Domácí CNC
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Re: Domácí CNC
Dnes konečně dorazil 40A regl Turnigy z HC a tak jsem "zabíhal" vřeteno alá Jyrry. Protože dosud nemám zdroj, připojil jsem regl na dva tříčlánky, tedy 24V. Začal jsem někde ve 1/3 páky plynu, nechal jsem to asi 15 minut a pak dal asi 0,5 plynu a nechal to drbat dalších 10 minut. Podle watmetru si motor bral cca 50W. Regl studenej, oběžka motoru vlažná, ale vřeteno cca 50 stupňů. Není to naprázdno trochu dost a brzo?
Jyrry, usadí se to po zašoupání ložisek a nebo mám rovnou přemejšlet nad chlazením? Myslím, že zdroj tepla jsou ložiska, motor je chladnější než vřeteno, Ale celý to je dural, takže čert ví, jestli to teplo taky neleze z vinutí a plechů motoru. Hřídel vřetene jde celkem volně, ložiska přetažený asi nebudou.
Jirka
Jyrry, usadí se to po zašoupání ložisek a nebo mám rovnou přemejšlet nad chlazením? Myslím, že zdroj tepla jsou ložiska, motor je chladnější než vřeteno, Ale celý to je dural, takže čert ví, jestli to teplo taky neleze z vinutí a plechů motoru. Hřídel vřetene jde celkem volně, ložiska přetažený asi nebudou.
Jirka
Celeron píše:... Regl studenej, oběžka motoru vlažná, ale vřeteno cca 50 stupňů. ...
Tak jsem to měl/mám taky. Jen u horního ložiska, nevím proč. Foukám na to větráčkem a dál neřeším, frézuju.
jyrry.webnode.cz
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Hmm, díky! Tak zítra vykrouhám na vřeteno nějakej nasazovací excentrickej chladič a upichovákem do něho napíchám pár žeber skrz který bude foukat. Zároveň na chladič udělám držák větráku a regulátoru. Veka mi radil, že nefoukat dolů ke kleštině ale z boku. Ty jsi sem dával fotku, že foukáš taky z boku, nebo to byl někdo jinej?
Jirka
Jirka
Zajimavy, me se to pri plny palbe na 13.6V nehreje a naprazdno jsem cca na 2A tj. pod 30W. Co presne jsi pouzil za loziska ?
Me se to takto chovalo kdyz jsem pouzil RS loziska z ciny. Pak jsem dal ZZ z Tobexu a to i proto ze jsem se nekde docetl ze ZZ kryti je lepsi pro vysoke otacky (pochopil jsem to tak ze u RS se ta guma soupe po lozisku a hreje ho)
Ted mam pri frezovani vsech materialu proud do 3A tj. 40W a aktualne jedu otacky na plnej knedlik tj. teoretickych 18K. Kdyz jsem to trochu stahnul tak se zacal hrat motor (to uz bylo vysvetleno a neni to nic zasadniho) ale vreteno je prakticky studeny.
A to mam obal lozisek z 10cm hlinikovy trubky s tloustkou steny cca 1.2mm takze materialu je tam dost malo
Me se to takto chovalo kdyz jsem pouzil RS loziska z ciny. Pak jsem dal ZZ z Tobexu a to i proto ze jsem se nekde docetl ze ZZ kryti je lepsi pro vysoke otacky (pochopil jsem to tak ze u RS se ta guma soupe po lozisku a hreje ho)
Ted mam pri frezovani vsech materialu proud do 3A tj. 40W a aktualne jedu otacky na plnej knedlik tj. teoretickych 18K. Kdyz jsem to trochu stahnul tak se zacal hrat motor (to uz bylo vysvetleno a neni to nic zasadniho) ale vreteno je prakticky studeny.
A to mam obal lozisek z 10cm hlinikovy trubky s tloustkou steny cca 1.2mm takze materialu je tam dost malo
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Mám ZZ možná z Tobexu, možná z krámu u nás, už nevím.
V Tobexu jsem bral Japan i China a Japan jsem dal dolů ke kleštině. Ale už nevím kdy jsem to dělal, v tom novém vřetenu mám asi "nějaká" ZZ z místního krámku (mají rádi modeláře a mají skladem i malinká).
Ale ani nevím jestli to ještě hřeje, frézuju a frézuju... Teda když zrovna (po práci) nehlídám vnučky (do soboty)
V Tobexu jsem bral Japan i China a Japan jsem dal dolů ke kleštině. Ale už nevím kdy jsem to dělal, v tom novém vřetenu mám asi "nějaká" ZZ z místního krámku (mají rádi modeláře a mají skladem i malinká).
Ale ani nevím jestli to ještě hřeje, frézuju a frézuju... Teda když zrovna (po práci) nehlídám vnučky (do soboty)
jyrry.webnode.cz
Udělal jsem si radost a pořídil nalisovací přípraveček který umí šetrně natlačit dorazové kroužky na frézičky (některé je mají, některé ne a přijdou zvlášť). Posuvkou měřím vzdálenost špičky nástroje od opěrné plochy kroužku, šroubem doladím (samozřejmě když to přeženu, musím opatrně fíglem s kleštičkami posunout zpět a ladit znovu):
(foceno se zlomenou frézičkou)
jyrry.webnode.cz
- david-p-d1
- Kontaktovat uživatele:
Lubosh píše:Tak se musím pochlubit, postavil jsem si CNC frézu:-)
Zatí ve stádiu testů, doplnil jsem koncové spínače a Estop.
Pracovní plocha 45x35x6,5 cm, Linux CNC a Mach 3.
Max. rychlost je 2700 mm/min. X a Y, 3500 osa Z.
http://luboshort.cz/
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wbQYYQi_tm0[/youtube]
Moc pěkný . Jakou rychlostí to řežeš ? A proč překližku na 3x ? Lámou se ti frézy ? A nedělá ti na řezu úhel ?
Nic není nemožné.
http://david2.webnode.cz/
http://david2.webnode.cz/
-
jozefbb
- Kontaktovat uživatele:
Podla mna na 3x ide preto , lebo povodne nastavenie frezok v cut2d je nastavene po 1milimetri a asi este nespekuloval ako to zmenit.
jyrry píše:Udělal jsem si radost a pořídil nalisovací přípraveček který umí šetrně natlačit dorazové kroužky na frézičky (některé je mají, některé ne a přijdou zvlášť). Posuvkou měřím vzdálenost špičky nástroje od opěrné plochy kroužku, šroubem doladím (samozřejmě když to přeženu, musím opatrně fíglem s kleštičkami posunout zpět a ladit znovu):
To je pěkný - to by asi šlo vytisknout (?) To si musím udělat. A kdyby tam byl doraz, tak nemusím měřit
petrno píše:To je pěkný - to by asi šlo vytisknout (?) To si musím udělat. A kdyby tam byl doraz, tak nemusím měřit
Vytisnout by to slo v pohode
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
petrno píše:... kdyby tam byl doraz, tak nemusím měřit
Když myslíš...
Já to vím proč tam doraz není
jyrry.webnode.cz
jyrry píše:Když myslíš...![]()
Já to vím proč tam doraz není
Proč?
Podívej se kde je kroužek opřený a čím se pak opírá o čelo kleštiny...
jyrry.webnode.cz
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
jyrry píše:Mám ZZ možná z Tobexu, možná z krámu u nás, už nevím.
Tak už vím, proč ložiska hřejou. Šprajcuje se mazelína.
Jirka