Mostly printed CNC/Multitool
Re: Mostly printed CNC/Multitool
Však já nejsem.
Taky si myslým že to bude vyhovující, a i kydby jsi dělal nějaké malé kovové věci, tak na tom malém kusu budou ty odchylky násobně menší.
tak jsem opravil Z matku - otocil jsem drzak a do spodni matky vyvrtal dirku a dal tam vrut aby byla lehce pojistena (ne moc aby pruzina delala stale antibacklash). Byl to teda trochu porod ale zadarilo se a vypada to dobre.
btw jeden poznatek - prijde me ze je dobre neutahovat veci na krev ale jen na pevno. Kdyz to clovek dotahne fakt na krev tak se asi hned plast a vsechno pak jde vyrazne hur. Nemam momentak takze nevim kolik presne ale proste rozumne
btw jeden poznatek - prijde me ze je dobre neutahovat veci na krev ale jen na pevno. Kdyz to clovek dotahne fakt na krev tak se asi hned plast a vsechno pak jde vyrazne hur. Nemam momentak takze nevim kolik presne ale proste rozumne
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Tak přes víkend začínám.
Dorazil mi PLA, v autě mám nerezové trubky pr. 25, motory, ložiska a pod. na cestě.
Stáhnul jsem si IE díly z tohoto linku - http://www.thingiverse.com/thing:790533/#files (doufám, že je to správný link ).
Začnu tiskem rohových dílů pro základnu, pak pojezdy X a Y. Nemáte nějakou poznámku k těmto dílům, na co si dát pozor, nebo udělat jinak ? Sice čtu toto vlákno, ale někdy jsem z těch informací trochu zmatený, protože to nemám dopodrobna nastudovaný.
dík, Petr
Dorazil mi PLA, v autě mám nerezové trubky pr. 25, motory, ložiska a pod. na cestě.
Stáhnul jsem si IE díly z tohoto linku - http://www.thingiverse.com/thing:790533/#files (doufám, že je to správný link ).
Začnu tiskem rohových dílů pro základnu, pak pojezdy X a Y. Nemáte nějakou poznámku k těmto dílům, na co si dát pozor, nebo udělat jinak ? Sice čtu toto vlákno, ale někdy jsem z těch informací trochu zmatený, protože to nemám dopodrobna nastudovaný.
dík, Petr
par rad mam 
- poradne nastuduj vcetne toho jak se dily skladaj
- zacni tiskem jednoho pojezdu, dej do nej loziska a srouby a over ze jezdi ale neni nejak moc volny. Tim si overis ze mas dobre kalibrovanou tiskarnu
- pokud si nejsi jisty tim jak ti tiskarna tiskne z PLA tak zbytecne nepospichej a jed po mene dilech
- u Z bloku vytiskni rigid
tady je prehledovka dilu http://www.vicious1.com/blog/parts/
- poradne nastuduj vcetne toho jak se dily skladaj
- zacni tiskem jednoho pojezdu, dej do nej loziska a srouby a over ze jezdi ale neni nejak moc volny. Tim si overis ze mas dobre kalibrovanou tiskarnu
- pokud si nejsi jisty tim jak ti tiskarna tiskne z PLA tak zbytecne nepospichej a jed po mene dilech
- u Z bloku vytiskni rigid
tady je prehledovka dilu http://www.vicious1.com/blog/parts/
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
BTW : Ja se dneska chystam na vyzkouseni 3D frezovani. Potrebuju jeden kousek do SE.5 ktery by se blbe plankoval tak jsem si rekl ze to zkusim vykrouhat z bloku balzy. Zacnu extrudakem pokud to bude rozumne vypadat tak balzu
Freza bude zubata 3.17 s rovnym koncem takze predpokladam ze to nebude uplne mega dobre ale bude to krejt kulomet takze to neni zase takova traga a navic se to da dobrousit jeste rucne
Puvodne jsem chtel z EPS vyfrezovat i pomocne sablony pro nektere plankovane dily ale nemam dlouhou frezu a zvedlou frezku tak to radsi vytisknu z ABS. Tech par metru me nezabije
Freza bude zubata 3.17 s rovnym koncem takze predpokladam ze to nebude uplne mega dobre ale bude to krejt kulomet takze to neni zase takova traga a navic se to da dobrousit jeste rucne
Puvodne jsem chtel z EPS vyfrezovat i pomocne sablony pro nektere plankovane dily ale nemam dlouhou frezu a zvedlou frezku tak to radsi vytisknu z ABS. Tech par metru me nezabije
Amper píše:par rad mam
- pokud si nejsi jisty tim jak ti tiskarna tiskne z PLA tak zbytecne nepospichej a jed po mene dilech/
Když už jsme u toho tisku z PLA - zatím jsem tisknul pouze z ABS.
Nějaké doporučení ? mám PLA z JRC - Mladeč 1,75, tryska 0,3mm ( teploty, max rychlosti, chladit ventilátorem ?, .....)
dík, Petr
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
petrno píše:Když už jsme u toho tisku z PLA - zatím jsem tisknul pouze z ABS.
