Btw fascinuje mě tvé nadšení - jít s letadlem jen ho dvakrát bez motoru odhodit a mít takovou radost! Já bych asi nevydržel a chtěl víc. Klobouk dolu.
Alpha 1500 od Pelikána
Re: Alpha 1500 od Pelikána
Já už mám novou verzi, která má kabinku nacvakávací, ne na magnetky. A drží fest, až se někdy bojím že to rozbiju
) Co jsem se díval na obrázky, magnetky se chytají na šroubky v trupu - co místo nich zalepit taky malé neodymáčky? Hned by se přicucly pevnějc (správně otočené
) Anebo háček do trupu, do kabinky a stahovat gumičkou. Nebo místo magnetek do kabinky a boku zalepit protikusy třeba USB konektoru 
Btw fascinuje mě tvé nadšení - jít s letadlem jen ho dvakrát bez motoru odhodit a mít takovou radost! Já bych asi nevydržel a chtěl víc. Klobouk dolu.
Tak a už jsme jí pokřtili!
Dnes bylo krásné bezvětří, tak jsme vyrazili. Nebylo už na co čekat, šlo se na motor. Počáteční zlom po křídle jsem díky vytrvalému testování kritických situací v Aerofly zvládl a šlo to nahoru. Na mě moc příkře a hlavně rychle. musel jsem fest potláčet, chvíli mi trvalo než jsem vychytal tu optimální mez a bylo to jako na houpačce, ale potom jsem stáhnul motor a šlo se na trimování. Docela dost se to stáčelo doleva takže tam byl asi zakopaný pes ohledně pádů po křídle. (při dalších startech už pohoda rovně). Letový čas napoprvé všehovšudy asi 2 minuty, bál jsem se jak už dlouho ne - že mi to ulítne, že jsem moc vysoko, že skončím ve stromě... Po pár otočkách jsem šel na přistání - docela mě překvapilo jak to pořád plachtilo dál a dál a ten plot co se zdál tak moc daleko byl nakonec nebezpečně blízko - na otočku už nebyla výška tak jsem to přitáhl, ztratila se aspoň rychlost a sedlo si to naplacato do toho plotu, žádná škoda nenastala. Napodruhé už pěkný start, kluk si to chtěl moc a moc zkusit (dostal jí k vánocům tak jsem mu to musel dát
), letěl krásně, taky poctivě cvičí výkruty na Aerofly. Pak šel na přistání a on pro změnu skončil ve vrbě - taky čekal že tam to nedoletí. A to jsem na něj volal ať to točí... Alphu jsme sklepali, nic se jí nestalo. Super zážitek, ruce se mi ještě dlouho klepaly.
Kabinu jsme prozatím chytili gumičkou. Jinak díky za obdiv mého nadšení - my jsme se spíš hooodně báli - a dneska jsme se bouchali do zad jak jsme to poprvé zvládli
Příště na větší louku, tahle nám, začátečníkům byla trochu malá...
Dnes bylo krásné bezvětří, tak jsme vyrazili. Nebylo už na co čekat, šlo se na motor. Počáteční zlom po křídle jsem díky vytrvalému testování kritických situací v Aerofly zvládl a šlo to nahoru. Na mě moc příkře a hlavně rychle. musel jsem fest potláčet, chvíli mi trvalo než jsem vychytal tu optimální mez a bylo to jako na houpačce, ale potom jsem stáhnul motor a šlo se na trimování. Docela dost se to stáčelo doleva takže tam byl asi zakopaný pes ohledně pádů po křídle. (při dalších startech už pohoda rovně). Letový čas napoprvé všehovšudy asi 2 minuty, bál jsem se jak už dlouho ne - že mi to ulítne, že jsem moc vysoko, že skončím ve stromě... Po pár otočkách jsem šel na přistání - docela mě překvapilo jak to pořád plachtilo dál a dál a ten plot co se zdál tak moc daleko byl nakonec nebezpečně blízko - na otočku už nebyla výška tak jsem to přitáhl, ztratila se aspoň rychlost a sedlo si to naplacato do toho plotu, žádná škoda nenastala. Napodruhé už pěkný start, kluk si to chtěl moc a moc zkusit (dostal jí k vánocům tak jsem mu to musel dát
Kabinu jsme prozatím chytili gumičkou. Jinak díky za obdiv mého nadšení - my jsme se spíš hooodně báli - a dneska jsme se bouchali do zad jak jsme to poprvé zvládli
Příště na větší louku, tahle nám, začátečníkům byla trochu malá...
FunGlider, Funtastic, Amigo III, SALy/Jumper T16
Syn: Alpha 1500-RIP, Focus 400/Taranis X7
Gratuluji!!!
Z dlouhých přistání si nic nedělej, taky nalétávám kolikrát i šestkrát.
A ne vždy je to hezky "k noze".
Ale jen co přivyrobím Cadetovi další kanály, plánuju vyrobit klapky, třeba to bude větší legrace.
