NAZE32 a Baseflight

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
Maco33

NAZE32 a Baseflight

#1 Příspěvek od Maco33 »

Zdravim, poridil jsem NAZE32 pro svuj FPV BIXLER2 pro RTH, tzn.nastaveni NAZE pro fixedwing. Snazim se to nastavit pomoci Baseflight, ale nejak se nedari. Mnou pozadovane info jsem na netu nenasel. Pomohl by nekdo?
M.
m_copter

Re: NAZE32 a Baseflight

#2 Příspěvek od m_copter »

Co ti tam nejde? koukal jsi pořádně na youtube?
Určitě jsem viděl schéma i na zapojení fixedwing, když jsem si s tím hrál, (zatím jsem skončil před laděním PID, a raději čekám na levnou copteru z ebay).
České návody jsou nejen blbě přeloženy, ale překládají je i lidi, kteří nenapíšou návod ani k odrážedlu.

Naprostý základ je nahrát správně poslední stabilní verzi softu.
Druhý klíčový jsou STUDENÝ SPOJE, už jsem tu četl problém s Naze32 a lidi
ani neví, že je mají a jdou lítat, i když jsou krásně vidět v Basefligthu.
To je nevýhoda Naze32, není to jen pár spojů a jen tak sletovat za 10minut.
Maco33

#3 Příspěvek od Maco33 »

Ahoj, díky za reakci. O NAZE32 jsem toho přečetl již mnoho (RCGROUPS, FPVLAB apod.), ovšem něco jiného je to číst a potom to mít na stole. To víš asi dobře. Momentálně řeším proč mi nejdou namapovat kanály na určité výstupy (na serva). Jelikož bych rád používal GPS modul na pinech 3,4 tak potřebuji namapovat kanály. VYmyslel jsem si to takhle:

mixer CUSTOMPLANE
smix reset
SMIX 1 1 1 100 0 0 100 0 /AIL1
SMIX 2 5 1 100 0 0 100 0 /AIL2
SMIX 3 2 2 100 0 0 100 0 /ELEV
SMIX 4 3 5 100 0 0 100 0 /THR
SMIX 5 4 6 100 0 0 100 0 /RUD
SMIX 6 7 7 100 0 0 100 1 /AUX1 switch CH5 HIGH-HORIZONT,GPS HOLD-LOW Passthru
SMIX 7 8 8 100 0 0 100 2 /AUX2 switch CH6 HIGH-HORIZONT,GPS HOME-

Ovšem na prvních čtyřech výstupech na serva se nic neděje. Na složce RECEIVER (Baseflight) pohyby pák normálně vidím, ale na serva nic neleze. Když zapojím NAZE ve std.režimu (bez mapování) tak mi chodí výstupy 5 a 6 (ELEV, RUD) normálně (v CONFIGURATION mám přednastavení letadlo), ale po namapování na výstupy 1,2 opět nic. Dále by mě zajímalo, proč v BASEFLIGHT jsou v polžce SERVO pro nastavení jen serva 3,4,5 a 6 a co v tomto formuláři znamená zatržítko "Enable Live mode"? Hledal jsem na netu nějaké vysvětlení pro BASEFLIGHT a NAZE32, ale nic kloudného jsem nenašel :-(
TAk nějak mi ještě uniká přesný význam červené LED diody na NAZE32. ZAtím jsem pochopil, že když mám zatrženo Enabled Failsafe a nejde signál z příjmače, tak se LED rozsvítí. Má ještě nějaký jiný význam?
Ještě by mě zajímala Tvá nová koptérka na kterou čekáš, copak je to za typ? Uvažoval jsem, že si nějakou tu 250-ku taky postavím, ale třeba už to výjde i levněji jako komplet.
Zatím dík za případné odpovědi a vysvětlení, je toho ještě víc co bych se chtěl zeptat, ale zkusím na tom ještě sám zapracovat.
m_copter

#4 Příspěvek od m_copter »

Zprovoznil bych vše v základu, bez GPS a dalších doplňků, tak jak to má být, aby to lítalo, další věci GPS LED apod bych dával postupně. Jinak se dají použít i návody z Cleanflight, je to přes kopírák.
Není mi pořád jasný jestli to máš správně zadrátovaný; jestli funguje správně motor test po kalibraci esc.
Serva jsem ještě nezapojoval, ale budu na jaře.
Červená dioda na desce v každém případě znamená, že se nikam neletí.
Jinak na coptéře se musí deska po připojení baterek ještě navíc aktivovat, což na žádném swiči u tebe nevidím.
Taky může svítit červená, když jsou chybně navoleny/kombinovány letové režimy.

Taky budu dávat na zkoušku GPS, zatím vybírám, ale určitě se nevyhnu PPM, se kterým nemám zkušenosti, takže to pak bude průzkum bojem :-)

Do tý 250 bych se už na začátky nehrnul, některé jsou na začátky moc živé, málo místa na elektroniku, omezená velikost baterie atd. Prodejci tvrdí, že jsou dost funny, aby ne, když někdo dostane poprvé model do ruky a ještě 250, tak je na další kšeft zaděláno :D
Bude to klasika F450 ze sklených vláken, anti-vibrační deska s krytem na naze32, normálka střed. kvalita combo motory a régly, které se tady dost prodávají, ale tam jsou za půlku včetně dopravy. A zbyde místo i budoucí FPV kameru :-)
Maco33

#5 Příspěvek od Maco33 »

Jj, GPS jsem zatim nedaval. Predpokladam, ze by to hodilo rudou LED pokud neni pozice GPS lock. Ted to mam na stole ocesano a budu testovat. Dost me toci kdyz po kazdem zapise, nebo po vyskoceni z CLI musim jednotku odpojit a znovu pripojit aby fungovala USB komunikace. Dej mi pls.odkaz na tu 450-ku (treba doSZ).
Dik.
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“