Nějaké doporučení ? mám PLA z JRC - Mladeč 1,75, tryska 0,3mm ( teploty, max rychlosti, chladit ventilátorem ?, .....)
dík, Petr
Asi půlku dílů jsem tisknul ze žlutýho PLA 1,75 Mladeč. Tisknu celokovem a nikdy se mi na něm tisk nezmršil. Ale pozor, stává se mi že nechce dávat na začátku tisku. Ale je jednoduchá pomoc, vytáhni filament z extrudéru, ulom asi 1 cm opuchliny a narvi zpět a ručně ho protlač ať dává tryska. Teploty mám 220/60, rychlosti default, ventilátor zapíná nad třetí vrstvu na plný pecky. S 0,3 mm tryskou se asi nedočkáš. Autor to tisknul s 0,4 mm a trvalo mu to přes 130 hodin. Já tisknul 0,5 mm.
Kdybych měl dnes tisknout znova, tak určitě udělám jiný typ rohů, ty originální nejsou až tak moc dobrý. V každým případě je hovadina to spojení kostky rohu s přechodem na trubku podstavce na jeden centrální šroub. Koukni na Thing, jsou tam různý rohový kostky ale dávej bacha, aby byly IE 25 mm.
Asi bych zároveň koukal na štelovatelný konce řemenů.
Matriály koukni na Rajče. Žlutá je PLA, hnědá a šedá ABS.
Jirka
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Ampere, prosím Tě, nemohl bys modifikovat ten Tvůj držák koncáků aby díry pro stahovací šroub M3 byly co nejblíž k trubce? A zkrátit na minimum packy u šroubů, mám s tím problém na ose Z.
Díky
Jirka
Díky
Jirka
Nestiham ale v priloze mas originalni sketchup file tak si to muzes posunout sam
btw : mam to na "Z" ose nahore i dole a zadny problem s tim nemam. A to pouzivam dost nechutne dlouhe srouby.
btw : mam to na "Z" ose nahore i dole a zadny problem s tim nemam. A to pouzivam dost nechutne dlouhe srouby.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Amper píše:Nestiham ale v priloze mas originalni sketchup file tak si to muzes posunout sam
V tom Kečupu já neumím.
Jirka
zkousim 3D frezovani. Doufam ze se to za tu hodinu a pul behu cele nerozpadne 
tak jsem to musel stopnout, spatne pripravena data a narazel spodek vretene do materialu (zkousel jsem to jen s kratkou frezou).
To jeste musim poladit. Ale i hrubej odber materialu udelal docela slusnej vysledek (3.17mm freza), myslim ze to pujde
To jeste musim poladit. Ale i hrubej odber materialu udelal docela slusnej vysledek (3.17mm freza), myslim ze to pujde
btw : koupil jsem EstCAM 8. Pracujem se me s nim dobre, slape slusne i v tom 3D modu (I kdyz todle by mohlo byt lepsi)
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Celeron píše:V tom Kečupu já neumím.No nic, tak si to nadrápu sám.
![]()
Jirka
Nebylo třeba nic překreslovat, stačilo převrtat a původní část včetně díry ubrousit na kotoučový brusce. Třením při broušení se na ABS vytvořil z infillu krásnej hladkej perimetr.
Dotisknul jsem tyhle držáky napínáků pro GT2. Přechodky M5 na GT2 jsem si nakreslil svoje, ty, co jsou na Thingu moc nevyhovují, navíc jsem pokusně vytisknul asi 3 typy a GT2 do nich skoro nejde narvat bez násilí jedním směrem a pokud se má ještě vrátit zpět jak je to na fotkách, tak nepomůže ani kladivo.
Jirka
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Ampere, čím jsi vydrátoval krokáče? Běžnou 0,35 mm2? Vyhrabal jsem ve skladu asi 10 m lepenýho plochýho barevnýho kabelu toho průřezu ještě od bolševika. Každej krokáč budu mít kabel samostatně až do Ramps, tak by to mohlo těch 1,7A maximum zvládnout i když jsou dva přívody celkem dlouhý. Koncáky a ovládání reglu by mohly být i slabší. Na vřeteno chci dát silikon lanko, ale nevím, zda průřez 1,5 či 2,5. Silikon se může dimenzovat o řád výše, takže pro průřez 1,5 je běžně 16A, v silikonu 22A, což je při napájení 24V nějakých 530W. To snad nikdy nebudu na překližku potřebovat.
Předpokládám, že jsi dal regl vedle vřetene, takže vychází dost dlouhý přívod od zdroje k reglu. Kdysi mi Dvorský MGM říkal, že je při dlouhým přívodu nutný přidat na regl 2-3 Low ESR elyty paralelně stejnou kapacitu, co na reglu už jsou.
Jirka
Předpokládám, že jsi dal regl vedle vřetene, takže vychází dost dlouhý přívod od zdroje k reglu. Kdysi mi Dvorský MGM říkal, že je při dlouhým přívodu nutný přidat na regl 2-3 Low ESR elyty paralelně stejnou kapacitu, co na reglu už jsou.
Jirka