Z dlouhých přistání si nic nedělej, taky nalétávám kolikrát i šestkrát.
Ale jen co přivyrobím Cadetovi další kanály, plánuju vyrobit klapky, třeba to bude větší legrace.
Díky. Taky jsem si říkal, že by to bylo zajímavý s těma klapkama, dej pak vědět. Synátor mě uhání do pozičních světel která jsem mu ukazoval ze zdejších stránek, ale na to máme ještě dost času, než nebudeme orat pokaždé křídlem brázdu - pořád to opravovat... 
Zdar, zítra zase chceme jít, tak jsem se dnes snažil dle místních postupů o vyztužení kabiny uhlíkovými pruty, snad se zdařilo. Chtěl jsem kvůli lepšímu zalepení sundat vrtuli, ale až na motor jsem se nedostal. Sundal jsem tu vrchní čepičku co je na křížový šroubek, pak ten kužel, který je jen nasazený, ale potom jsem skončil. Ten plastový hranol s listy jsem nevěděl jak dát dolů. Je tam na hřídeli hned za tím nějaký červík, ale bál jsem se abych něco nepodělal. Rád bych věděl jak na to, až se budeme prát s krtkem a budu muset posouvat zpět vrtuli...
Ten cervik drzi unasec na osicce, povolit, ale OPATRNE nestrhnout toho cervika. Myslim, ze tam jsou 2 proti sobe, tak povolit toho, ktery pujde lip. Je cerviky strhnul a musel jsem cely unasec rozriznout, neslo nic. Odvrtat, figl s vterinakem, proste nic. Pak jsem musel koupit novy...
Srážka s blbcem je problém, ale srážka s blbcem v zrcadlovém bludišti je neřešitelný problém..
Jak pise toty, opatrne, ja to taky strhl. A taky pak rezal
Ale nevim, prislo mi ze ac jsem mel ten nejvic sedici klic (a zkousel jsem metricke i palcove), stejne to melo vakl. A na strzeni nebylo potreba ani nijak velke sily, jen jsem lehce zabral, ono se to protocilo, tak jsem povolil i ten druhy.. a az kdyz se unasec ani nehnul jsem zjistil, ze nejsou povolene ale strzene. Muzes zkusit jeste vzit pajecku a nez do toho zacnes vrtat, zkusit ty cerviky prohrat, jestli nejsou nnecim zalepene. Treba se pusti a pujdou vysroubovat. jinak ten plastovy tramec s listy se da z unasece sundat volne, takze jak mas dole kuzel a matku, pujde to vyviklat.
Díky Vám za informace, už jsem to skoro potřeboval. Dnes bylo (a je stále) krásně, tak jsme vyrazili. Na místě lehce pofukovalo, toho jsem se nebál, na Aerofly jsem cvičil na horší podmínky 
Nejdříve si to chtěl synek zkusit jen na hod bez motoru, z kopce dolu. Šlo to asi po deseti metrech po křídle dolů, nedošlo mi, že tím směrem foukalo, takže pádová rychlost, moje blbost. Zlomená směrovka, za chvíli slepeno, už jsem se poučil a tahám s sebou sekunďák... Pak jsem si řekl že nastal čas - dal plnej kotel (bál jsem se trochu toho větru) a hodil. Letělo to hezky, až moc se to vzpínalo, tak jsem dost potláčel. Zhruba ve dvaceti metrech první z mnoho loopingů, tam začalo peklo. Nahoře evidentně foukalo o dost víc než dole. Let by se dal popsat spíš jako místy řízená havárie. Chtěl jsem z toho vybruslit a otočit to proti větru, ale éro vůbec nešlo kočírovat a vítr to bral pořád dál od nás, s tím se mi i ztrácela představa přistání. No po rychlém posouzení situace jsem viděl jako jedinou možnost (před přistáním do lesa anebo úletem bůhví kam) položit to rychle tam kde to zrovna bylo, tam byly asi dvoumetrové malé břízky, ty jsou ještě měkké
Tak jsem to potlačil, a snažil se to nějak ukočírovat. Na poslední chvíli jsem to ještě přitáhl a snížil to rychlost sešupu, pak už jsme jen slyšeli ránu... Oba jsme se na sebe jen podívali a bez hlesu šli hledat. Myslel jsem, že to bude na padrť. Když jsme jí našli nevěřil jsem vlastním očím. Stáli při mě snad všichni svatí, klasika ulomená směrovka, vypadlé křídlo, v kterém byla malá prohlubeň po nárazu do břízky - ale jinak OK! Zaplaťpánbůh jsem včera ještě narychlo dolepil ty uhlíkové výztuhy, trup vypadal jako by to ani nežuchlo. Bylo to odhadem tak 40-50m vysoko.
Takže poučení pro příště - fakt si počkat na maximálně skoro bezvětří.
