Pixhawk / HKPilot32 / RTFHawk

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
Amper

Re: Pixhawk / HKPilot32 / RTFHawk

#826 Příspěvek od Amper »

logout píše:Už som vygooglil toto

A proc jsi si to nenasel v seznamu parametru ? V Mission Planneru je u kazdeho napsane co to dela. Navic jsem ti jasne napsal ze mas do SR2_* zkopcit to co je v SR1_* :-D
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Amper

#827 Příspěvek od Amper »

OK2BUH píše:Já jsem zvědav jak to dopadne. Pixhawk2 už není produkt firmy 3DR a ta nebude vývojáře podporovat. Někteří odejdou, někteří zůstanou. Budou spolupracovat? Zůstane to kompatibilní? Jak se k tomu postaví tvůrci Mission Planneru? Ty vzájemné vztahy jsou složité.

Urcite jsou, na druhou stranu je ted dost firem ktere APM pouzivaji a ti nebudou chtit aby to cele umrelo. Je mozne ze se vyvoj zpomali ale nastesti je to ted uz v takovem stavu ze vse zasadni je hotovo a dalo by se s tim vydrzet tak dlouho dokud nejaky cinan bude produkovat kompatibilni desky. A upravit kod pro jinou desku zase neni takovy problem, tech zpusobu jak muzou senzory komunikovat je dost malo :-D
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
OK2BUH

#828 Příspěvek od OK2BUH »

Situace vypadá zatím takto (pokud máte někdo lepší informace tak mě prosím opravte):
Skupina 20-ti vývojářů vyvíjela Pixhawk 2 jako Open source a 3DR je sponzorovali. Když to bylo hotové tak to 3DR použili v koptéře Solo a odmítají prodávat Pixhawk 2 samostatně. To vývojáře velmi nasralo a 18 z nich se s 3DR rozloučilo. Teď hledají jiného výrobce. Tvrdí, že jsou dost silní aby mohli pokračovat sami. Doufám, že z toho nevzniknou nějaké soudní tahanice které by mohly další vývoj zpomalit.
Amper

#829 Příspěvek od Amper »

takto jsem to nestudoval ale co vim tak jsem nekde zahlid data/schema atd... pro pixhawk 2 jako open source. Takze by nic nemelo branit treba HobbyKingu aby zacal produkovat HKPilot32 2.0

To ze 3DR nechce produkovat pixhawk 2 jako samostatne zarizeni me ani moc neprekvapuje. Ruku na srdce - kolik lidi si koupi original kdyz muze mit klon ? 3DR se ted pretahuje s DJI a zameruje se smerem spotrebni elektroniky spis nez smerem k modelarum.

Nemel bych jim to za zle ovsem je to podminene jednou veci - ze 3DR neudelalo nejake smecko na developery tak ze design PX2 je nepouzitelny jako opensource protoze podepsali 3DRku nejakou licenci.

Na rovinu - jsem si rikal kdy uz prestane 3DR bavit platit komplet vyvoj a nechavat dalsi rejzovat :-D Todle je proste zasadni problem open source (viz Arduino vs Genuino atd..... )
Amper

#830 Příspěvek od Amper »

jedna vec - na zmenach pristupu je jasne videt to ze PX2 bude mit izolovanou IMU stejne jako NAZA. Proste potrebuji blbuvzdorne zarizeni pro endusery a nechtej resit problemy s mountem cele jednotky.
OK2BUH

#831 Příspěvek od OK2BUH »

Tady jsou licence použité na Solu. http://dev.3dr.com/advanced-licenses.html
Tam toho bylo víc, zakazovali developerům psát na fórech o problémech PX2, dokonce došlo k mazání příspěvků. To je vždycky problém když je něco open source a zároveň byznys. Uvidíme jak to dopadne.
logout
Kontaktovat uživatele:

#832 Příspěvek od logout »

Amper píše:A proc jsi si to nenasel v seznamu parametru ? V Mission Planneru je u kazdeho napsane co to dela. Navic jsem ti jasne napsal ze mas do SR2_* zkopcit to co je v SR1_* :-D

Lebo som to nemal pri sebe. Opísal som tie parametre a už to maká ako má. Ešte raz dík.
logout
Kontaktovat uživatele:

#833 Příspěvek od logout »

Tak som sa tešil predčasne. Keď som kopteru zložil, tak to zase píše v TELEM2 - No Mavlink Data!
Sakra a to som nič nemenil. Keď dám OSD do TELEM1, tak ide. :(
OK2BUH

#834 Příspěvek od OK2BUH »

Jak provádíte kalibraci kompasu v cizině? Netoužím po žádných tanečních kreacích jak to vidíme u kolegů s Nazou, ale když jedeme na jiný kontinent kde je rozdílná inklinace magnetického pole tak je kalibrace magnetometru naprostá nutnost. Jenomže vysílačkou to nejde a aplikací Tower taky ne. To musím kvůli tomu tahat noťas? Nebo je na to nějaká finta kterou neznám? Jak je to řešeno u Sola?
sobi

#835 Příspěvek od sobi »

Pozri parameter "COMPASS_AUTODEC"
OK2BUH

#836 Příspěvek od OK2BUH »

COMPASS_AUTODEC nastaví automaticky deklinaci. Pravděpodobně to má v paměti tabulku světových deklinací a podle GPS polohy to nastaví. Ale mě trápí inklinace. Ta je u nás asi 65 stupňů ale třeba v Thajsku je nula. Kdyby to bylo taky v tabulce tak to by byla machrovina ale obávám se, že to nejde.
Amper

#837 Příspěvek od Amper »

Mam 8" windows notas kde s otg kabelem slape normalni Mission Planner. Je to male, pokud by jsi to chtel jen na copter tak by stacil i smejd z tesca/ciny za $99.

Pokud je v tom nejaky Atom (coz je v 99.9% z nich) a Windows 8/10 tak je to normalni 32bit PCcko. Jediny problem je v tom ze Mission Planner neni zrovna optimalizovany pro touch a obcas je problem se trefit pokud neni tablet s perem (coz levny neni) ale i kdyz jsem pero zapomel doma tak jsem se vzdy nejak proklikal.
OK2BUH

#838 Příspěvek od OK2BUH »

To je právě ten problém, že ta kalibrace je náročná na výkon procesoru a nevím proč. Já mám malý noťas s Atomem, MP na tom jede ale kalibraci nestíhá, ukončí to nedodělané. Potom mám velký noťas s core i7, ten nemá problém ale nechce se mi ho tahat. :)
sobi

#839 Příspěvek od sobi »

Inak, podla mna ti to bude lietat aj bez nejakej dalsej kalibracie - ono to ten sever s nejakou presnostou vypocita. Naposledy mi to lietalo ajs vnutornym kompasom pre offsety externeho kompasu.
Since EKF cely cas cervene, ale lietalo :)
OK2BUH

#840 Příspěvek od OK2BUH »

Já právě dobře nerozumím k čemu je parametr COMPASS_LEARN. Mám tomu rozumět tak, že se sám naučí inklinaci v daném místě? Příklad: zkalibruji koptéru na rovníku kde je magnetická siločára horizontální. Dovezu ji k nám kde má siločára sklon 65 stupňů má tedy blíž k vertikále. Poletím na jih. Když koptéru nakloním víc než 25 stupňů dopředu tak udělá čelem vzad protože 90-65=25. Takto se zachová každá koptéra třeba i NAZA a musela by se u nás znova zkalibrovat. Myslíte, že Pixhawk to zvládne sám? Není to trochu nebezpečné nechat mu v tom volnou ruku?
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“