ale s tím přehazováním pinů v konektorech nemám moc dobré zkušenosti. Žlutí nebo kdo to vyrábí se občas rozměrově moc netrefí. Vytáhnu pin z toho plastového konektoru a když ho chci dát do jiného, kde jsem taky vyndal ty pinny, tak už je to volné. Třeba tam i drží, ale jsou volné a hýbou se na strany. Možná mám špatný technologický postup, nevím.
guchar

#56 Příspěvek od guchar »

To "novfra" a další případní zájemci: NiCd/NiMH oživování = refresh accu/cell
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=42&t=75452
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od jyrry »

varok píše:Aha, tak to mě taky napadlo, ale s tím přehazováním pinů v konektorech nemám moc dobré zkušenosti. Žlutí nebo kdo to vyrábí se občas rozměrově moc netrefí. Vytáhnu pin z toho plastového konektoru a když ho chci dát do jiného, kde jsem taky vyndal ty pinny, tak už je to volné. Třeba tam i drží, ale jsou volné a hýbou se na strany. Možná mám špatný technologický postup, nevím.

Při vyjímání pinů (dutinek) je zapotřebí opatrně odehnout ty plastové zobáčky na těle konektoru a před nastrkáním pinů je trochu přihnout dovnitř. Dělal jsem to už celkem dostkrát a vždy to fungovalo.
jyrry.webnode.cz
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od TomasC »

guchar píše:To "novfra" a další případní zájemci: NiCd/NiMH oživování = refresh accu/cell
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=42&t=75452

To je nicméně pro aku v akuvrtačce zcela k ničemu. Důkladně si přečti, co novfra píše. Jsou to mimořádné zkušenosti z provozu SAD akumulátorů NiCd a NiMh.

To se s provozem sypaných tůžek nedá srovnávat. Problémem je i poměr objemu a povrchu aku.

A zcela na rovinu. Nabíječka, kde se v návodu píše, že "Tímto způsobem odstraníte rovněž nepříjemný paměťový efekt NiCdakumulátorů." je pouze k smíchu.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od TomasC »

A abych přispěl do debaty. Udělal jsem si novou sadu z A123 2,3Ah aku. Vynikající.

12článek mrtvých NiCd jsem nahradil 5článkem A123 s balačním vývodem a modelářským nabíjecím konektorem.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od jyrry »

Jinak zrovna jsem dokončil výměnu dvouročního LiIon 6s packu ve vrtačce jednoho známého; dokončuje RD a vrtačka prý dostávala docela "záhul" a sloužila k jeho spokojenosti, nakonec aku udolal a pro dobrou zkušenost chce osadit novými LiIon.

Pocínování terminálů za pomoci asi 20 roků mladé neutrální pájecí kapaliny a podstatně mladší trafopáječky 125W, pájka je Kristal 505:
akuvrt_LiIon_1.JPG

Přesun kabeláže z původního packu (vzadu) na nový, strana silových kabelů, použitá pájka ("cín") je vidět:
akuvrt_LiIon_2.JPG

Strana propojek:
akuvrt_LiIon_3.JPG

Takhle je to připojené k původním terminálům akupouzdra; plastový díl s kontaktními plíšky je tavným lepidlem vlepen na své původní místo:
akuvrt_LiIon_4.JPG

Celkový pohled na osazené víko bateriového prostoru:
akuvrt_LiIon_5.JPG

Osazení packu do akupouzdra, zajištění tavným lepidlem bude následovat. Uložení konektoru XT60 s vypilovanou drážkou přežilo i drsné zacházení:
akuvrt_LiIon_6.JPG

Použité články (typ) jsou "k přečtení" a pocházejí z fasttech.com
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Dílna“