Ale už se těšíme na příště
Nejdříve si to chtěl synek zkusit jen na hod bez motoru, z kopce dolu. Šlo to asi po deseti metrech po křídle dolů, nedošlo mi, že tím směrem foukalo, takže pádová rychlost, moje blbost. Zlomená směrovka, za chvíli slepeno, už jsem se poučil a tahám s sebou sekunďák... Pak jsem si řekl že nastal čas - dal plnej kotel (bál jsem se trochu toho větru) a hodil. Letělo to hezky, až moc se to vzpínalo, tak jsem dost potláčel. Zhruba ve dvaceti metrech první z mnoho loopingů, tam začalo peklo. Nahoře evidentně foukalo o dost víc než dole. Let by se dal popsat spíš jako místy řízená havárie. Chtěl jsem z toho vybruslit a otočit to proti větru, ale éro vůbec nešlo kočírovat a vítr to bral pořád dál od nás, s tím se mi i ztrácela představa přistání. No po rychlém posouzení situace jsem viděl jako jedinou možnost (před přistáním do lesa anebo úletem bůhví kam) položit to rychle tam kde to zrovna bylo, tam byly asi dvoumetrové malé břízky, ty jsou ještě měkké
Takže poučení pro příště - fakt si počkat na maximálně skoro bezvětří.
Ale už se těšíme na příště
Nebudu to hodnotit, scházejí slušná slova. Vítr je v tom nevinně. Příště začni s půlkou plynu. Kdyby to náhodou nestoupalo, nepřitahuj, ale jenom trošku přidej plyn. Plný plyn se používá pro vzestupné části vertikálních akrobatických obratů. Na to máš čas.
Creata, Hiko, Griffin, 4F200, Omega 1200, V120D02S, V450D01(03), V500D01, Alpha 1500, TwinShark 2700
Nahodou, vše co od tebe čtu je jsk kdybych prožíval moje zacatky pred 2lety. Vypadalo to přesně takhle, uz jsem si myslel, že umím a byl trochu vítr a Alfa byla v trapu 
Lepší by bylo litat s někým na kabelůkabelu, ale pokud ho nemáš tak nezbývá nic jiného než lítat,padat,lepit pak vyměnit trup za nový rovný a užívat si rovný let
ale na výměnu je ještě čas a leda by ti dali gumovej (citát z vesničkový střediskový)
Lepší by bylo litat s někým na kabelůkabelu, ale pokud ho nemáš tak nezbývá nic jiného než lítat,padat,lepit pak vyměnit trup za nový rovný a užívat si rovný let
Srážka s blbcem je problém, ale srážka s blbcem v zrcadlovém bludišti je neřešitelný problém..
Jen do mě, jsem rád za jakékoliv poznatky, samozřejmě i ty negativní. Včera a jsem zkoušel dosah a docela mě překvapilo že mám max. 450m... Myslel jsem si že jsem to prehnal s tím uhlikem, dolu jsem dal po celé délce 2mm trubičku a ze stran 2 a 2 1mm tyčky 25cm dle mistniho návodu. Bál jsem se že to bude ten kámen úrazu, ale dnes pokus jen s přijímačem vše vyvrátil, zase max. 500m. No, stejně asi dál létat nebudeme
Apropo jaký signál máte vy?
Dnes jsme zase jen házeli z kopce, krásné plachtění cca 200m. Nám to zatím stačí...
Dnes jsme zase jen házeli z kopce, krásné plachtění cca 200m. Nám to zatím stačí...
Tak po delší době opět ve vzduchu, šli jsme na motor. Kluk lítal krásně https://youtu.be/zKyLGBByBeM, pak to dal mě a já po asi pětiminutovém letu, celkem vyváženým, jsem při přidání motoru zpanikařil, samozřejmě to šlo do svíčky a pořád znovu a znovu a místo toho abych to potlačil tak jsem dál zmatkoval - no a skončilo to nalomeným čumákem. Kluk se mnou půl dne nemluvil... No, doma jsem to slepil a odpoledne se šlo znovu. Radši jsem si to odepřel, kluk lítal krásně i v nastupujícím větru - a pak to při jednom návratu při plném plynu narval do země. Říkal, že sledoval letadlo a zapomněl koukat kde je zem... Tak znovu lepíme... Chci to ještě zpevnit tou sklopáskou - čím to přilepit? Normálně CA?
Ja bych to nezpevnoval, plnej kotel do zeme nevrzi ani uhlikova roura. Slep epp k sobe a znovu do vzduchu. Az si kluk bude jistej a cumak bude krivej, kup novej trup a bude litat paradne. A lepenim pomoci ca bude trup krehci a krehci, ale ted uz to je asi jedno.
Jinak klukovi to lita pekne, sice to mel parkrat na stesti, ale jinak se to nenauci...hlavne vytrvat
Jinak klukovi to lita pekne, sice to mel parkrat na stesti, ale jinak se to nenauci...hlavne vytrvat
A pokud pasku:, tak ta snad lepi sama ne? Pokud ne a opravdu ji tam chces davat tak asi uhupor.
Ok, díky