- g26.pdf
- (153.67 KiB) Staženo 101 x
hmota na výrobu modelů k odlévání
Re: hmota na výrobu modelů k odlévání
Zkus tohle.
Pánové, moc děkuji za spoustu nápadů. Já jsem zatím dělal "master" hlavně ze dřeva, resp. používal jsem běžně dostupné smrkové špejle (spíše hranolky), které jsem kombinoval s jiným materiálem. Když si představíte, že máte udělat základní model třeba kompresoru, tak je tam (zjednodušeně) válec, různé krabičky - obdelníkové, čtvercové... různě vysoké, trubičky atd. To se pochopitelně nedá dělat z jednoho kusu, ale po dílech a každý díl má jiný materiál. Nemá cenu vyrábět zahnutou trubičku, ale použije se příslušný drát(ek), který se k dalšímu dílu přilepí a tak dále. Na vosky jsem taky myslel, ale k tomu nic nepřilepím a nahřátí obou součástek a slepení teplem dost dobře nejde. Když budete chtít udělat hasicí přístroj, tak je pro vytvoření (třeba) horní, zakulacený části, nejlepší dát kulatinku do vrtačky a radius tam zbrousit. No a taky je možné, že master se stane skutečným modelem - když je to složitá věc a je zapotřebí jen jeden kus tak ho prostě namaluji barvou a použiju bez snahy jej formovat a dále množit. Já si prostě chtěl ušetřit práci s hledáním vhodného materiálu. Bylo by skvělý, vzít desku něčeho o síle např.1,5 cm, odříznout vhodný kousek a vytvářet části, které se pak slepí a to i třeba s drátkama, trubičkama atd. .
- ufon13
- Kontaktovat uživatele:
polyuretan od axonu se dá naplnit třeba hliníkem nebo sklem-prach ale i železem , grafitem, kamenem ( i střelným prachem....) a dá se pak dobře obrábět všemi dostupnými způsoby.
Vosk i parafin se dá plnit též, možno vyzkoušet roztavením svíčky a smícháním s obyčejným kuchyňským škrobem v prášku...dle množství složek v poměru má docela zajímavé vlastnosti.
Povrch se nemusí jen požehovat, lze ho za použití roztoku vosku v rozpouštědle i lakovat stříkáním nebo jen ponořením do rozpouštědla(benzin , aceton , toluen , xylen, směsi jako i klasické C6000 i S6001 ).
Vosk i parafin se dá plnit též, možno vyzkoušet roztavením svíčky a smícháním s obyčejným kuchyňským škrobem v prášku...dle množství složek v poměru má docela zajímavé vlastnosti.
Povrch se nemusí jen požehovat, lze ho za použití roztoku vosku v rozpouštědle i lakovat stříkáním nebo jen ponořením do rozpouštědla(benzin , aceton , toluen , xylen, směsi jako i klasické C6000 i S6001 ).
- bolekkrutor
- Kontaktovat uživatele:
Ještě tu nepadla dvousložková plastelína. Nemám zkušenost, ale podle zadání by to nemuselo být zcela marné. Výborný je taky snad jakýkoli polyuretanový rychletuh, např. od ebalty. Problém bude nejspíš jen s množstvím, netuším jestli někde odlévají, nebo jen po kanystrech. Zdroj všemožných plastů jsou reklamky. Já navštívil kontejner u jedné a ze zásoby už vyžívám několik let
.